Megkezdi BL-szereplését a Szolnok

Csütörtökön este 20:30-tól a MIA Red October Cantú vendége lesz a Szolnoki Olaj KK a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének odavágóján - a találkozó felvezetőjét olvashatjátok.

Bajnokok Ligája, Első selejtezőkör, 1. mérkőzés
MIA Red October Cantú (olasz) - Szolnoki Olaj KK (magyar)
2018.09.20., csütörtök, 20:30

Az olasz csapat háromszor nyert bajnoki címet, de elég régen: 1967/68-ban, majd kétszer az aranykorszak alatt, 1974/75-ben és 1980/81-ben. A klub aranykorszaka egyértelműen a 1973-tól 1983-ig tartó korszak volt, amikor nemzetközi szinten gyakorlatilag mindent megnyert az együttes, mindent többször ráadásul. 1973-ban, 1974-ben és 1975-ben a Korac-kupát hódította el a talján alakulat a Mechelen, a Partizan és a Barcelona ellen. Egy évnyi BEK után 1977-ben, 1978-ban és 1979-ben a Szaporta-kupa lett a Cantúé a Radnicki, a Bologna és a Den Bosch ellen. 1980-ban a Varese ellen kikapott a a csapat - 1976-ban a BEK elődöntőjében is a Varese ellen kapituláltak -, 1981-ben azonban jött öt éven belül a negyedik Szaporta-kupa elsőség, megint a Barcelona volt az áldozat a fináléban.

1982-ben a Bajnokcsapatok Európa Kupája döntőjében a Maccabi, egy évre rá pedig a Milano is fejet hajtott a Cantú előtt, kétszer tehát BEK-et is nyert a lombardiai gárda. 1975-ben hazai pályán, 1982-ben pedig Den Bosch-ban nyertek Interkontinentális Kupát - ebben a 10 évben Európa nagyon szűken vett elitjébe tartoztak, a kontinens egyik legjobb együttesét alkották. 1989-ben a Korac-kupában döntőztek még a Partizan ellen, majd 1991-ben a Real Madridot legyőzve megnyerték a kiírást, de ez volt az utolsó nagy nemzetközi trófeájuk. Hazai szinten négyszeres kupagyőztesek még a három bajnoki cím mellett: 1996-ban, 2003-ban, 2011-ben és 2012-ben hódították el a serleget. Érdekesség, hogy az európai kupaporondon csak a Real Madrid nyert náluk több trófeát, 12 elsőséggel ők a másodikak.

Vezetőedzőjük az a Jevgenyij Pasutyin, aki idén nyáron vette át a gárda irányítását. A 49 éves szakember kétszer Euroligát nyert a CSZKA Moszkva segédedzőjeként (2006, 2008). Vezette a CSZKA mellett a Szentpétervár, a UNICS Kazany és a Lokomotiv Kubany együtteseit is - gyakorlatilag az összes nagy orosz csapatot a Himki Moszkva kivételével -, és kétszer EuroCupot nyert, 2011-ben a Kazannyal, 2013-ban pedig a Kubannyal. Két évig orosz szövetségi kapitány is volt 2014-től kezdve, az előző szezont pedig a Milwaukee Bucks G-Ligás fiókcsapatában, a Wisconsin Herdnél húzta le segédedzőként.

Várható rotáció:
Blakes - Calhoun - Mitchell - Udanoh - Davis
Parillo - Tassone - Tavernari/Baparapc - Pappalardo - Quaglia

A keret gyakorlatilag teljesen kicserélődött, Pasutyinnak egy teljesen új gárdát kell felhúznia. A csapat erőssége egyértelműen az öt külföldi játékos, akik közül kiemelkedik a 2015-os olasz bajnokság MVP-je, Tony Mitchell. A 29 éves, 198 centis swingman 2014/15-ben, a Trentónál pazarul teljesített, 2016-ban a kínai bajnokság legjobb külföldi kosarasának választották, de azóta nem éppen felfelé ívelő pályafutása, és 2012-es profivá válása óta a Cantú a 17. csapata - talán már az is visszafogott jelző, ha azt mondjuk rá, hogy vándormadár...

A 24 éves, 198 centi magas Omar Calhoun a nagyon jó nevű UConn egyetemen végzett 2016-ban, utána két évet a finn Espoo Unitednél töltött, onnan érkezett Cantúba. A szintén 24 esztendős, 193 centis Gerry Blakes az Arizona State-en végzett 2016-ban, ő a svéd Norrköpingtől szerződött Olaszországba. A center, a 206 centis Shaheed Davis is 24 éves, a UCF-en végzett, majd négy csapata is volt első profi évében - az ukrán Cherkasky Mavpynál töltötte az előző idényt. A 203 centis, 29 éves, nigériai-amerikai Ike Udanoh pedig a kazah Asztanától érkezett Itáliába, de 2016-ban két olasz együttesnél is megfordult, neki nem lesz teljesen új a környezet.

A Parillo-Tassone-Pappalardo trió az előző szezont is a Cantúnál töltötte, melléjük érkezett a 31 esztendős, 197 centis Jonathan Tavernari a Sassaritól, illetve a 29 éves, 207 centi magas Francesco Quaglia a másodosztályú Bertram Tortonától.

A felkészülési mérkőzéseken is látszódott, és az olasz klubok nagy többségére jellemző, hogy nagyon szeretik a tempós kosárlabdát, rendkívül nagy fordulatszámon pörögnek, és a gyors indításokat és befejezéseket erőltetik leginkább - ezt egyébként Jakab Máté, a Szolnoki Olaj KK másodedzője is elmondta az Olaj TV-nek adott interjújában.

Az Olajnak nagyon hektikus volt eddig a felkészülése - az eredmények másodlagosak ebben az időszakban, viszont a válogatott szünet miatt a Szolnok az elmúlt bő egy hétben nem tudott együtt készülni, Alex Murphy a finn nemzeti csapat, Benke Szilárd, Vojvoda Dávid és Kovács Péter pedig a magyar válogatott miatt nem volt az együttessel. Hogy hogyan sikerült vagy az utolsó napokban sikerül összeszoktatni a játékosokat, az óriási kérdés - a Cantúnál teljesen új gárdát kellett építeni, viszont többet készülhettek együtt a "célegyenesre fordulva", míg az Olajnál nagyobb az állandóság, de kulcsposztokon kellett új embereket beépíteni. Éppen ezért lesz egy komoly teszt Dragan Alekszics alakulata számára ez a mérkőzés - egyelőre a sötétben tapogatózik mindenki, hiszen tétmeccset egyik gárda sem játszott.

A találkozót a televízió nem közvetíti, de amennyiben lesz élőképes stream, a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - Olaj TV hivatalos facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus