Parádés utolsó negyeddel nyert az Alba és a PVSK

A Fehérvár az Egis Körmend elleni rangadót fordította meg, a Pécs pedig a Kecskemét ellen nyert - ez történt az NBI/A szerdai játéknapján.

fotó: hunbasket.hu

 

Alba Fehérvár - Egis Körmend 91-82 (16-18, 25-17, 19-35, 31-12)

Szenzációs hajrával nyert a Fehérvár. Az Alba három légióssal, illetve a Csorvási-Markovics páros nélkül lépett pályára, de az első félidőben nyoma sem volt semmilyen problémának - a nyitó negyed szorosan alakult, majd a másodikban szépen meg tudott lépni a Vojvoda-Curry-Ahmad trió által húzott Fehérvár és előnnyel vonulhatott szünetre. A fordulás után aztán úgy tűnt, hogy elfogyott Forray Gábor alakulata, a harmadik negyedben megállíthatatlan volt a Körmend: a vendégek sorra bombázták be a triplákat, mindenki hozzászólt, valósággal elsöpörték az Albát a vasiak - a 19-35-ös negyederedmény mindent elárul. A Fehérvár azonban szinte váratlanul nagyot javult a kisszünetben és a záró etapban 180 fokos fordulat állt be: 60-70-ről indulva 79-79-nél már kiegyenlítettek a hazaiak, majd egyetlen árva körmendi kosár után jött az újabb henger - az utolsó három percet 10-1-re (!) nyerték meg, nem engedtek mezőnykosarat Thameséknek. Az utolsó negyedet végül 31-12-re nyerte meg az Alba, így a tartalékos felállása (sőt, Lukács is megsérült közben) ellenére parádés teljesítménnyel nyerte meg azt a rangadót, amellyel kapcsolatban a harmadik játékrészben már úgy tűnt, hogy elúszik - egyénileg Vojvoda (26 pont, 8/15 mezőnyből, 6 gólpassz), Curry (23 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 4/4 tripla) és Davis (19 pont, 13 lepattanó) is remekelt, de Ahmad is hozzátett 19 pontot. Érdekesség, hogy négyen dobtak 87 pontot, rajtuk kívül csak Omenaka négy egysége került fel náluk a táblára...

Egy nagy negyed nem volt elég a Körmendnek. Az első negyed remek védekezése után hátrányba került az MTE, a harmadik játékrészben viszont egészen elképesztő teljesítményt nyújtottak a vendégek. Ferencz dobálta a triplákat, Taylor remekelt a palánk alatt, elkezdett betalálni Thames, hozta a pontokat Mosely, ledolgozták a hátrányt, fordítottak, majd meg is lógtak, hiába kért időt Forray Gábor. Az elképesztő dobófesztivál vitorlájából viszont kifogta a szelet a negyedek közötti szünet és a záró etapra szétesett a Körmend játéka - a játékrész második felében már csak kínkeservesen tudtak pontot szerezni, ezzel párhuzamosan megjött az Alba önbizalma, így fordult vissza a meccs. Az MTE így egyetlen extra negyedét nem tudta győzelemre váltani, nem tudta kihasználni az Alba tartalékos összeállítását - az említett Ferencz (17 pont, 5/11 tripla), Taylor (16 pont, 15 lepattanó) és Mosely (16 pont, 6/9 mezőnyből) jól dobott, Thames ugyan 14 mezőnykísérletből hozta össze a 11 pontját, de volt 9 gólpassza is, a többiek viszont most nem nagyon tudtak hozzátenni. A mérlegük ezzel 7-3-ra romlott, szombaton mennek Szegedre, az ünnepek között pedig Pécsre, nehéz szériában vannak. 

Az Alba legjobb dobói: Vojvoda 26/9, Curry 23/12, Ahmad 19/3, Davis 19
Az Egis Körmend legjobb dobói: Ferencz 17/15, Mosely 16/3, Taylor 16

Forray Gábor: Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a csapatomnak, mert ezt a meccset azért nyertük meg, mert olyan szívvel és olyan akarattal brusztoltuk ki, hogy az elképesztő. Megemelem a kalapomat minden játékosom előtt, hiszen az igazsághoz hozzátartozik, nem játszottunk jól. Kicsit fásultak voltunk, de ez törvényszerű, hiszen rendkívül sok mérkőzést játszunk, szűk a keret, és az elmúlt két mérkőzésen nagyon koncentráltak és fittek voltunk. Most azonban tompábbak, de nagyon jól játszott a Körmend a harmadik negyedben, kifejezetten európai élvonalbeli kosárlabdát mutattak be. Ki is építettek egy nagyobb előnyt, de még ezt is túléltük, valamint Lukács Norbert kiesését. Nagyon nagy dolognak tartom ezt a sikert, hiszen több sebből vérzünk.

Ziga Mravljak: Egy nagyon fizikális mérkőzés volt, támadásban és védekezésben is egyaránt. Az első három negyedben abszolút kontrolláltuk a játékot, azt játszottuk, amit megbeszéltünk Sajnos a záró negyedben sok olyan hiba volt a játékunkban, amit nem engedhetünk meg magunknak, melyet az eredmény is igazol. Rengeteg olyan dobást hagytunk ki, ami tiszta volt, míg az Alba a negyedik negyedben ezeket értékesítette. A végjátékban nem tudtunk reagálni Vojvoda Dávid játékára, többek között ez is okozta a vereségünket.

Esa Ahmad: Nagyon jó mérkőzés volt. Nehezen kezdtünk, de a második félidőben sikerült visszajönni a meccsbe. Jó munkát végzett a csapat védekezésben. Jókor, jó időben nagyon fontos kosarakat dobtunk, ez segített minket a győzelemben.

Travis Taylor: Először is gratulálok a hazai csapatnak. Két bajnokesélyes csapatról van szó, legközelebb keményebben kell dolgoznunk a győzelemért. A negyedik negyed döntött, ugyanis több tiszta dobóhelyzete volt a két csapatnak, de a dobásokat csak az Alba tudta érvényesíteni.

 

PVSK-VEOLIA - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 102-85 (28-20, 25-27, 17-24, 32-14)

60% felett dobott a Pécs. Egészen extra dobóformát mutattak ezen a találkozón a hazaiak, 63,2%-kal céloztak mezőnyből, közel 50%-kal tripláztak és 21/22 büntetőt süllyesztettek el - rendkívül pontosak voltak ma, amelyet ezúttal sikerült is győzelemre váltani. A kiválóan összerakott első negyed után kicsit azért megborult a rendszer, a harmadik játékrészben jött egy hullámvölgyük, egál lett a meccs, de aztán a záró etapra kiegyenesítették a dolgaikat, 77-77 után elkezdtek meglépni, majd 82-79 után lerohanták ellenfelüket: 90-79-nél már lehetett érezni, hogy itt a vége, ráadásul az utolsó nyolc pontot megint ők dobták, így a végeredmény meglehetősen nagyarányúra sikerült. Egyénileg Funderburk (27 pont, 8/12 mezőnyből, 10/11 büntető, 5 lepattanó, 5 gólpassz), Lewis (24 pont, 9/11 mezőnyből) és Budimir (18 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) is parádézott, Ruják 14 pontja és 4 gólpassza már "csak" ráadás - tízen is pályára léptek és mindenki hozzátett, úgyhogy fontos hazai győzelmet arattak.

Nem sikerült a visszatérés. November 8-a után először lépett újra pályára bajnoki mérkőzésen a Kecskemét, a hosszú kihagyás pedig leginkább a védekezésen volt érezhető, de a Pécs extra dobóformájával most egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. Ezt leszámítva rendben voltak, háromszor annyi támadópattanót szedtek, 15-tel több büntetőt harcoltak ki, kettővel kevesebb labdát adtak el, remekeltek a harmadik negyedben, de most ez sem volt elég. Hárman egyébként kiemelkedően játszottak náluk, Wittmann Krisztián 21 pontot szórt, Marko Djeraszimovics a 19 pontja mellett 10 faultot harcolt ki, Cleveland Thomas pedig szintén 19 pontot szerzett alig 10 mezőnykísérletből - a magasemberek viszont eléggé eltűntek, Karahodzsics és Dramicsanyin sem fogott ki jó napot, ezt Horti próbálta ellensúlyozni. A záró etap elején ennek ellenére úgy tűnt, hogy reális esélyük van a győzelemre, de az utolsó négy-öt percre teljesen elkészültek az erejükkel, már nem bírtak ellenállni az extrán célzó hazaiaknak, így ötödik idegenbeli meccsüket is elvesztették. 

A PVSK legjobb dobói: Funderburk 27/3, Lewis 24/6, Budimir 18/9
A Kecskemét legjobb dobói: Wittmann 21/12, Djeraszimovics 19, Thomas 19/6

Dragan Alekszics: Tudtuk, hogy frissek lesznek a vendégek az első 20-30 percben, mert már régóta nem játszottak. Próbáltuk a meccs elejétől nyomás alá helyezni őket, hogy egyre fáradtabbak legyenek. Volt, amikor ez sikerült, és volt, amikor kevésbé, ezért egál meccs alakult ki. Az utolsó negyedre elfáradtak, mi viszont magas szinten tudtuk tartani a védekezésünket, és ezzel nyertünk. Gratulálok a játékosaimnak! Négy-öt meccset játszottunk tíz nap alatt, ami nem egyszerű. Gratulálok a Kecskemétnek is, jól játszottak a hosszú szünet után, főleg az első 30 percben, csak a végére fáradtak el. Sok sikert kívánok nekik a szezon folytatásában!

Váradi Kornél: Gratulálok a Pécsnek. Ez mellett gratulálok az én csapatomnak is, mert büszke vagyok rájuk. A hosszú szünet után ma fizikális kosárlabdát tudtunk játszani, ez három negyeden keresztül jól is ment, sajnos azonban a végére elfáradtunk és ezt kihasználva győzni tudtak a hazaiak. A jó játékukhoz extra dobóforma is párosult a túloldalon. A PVSK előnye volt az is, hogy meccsritmusban vannak, most nekünk is az a feladatunk, hogy ezt a ritmust felvegyük. Remélem, hogy mi minél hamarabb formába tudunk lendülni, nagyon várjuk a következő mérkőzéseinket.

Kenneth Funderburk: Nagyon örülök a győzelemnek, fontos meccset nyertünk. Igazi csapatként játszottunk az egész mérkőzésen, ezért sikerült a holtpontokon túljutnunk és nyernünk.

Horti Bálint: Egy hónapja nem tudunk edzeni és játszani, mindenkit megviselt ez a vírus. Ebből visszajönni nagyon nehéz. Sajnos a negyedik negyedben már elfáradtunk, a Pécs teljesen felőrölt minket, ráadásul az irányítónk is megsérült. Sajnos ma ez ennyire volt elég. Azon dolgozunk, hogy minél hamarabb megfelelő formában legyünk.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus