Nagy küzdelemben maradt alul Horvátországban a férfi válogatott

Korán összeszedett 15 pontos hátrányát még ledolgozta válogatottunk és fordított, de a második félidőben nem tudott felülkerekedni a jól védekező hazaiakon.

2019-es férfi világbajnokság, selejtező, 3. kör, 1. forduló

Horvátország (3-5) - Magyarország (4-4)  74-69 (22-15, 22-23, 18-12, 12-19)

Horvátország: Junakovic 6, Rozic 9/3, Peric 6, Babic 2, Bilan 22.
Csere: Zganec -, Zubcic 10, Bozic -, Kalajzic -, Mustapic 2, Bosnjak 17/12 .

Magyarország: Govens 3, Vojvoda 14/6, Benke 6/3, Allen 9/3, Keller 3.
Csere: Perl 20/6, Eilingsfeld 6/6, Horti 2, Váradi 4, Kovács 2. 

 

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken eléritek!

 

A "J" csoport hatodik helyezettjéhez, a neves hiányzói nélkül kiálló Horvátoszághoz látogatott Eszékre a magyar férfi kosárlabda válogatott. Sztojan Ivkovics legénysége 4-4-es mérlegével a negyedik helyen tanyázik jelenleg, a csoport a 8-0-s litván, valamint a 6-2-es olasz válogatott mögött rendkívül szoros - a mieinkkel megegyező mérleggel bírnak a lengyelek, a horvátok mellett pedig vasránapi ellenfeleink, a hollandok is 3-5-öt tudnak eddig felmutatni. 

A múlt hónap közepén tragikus hirtelenséggel elhunyt FIBA-főtitkár, Patrick Baumann tiszteletére egyperces gyászszünet vezette fel a találkozót – a svájci sportvezetőnek elévülhetetlen érdemei vannak például a 3x3-as kosárlabda olimpiai sportággá avanzsálásában. 
Luka Babic ziccerével indult az összecsapás, Vojvoda egy távoli hárompontossal válaszolt kicsivel több mint egy perc játékot követően. Fizikális volt a meccs, sok volt a kontaktus. Bilan dobott két duplát, Allen pedig kétszer is kilépett az oldalvonalon – nem túl jó ritmusban kezdtek a mieink (6-3). Négy perc elteltével még mindig csak Vojvoda kintije állt magyar oldalon az eredményjelzőn, személyi hiba azonban már öt is akadt. Bilan újabb ziccerével 10-3-ra léptek el a házigazdák, jött is az Ivkovics-időkérés. Továbbra sem bírtunk azonban Miro Bilannal, a center csapata első 14 pontjából 12-t vállalt, rendszeresen a gyűrű közelében, a komfortzónájában dolgozhatott (16-5). Keller Ákos ráadásul beütötte a második személyijét, Horti Bálint váltotta – sem védekezésben, sem támadásban nem találta a ritmust a magyar csapat. Rozic triplájával tovább nyílt az olló, közben honfitársaink ötödjére is labdát vesztettek – a bajt tetézte, hogy egy be nem fújt szabálytalanságot követően Ivkovics technikai hibát kapott reklamálásért (20-5). Vojvoda büntetői, ziccere, majd gólpassza Váradinak nagyon jól jött, zárkózni tudott válogatottunk, ezúttal a horvát mester kért ki egy időt. Agresszív védekezésének köszönhetően öt pontra jött fel a magyar csapat két újabb labdaszerzést követően, a negyedet Zubcic büntetői zárták (22-15).

 
A második felvonás úgy kezdődött, ahogy az első is – Bilan 2+1-es játékával, valamint magyar eladott labdával (25-15). Könnyű síppal fújtak a játékvezetők vendégoldalon, Benke, Váradi és Keller két faultja mellé Govens már a harmadikat kapta. Eilingsfeld hintett trojkát, majd a következő támadásban Benke is így tett, négyre jöttünk fel (25-21). Félpályán csapdázták a labdás embert a horvátok, és ez a taktika időről időre eredményesnek bizonyult, de Perl szép betörésével már 8-0-nál járt a magyar sorozat. Hazai dupla után Eilingsfeld vágott be még egy hármast, gyorsan rá is fújtak egy mezőnyhibát az ASE bedobójára. A szolnoki különítmény is megvillant, Vojvoda gólpasszából Benke dobott tempót, először vezettünk a meccsen (27-28). Büntetőkkel és egy Bilan-duplával visszavették a vezetést a házigazdák, míg a túloldalon szinte minden magyar védekezésnél szabálytalanságot láttak a játékvezetők (33-30). Bilan 22-ik pontját szerezte már, egy kicsit leült válogatottunk játéka a félidő utolsó perceire. Benkét tripladobás közben faultolták, de csak egy szabaddobást értékesített – a másik oldalon viszont kaptunk egy távolit, elléptek megint a hazaiak (39-31). Allen négy pontjával jöttünk közelebb, erre azonban öt egységgel feleltek a házigazdák. Govens agilis betörése, 2+1-e zárta a félidőt, a mélyről visszakapaszkodó magyar csapat bőven lőtávolon belül maradt (44-38). 


Zubcic lefordulós közelijével, majd Bosnjak trojkájával indították a harmadik etapot a házigazdák – Ivkovics mester gyorsan magához is rendelte játékosait, hiszen háromból három negyedet kezdett eddig rosszul a csapat (49-38). Kovács Péter ugyan betörésből eredményes volt, de gyorsan kapott is két személyi hibát, illetve Keller is megkapta a negyediket. Allen pörkölt be egy hármast, Horti büntetőivel pedig hatra jöttünk fel (51-45). Allen ejtett ki egy alapvonali bedobást, amiből könnyű ziccert kaptunk, a horvátok pedig remekül védekeztek ezidőtájt – el is léptek újfent 10 ponttal (55-45). Három perc volt már csak hátra a negyedből, nagyon megállt támadásban az Ivkovics-csapat. Bosnjak viszont négy kísérletből a negyedik hárompontosát süllyesztette el gyűrűnkben, a kezdeti 15 pontos hátrány csaknem visszaállt (58-45). Perl két kihagyott középtávolit követően kintről már eredményes volt, Peric két duplával tartotta a differenciát, Perl azonban büntetőkkel zárta a számunkra nem túl jól sikerült harmadik játékrészt (62-50). 


Kihagyott Perl-tempóval, valamint Allen hatodik eladott labdájával indult a záró 10 perc magyar oldalon, de Vojvoda egy palánkos floaterrel köszönt be, Perl pedig két büntető mellett kintről is betalált a következő akciókból, míg hazai oldalon senki nem talált be. 7-0-s futással vágtak neki a negyednek honfitársaink, jött is a horvát időkérés (62-57). Befutásból könnyű ziccert kaptunk, de egy kissé kaotikus gyorsindítást követően Vojvoda pörkölt be egy kintit, tovább csökkentve a mieink hátrányát (64-60). Több helyzet is kimaradt a következő akciók során, a horvátok is csak egy duplát tettek a közösbe – négy perccel a vége előtt hattal mentek a hazaiak (66-60). Zubcic és Keller váltottak kosarat, Govens pedig eladott labdáját javítva megszerezte a játékszert. Telt az idő, valakitől extra kosár kellett – Vojvoda szállított is egy duplát (68-64). A játékvezetők nem láttak szabálytalanságot, a szolnokiak klasszisa igen – sajnos előbbiek szava döntött, a meccs következő négy pontját a házigazdák dobták (72-64). Perl 2+1-ével zárkóztunk, de fél perccel a vége előtt Allent „becsúszva” szerelték ziccerben – bár mi jöhettünk, a ziccerrel jobban jártunk volna. Perl büntetőzhetett, és nem is hibázott (72-69). Bár Bilant a második félidőben nulla ponton tartottuk, a találkozót sajnos már nem sikerült megfordítania a nagyot küzdő magyar válogatottnak – Bosnjak előbb kihagyott két szabaddobást, de kettőt értékesített is, beállítva a 74-69-es végeredményt.           

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus