DEAC-Körmend és Falco-Szolnok elődöntők a Magyar Kupában

Fordulatos meccsen győzött a Körmend az ASE ellen, a parádés lepattanózás ellenére nem bírt a Debrecennel a Szedeák, a Falcónak nem okozott gondot a PVSK, míg az Alba túl sokat hibázott és Cakarun higgadtsága az Olajbányász javára döntött. 

Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa Döntő, negyeddöntők

Atomerőmű SE - Egis Körmend 80-86 (14-27, 21-16, 19-21, 26-22)

A végén jobban bírta idegekkel a Körmend. Sokkal jobban kezdte a meccset a kupaspecialista, könnyű kosarakkal büntették a gyengébb védekezést, majd az első negyed közepén beindult a triplagyár: Ferencz, Ireland, Thames, illetve Simons kétszer talált be kintről, és tetemes előnyt harcoltak ki köszönhetően annak is, hogy jól védekeztek. A keményebb védekezés viszont azzal járt, hogy Taylor hamar összeszedett három személyi hibát - ez eleinte még nem okozott gondot a második játékrészben, de inkább azért, mert az ASE sem találta a támadásait. Amint a tolnaiak felpörögtek, máris villámgyorsan elkezdett olvadni a fór - vissza kellett hozni Taylort, akinek beállásával valamelyest stabilizálódott a a vasiak játéka és megállították az ellenfél rohamát. A nagyszünetben sikerült rendezni a sorokat, Thames, Taylor és Simons kosaraival kintről-bentről ponterősen kosarazott a Körmend, 41-55-nél úgy tűnt, hogy komolyabb előnyt harcolhatnak ki. Elég volt azonban pár figyelmetlenség, és a paksiak azonnal közelebb tudtak jönni, ráadásul Taylornak is le kellett ülnie negyedik faultja miatt - Ireland bravúrhármasa nélkül komolyabb gondba is kerülhettek volna Mócsánék. A záró játékrészben aztán már nem tudták tartani az ASE-t, támadásban négy perc alatt mindössze két egységet szereztek, az ellenfél pedig a vezetést is átvette. A végjátékban aztán megrázta magát Ferencz és Thames, a kipontozódott Taylor nélkül futottak egy 10-0-t a végjátékban, a megszerzett előnyt pedig már rutinosan őrízték meg a körmendiek és bejutottak az elődöntőbe, ahol a DEAC-cal találkoznak.  

Az elejét elrontotta, de majdnem fordított a Paks. Nehezen indult a meccs az ASE-nak, első kilenc pontjukból nyolcat Lóránt Péter szerzett, és nem azért, mert eldobálta volna a labdát a többiek elől - a légiósok az elejétől kezdve nem igazán találták a dobásaikat. A negyed végén ráadásul védekezésük sem működött, sorozatban kapták a triplákat, mély gödörbe kerültek. A második negyed eleje sem nézett ki jól, de amikor Taylort sikerült leültetni, varázsütésre beindult az Atomerőmű játéka: Eilingsfeld, Kovács, Capers és Kis Raul is betalált, 14-2-es futással jelentkeztek, és bejöttek tíz pont alá a negyed végére. A harmadik negyed hasonló forgatókönyv szerint zajlott: amíg Taylor fent volt, az ASE csak szenvedett és elkezdett nőni az olló, amint viszont sikerült leültetni, megint visszajöttek tíz pont környékére. A negyedik negyedben aztán összeállt a csapatvédekezés, Jackson büntetőivel és Paige két nagy triplájával 66-66-nál kiegyenlítettek, majd Shepard révén 68-67-re vezettek is. Lóránt kipontozta Taylort, de ezt követően a rutinos magasemberre támadóhibát fújtak, majd be is takarták, a többieknek pedig ismét a legrosszabbkor nem sültek a dobások. A végjátékban már hiába estek be a triplák, a kényszerű faultok miatt sorra kipontozódtak a paksiak, így végül búcsúztak a kupától.

Az ASE legjobb dobói: Eilingsfeld 16/6, Lóránt 16, Shepard 15/3.
A Körmend legjobb dobói: Simons 18/9, Thames 18/6, Ireland 13/9.

 

DEAC - Naturtex-SZTE-Szedeák 87-80 (16-20, 27-19, 25-20, 19-21)

Az első negyed után jobb volt a DEAC. A Szedeák kezdte jobban a találkozót, főleg a védekezés működött remekül Govenséknél, de aztán a Debrecennek sikerült felfújnia magát és a második negyedben átvette az irányítást: a félidő hajrájában képes megfordítani a mérkőzést Kovács Adrián alakulata és a nagyszünetben négy ponttal már előrébb járt. A fordulás után aztán tovább nyílt az olló, folytatta jó játékát a DEAC és hamarosan tíz pont felett járt már a távolság, a pontosabb, koncentráltabb debreceniek sorra megbüntették a szegedi hibákat. A záró etapban aztán már végig vezettek Tóth Ádámék, akik nem remegtek meg, nem kerültek hullámvölgybe és amikor kellett, akkor valaki mindig betalált támadásban - nem dobtak igazán jól, de a 23 pontos Drenovac vezetésével megnyerték a rangadót és bejutottak a Magyar Kupa elődöntőjébe.

Hiába le pattanózott jól a sokat hibázó Szeged. Ugyan Dzseletovics faultgondok miatt alig 15 percet, három pontot és egy lepattanót tett hozzá a mérkőzéshez, de a Szedeák így is dominált a palánk alatt, ugyanis 22 (!) támadópattanót tépett le a gárda és összességében 53-36-ra nyerte a lecsorgók csatáját, óriási fölényben volt ezen a téren. Mindezt azonban két faktorral bőven vissza is adta a DEAC-nak, hiszen egyrészt 18 labdát adtak el Bognárék, másrészt 14 büntetőt dobtak mellé, amelyek egyszerűen nem férhettek bele - rengeteg pontot hagytak az asztalon és fontos pillanatokban segítettek be ellenfelüknek. Ennyi hibát nem bírhattak el, ugyan Brown (26 pont, 7 lepattanó), Govens (25 pont, 7 lepattanó) és Dickey (12 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés) is igyekezett, de a Debrecen most több lábon állt, így az alapszakasz meglepetéscsapata számára hamar véget ért a kupaszereplés.

A DEAC legjobb dobói: Drenovac 23/3, Moody 10/3, Tóth Á. 10
A Szedeák legjobb dobói: Brown 26/9, Govens 25/6, Dickey 12

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - PVSK-VEOLIA 96-69 (26-12, 21-16, 22-19, 27-22)

Magabiztos volt a Falco. Nem izzadt meg túlságosan ezen a mérkőzésen a Szombathely, a vasiak már az első negyedben ráerőltették akaratukat a pécsiekre, majd a nagyszünetig el is döntötték a meccs érdemi érdemi részét: az első félidő hajrájában már a PVSK kozmetikázott, de így is 19 pont volt közte. A Falco innentől már kényelmesen játszhatott és végül 49%-os mezőnymutatóval, valamint 52%-os triplázással zárta az összecsapást, szétosztott 25 gólpasszt és a fordulás után már nem lehetett kérdés a győzelme. Egyénileg a 26 pontos, 5/5 triplát elsüllyesztő Bruinsma vitte a prímet, de négyen is eljutottak legalább 12 pontig és végül összesen tizenegyen léptek náluk pályára, ez is mutatja, hogy nem forgott veszélyben a továbbjutásuk.

Ennyi volt a pécsi kupaszereplés. Nem tudta borítani a papírformát a PVSK, a baranyaiak az első félidőben képtelenek voltak mit kezdeni a Falco gépezetével, különösen a nyitó játékrészben voltak bajban, ott elöl-hátul szétszedte őket a Szombathely. A fordulás után próbálták vállalhatóra menteni a mérkőzést, de nem tudták megszorítani ellenfelükett és bár Brkic jó számokkal zárt (23 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz), de például az ő teljesítményének értékét is csökkenti az 1/8 büntetője, a többiek pedig még ennyi veszélyt sem jelentettek a Falcóra. Bravúr nincs, kiesés van, ennyi volt a Magyar Kupa Rujákék számára.

A Falco legjobb dobói: Bruinsma 26/15, Anderson 17/9, Perl 14/6
A PVSK legjobb dobói: Brkic 23, Lewis 15/3, Ruják 10

 

Alba Fehérvár - Szolnoki Olajbányász 66-67 (17-16, 21-14, 12-20, 16-17)

Cakarun és a csapatvédekezés döntött. Az első percekben nem igazán ment a Szolnoknak a játék, meggyűlt a bajuk az Alba támadójátékával, de még inkább a védekezésével, ráadásul üres dobásokat is hibáztak. Annak örülhettek, hogy a hónapok óta várt Gibson hamar feliratkozott a táblára, és a többi csereként beszálló játékosuk is hozzá tudott tenni, Juhos és Taiwo nyomást tudott gyakorolni az Albára a palánkok környékén és Pongó is hármassal köszönt be. A második negyed elején az addig igen csendes Cakarun dobott három kosarat egymás után, de társa nem nagyon akadt – Subotic kifejezetten gyenge támadójátékkal rukkolt ki, -1 VAL-lal zárta az első félidőt, de sem Badzim, sem Warner nem volt jó, sokszor Kovács Péternek kellett szerveznie, amiből a válogatott hátvéd sok eladott labdát vétett. Fordulás után Subotic két gyors triplával jelezte, hogy kezd éledezni, ennek köszönhetően futott egy 10-0-t a Szolnok, de ezt követően megint jöttek a hibák főleg Warnertől, így egállal, 50-50-nel fordultak az utolsó negyedre. Az Olaj zónával próbálkozott és Juhos jól helyettesítette a pihenő Cakarunt, ám a negyed közepén megint jött egy kisebb hullámvölgy, itt 61-57-re az Alba vezetett. Cakarun és Pongó révén azonban gyorsan egyenlített a Szolnok, Badzim hátul blokkolt látványosan, majd Curryt kergették bele egy rossz alapvonali bedobásba. 50 másodperccel a vége előtt támadhatott az Olaj, az Alba majdnem megcsinálta védekezést, de valahogy Cakarunhoz került a labda, aki egy középtávolit vágott. Időkérés után Warner harcolt ki támadóhibát Ahmadon, innentől kezdve pedig már csak Badzimnak és Cakarunnak kellett helyére küldenie a büntetőket, hogy ne jöhessen túl közel az Alba – Davis dudaszó pillanatában behulló triplája már nem számított. Az Olaj nem játszott jól, de a masszív dupla-duplát és 33 VAL-t összehozó Cakarun révén tőlük jött az az extra, ami a jó védekezéssel együtt meghozta a továbbjutást. 

Az utolsó két percben vesztette el az Alba. A meccs elejétől kezdve főként egy-egyekre épített támadásban a fehérvári gárda, a sok mozgás, irányváltás pedig egyik oldalon sem is ízlett az ellenfelüknek, akik sok félüres dobást is rontottak. Amint elkezdődött a rotálás, az Alba alacsonyabb szerkezettel próbálkozott, de nem tudta átvenni a kezdeményezést az Olaj magas szerkezete miatt. A második negyed derekán aztán összeállt mind a védekezésük, mind a támadásuk, ha kicsit több szerencséjük van, a nyolc pontnál is komolyabb előnnyel mehettek volna a nagyszünetre – Vojvoda, Curry, Gillon és Hearst is jól játszott támadásban, elbizonytalanították a Szolnokot. Fordulás után Vojvoda hármasával jól nyitottak, de aztán a válogatott alapembere összeszedte harmadik faultját, emellett nagyon megálltak támadásban, Omenaka több ziccert is rontott, az Olaj pedig megérezte a vérszagot és fokozatosan visszajött a meccsbe. A negyedik játékrész közepén sikerült összerakniuk egy jobb szakaszt, ott futottak egy 6-0-t és 61-57-re vezettek, ám a végjáték rémálomszerűen alakult a számukra, főként támadásban. A végjátékban ezen a szinten olyan hibák nem fér bele légiósoktól, mint amiket Curry és Ahmad vétett, és a kötelező faultok beütésénál is rosszul kommunikáltak, értékes másodperceket vesztve ezzel – az igazsághoz hozzátartozik, hogy Cakarun sorsfordító kosara előtt a Fortuna sem az ő kezüket fogta. 

Az Alba legjobb dobói: Vojvoda, Davis 15/6-15/6, Curry 12/6.
A Szolnok legjobb dobói: Cakarun 18, Warner 9/3, Badzim 9.

 

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus