Nyert az Olaj, de a Falcóé az V. Horváth Zoltán Nemzetközi Emléktorna Kupája!

Hiába vezetett már több mint 20 ponttal a harmadik negyedben a sárga-fekete együttes a Szolnok ellen, a bajnokcsapat minden erejét összeszedve előbb hosszabbításra mentette a parázs hangulatú mérkőzést, majd a túlórában Vojvoda Dávid és Stefan Sinovec duójának köszönhetően diadalmaskodott a V. Horváth Zoltán Nemzetközi Emléktorna utolsó mérkőzésén. A végén ennek ellenére mégis a vasiak örülhettek: a kialakult hármas holtversenyt jobb pontaránnyal hozta a Falco, így otthon tartotta az aranyserleget.

V. Horváth Zoltán Nemzetközi Emléktorna, Szombathely, 3. játéknap
Falco-Trend Optika KC Szombathely - Szolnoki Olaj KK 93-95
(24-17, 29-21, 13-17, 12-23, 15-17)
Szombathely, Aréna Savaria, 1000 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Martinics 19/9, Doyne 9/3, Perl 17, Dukics 8/6, Majsztorovics 16.
Csere: Hall 4, Váradi 5/3, Bognár 12/3, Will 3/3.Vezetőedző: Kálmán László.

Szolnoki Olaj KK: Trotter 10/6, Jones 6, Stajkovszki, Brkics 10/3, Keller 8. 
Csere: Milosevics 9, Vojvoda 28/12, Sinovec 18/6, Wittmann 6. Vezetőedző: Dragan Aleksic.

Kipontozódott: Milosevics (37. percben), Keller (42. percben), Jones (43. percben).

Játékvezetők: Török Zoltán, Tóth Kálmán, Sabáli László.

1. negyed
A feszült hangulatú derbin másfél perc eltelte után Obie Trotter talált be elsőként, amelyet Marko Brkic 2+1-es kosara követett (0-6), a Falco pedig kissé megilletődötten játszott, sorra hagyta ki lehetőségeit, amelyet Kálmán László sem nézhetett tétlenül: idegesen hívta maga köré övéit. A sárga-feketék kosárcsendjét a fiatal csapatkapitány, Perl Zoltán törte meg (2-8). Elsősorban Perl Zoltán és Milan Majsztorovics remeklésének köszönhetően nemcsak hogy felzárkózott a házigazda együttes, hanem át is vette a vezetést az ötödik percben (10-8). Az Olaj kezdeti lendülete  megtörni látszott – bár Vojvoda Dávid okozott némi fejtörést a hazai védőknek -, amely elsősorban a Falco agresszívebb védekezésének volt köszönhető. Az első etap végén ismét Perl Zoltánnak sikerült talpra ugrasztania a publikumot: a 19 éves tehetség hatalmas zsákolással zárta a vasi akciót (24-17)

2. negyed
Will Tamás triplájával kezdődött a második tíz perc, amelyre Wittmann Krisztián válaszolt (27-19). Nagy elánnal küzdött a Falco, a támadó lepattanók megszerzésében és így a második esélyből szerzett pontokkal kétszámjegyű fórt alakított ki (37-26). Vojvoda Dávid igyekezett vállára venni csapatát, de a szombathelyiek irányítója, Goran Martinics két triplával is hűtötte a szolnoki kedélyeket (44-30). A mérkőzés 18. percében az „Égi Centerre”, Horváth Zoltánra vastapssal emlékezett a publikum. A játék képe nem változott, a sárga-feketék magabiztosan és remek csapatjátékot előhúzva pattogtattak – amelyet a gólpasszok aránya is mutatott: 12-6 - , míg a Szolnoknál csak Vojvoda Dávid hozta a tőle elvártakat, így a vasiak 15 pontos előnnyel várhatták a második félidőt (53-38).

3. negyed
6-0-s etapot repesztve a húszpontos előnyt súrolta Kálmán László legénysége (57-38), ám a túloldalon továbbra is megállíthatatlannak bizonyult Vojvoda Dávid, aki egymás után kétszer is betalált a 6,75-ös vonal mögül (59-44). A következő percekben a Szolnok szája íze szerint alakult a találkozó; feljebb kapaszkodott a bajnokcsapat, rengeteg labdaeladásba kényszerítette bele ellenfelét (59-49). Ám a Falco higgadt tudott maradni és elsősorban fiatal játékosai révén tartotta kétszámjegyű előnyét, bár mindkét egyleten már egyértelműen látszottak a fáradtság jelei (66-55)

4. negyed
A Szolnok a rendes játékidő záró szakaszának első perceiben magasabb fokozatba kapcsolt (68-61), Kálmán László azonnali időkéréssel próbált reagálni. Az intelmek hatottak, Bognár Kristóf nemcsak védekezésben nyújtott kiemelkedőt, de triplájával újra magabiztos előnyhöz jutatta övéit (73-63).  Nem sokáig: teljesen megbénult a sárga-feketék támadójátéka, amelyet a szolnoki szerb páros Sinovec és Milosevics remekül használt ki, nem látott közelségbe érkezett a tavalyi aranyérmes (73-71) Másfél perccel a vége előtt Nebojsa Dukics triplájával ismét öt pontra hízott a vasiak előnye, de az Obie Trotter- Stefan Sinovec duó higgadtsága és nagyobb tapasztalata hosszabbítást eredményezett (78-78).

Hosszabbítás
A túlóra is hihetetlen izgalmakat hozott: felváltva estek a kosarak (84-85), de a halványabb performanszot nyújtó Jara Rubin Doyne hárompontosa újfent a Falco sikerét kecsegtette (89-85). Azonban Vojvoda Dávid és Stefan Sinovec extrája eloszlatta a hazaiak győzelmi reményeit, a Szolnok nagy hátrányból, erődemonstrációt tartva fordította meg a találkozót (93-95)

A tornán negyedik helyen 4 vereséggel a szlovák Komarno alakulata végzett, míg az élen hármas holtverseny alakult ki! A harmadik helyet a Szolnoki Olaj KK, az ezüstérmet az Atomerőmű SE Paks csapata szerezte meg, míg a jobb pontaránynak köszönhetően az aranyserleget a szombathelyi együttes otthon tartotta!

A torna díjazottjai: 
Legjobb hazai játékos: Perl Zoltán (Falco-Trend Optika KC Szombathely)
A torna MVP-je: Goran Martinics (Falco-Trend Optika KC Szombathely)
Legjobb center: Sztrahinja Milosevics (Szolnoki Olaj KK)

Fotó: falcokc.nyugat.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus