NBI/A: A Falco bevette Paksot, a ZTE letarolta a körmendieket

Kétszeri hosszabbítás döntött a Kaposvár-Albán, hozta az OSE elleni kötelezőt a Szolnok, Kecskeméten is nyert a Szedeák. Ez történt a szerdai játéknapon.

fotó: hunbasket.hu

Atomerőmű SE - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 68-77 (21-15, 14-18, 17-21, 16-23)

Több ereje maradt a Falcónak. Nem a támadójátékról szólt az összecsapás, de az elején különösen a Szombathely nézett ki rosszul az ellenfél térfelén: alig 30%-kal dobtak a vendégek és nagyon megszenvedtek minden kosárért. A nyolcpontot ASE-előnyt csak a nagyszünet előtti percekben tudta eltüntetni a gárda, ott egy nagyobb futással a vezetést is átvette, de erre még válaszolt a Paks, sőt, a harmadik játékrészben megint 8-10 pont körülire hízott a hazai fór. A negyed hajrájától kezdve azonban végleg átvette az irányítást a Falco, elöl is sikerült kicsit feljebb kapcsolniuk, illetve érezhető volt, hogy fizikálisan ellenfelük fölé tudtak nőni - a záró etapot már Perlék kezdhették előnyből, majd az utolsó paksi rohamra (63-58-ra vezettek) egy 10-0-val válaszoltak a vendégek és innen már nem volt visszaút. Az utolsó négy-öt perc egyértelműen a Szombathelyről szólt, Keller Ákos fontos kosarai eldöntötték a küzdelmet, majd a végeredményt Perl triplája állította be - nagy csatában, kőkeményen védekezve, de rendkívül értékes idegenbeli győzelmet aratott a listavezető.

Oda a hazai veretlenség. 9-0-s hazai mérleggel érkezett meg erre a találkozóra az ASE, ami a gyenge idegenbeli mutatót ellensúlyozta annyira, hogy ott legyen az élmezőnyben Dzunics Braniszlav csapata. A tolnaiak most is mindent megtettek, végig igyekeztek nagyot védekezni, de a végére egyszerűen elfáradtak, elöl-hátul sokat hibáztak, ami 63-58 után megbosszulta magát - az utolsó percekre elfogyott az erő, amit megbüntetett a Falco. A 38%-os mezőnymutató hazai pályán nem lett elég a győzelemhez, igaz, a Szombathely is csak 43%-kal célzott - a sárga-feketék pénteken Pécsre utaznak, míg a Paksnak szombaton a Sopron ellen lesz lehetősége javítani.

Az ASE legjobb dobói: Jackson 15/6, Eilingsfeld 12/6, Capers 12/6
A Falco legjobb dobói: Keller 16, Barac 14/6, Bruinsma 13/3

 

Zalakerámia ZTE KK - Egis Körmend 92-69 (20-16, 31-11, 17-20, 24-22)

Egerszegi gála. Meglepő módon átgázolt ellenfelén a ZTE, az örökrangadó igazából nem lett rangadó, méghozzá azért, mert a tabellán jóval hátrébb elhelyezkedő hazaiak nem adtak esélyt ellenfelüknek. Az egerszegi együttes már az első negyedben is jól mozgott és vezetni tudott, de igazán a második játékrészben domborodott ki a különbség: a 70% felett (!) célzó hazaiak 31-11-re nyerték azt a tíz percet, így a nagyszünetre már 24 pontos előnnyel mehettek. A fordulás után innentől nem kellett mást tenni, mint nem belealudni a derbibe és odafigyelni a körmendi próbálkozásokra, ezt bőven meg is tette a társaság, úgyhogy végül 67%-os mezőnymutatóval és 59%-os triplázással, bámulatos teljesítménnyel ütötte ki ellenfelét Luca Bechi együttese. Egyénileg négy légiós és Szabó Zsolt is kiemelendő, a most debütáló Sekou Wiggs viszont egyelőre megállt öt pontnál, de ezúttal nem is kellett tőle több - egészen más intenzitással kosárlabdáztak, mint a Körmend, így nagyon fontos, értékes és önbizalomnövelő győzelmet arattak.

Letargikus Körmend. A vendégekből most valahogy hiányzott a tűz, a vasi alakulat védekezésben és támadásban is csak kereste önmagát - lehet, hogy a múlt heti nemzetközi szereplés éreztette még a hatását, mindenesetre egyáltalán nem tudott felpörögni a gárda. A teljesítményükért Ferencz Csaba a mérkőzés után elnézést is kért, szerinte most át kell beszélniük a dolgaikat, mert mélyponton vannak, amiből ki kell jönniük - Ziga Mravljak vezetőedző úgy fogalmazott, hogy érzelmileg és fizikálisan is üresnek tűntek a játékosok, ezért született ez az eredmény. A gárda zsinórban harmadik vereségével csak hetedik a tabellán, hétvégén pedig újabb fontos meccset kell megvívnia, szombaton otthon fogadja a Kecskmeétet. 

A ZTE legjobb dobói: Duren 24/12, Vuko 18/6, Donaldson 15/6
A Körmend legjobb dobói: Mócsán 19/9, Taylor 16, Simons 8/6

 

Kaposvári KK - Alba Fehérvár 97-100 (21-23, 16-21, 29-16, 11-17, 10-10, 10-13) - két hosszabbítás után

Elrontotta a Kaposvár. Óriási csatát vívtak a felek, a sorozatban három hazai bravúrból érkező Kaposvár az Albát is végig "fogta" ezen a mérkőzésen és három légióssal is felvette a kesztyűt - Nikola Lazics alakulata megint hozta a jó formát, úgy néz ki, hogy állandósították ezt a somogyiak. A győzelmet azonban most nem tudták összerakni: a záró etapban szinte a kezükben volt a siker, még a 39. percben is vezettek 76-67-re, de itt lefagytak: sorozatban három mezőnydobást hibáztak, majd három büntetőt is kihagytak, végül Hearst az utolsó másodpercekben 77-77-nél egyenlített, Morris Curry triplája pedig kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás. A somogyiak túltették magukat ezeken a hibákon és nem estek szét, a ráadásban ők jöttek vissza hatpontos hátrányból, Révész Ádám kettesével vezettek, de megint megmenekült az Alba, majd az utolsó támadást Mo Curry ismét elhibázta - kettőből nulla, már ami a meccs lezárását illeti. Ahogy pedig ilyenkor az lenni szokott, a Fehérvár kihasználta az esélyt és a másosik túlórában bekezdett egy 9-2-vel, ezt a fórját pedig már nem engedte el - volt dobása a Kaposvárnak az egyenlítéshez, de az nem esett be, így elképesztő küzdelem után elvitte a győzelmet az Alba.

Nagy fehérvári siker. Két vereség után egy ilyen körülmények között kiharcolt idegenbeli győzelem rendkívül értékesnek számít, ezt Forray Gábor, a vendégek vezetőedzője is így látta, aki elmondta, hogy megérdemelten nyertek, de ha a Kaposvár nyer, azt sem lett volna érdemtelen - szerinte jelesre vizsgáztak akaratból és küzdeni tudásból. Ez persze a KKK-ról is maximálisan elmondható, hiszen a hazaiak 7+1 emberrel játszották le a meccset, Rivers 48, Curry (24 pont, 13 gólpassz) 47 percet játszott, de a padról beszálló Miliszavjlevics (20 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) is a parketten töltött 42-t - rajtuk kívül még a 20 pontos, 7 lepattanós, 4 gólpasszos Révész Ádámot kell kiemelnünk a három légióssal harcoló gárdából. A vendégeknél Davis hozta a legnagyobb extrát 33 ponttal és 14/21-es mezőnymutatóval, de Ron Curry is eljutott 22 egységig, Ahmad pedig 19 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát gyártott - Davis, Curry, valamint Vojvoda Dávid itt is 40 perc felett töltött a pályán. A felek szombaton Fehérváron ismét egymásnak feszülnek. 

A Kaposvár legjobb dobói: M. Curry 24/15, Révész 20, Miliszavjlevics 20/9, 
Az Alba legjobb dobói: Davis 33/12, R. Curry 22/6, Ahmad 19

 

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Naturtex-SZTE-Szedeák 95-99 (18-31, 24-24, 29-21, 24-23)

Kitartott a végéig a korai nagy előny. Két vereség után igyekezett javítani a Kecskemét, míg a Szedeák az Alba elleni magabiztos győzelme után várhatta ezt az összecsapást. A mérkőzés első perceiben inkább a hazaiaknál volt az előny, de 15-14 után beleszaladtak egy hatalmas pofonba, ezt követően ugyanis egy 3-21-es periódus következett, Govens vezérletével jelentős előnyt alakítottak ki a vendégek (18-35). Az első félidő végéig megmaradt az ekkor kialakított kétszámjegyű különbség, és a 3. negyedben is 8-10 pontos előnyben játszhattak. Az utolsó 10 perc során pontról-pontra faragta a hátrányát a Kecskemét, egészen 93-96-ig fel tudtak zárkózni, amikor Dramicanin visszatett egy támadót, majd Kerpel-Fronius csak 1/2 büntetőjét tudta a helyére küldeni, és támadhattak a hazaiak. A végén Wittmann hibázott, míg a szegedieknél Brown higgadtan büntetőzött, így hiába kapaszkodott a Kecskemét, végül alulmaradtak. A két csapat között a legnagyobb különbség a büntetővonalon alakult ki: a Kecskemét 14 alkalommal állhatott oda a vonalra, míg a Szedeák 38 büntetőt dobhatott, és így az is belefért nekik, hogy 10 alkalommal is hibáztak a vonalról.

Govens megállíthatatlan volt. Darrin Govens ellenállhatatlanul játszott az egész mérkőzés során, szinte képtelen volt hibázni, és úgy jutott el 36 pontig, hogy 10/12 kétpontosát, 3/4 hárompontosát és 7/9 büntetőjét a helyére küldte, mielőtt kipontozódott volna. Mellette a mindössze 1/6 triplával operáló, de a végén higgadtan büntetőző Brown is eljutott 17 egységig, míg Dickey (10 pont, 15 lepattanó) a palánk alatt mutatott be domináns teljesítményt. A Kecskemétnél Thomas vitte a prímet, aki Govenshez hasonlóan extra hatékonyan termelt, és jutott el 26 pontig (8/11 kétpontos, 1/1 hárompontos, 7/7 büntető), és ehhez hozzátett 9 lepattanót és 8 gólpasszt is a kipontozódásáig. Djeraszimovics és Wittmann személyében komoly segítsége is akadt, ők közös erővel értek el 43 pontot és 9 gólpasszt, utóbbi ráadásul 5/10 triplát is a helyére küldött, de végül a 3 nagyszerű egyéni teljesítmény sem volt elegendő a Kecskemétnek a győzelemhez, így egymást követő 3. meccsükön szenvedtek vereséget.

A Kecskemét legjobb pontszerzői: Thomas 26/3, Djeraszimovics 22/6, Wittmann 21/15
A Szedeák legjobb pontszerzői: Govens 36/9, Brown 17/3, Keller 13/9

 

Szolnoki Olajbányász - OSE Lions 85-69 (24-14, 19-15, 21-19, 21-17)

A szolnoki futások döntöttek. Január 19-e óta először lépett pályára bajnokin az Olajbányász, miután az elmúlt héten a FIBA Europe Cup küzdelmeiben játszottak le 3 mérkőzést, míg az Oroszlány jó formában, az elmúlt 2 meccsét megnyerve várhatta az összecsapást. A mérkőzést rögtön egy 10-0-s futással indították a hazaiak, és a Oroszlány ugyan közelebb tudott jönni, de az 1. negyed végén elindított egy újabb 8-0-s periódust a Szolnok. A mérkőzés képe a továbbiakban sem változott, a vendégek igyekeztek zárkózni, amire egy újabb 8-0-s futás volt a válasz, és a fordulás után már stabilan kétszámjegyű volt a különbség. A 4. negyed közepén még egyszer be tudott nézni 10 pont alá az Oroszlány (71-62), de erre is volt válasza a hazaiaknak egy 12-2-s időszak formájában, és ekkor végleg eldőlt a mérkőzés, így győzelemmel tért vissza a magyar bajnoki küzdelmekhez a Szolnok.

Járt a labda. A Szolnok sokat köszönhetett a 11/19 bedobott triplájának, a 16/19 jó büntetőjének, és főleg a 28 gólpasszának, végig kiválóan járatták a labdát, és így végül magabiztos győzelmet arattak. 8 gólpasszával Pongó vitte a prímet, de Warner is 7 alkalommal hozta kihagyhatatlan helyzetbe valamelyik társát, és a sokoldalúan játszó Cakarun (14 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is kivette a részét a labda járatásából, míg a befejezésekért leginkább a 22 pontig jutó Subotic (4/6 kétpontos, 3/4 hárompontos, 5/8 büntető) felelt. Az OSE csapatában Washington kiemelkedett a 18 pontjával (5/8 kétpontos, 2/3 hárompontos), és mellett hiába jutottak el hárman is még legalább 10 pontig, köztük a dupla-duplázó Bailey (11 pont, 10 lepattanó), nem akadt még egy olyan játékosuk, aki stabilan tudta volna szállítani a pontokat. Illés 3/9, Bíró 1/6, Garamvölgyi 0/6 mezőnykísérlettel zárt, tőlük többre lett volna szükség ahhoz, hogy jobban meg tudják szorongatni ellenfelüket.

A Szolnok legjobb pontszerzői: Subotic 22/9, Cakarun 14, Juhos 11/3
Az Oroszlány legjobb pontszerzői: Washington 18/6, Abell 11/3, Bailey 11/3

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus