NBI/A: A Szolnok legyőzésével javított a DEAC, győzött az Alba

Négy vereség után győzött a Debrecen, a még csak másodszor alulmaradó Olajbányász volt a szenvedő fél - kulcsemberei remeklésével dobta túl a ZTE-t az Alba - nem ütötte meg az élvonal szintjét a Jászberény, könnyedén nyert a Sopron.

fotó: hunbasket.hu

 

Alba Fehérvár - Zalakerámia ZTE KK 101-93 (23-26, 30-19, 26-24, 22-24)

A második negyedtől az Alba irányított. A fehérváriak a megszokott felállásban, Markovics és Csorvási nélkül léptek pályára, de így is működött a játék: Davis már az első negyedben elsüllyesztett tíz pontot 4/4-es mezőnymutatóval és csapatszinten nyolc gólpasszt osztottak szét a tíz kosarukra. A második játékrészben aztán abszolút átvették az irányítást, 30-19-re nyerték ezt a tíz percet és a nagyszünetben már kilenc támadópattanónál jártak, melyből nyolcat az Ahmad-Omenaka páros húzott le - Davis, Vojvoda és Ahmad is elérte a tízpontos határt, a rövid rotáció kulcsemberei abszolút hozták magukat. Innentől nem is néztek már vissza, végig jól dobtak (59,7% mezőnyből, 12/25 tripla és a második félidőre már a büntetőik is megjöttek), továbbra is uralták a lepattanózást, egyénileg pedig megmaradt a jó forma a fontos játékosoknál - Davis (24 pont, 9/12 mezőnyből), Ahmad (25 pont, 11 lepattanó) és Vojvoda (17 pont, 5 gólpassz, 4/6 tripla) mellett Curry (15 pont, 7 gólpassz, 0 eladott labda) is kitett magáért, ez pedig elég volt a győzelemhez. Végül száz pont fölé jutottak és az említett második negyedes meglépésük után kontrollálták a találkozót, így 6-2-vel, hibátlan hazai mérleggel mehetnek karácsonyozni.

Most nem volt elég az Egerszeg. Egy edzőváltás és sorozatban két győzelem után ezt a meccset is jól kezdte a ZTE, Gleen nem egészen nyolc perc alatt berámolt tíz pontot 5/5 jó dobással és a vendégek egy 8-2-es futással előnybe kerültek a nyitó játékrészben. A második negyedben azonban kicsit szétcsúszott a védekezésük és onnantól végig hátrányban voltak, hiába voltak most is jók támadásban (53,7% mezőnyből, 13/28 tripla, hibátlan büntetőzés), hátul nem tudták levédekezni az Alba kulcsembereit, a dobópárbajban pedig ezúttal alulmaradtak. Nagy gond persze nincs, Fehérváron bőven ki lehet kapni, az említett Gleen mellett Vuko (22 pont, 10/16 mezőnyből), Delas (12 pont, 4/5 tripla) és Duren (10 pont, 6 gólpassz) is hozta, amit kell, a most igazolt Donaldson kis túlzással a kezdésre beesve is dobott 9 pontot debütálásként, Szabó Zsolt is elsüllyesztett 3/5 triplát, az utóbbi két meccs jó ritmusa most is megvolt - egyszerűen ebben az Albában ezen a napon több volt a tűzerő.

Az Alba legjobb dobói: Ahmad 25/3, Davis 24/9, Vojvoda 17/12
A ZTE legjobb dobói: Vuko 22/6, Gleen 15, Delas 12/12

 

Jászberényi KSE - Sopron KC 56-103 (9-25, 11-29, 20-32, 16-17)

Ez nem az A csoport szintje. Továbbra is erősen tartalékos felállásban tudott pályára lépni a Jászberény, az új légiósok még, a régiek pedig már nem álltak rendelkezésre, nulla külföldivel, egy-két felnőtt játékossal, illetve a fiatalokkal vállalták ezt a meccset a hazaiak, aminek így pontosan olyan is lett az eredménye, amilyet várhattunk. A nehéz szezont teljesítő Berénynél komoly változások történnek, jelenleg éppen ezek kellős közepén tart a gárda, így pedig nem igazán nevezhető A csoportos szintűnek ez a keret - nincs ezzel gond, amint kiegészül a társaság, megkezdhetik a felzárkózást és minden bizonnyal megütik majd az osztály szintjét, de ezt jelenleg nem mondhatjuk el róluk, különösen nem ezen a mérkőzésen. A Sopron különösebb gond nélkül behúzta a kötelező győzelmet és igazán egy negyed alatt le is tudta a feladat érdemi részét, a 25-9-re megnyert nyitó játékrész során már látható volt, hogy itt nem lesz kérdés a győztes kiléte - végül senki nem játszott 22 percnél többet a vendégeknél, mindenki pályára került, a lehető leggazdaságosabban szerezték meg a győzelmet. A Berénynél egyébként megemlíthetjük a Szolnokról frissen igazolt fiatalt, Frank Áront, aki 15 pontot szerzett az első meccsén. 

A Jászberény legjobb dobói: Brbaklics 20/9, Frank 15/6, Fűzi 9/6
A Sopron legjobb dobói: Jogéla 24/3, Boriszov 17/3, Thompson 15/3

 

DEAC - Szolnoki Olajbányász 82-71 (27-21, 18-17, 15-20, 22-13)

Megtört a széria. A sérülésektől sújtott Debrecen sorozatban négy elvesztett rangadó után próbált meg javítani a Szolnok elleni hazai mérkőzésen és az első negyedben úgy tűnt, hogy most nagyon rendben is van Kovács Adrián alakulata: remek támadójátékot produkáltak, megvolt a ritmus és egy 16-4-es rohammal "mérhető" előnyt építettek fel. A folytatásban azonban jött egy hullámvölgy az előrejátékban és bár a második negyedet így is megnyerték és stabilan vezettek, de egyre nehezebben szerezték a kosaraikat, a fordulás után pedig csökkentette is a különbséget az Olajbányász. A hazaiak korábban tíz pont feletti előnye itt teljesen el is tűnt, egálról kellett ismét felvenniük a kesztyűt, de ezen az estén megvolt bennük a kellő erő ahhoz, hogy ezt megtegyék: a záró etap első négy percében mindössze négy pontot engedtek ellenfelüknek, úgyhogy kicsit megint megléptek, majd a hajrában Drenovac bevert egy fontos triplát, Tóth Ádám visszatett egy támadópattanót, aztán kiosztott két gólpasszt, erre pedig az Olajnak nem volt érdemi válasza. Az utolsó negyedet remek védekezéssel, clutch dobásokkal 22-13-ra megnyerte a DEAC, ezzel borzasztó fontos győzelmet aratott és megtörte negatív szériáját - szép karácsonyi ajándék ez a szurkolóik számára annak ellenére, hogy Kovács Adriánt a második, Ronald Moore-t pedig a negyedik negyedben kiállították...

A második vereség. Remek formában, sorozatban hat győzelemből, 7-1-es mérleggel, az Alba elleni megnyert rangadó után érkezett meg erre a derbire a Szolnok, amely a gyengébb első negyed után össze is szedte magát és bár az uralmat nem tudta átvenni, de abszolút kiegyenlítette a meccset. Ezúttal azonban valami hiányzott az együttes játékából, nem volt olyan időszak, amikor igazán ők diktáltak volna, alig 41%-kal dobtak mezőnyből, csak 6/26 triplájuk esett be és 13 büntetőt is elrontottak - egyszerűen túl sokat hibáztak ahhoz, hogy felül tudjanak kerekedni. A záró etapban aztán végképp lelassultak támadásban, Subotic ki is pontozódott és csapatszinten sem tudtak váltani, ezúttal nem volt meg a kellő átütőerő - voltak azért jó egyéni teljesítményeik, de végig kisebb lemaradásban voltak bizonyos szempontból, amit nem tudtak eltüntetni. Ennek ellenére a tabella második helyéről várhatják a folytatást, úgyhogy abszolút nincsenek rossz helyzetben és rögtön tudnak is javítani: vasárnap a közvetlen rivális Paksot fogadják, jövő héten, még 2020-ban pedig Szombathelyre, a listavezetőhöz látogatnak.

A DEAC legjobb dobói: Polyák 19/3, Drenovac 16/6, Somogyi 11/9
Az Olajbányász legjobb dobói: Cakarun 18, Badzim 16/9, Warner 15

 

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus