Pontzuhatag vetett véget a Körmend sorozatának

A 40 pontig jutó Safford vezérletével ízekre szedte a vendégek védekezését a ZTE, akik a második negyedben 40, a záró etapban pedig 35 egységet termeltek.

Magyar férfi bajnokság, NB1. A-csoport, alapszakasz, 19. forduló

Zalakerámia ZTE KK – EGIS Körmend  112-83 (20-22, 40-23, 17-22, 35-16)

Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok

Vezette: Földházi T., Farkas G., Makovszky Sz. (Gencsev dr.)

ZTE: Boston 9, Gáspár 9/3 , Plumb 12, Safford 40/9, Lekli 15

Cserék: Kovács 11/3, Kámán 3/3, Velkey 1, Kertész 2, Koma 8, Czinger -, Kerkai 2

Körmend: Wisseh 6, El-Amin 23/9, Ferencz 9/3, Grebenár -, Rakocsevics 33

Cserék: Farkas 6, Kutasi -, Sonyák -, Kusnyer 4/3, Sömenek 2, 

A szomszédvárak rangadóján 110. alkalommal feszült egymásnak a két csapat, ahol a Körmend a felsőházért, a ZTE pedig a presztízsért küzdött elsősorban. A találkozó El-Amin triplájával indult és ez meg is határozta az első negyedet, ugyanis a bedobó öt perc alatt tíz pontot szerzett, és 15-9-re el is húzott a Körmend. Ezt követően keményített védekezésén a Zalaegerszeg, és leindításokból felzárkózott, elsősorban a hátul is remekül dolgozó Safford pontjaival (kilencet szerzett ebben a játékrészben), de 22-20-as Körmend-vezetésről indult a második negyed.

Ennek elején Boston 2+1-es játékával a meccs során először átvette a vezetést a hazai alakulat. Ezek az amerikai irányító percei voltak, Rakocsevics kosarára is tudott válaszolni egy kettessel, majd labdát szerzett, amiből Kámán dobott egy triplát, így 30-26-ra vezetett a ZTE. Kusnyer úgy gondolta, hogy nem engedi elrohanni a hazaiakat és bevágott egy triplát, majd Rakocsevics is kiizmozott magának egy kosarat, de Gáspár hármasával továbbra is az Egerszeg volt előrébb. Rendkívül gyorsan játszottak a csapatok, határozottan támadták a gyűrűt, a közönség pedig minden ítéletet üdvrivalgással vagy fújolással köszöntött. Minden körmendi hibát könyörtelenül kihasznált a folyamatosan rohanó ZTE, Lekli zsákolása és Safford büntetői után 47-38-ra sikerült meglépniük szűk három perccel a félidő vége előtt. A Körmend csak Rakocsevics játékában bízhatott, a center szállította a pontokat, de rajta kívül senki nem tudott hozzászólni, El-Amin a remek első negyed után teljesen eltűnt. Az utolsó perc őrült rohanással telt, csak sprintben közlekedtek a játékosok, felállt védelem ellen gyakorlatilag nem játszott egyik csapat sem, ebben pedig a ZTE bizonyult jobbnak, illetve a Körmend rendeződött vissza gyengébben, így a hazaiak 60-45-re vezettek a szünetben egy óriási ponteső közepén.

A harmadik negyedben Rakocsevics két kosarával próbált zárkózni a Körmend, de Lekli 2+1-éből 2+2-vel jött ki a Zala, az elrontott büntetőt Safford tette vissza a gyűrűbe. El-Amin szintén egy kosár+büntető kombinációval válaszolt, 11 pontra zárkózott vissza a vendég együttes, amikor Jimenez mesternek időt kellett kérnie. A csapatok lehiggadtak erre a játékrészre, kevesebb eladott labda és több végigjátszott támadás jellemezte ezt a periódust. Aztán az utolsó két percben El-Amin eladott labdáinak köszönhetően újra 15 pontra duzzadt a különbség, ám az irányító javított még és 77-67-es hazai vezetéssel ért véget a harmadik etap.

A negyedik negyedben El-Amin nem lassított, kosarával tízen belülre is ért a Körmend, de a pazarul játszó Safford egy 2+1-es akcióval állította meg a vendégek rohanását, sőt, El-Amin figyelmetlensége után egy középtávolival átlépte a 30 pontot. A vendégek irányítója ezután sorozatban hozott rossz döntéseket, eladott labdák, faultok jellemezték a játékát, a végig ezer fokon égő hazaiak pedig könyörtelenül kihasználták a hibáit, Lekli zsákolásával pedig előbb a húszpontos különbséget, majd a bődületes formában játszó, 40 pontot szóró Safford triplájával a száz dobott pontot is túlszárnyalták. A folytatás formalitássá és gálává alakult, a ZTE simán nyerte a találkozót, a Körmend pedig nyolc győzelem után kapott ki, így Kaposváron a felsőházi remények életben maradásáért lépnek pályára jövő héten.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus