Nagyot küzdött a magyar válogatott az Eb-címvédő ellen

A meccs elején összeszedett tíz pont körüli hátrányt nem sikerült ledolgozni, de végig nagy csatára kényszerítették a szlovéneket. 

Férfi Eb-selejtező, F-csoport:

Szlovénia - Magyarország 84-72 (23-15, 17-21, 25-22, 19-14)

Nem indult jól az összecsapás, az első három percben Rupnik három triplát helyezett el a mieink gyűrűjében, Jaka Blazic pedig 2+1-es játékkal jelentkezett, miközben a túloldalon csak Benke tudott betalálni. Ivkovics Sztojan kénytelen volt hamar időt kérni, és sikerült is stabilizálni a csapat játékát: Váradi és Perl is betalált, a 10 pont körüli különbség állandósult - hátul keményedett a védekezés, bár nagyon sok támadópattanót engedtünk a szlovéneknek. Az is gondot okozott, hogy a kivédekezett támadások után többször is azonnal eladtuk a labdát, amiből rendre büntetett az ellenfél. A 0/5-ös triplamutatót Váradi törte meg, felhozta a csapatot öt pontra, de egy újabb eladott labda után a szlovének nyolc ponttal vezettek a kisszünetben (23-15). 

A második játékrész kezdetén sem találtuk a játékunkat, szerencsére a szlovének kezdeti remek triplázása teljesen eltűnt, így az eladott labdákból és támadópattanókból nem tudtak jobban elhúzni. Vojvoda Dávid a legjobbkor vágott be két floatert, amivel hat pontra felzárkóztunk, azonnal érkezett is a szlovének időkérése. Ferencz triplájával már csak három pont volt közte, ennél közelebb viszont nem sikerült jutni - Blazic betalált kintről, míg a túloldalon sorra maradtak ki az üres dobóhelyzetek, a center Dimec kemény centermunkájával pedig újra elkezdett közelíteni a differencia 10 pont felé. Váradi 2+1-e nagyon jókor jött, a hajrában pedig Filipovity határozott és kemény játéka, illetve Karahodzsics fontos támadópattanója révén megfeleztük az első negyed végi hátrányt (40-36). 

Szlovén büntetővel indult a második félidő, utána viszont Váradi és Vojvoda kosaraival egyetlen pontra zárkóztunk. A vezetést viszont nem tudtuk átvenni, egy duplával és triplával válaszoltak Muric-ék, mindenesetre közel sem tűntek olyan magabiztosnak a szlovének, mint az első félidőben. Perl dudaszós hármassal válaszolt, majd ziccert is dobott, de eközben sok eladott labdánk akadt, túloldalon pedig a vezér, Blazic triplával, duplával és gólpasszal tolta meg a szlovén szekeret, amivel újfent közelített a tíz ponthoz a különbség. A negyed közepén ráadásul kigyűlt a magyar bónusz, a szlovének pedig a kiharcolt büntetőket be is dobták, triplát is vágtak, így elkezdett nyílni az olló, 61-45-re lépett el az ellenfél. Itt viszont változott a játék képe, Vojvoda dobott be egy nehéz hármast, majd Keller szerzett gyors négy pontot, majd Váradi is betalált kintről, végül Perl dudaszós hármassal jelentkezett, így a játékrész végére visszajöttünk hét pontra (65-58). 

Span nagyon távoli triplája volt az első kosár a zárónegyedben, Váradi dobott duplát, majd két szlovén büntető érkezett, 70-60-nál viszont befagyott az eredményjelző. Lapornik saroktriplával törte meg a jeget, de nem estek kétségbe a magyarok, Vojvoda büntetőivel és Perl könnyű ziccerével válaszoltak, gyorsan időt is kért Aleksander Sekulic. Vojvoda ziccerével hét pontra közelítettünk, de közelebb nem jutottunk, egy kivédekezett szlovén támadást követően Keller elzárására elég könnyű síppal fújtak egy támadóhibát, a túloldalon pedig Muric rögtön kosarat szerzett. Ferencz hármasa jó ütemben esett be, de ismét kigyűlt a bónuszunk három és fél perccel a vége előtt - Rupnik higgadtan büntetőzött, majd Blazic hatodik triplája visszaállította a tíz feletti szlovén fórt. Pongó Marcell hármassal szállt be a meccsbe, de Blazic-ék innen már nem engedték veszélyes közelségbe ellenfelüket - folytatás holnap, Ausztria ellen.

Szlovénia legjobb dobói: Blazic 24/18, Rupnik 13/9, Hrovat 12.
Magyarország legjobb dobói: Perl 16/6, Váradi 15/6, Vojvoda 13/3.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus