Gyenge meccsen hosszabbításos zalai siker a'la Safford

Nem feltétlenül emiatt a meccs miatt fognak ezrek elkezdeni kosarazni az országban. A küzdelem dominált, de emellett kevés kosár esett a két, egymást nagyon szorongató csapat összecsapásán. A hazai ZTE (egyelőre új légiósa nélkül) a vendég Kecskemét ellen a második negyedtől kezdve általában pár pontos hátrányban volt, de sosem szakadt le. Sőt, a hosszabbítást is kiharcolta. A végére belelendülő Boston és Gáspár pedig gyakorlatilag megnyerte a meccset a hazaiaknak, de az igazán nagyot Safford játszotta a ZTE-ben, míg a KTE teljesen leült a hosszabbításra.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 11. forduló
2013. december 7. Zalaegerszeg

Zalakerámia ZTE KK (5-6) - KTE Duna Aszfalt (8-3)  71-65 (13-13, 17-18, 12-12, 15-14, hosszabbítás: 14-8)

ZTE: Boston 14, Gáspár 13/9, Kámán 2, Safford 23/3, Lekli 10.

Cs: Kovács Á. 7/3, Koma 2, Puszta, Kertész. Vezetőedző: Völgyi Péter.

KTE: Wittmann 7/3, Mészáros 5/3, Djeraszimovics 21/9, Jovanovics 12/3, Karahodzsics 12.

Cs: Bencze Z. 4, Hegedűs, Pongó Má., 2, Pongó Ma. 2, Vezetőedző: Sztojan Ivkovics.

STATISZTIKA

Az új légiósát még bevetni nem tudta a ZTE, így csak Boston és Safford volt külföldi náluk. Utóbbi már a találkozó elejétől kezdve nagyon koncentráltan játszott, és a zalaiak 7-0-ra elhúztak a feldobást követően.

A Djeraszimovics vezette Kecskemét hamar megtalálta a megfelelő ritmust azonban, ami után egálközelben zajlott az összecsapás. Igaz, ehhez kellett az is, hogy a ZTE labdákat adjon el, amiből megindulhatott a KTE, sőt, már ekkor látszott, nem a dobáspontosság tanulmányfilmje készül ezen a bajnoki mérkőzésen.

A második negyedtől folytatódott a szoros mérkőzés, kevés kosárral, ám annál több hibával és brusztolással. Keményen dolgoztak mindkét oldalon, ehhez kétség sem férhet, ám a kosárlabda lényegét adó szép kosarakból hiány mutatkozott.

A KTE tűnt valamivel tudatosabbnak és szervezettebbnek, ám a hazaiak ezt harcossággal kompenzálták (Koma például, akkor még nem tudtuk, hogy egyetlen dupláját szerezte küzdelmes támadólepattanó végén, két ember gyűrűjében).

A második negyed már valamivel több pontot hozott, mint az első, de még mindig nem sikerült egyik gárdának sem 20 fölé kerülnie egy etap alatt. Ami még érdekesség: a kecskemétiek csupán 22 pontot szereztek egy félidő alatt mezőnyből, de a Zalaiak 23 mezőnypontja is csak egy fuvallatnyival jobb ennél. A többi büntetőből esett ugyanis.

A folytatásban fokozódtak az izgalmak, és a szabálytalanságok vagy parázs jelenetek is előtérbe kerültek (például Wittmann szemébe kapott bele véletlennek tűnően Lekli, aki ezzel harmadik faultját gyűjtötte be). A KTE vezetett pár pontal, a ZTE meg kapaszkodott. Mindenesetre a játékrész a meccs addigi színvonalához méltó jelenettel zárult: dobóhelyzet kialakítása helyett eladott labdával.

A záró etapban (legalábbis addig azt hittük, hogy ez lesz az utolsó negyed) fokozatosan kezdte el uralni a találkozót a Kecskemét.42-49-nél Völgyi mester időt is kért, hiszen elúszni látszott a hajó. Ám ettől a meccs nem sokat változott, s 42-53-nál már tíz felett vezetett a KTE, ami ezen a vérszegény derbin komoly előnynek számított.

Érkezett azonban Gáspár Dávid, és szép triplát szórt emberről, egy kis oldal-, majd visszalépés után. Ekkor bő 4 perc volt vissza. Aztán Gerald Boston az addigi meglehetősen halovány produkcióját részben feledtetve egyszerűen elvette a labdát Pongó Mátétól, sőt, Justin Safford is labdát szerzett pár másodperccel a Boston-ziccert követően (ő Djeraszimovics átmeneti ügyetlenségét használta ki). Ivkovics trénernek ideje volt időt kérnie, hiszen a biztos, sőt, mondhatjuk nyugis KTE-előnyből már alig maradt valami (50-53).

Az események ekkor felpörögtek, akárcsak a meccs is. Hogy miért vártak a gyors és többnyire eredményes, viszonylag szellemes támadásokkal idáig a csapatok, jó kérdés...

A szerencse is a hazaiakkal volt ekkor, hiszen például akadt olyan kecskeméti dobás, amikor már-már bent látszott a labda, s mégis kiperdült. Ugyanakkor a csapatok érdekes módon jobban szedték a támadólepattanót ekkortájt, mint addig, magyarán a szív is ott volt a pályán. Djeraszimovics húzta a KTE-t, de a vége ismét hibákkal volt tele, s 57-57-nél megrekedt az eredmény. Hosszabbítás...

EXTRA TIME

Lekli büntetőjével indult az extra idő, majd Karahodzsics is a vonalról egyenlített. A brusztolás tért vissza ismét a pályára ezután, amit egy Gáspár-hármas tett színesebbé (61-58). Sőt! A KTE támadását kivédekezte a ZTE (letelt az idő), majd Boston pillanatai következtek: bravúrkosarat ért el emberrel együtt, aztán labdát szerzett. Ivkovics ötpontos hátrányban kért időt, 2 perc 20-szal a hosszabbítás vége előtt. A két jó egerszegi büntető után Jovanovics triplát dobott azonban, majd most a kecskemétiek szereztek labdát utána, de végül 65-61-nél maradt a labda a hazaiaknál, hiszen a bírók szerint kilépett a vendégek játékosa.

Másfél perc volt ekkor vissza, Safford azonban kisebb sérülést szenvedett, így a meccs egyik legjobbja le kellett menjen. Boston viszont ismét bravúrosan talált be, majd Gáspár egy lepattanót kihalászott Jovanovics kezéből. Már-már megnyerte a derbit a ZTE (67-61), de Lekli támadólepattanója után lépést fújtak ellene. A KTE azonban ekkor már nem volt pontos, kimaradt ismét a helyzete. Fél perccel a vége előtt Boston büntetőzhetett - jól -, és ezzel szinte biztos lett a hazai siker. Aztán már nem szinte, hanem tényleg. Ismét visszatért a győzelmi útra a Zalakerámia ZTE KK.

Összességében véve mégis kicsit olyan volt ez a mérkőzés, mint egy csikorgó kerekű kocsi haladása: amely eljut a célig valahogy, de kész szenvedés az egész, míg odaér...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus