Hepp Kupa: A MAFC nem ismert könyörületet

Bombaformában van a fővárosi MAFC alakulata. A Hepp Kupa elődöntőjében a Bonyhádot (egy a bajnokságban még veretlen alakulatot) verte meg 32 ponttal, majd a fináléban, már 28 ponttal is vezetett a hazai pályán vitézkedő DEAC ellen - végül "csak" 7 ponttal győzött. A MAFC tehát a kupagyőztes idén, Debrecenbe kerülnek az ezüstérmek, s Tiszaújvárosba a bronzok.

Hepp Kupa 2014 DÖNTŐ
2014. január 5. Debrecen, Oláh G. u.
Vezette: Frányó, Minár, Gyuris (Bukta)

MAFC - DEAC 77-70 (26-16, 18-5, 14-21, 19-28)

MAFC: Misek 12/6, Fodor 19/6, Tursics 13/3, Fekete 13/3,  Vavra 13/3.
Cs: Gorzsás 5/3, Lakosa 2, Csapai.

DEAC: Nagy Bo. 17/3, Kaluha 12/6, Pék 2, Takács D. 8, Vas 8.
Cs: Nagy Be. 12/9, Kovács I. 6, Boldizsár, Asztalos 5/3.

Kipontozódott: Kaluha (39.)

STATISZTIKA

A döntőben a hazai DEAC és az NB I B-ben talán a legjobb formában pattogtató MAFC találkozott egymással. A debreceniek nagy csatában múlták felül előző nap a Tiszaújváros gárdáját, míg a MAFC a négyes finálé favoritját, a Bonyhádot ütötték ki, elképesztő magabiztossággal. A két alakulat a B csoportos bajnokságban már találkozott egymással itt Debrecenben. Igaz, az még a szűk kis OEC-pályán volt, s nem az Oláh Gábor utcában, ráadásul éppen a bajnokság nyitófordulójában, amikor még erősen kereste mindkét együttes a maga játékát. Akkor a DEAC nyert, de utána sokkal jobb pályát "futott be" a MAFC, hiszen azon kívül csak egyszer kapott már ki, míg a derbecenieknek erősen döcögött a szekere, s így a középmezőnyben tanyáznak egyelőre, holott a keretük alapján a szezon végén előrébb várná őket a szakma.

ELSŐ NEGYED

A kosárváltások jegyében teltek az első percek. Tursics és Vas, majd távolabbról, a hathetvenötös vonalon túlról Fekete és Kaluha dobtak hasonló értékű kosarakat - aztán Misek is messziről talált be (10-5). A már az elődöntőt is betegen, fogfájósan vállaló (a műtétét halasztotta el a Hepp Kupa miatt) Takács Dániel pillanatai következtek ezután, hiszen labdát szerzett, lepattanót szedett, aztán kosarával feljött három pontra a DEAC (10-7).



A MAFC azonban igazolta, hogy nagyon összeért a csapat, és 13-9 után robbantani tudott itt, Debrecenben is. Tursics Krisztián, majd Vavra András révén 22-9-ig tartott a fővárosiak rohanása (9-0-s szakasz), amihez persze kellettek sorozatban eladott debreceni labdák és félszeg támadásbefejezések is.

Takács, majd később a messziről betaláló Nagy Botond kozmetikázott az eredményen, de az "elődök" szerepét átvevő Misek és Fodor húzta most a MAFC-ot, s a közte 10 így már az első negyedben megvolt.

MÁSODIK NEGYED

A DEAC vesszőfutása folytatódott. Úgy jöttek ki a debreceniek a folytatásra, hogy elkezdik a különbség csökkentését, ám hiába próbáltak meg mindent ennek érdekében, sorban maradtak ki a helyzeteik - többnyire a rutinos szekció kísérletezett, mindhiába. A MAFC soraiban viszont Gorzsás, Misek, Tursics, s végül Lakosa is eredményes tudott lenni, így kis túlzással eldöntötték a Hepp Kupa döntőjét már a 15. (!!!) percre, hiszen 37-16 állt az eredményjelzőn.

A mintegy 500 néző, amely többsége a hazaiaknak szurkolt, csak nézte, hogy szenved az előző nap szépen küzdő, helyenként okosan játszó, s messziről is kiválóan dobó DEAC. Ezen a napon azonban sokkal pontatlanabbul dobtak a debreceniek, mint a MAFC legényei, a lepattanóharcot is simán elvesztették, ami sima fővárosi előnyt eredményezett.

Még az első félidőben Pék, aztán Nagy Benedek dobott kosarat a hazaiaktól, de a nagyszünetben így is 44-21-re vezetett a MAFC - kezdhette összetépni fogadószelvényét az, aki a debreceniekre tett pénzt...



HARMADIK-NEGYEDIK NEGYED

Nem sok minden változott a második félidő elején sem. Fodor triplájával már 52-25 volt a MAFC javára. Sőt, Gorzsás találata után 55-27. A 28 pontos hátrányt a nagyot küzdő DEAC megpróbálta valahogy eltüntetni: a Nagy testvérek, Vas Viktor és Kaluha Csaba csökkentették először "csak" 20-ra (55-35), majd Kovács Imre és ismét az egyik Nagy révén 56-42 állt már az eredményjelzőn. Remek időszak volt ez a DEAC számára, ám a lemaradás óriási volt, szinte lehetetlen vállakozásnak tűnt ezzel már bármit kezdeni.

58-45-nél közelebb nem is kerültek Kaluháék a fővárosiakhoz, Fekete Csaba, Vavra és Fodor Kristóf ismét villant, s a különbség is megint a húszat verdeste. A MAFC együttesében öten is szépen tíz pont felett dobtak, sok lábon állt a csapat, míg a DEAC-ról ez nem mondható el. A debrecenieknél a pontok majdnem felét a két Nagy, Benedek és Botond szerezte, ráadásul előbbi a hármasokat is szépen dobta, utóbbi pedig gólpasszokban is jeleskedett, ám ugyanerről a posztról érkezett sok eladott labda is (az összes debreceni eladott labda háromnegyede), ami már a képzeletbeli mérleg másik serpenyőjébe kerül.

A MAFC-ból Fekete dupla-duplát ért el, ám közel volt ehhez Vavra is, míg a debrecenieknél (ha csak a számokat nézzük - azok meg sokszor becsapósak) Nagy Botond pontjai, lepattanói és gólpasszai emelhetők ki, Nagy Benedek pontjai, Takács és Vas dupla-dupla közeli produkciója, de mint csapat a MAFC mutatott többet, s nyert megérdemelten.

A legvégén még egy hatalmas hajrát vágott ki a DEAC, ami egy 6-18-as száguldásban csúcsosodott ki, de így sem tudták Takácsék utolérni a MAFC-ot - viszont legalább tisztes lett a végeredmény.

Ha azt vesszük nem meglepetés a MAFC Hepp Kupa elsősége. Kiváló bajnoki formáját ide is átmentette a csapat, és 2014-ben a Hepp Kupa győztese lett.



HEPP KUPA VÉGEREDMÉNY (négyesdöntő)

1. MAFC
2. DEAC
3. Tiszaújváros
4. Bonyhád

Fotó 1: Mester Botond (facebook - MAFC)

Fotó 2-3-4 (meccskép, kupák, MAFC csapatkép): Hajdu Zoltán

Fotó (slide): Mester Botond (facebook - MAFC)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus