NBI/A: Debrecenben is kikapott a Falco, négy hosszabbítás Szegeden

Talán az év meccsét vívta egymással a Szedeák és a Kecskemét, a Szombathely sem tudta megállítani a DEAC-ot, az Alba simán kikapott Pakson, a Kaposvár gálázott Egerszegen, megvan az OSE első idegenbeli győzelme, egylabdás végjátékban nyomta le a Körmendet a Sopron, míg a Szolnok esélyeshez méltó módon verte meg a PVSK-t. A szerdai NBI/A-s játéknap összefoglalója.

fotó: hunbasket.hu

Zalakerámia ZTE KK - Kaposvári KK 69-103 (18-31, 20-25, 11-18, 20-29)

Szenzációs Kaposvár. A legutóbbi hazai vereség után visszatért a szünet előtti győztes útra Nikola Lazics alakulata, amely nagyon hamar jelezte, hogy most nagy formában van: már az első negyedet 31-18-ra nyerte és a második játékrészben húsz pont körüli különbséget alakított ki. A KKK az első félidőben 70%-kal dobott mezőnyből és 56 pontig jutott, Morris Curry pedig 9 gólpasszt osztott ki az első két negyed során - 18-cal vezettek a somogyiak a nagyszünetben, magabiztosan tartották kézben a derbit. A fordulás után pedig tartani tudták ezt a tempót, a mérkőzés végéig átlépték a százpontos határt és a lefújáskor is 69%-on állt a mezőnymutatójuk - mindössze 13 triplát emeltek rá, de 38-23-ra nyerték a lepattanózást és bent szétszedték a ZTE-t. Curry végül a 13 pontja mellett 18 (!) gólpasszal zárt, de összesen hatan jutottak el náluk legalább 13 egységig - parádézott a vendégcsapat, aminek kiütéses győzelem lett a jutalma.

Nem volt partiban a ZTE. Az egerszegiek védekezése a szezon során már nem először mondott csődöt és ezúttal a támadójátékuk is elmaradt a szükségestől - 40% alatt zártak mezőnyből, egyszerűen nem tudták felvenni a Kaposvár ritmusát. Az átjáróháznak bizonyuló festékük miatt igazából nem volt reális esélyük és bár a második negyed bizonyos pontjain még úgy tűnt, hogy ha kihűlnek a vendégek, akkor lehet keresnivalójuk Szabóéknak, de ez nem történt meg - fájó hazai pofonba néztek bele, így nőtt a távolság a felek között a tabellán. 

A ZTE legjobb dobói: Donaldson 24/18, Gleen 12, Wiggs 8/6
A Kaposvár legjobb dobói: Allen 21, Rivers 18/6, Révész 17

 

Atomerőmű SE - Alba Fehérvár 90-77 (22-25, 29-13, 30-13, 9-26)

Újabb fontos győzelem. A hétközi, Falco elleni bravúr után most újabb nagyon értékes sikert pipálhatott ki Dzunics Braniszlav alakulata, amely a második-harmadik negyedben a földbe döngölte ellenfelét - ebben a két játékrészben összesen 59-26-ra nyertek a hazaiak, ezzel eldöntötték a derbit. Úgy is magabiztosan tudtak nyerni, hogy a záró etapot 26-9-re elvesztették, az már nem osztott, nem szorzott, csak a különbség csökkent - egyébként elöl-hátul dominálni tudtak a tolnaiak és a három negyed alatt kialakított harminc pont körüli távolság miatt a végeredmény inkább az Albára nézve hízelgő. A hazaiaknál mind a tizenegy benevezett játékos pályára került, közülük kilencen kétszámjegyű percet tölthettek a parketten, volt idő arra is, hogy igazán kibővüljön a rotáció - az ASE ezzel utol is érte a tabellán ellenfelét és magabiztosan várhatja a folytatást. 

Padlón az Alba. Sorozatban negyedszer, összességében hétből hatodszor kapott ki Forray Gábor alakulata, ráadásul a két elvesztett hazai rangadó után ezúttal meglehetősen csúnyán maradt alul - gyakorlatilag nem is volt egy szinten ellenfelével. Pedig az első negyed még nem ezt sugallta, ott rendben voltak a fehérváriak, de aztán darabokra hullott náluk minden, alig volt jó megoldásuk - ugyan a végére Vojvoda és Davis is megdobta a pontjait, az eredményt pedig vállalhatóra mentették, de ez a tényeken nem változtat: borzalmas formában vannak és nagyon sürgősen ki kell találniuk valamit. 

Az ASE legjobb dobói: Paige 20/12, Lóránt 18/6, Capers 15/3
Az Alba legjobb dobói: Vojvoda 24/6, Davis 20/3, Lukács 12/6

 

Jászberényi KSE - OSE Lions 68-86 (17-23, 14-26, 24-15, 13-22)

Megtört a jég. Tíz idegenbeli vereség után megszerezte első idei sikerét saját pályájától távol az Oroszlány - már legutóbb is nagyon kevésen múlt, most pedig nem rontották el a vendégek. Az Abell-Washington páros által húzott OSE az első félidőben kiemelkedő védekezést mutatott be, nagyon jól lábmunkáztak, egyénileg és csapatként is tették a dolgukat, ennek köszönhetően 18 ponttal vezettek a nagyszünetben és bár a Jászberény a harmadik negyedben még nekiveselkedett a munkának, de erre is tudott válaszolni a vendég együttes - a záró etapra visszatért a kőkemény védekezés és összességében sima győzelmet aratott a gárda. Persze a védekezés mellett kellett ehhez a hatékony és gördülékeny támadójáték, a kevés eladott labda és az 50% feletti mezőnymutató is, de az említett Washington (16 pont, 9 gólpassz) és Abell (19 pont, 6/10 mezőnyből) körül ez is jól működött - megérdemelték ezt a sikert, így továbbra is tartják a lépést a Kaposvárral.

Ismét harmatos volt a Jászberény. Már úgy tűnt, hogy felnőtt a liga szintjére a JKSE, de az első győzelmet egyelőre nem követte a második, most ismét a korábbi pocsék szintet hozta a társaság. A hazaiak az első félidőben összesen 31 pontot tettek fel a táblára, abszolút hiányzott belőlük az átütőerő, majd bár a harmadik negyedben egyszer ledolgozták a különbség jelentős részét, de ezzel el is lőtték minden puskaporukat, az oroszlányi válasz eldöntötte a mérkőzést. A Berénynél ezúttal olyan játékos sem volt, aki egyedül a hátára vette volna a gárdát, úgyhogy látszik, hogy van még munka az alapszakasz végéig - az utolsó helyük garantált, de a lényeg majd csak utána következik...

A Jászberény legjobb dobói: Coleman 16/3, Williams 11/9, Primorac 9/3
Az OSE legjobb dobói: Abell 19/9, Washington 16/3, Bailey 11

 

Sopron KC - Egis Körmend 89-87 (26-18, 27-22, 16-24, 20-23)

Újabb körömrágós győzelem. Legutóbb az OSE ellen nyert rendkívül izgalmas végjátékban a Sopron, most pedig a Körmend ellen harcolta ki a győzelmet hasonlóan körömrágós, utolsó pillanatig izgulós körülmények között. A hullámzó mérkőzésen előbb a hazaiak voltak fölényben és az első félidőt megnyerték 13 ponttal, aztán válaszoltak a vendégek és szorossá tették a helyzetet, így érkeztünk el a hajrához - a 38. percben Simons egy triplával egyenlített, 79-79 volt az állás. Itt olyannyira bajba került a Sopron, hogy két újabb körmendi kosárral már 84-81-re a vendégek vezettek, de előbb Elmore elsüllyesztett két büntetőt, majd egy jó védekezés után megint jött Boriszov: ahogy legutóbb, most is a lehető legjobbkor vert be egy lélekölő hármast. Akkor az győzelmet ért és tulajdonképpen most is ez volt a helyzet, ezzel 86-84-re módosította az állást az utolsó percre, Mócsán kihagyott egy triplát, Padgett betakarta Thamest, majd bár utóbbi jó hármasa után volt még egy lövése a körmendi társaságnak, de az utolsó dobás már nem ért célt. A Sopron ezzel sorozatban negyedik mérkőzését nyerte meg és gyakorlatilag utolérte a Körmendet a hetedik-nyolcadik helyen - a vasiak már csak 3-8-ra állnak idegenben...

Működött a soproni gépezet. Ezúttal az is belefért, hogy Jogéla alig hat pontot dobjon, a hazaiak rendszere így is egyben volt: Elmore 17 ponttal és 8 gólpasszal húzta a csapatot, Thompson 22 pontot szórt, Boriszov 16 pontjába belefért a győztesnek bizonyuló tripla, Padgett két clutch blokkot is kiosztott, Takács 3/4 triplát szórt be - ismét nagyon jól néztek ki, 50%-kal dobtak mezőnyből és a végjátékban is ők voltak pontosabbak. Nem játszott rosszul a Körmend sem az edzőváltás után, Simons (20 pont, 4/6 tripla), Taylor (14 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz), vagy Thames (17 pont, 5 gólpassz) is kiemelhető, de ezúttal egy kosárnyival rövidebbnek bizonyultak - most jön három hazai meccsük, meglátjuk, hogy tudnak-e javítani. 

A Sopron legjobb dobói: Thompson 22/12, Elmore 17/3, Boriszov 16/6
A Körmend legjobb dobói: Simons 20/12, Thames 17/6, Taylor 14

 

Szolnoki Olajbányász - PVSK-VEOLIA 87-66 (25-15, 21-13, 19-15, 22-23)

Első kiemelthez méltón. Úgy nyerte meg ezt a mérkőzést a Szolnok, ahogy azt egy nagy formában lévő listavezetőnek kell: végig kontroll alatt tartva, a játékpercekre is figyelve, gyakorlatilag tükörsimán. A hazaiak három negyeden keresztül teljességgel lebontották a Pécs játékát, ennyi idő alatt összesen 43 pontot engedélyeztek ellenfelüknek, miközben ők maguk pontosan és nyugodtan kosárlabdáztak a túloldalon - simán húsz pont fölé nőtt a különbség, nem lehetett kérdés. Így lehetett rotálni, mozgatni a kispadot, frissíteni a kezdőket: Badzim azért így is beszórt 21 pontot és 5/9 triplát, de Cakarun (10 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz) és Warner (16 pont, 7 gólpassz) is próbálta maximálisan kihasználni a pályán töltött 22-27 percét. Az Olajbányász ezzel zsinórban hatodszor is győzött és tartja első helyét a tabellán, következőleg a Sopront fogadja.

Papírforma. Nagyjából az volt a realitás, amit a pályán láthattunk, jelenleg ennyi a különbség a felek között, úgyhogy a Pécsnek nincs miért szégyenkeznie - más célokért küzdenek a felek, a baranyaiak pedig nem tudtak meglepetést okozni. A vendégeknél igazából teljességgel szétesett a támadójáték és csak az utolsó negyedben tudtak ezen javítani, így Funderburk, Lewis és Brkic is tíz pont fölé jutott, de ez igazából csak az egyéni statisztikák szempontjából számít - 10-13-mal óriási csatában vannak, hogy ott maradjanak a középmezőnyben.

A Szolnok legjobb dobói: Badzim 21/15, Warner 16, Subotic 11
A PVSK legjobb dobói: Funderburk 17/6, Lewis 12/3, Brkic 12/3

 

DEAC - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 98-89 (21-23, 18-29, 28-14, 31-23)

Megállíthatatlan a DEAC. A liga legjobb formában lévő csapataként lépett pályára a forduló rangadóján a hazai alakulat és végül ezt a derbit is meg tudta nyerni Kovács Adrián együttese. Pedig nem így indult, a hétközi vereség után felszívta magát a Falco és az első félidőben kifejezetten jól játszottak a szombathelyiek, sőt, tíz pont feletti előnnyel vezettek is a nagyszünetben, de aztán a pihenőt követően fordult a kocka és átvette az irányítást a Debrecen. A hazaiak a harmadik negyedben valósággal lejátszották a pályáról ellenfelüket, 66-66-nál kiegyenlítettek és a záró etapra már ők fordulhattak előnnyel, majd 72-73 után a lovak közé csaptak és többször már nem adták ki a kezükből az előnyt. 84-80 után vitték be a végső ütést, itt még szorosnak tűnt a találkozó, de Moore büntetői után labdát szereztek és Guyton bevert még egy hármast is, így kilenc pont lett a különbség a 38. percben - ebből nem volt visszaút, nagy győzelmet aratott a DEAC. A hazaiaknál Drenovac (30 pont, 12/17 mezőnyből) és Guyton (20 pont, 4/6 tripla) is kiemelkedőt játszott és az is belefért, hogy Moody nem volt ott a parketten - a győzelmek terén ezzel már meg is előzték a Falcót...

Gödörben a Falco. Pár napon belül második rangadóját vesztette el a Szombathely, a következő feladat előtt kicsit újra kell indítania magát a gárdának, bár tegyük hozzá, hogy most azért más volt a helyzet, mint a Paks ellen. A remek első félidő után a védekezésük nem bírt az ellenállhatatlan debreceni hengerrel és a záró etapra egyszerűen felőrölték őket a hazaiak, de támadásban most összességében rendben voltak: 50% felett dobtak mezőnyből, Perl (21 pont, 7 kiharcolt fault), Váradi (20 pont, 5 gólpassz) és Anderson (17 pont, 7 gólpassz) is hozta, amit kell. Az utolsó játékrészben azonban már nem tudtak megújulni, ez a védekezés nem elég ahhoz, hogy ilyen mérkőzést nyerjenek idegenben és nyilván az sem segített, hogy Benke Szilárd nem volt bevethető - hét közben mennek Kecskemétre, jövő hétvégén pedig Körmendre, nincsenek könnyű helyzetben. 

A DEAC legjobb dobói: Drenovac 30/12, Guyton 20/12, Moore 14/3, Tóth Á. 14/3
A Falco legjobb dobói: Perl 21/6, Váradi 20/6, Anderson 17/12

 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 122-116 (30-19, 16-14, 18-13, 9-27, 49-43)

Az év meccse? Talán nem túlzás azt állítani, hogy kuriózum a 60 perces mérkőzés, pedig igazából ezt a találkozót három negyeden keresztül kézben tartotta a Szeged: 30-19-re nyerték az első játékrészt a hazaiak, a következő kettőben pedig jó védekezéssel tartották is a fórjukat - sőt, vezettek már húsz ponttal is, mielőtt érthetetlenül összeestek a záró etapban. A Kecskemét itt szívét-lelkét kitette a pályára és az utolsó percben Dramicsanyin back-to-back tripláival kiegyenlített, így hosszabbításra mentette a derbit, de akkor még nem sejthettük, hogy mi lesz ebből... A meccs ugyanis sosem akart véget érni, az első ráadás végén mindkét gárda kihagyta a kulcsfontosságú büntetőt, majd Brown pár másodperccel az órán egyenlített a Szegednek, így jött a második túlóra, ahol már nyolc ponttal is vezetett a KTE, de megint megmenekültek a hazaiak - két nagy triplával fordítottak a végén, ám az utolsó szó Thomasé volt, most ő mentette még plusz öt percre az estét. Itt megint a Kecskemét kezdett jobban, vezetett öt ponttal, de a végén ismét oda-vissza billegett a dolog és ezúttal Brown keze remegett meg, ha bedobja a büntetőt, akkor valószínűleg már ott megnyeri a Szeged, de kihagyta, így negyedszer is extra öt percet kezdhettek a felek. Az őrült csatát végül a Szedeák bírta jobban, mert a negyedik hosszabbításban sorozatban három triplát küldtek a gyűrűbe, amelyre nem érkezett érdemi válasz - értelmezhetetlenül hosszú meccsen tudott nyerni a szegedi együttes azok után, hogy 15 perc után még simának tűnt a parti...

Állva halt meg a KTE. Erre mondják, hogy "így ki lehet kapni", de hogy emelt fővel dolgozzák-e fel ezt a vereséget a vendégek, vagy úgy érzik, hogy ennél fájdalmasabban nem is kaphattak volna ki, az valószínűleg hozzáállás kérdése. A húszpontos hátrányból való felállás, az első és a második hosszabbításban való jó játék és vezetés után nem lehet egyszerű megemészteni, hogy ilyen maraton végén mégis kikaptak és pont annyit értek el, mintha elengedték volna az egészet a harmadik negyed után - így viszont egy olyan sportteljesítményt raktak le az asztalra, amelyre sokáig emlékezhetünk még. Többen is brutális terhelést kaptak egyébként, a KTE-nél Wittmann Krisztián játszott bő 53 percet, de a csúcstartó az Darrin Govens volt, aki a 60-ból szűk 58-at (!) a pályán töltött - valószínűleg nehéz lesz holnap felkelni... Hogy mennyire ritka az ilyen hosszú mérkőzés, azt jól jelzi, hogy utoljára öt éve, 2016 februárjában volt példa hasonlóra, amikor a MAFC verte négy hosszabbítás után a Nyíregyházát. 

A Szedeák legjobb dobói: Govens 25/12, Dzseletovics 25/15, Brown 23/9
A Kecskemét legjobb dobói: Jaramaz 23/6, Dramicsanyin 23/12, Thomas 20/3

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus