NBI/A: Így ért véget az idei alapszakasz

A Szeged lett a harmadik, a DEAC a negyedik, az Alba az ötödik, a Paks pedig a hatodik - kialakult a playoff párosítása, nézzük, hogy mi történt a szombati játéknapon. 

fotó: hunbasket.hu

 

Sopron KC - Zalakerámia ZTE KK 102-85 (25-26, 29-21, 26-16, 22-22)

Szép győzelemmel zárt a Sopron. A nyolcadik helyet már korábban bebiztosították a soproniak, de hazai pályán így is látványos játékkal és szép győzelemmel búcsúztak az alapszakasztól - a két középső negyedben 18 pontot vertek a ZTE-re, az ott kiharcolt előnnyel pedig kényelmesen végigértek a záró etapban. Mindezt a kiemelkedő támadójáték alapozta meg, az SKC 59%-os (!) mezőnymutatót produkált és 30/40 kétpontost küldött a gyűrűbe, 26 gólpasszt osztott szét, extra távoli dobás nélkül is azt csinált a gárda, amit csak akart - kiemelendő Jogéla (30 pont, 13/15 mezőnyből) szenzációs teljesítménye, de Boriszov, Elmore és Padgett is tíz pont fölé jutott, ismét a többször látott olajozott csapatmunkát hozta a hazai alakulat. A szép győzelem után 13-13-mal, 50%-os teljesítménnyel tudta le az alapszakaszt a társaság és készülhet a Szolnok elleni ütközetre.

Nem tudott változtatni a ZTE. A zalaiak nagyon nehéz alapszakaszt zártak le ezzel a meccsel, méghozzá mondhatjuk, hogy az egész szezonhoz illő módon: sokszor átjáróháznak tűnő védekezéssel, 100+ kapott ponttal, igazán reális győzelmi esély nélkül. Hiába Donaldson és Szabó ponterős játéka, vagy a 14 támadópattanó, mivel az egész idény során jellemző védekezés most is megvolt, így a két középső negyedben jelentős hátrányt halmoztak fel és viszonylag egyértelműen kaptak ki - 6-20-as mérleget tudnak felmutatni, küzdhetnek a bent maradásért. 

A Sopron legjobb dobói: Jogéla 30, Elmore 17/3, Boriszov 17/9
A ZTE legjobb dobói: Duren 18/6, Szabó Zs. 18/3, Donaldson 12/3, Wiggs 12

 

Jászberényi KSE - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 74-90 (16-25, 19-19, 17-33, 22-13)

Minden védekezési hibát kihasznált a Kecskemét. A vendégek az első negyed hajrájában ragadták magukhoz a kezdeményezést, már itt majdnem tízpontos előnyt harcoltak ki, innentől kezdve pedig minden úgy alakult, ahogy szerették volna. A második negyedben visszaverték a berényi rohamokat, majd fordulás után Dramicanin és Horti, illetve az összesen 14 gólpasszig jutó Wittmann-Jaramaz duó vezetésével valósággal kiütötték ellenfelüket - a negyedik negyed már csak formaság volt. A Kecskemét nagyszerűen dobta a kétpontosokat (20/29), 10 triplájuk esett be, ráadásul 26 büntetőt harcoltak ki, támadásban nem volt gyenge pontjuk. 

A harmadik negyedben minden elúszott. Még az első félidőben tartotta magát a Coleman-Primorac páros pontjaira építő Jászberény, de már itt is csak futottak az eredmény után, rengeteg büntetőt engedtek a vendégeknek. A nagyszünetben aztán kicsit az öltözőben is maradtak, pillanatok alatt tíz, majd húsz pont fölé kúszott a különbség, innen pedig már nem volt visszaút. A záró játékrészben Coleman és Primorac még próbálkozott, amivel végül szép egyéni számokkal végeztek, de összességében ma sem volt meggyőző a Berény. Mindössze 2-24-es mérleggel zártak és óriásit kell(ene) hajrázniuk az alsóházi playoutban, hogy megőrizzék élvonalbeli tagságukat. 

A JKSE legjobb dobói: Coleman 25/3, Primorac 21/9, Garrett 10/6.
A Kecskemét legjobb dobói: Dramicanin 21/12, Horti 17, Djerasimovic 12.

 

Alba Fehérvár - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 90-88 (19-14, 30-22, 19-28, 22-24)

Egylabdás végjáték döntött. Az első félidőt még nagyjából uralni tudta az Alba, a hazaiak nagy kedvvel, nagy lendülettel és főleg a második negyedben remek hatékonysággal kosárlabdáztak, ültek a játékaik, megvolt a kellő sebesség - a nagyszünetben 13 ponttal vezettek, nagyon jól néztek ki. A fordulás után aztán felszívta magát a Falco és a különbség túlnyomó részét egy negyed alatt eltüntette, így a záró etap már szorosan alakult, de a Fehérvár azért egy-két pontnyi fórt végig tolt maga előtt, döntő pillanatokban mindig be tudott találni. Nem egészen két perccel a vége előtt Ahmad büntetőivel lett 90-86, innentől viszont mindkét csapat csak a hibákat halmozta, a hazaiak kihagytak két dobást, a vendégek is hármat, de egy támadópattanóból közelítettek, majd a legvégén elhagyta a labdát az Alba, így ebből még hosszabbításra menthetett volna a Falco - nem így történt, az utolsó kísérlet kimaradt, így behúzta a győzelmet a Fehérvár. A hazaiaknál Davis (19 pont, 7 lepattanó), Vojvoda (16 pont, 5 gólpassz) és Curry (11 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) emelhető ki igazán, míg a vendégeknél Bruinsma (23 pont, 10 kiharcolt fault), Benke (22 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Barac (13 pont, 10 lepattanó) és Anderson (12 pont, 9 gólpassz) is szép számokat hozott - csapatszinten viszont az Alba pontosabban dobott, ami ellensúlyozta a több eladott labdát.

A Falco második lett, az Alba pedig ötödik. A szombathelyieknél már korábban eldőlt, hogy a második helyen zárják az alapszakaszt a Szolnok mögött, így számukra nem volt különösebb tétje ennek a mérkőzésnek - az Egis Körmenddel találkoznak majd, a vasi rangadókra készülhetnek. Az Alba helyezése nem volt tuti, de végül maradtak ötödikek Forray Gáborék, akik így ezzel a DEAC ellen meccselnek majd a playoffban, ott egy abszolút kiélezettnek ígérkező párharcot várhatunk.

Az Alba legjobb dobói: Davis 19/6, Vojvoda 16/6, Gillons 11/3, Curry 11/3
A Falco legjobb dobói: Bruinsma 23/3, Benke 22/9, Barac 13/3

 

DEAC - PVSK-VEOLIA 96-80 (26-16, 24-17, 24-26, 22-21)

Negyedik lett a DEAC. A játékerő, a hazai pálya és a motiváció is a Debrecen mellett szólt ezen a mérkőzésen, Tóth Ádámék pedig hozták is a papírformát, nagyjából egy félidő alatt le is rendezték az érdemi dolgokat: a nagyszünetben 17 ponttal vezettek, jelezték, hogy nekik kell ez a győzelem. A PVSK nem is tudott különösebb válaszcsapást mérni ellenfelére, a hazaiaknál Drenovac (20 pont, 7 lepattanó, 4/4 tripla) és Moody (12 pont, 7 gólpassz, 4/4 tripla), de a 16-16 pontos Tóth és Guyton, valamint a 10 pontot, 5 lepattanót és 6 gólpasszt jegyző Somogyi is dicséretet érdemel - megszakadniuk nem kellett, 26 játékperc fölé senki sem ment, de így sem forgott veszélyben a sikerük. A DEAC ezzel jól zárta az alapszakaszt, a negyedik helyről várhatja a folytatást, méghozzá összességében jó formában, összeérett kerettel, magabiztosan - az utóbbi évek munkája után most abszolút élcsapatként mehet bele a rájátszásba.

Nem előzött a PVSK. Győzelem esetén a baranyaiak még becsúszhattak volna a Kaposvár elé, de ennek azért olyan igazán nagy jelentősége nem volt, a motivált, lendületes, ráadásul remekül (51% mezőnyből, 15/27 tripla) dobó DEAC ellen pedig hamar eldőlt, hogy nem lesz reális esély a bravúrra. A vendégek becsületére legyen mondva, hogy össze nem estek, tisztességgel lehozták a mérkőzést, a második félidőben már szoros küzdelmet vívtak, egyénileg Brkic kifejezetten jó számokkal zárt (17 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés), de a gyenge első félidő és főleg a 3/16 tripla nem férhetett bele - így végül tizedikként zárták az alapszakaszt. 

A DEAC legjobb dobói: Drenovac 20/12, Tóth Á. 16, Guyton 16/6
A PVSK legjobb dobói: Funderburk 17/6, Brkic 17, Ruják A. 11

 

OSE Lions - Egis Körmend 87-92 (27-22, 19-26, 17-26, 24-18)

Remekeltek a körmendi légiósok. Nem indult jól az összecsapás a vendég számára, javarészt hátrányban voltak az első negyedben, de aztán elég hamar rendezték a sorokat és a nagyszünetre már minimális előnnyel vonulhattak - Ireland, Taylor és Thames már ekkor elérte a tízpontos határt. A harmadik negyedben aztán megérkezett a meccsbe Ben Simons is, aki csak ekkor 12 pontot szórt. Innentől a vendégek már kontrollálni tudták az eseményeket, ha az OSE kicsit közelebb jött, mindig akadt, aki megtolta a szekeret, főként a négy légiós, akik a végére 83 egységet tettek a közösbe. A Körmend győzelmével hetedik helyen zárt és a negyeddöntőben készülhet a Falco elleni vasi El Clasicóra. 

A két középső negyed gyengébb játéka sokba került. A hazaiak a szép zárás reményében futottak ki a parkettre, és az Anderson-Washington-Abell trió az első negyedben komoly problémákat is okozott a körmendieknek. A második negyedtől kezdve viszont fokozatosan elvesztették a játék irányítását, pedig Illés is feljavult, és olyan extrák jöttek, mint Garamvölgyi triplája vagy Anda két gólpassza. Fordulás után sem igazán változott a képlet, támadásban ugyan igyekeztek tartani a lépést, de védekezésben folyamatosan büntette megingásaikat a másik piros-fekete alakulat. Becsülettel hajtottak az utolsó percig, de igazán veszélyes közelségbe nem tudtak kerülni, így 10-16-tal zárták az alapszakaszt - a playoutban gyakorlatilag tét nélkül vár még rájuk tíz mérkőzés. 

Az OSE legjobb dobói: Washington 23/3, Abell 17/9, Illés 10/6, Morgan 10.
A Körmend legjobb dobói: Taylor 23, Ireland 21/3, Simons 20/9.

 

Szolnoki Olajbányász - Naturtex-SZTE-Szedeák 74-91 (19-23, 19-21, 22-24, 14-23)

A Szedeák kiharcolta a harmadik kiemelést. A szegedieknek győzniük kellett, hogy megelőzzék a DEAC-ot és a harmadik helyen zárják az alapszakaszt, és a Govens-Dzeletovic páros vezetésével meg is oldották a feladatot. Az első negyed hajrájában átvették a kezdeményezést, és onnantól kezdve végig ők diktálták az iramot - az első félidőben 10 eladott labdába kergették bele a Szolnokot, több büntetőt harcoltak ki és jobban is tripláztak. A harmadik negyedben és a negyedik játékrész elején minden támadást visszavertek, majd a végjátékban robbantottak és végül magabiztos különbséggel nyertek. Govens 29 pontig jutott 6/8 triplával és 11 gólpasszal, ami 44 VAL-t ért, Dzeletovic 23 ponttal szintén remekelt, de sok lábon állt a Szedeák: Brown, Dickey, Kerpel-Fronius Gáspár és a kezdőbe kerülő Bognár is folyamatosan problémát okozott az ellenfélnek. A negyeddöntőben az Atomerőmű SE-vel találkoznak majd.

Cakarun kicsit egyedül maradt. Subotic kosaraival jól kezdett a Szolnok, a védekezés is rendben volt, ám Kovács Péter korai faultgondjai nem jöttek jól, a csapatvédekezés egyik alapja mindössze 16 percet tölthetett a pályán. Már az első félidőben komoly gondokkal küzdött az Olaj, támadásban is akadozott a gépezet, ha nincs Rudner két triplája és Taiwo 4 pontja, nem csak hatpontos hátrányban mehettek volna pihenőre. Fordulás után a végül 28 pontig és 41 VAL-ig jutó Cakarun nagyon feljavult, erre az extrára építve a hazaiak utol is érték ellenfelüket, de ez végül csak fellángolásnak bizonyult. Warner és Subotic csak rövid időszakokban tudott segíteni, Badzim és Pongó pedig nem találta a dobásait - az Olaj mindössze 5/23 triplát dobott, miközben a Szedeák 12/24-et, ezt a hendikepet nem tudták már ledolgozni. A Szolnok így is első helyről futhat neki a playoffnak a nyolcadik kiemelt Sopron ellen. 

Az Olaj legjobb dobói: Cakarun 28, Subotic 12/3, Warner 9/3.
A Szedeák legjobb dobói: Govens 29/18, Dzeletovic 23/6, Brown 14/9.

 

Atomerőmű SE - Kaposvári KK 79-73 (27-22, 14-25, 17-14, 21-12)

A vége a Paksé lett. Fordulatos meccset vívtak a felek, eleinte az ASE vezetett, aztán a második negyedben átvette az irányítást és előnybe került a Kaposvár, az itt megszerzett fórral pedig egészen sokáig el is értek a somogyiak. A záró etap elején azonban egy 7-0-val visszaszerezték a gyeplőt a hazaiak és onnantól remek védekezéssel már nem is adták azt ki a kezükből, a parádés mérkőzést játszó és döntő faktorrá váló Lóránt Péter (35 pont, 10 lepattanó, 12 kiharcolt fault) egyéni extrája mellett többen is jókor szóltak hozzá - 71-68-nál például Paige bombázott be egy clutch hármast, ami nagyon kellett a tolnaiak sikeréhez. A végén Lóránt még egy kicsit megfejelte a pontszámát, Dzunics Braniszlav csapata pedig összességében a teljes második félidőben 26 egységet engedett ellenfelének, ennek köszönhetően tudta győzelemmel zárni az alapszakaszt - a hatodik kiemelést szerezte meg a gárda és a Szegeddel találkozhat a playoffban.

Nem bírta végig a Kaposvár. A vendégeknél Allen (23 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) ficánkolt leginkább, a légiós center nagyon élt a palánkok alatt, de a 18 pontos Demetre Rivers és a 13 pontos, 9 gólpasszos Morris Curry is tette a dolgát, mégis összeomlott az együttes támadójátéka a fordulás után. Onnantól közelről már kevésbé voltak hatékonyak, a triplákkal pedig az egész meccs során hadilábon álltak, összesen 5/27-tel zártak kintről, ennek "köszönhetően" mezőnyből is 40% alatt maradtak - így azért nehéz nyerni Pakson, úgyhogy hiába a remek második negyed és az egészen jó védekezés, Lóránték lehajrázták őket. A KKK ezzel a kilencedik helyen zárta az alapszakaszt, vagyis Nikola Lazics csapata lett a "legjobb lemaradó" - kíváncsian várjuk, hogy mennyi tűz lesz benne a folytatásban. 

Az ASE legjobb dobói: Lóránt 35/3, Shepard 13, Kovács Á. 12/6
A Kaposvár legjobb dobói: Allen 23/3, Rivers 18/6, Curry 13/3

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus