Remek derbin győzte le az Alba a Szolnokot

Ljubicic büntetőjével húzta be a rangadót a fehérvári alakulat - óriási hajrával fordított Oroszlányban a Körmend - hullámzó meccset nyert Szegeden a PVSK - felőrölte a Sopron a Jászberényt -  a lassú kezdés, valamint a lepattanózás okozta a ZTE vesztét a Falco ellen. 

Magyar férfi NB I/A, 14. forduló

 

Alba Fehérvár - Szolnoki Olajbányász 90-89 (30-20, 21-25, 22-20, 17-24)


Ez jó reklámja volt a hazai kosárlabdának. Körömrágós meccsen, egyetlen ponttal tudta legyőzni az Alba Fehérvár a szezon eleje óta alapos vérfrissítésen átesett, azóta magát a tabella harmadik helyéig felküzdő Szolnoki Olajbányászt. A felek első találkozóját 100-80-ra nyerte idegenben az Alba, ám azóta sok víz lefolyt a Tiszán – edzőt, valamint több játékost is cseréltek a piros-feketék. Most is bekezdett a fehérvári gárda, első négy rádobásukból három sikeres volt, és mivel mindhárom a triplavonalon túlról született, hamar kénytelen volt kikérni első idejét Gasper Potocnik vezetőedző. Ez fel is rázta a Nemanja Krszticset nélkülöző, ám TJ Price-t már bevető szolnokiakat, 3-9-ről 13-12-re fordítottak, mindkét csapat magas tempót diktált. Ez a korábbi években inkább az Albának feküdt, most viszont úgy tűnt, tartani tudja a lépést az Olajbányász – Rudner hármasával 18-18-at mutatott az eredményjelző. A negyed hajrája azonban a fehérváriaké lett, 20-20 után Ljubicic és Markovic vezérletével egy 10-0-s etappal zárt a Ramirez-legénység – pár perc rövidzárlat volt csak a piros-feketéktől, de sokba került. A második játékrészben kiegyenlített játék folyt a pályán, az Alba igyekezett őrizni tíz pont környéki vezetését – néha kicsit jobban elléptek a házigazdák, de a Szolnok lőtávolon belül tudott maradni. 47-37 után egy 6-0-s futással jöttek közel a vendégek ellenfelükhöz, de a félidőt Csorvási pöcizése zárta – 51-45-ös állásnál érkezett el a nagyszünet. A második félidőt öt gyors ponttal kezdte a házigazda, visszaállt a 10 környéki fehérvári fór. Ez nagyjából ki is tartott az egész etap során, hiányzott a Tisza-partiak játékából az átütőerő – nem engedték nagyon ellépni az Albát, de közel sem igazán tudtak férkőzni hozzájuk. A záró felvonásban aztán feljebb kapcsolt a Potocnik-legénység - Jones és Juhos tripláival öt pontra, az egyre jobban játékba lendülő Price büntetőivel pedig egészen három egységnyire zárkóztak a vendégek. Juhos egy duplát is értékesített, de a vezetést nem sikerült átvennie a piros-feketéknek – előbb Markovic tört be szépen, majd Govens dobott egy kritikus trojkát. Guyton is beszórt egyet kintről, 89-83-ra nőtt az Alba előnye alig egy perccel a rendes játékidő vége előtt. A szolnokiak azonban nem adták fel, Price és Jones tripláival eltüntették hátrányukat, óriási izgalmakat tartogatott a végjáték. Gyakorlatilag egy támadása volt a fehérváriaknak – Ljubicic indult meg befelé, a játékvezetők úgy látták, hogy Cakarun odaütött neki dobás közben, két büntető következhetett. Az elsőt kihagyta a szerb, a másodikat azonban a helyére küldte, négy másodperce maradt az Olajbányásznak. Jones kifacsart helyzetből még el tudta engedni a labdát, azonban kosárra nem volt esélye, így egy rendkívül izgalmas, kiélezett derbin másodszor is legyőzte az Alba a szolnokiakat – igaz, ezúttal korántsem akkora fölénnyel, mint az első meccsen.

Igazi rangadó volt. Mindkét oldalon jól játszottak a húzóemberek, a fehérváriaknál elsősorban McDuffie villogott, az Olajbányásznál pedig szokás szerint Jones tündökölt. Remek volt Markovic, de Juhosra sem lehetett panasz – nem bánta meg, aki megnézte a meccset. Govens, aki korábban már sok borsot tört a szolnokiak orra alá, most is megvillant egy fontos szituációban, de Davis is felnőtt a feladathoz a túloldalon, még ha néha túl is vállalta magát. Ezt a párharcot alighanem elnéznénk a rájátszásban is...

Az Alba legjobb dobói: McDuffie 19/6, Markovic 14, Govens 12/6.
Az Olajbányász legjobb dobói: Jones 25/9, Davis 15/9, Price 15/6.   

 

OSE Lions - Egis Körmend 71-72 (23-9, 18-19, 18-17, 12-27)

A végén kell vezetni. Piros-piros derbinek indult az eredetileg piros-fekete rangadó, hiszen mindkét csapat piros mezben jött ki melegíteni - végül a hazaiak átváltottak feketére, így minden akadály elhárult a feldobás elől. Remekül kezdett az idény pozitív meglepetéscsapataként aposztrofálható OSE, Hayes 8 pontjával 15-6-os előnyt épített ki az újonc röviddel a kezdést követően. Bozovic triplájával tíz fölé kúszott a különbség, alaposan „lefagyott” a Körmend – végül 23-9-re vitte el az etapot az oroszlányi alakulat. A második negyed Illés Máté hármasával kezdődött, de éledezni látszottak a vasiak is, Edwards távolijával 31-18-ra jöttek fel. Őrizte kétszámjegyű előnyét a Krasovec-legénység, de most már kosárra kosár volt a válasz – 41-28-cal mehettek nagyszünetre a felek. A körmendiek rájuk nem jellemző módon mindössze egyetlen hárompontost értékesítettek az első 20 perc során, pedig 12-szer kísérleteztek kintről – főként ez a pontatlanság, na meg a hazaiak lelkes játéka vezetett ehhez az álláshoz. A fordulás után Turner vette a vállára a vendégeket, a második játékrészhez hasonlóan itt is kiegyenlített csata folyt a pályán. Itt már be-benézett tíz alá az MTE, ám Garamvölgyi szép pattanójával, majd még szebb közelijével 59-45-tel mehettek a csapatok a záró felvonásra. Itt hatalmas adok-kapok vette kezdetét, az utolsó öt perc 67-56-ról indult. Ferencz hintett be egy trojkát, majd Turner szórt egy kettest, erre azonban jött a válasz Bozovic és Washington révén. 71-61-nél ismét Ferencz, majd Edwards is villant távolról. Elfogyott az OSE kezdeti önbizalma, nem merték felvállalni a nehéz helyzeteket a játékosok – ha igen, akkor annak leginkább kihagyott dobás lett a vége. Edwards egy 2+1-es játékkal tette teljessé a körmendi  „comeback”et, mivel Rizvic utolsó próbálkozását betakarta Varnado - a vasiak egy 11-0-s etappal zárták le a találkozót úgy, hogy azon az utolsó percig nem vezettek.

Turner megkezdte, Ferencz és Edwards befejezte. Frank Turner végig tarthatatlannak bizonyult vendégoldalon, 30 pontot rámolt be az amerikai úgy, hogy 15 dobásából tízet a gyűrűbe küldött mezőnyből. A végén mégsem ő, hanem a Ferencz – Edwards páros szállította a győzelmet a vendégeknek a fontos pillanatokban elhelyezett hármasokkal. Az oroszlányiak bánhatják ezt a derbit, hiszen a kezükben volt a győzelem, de a kiélezett végjátékot nem bírták el – ebből is lehet, sőt kell is tanulni a folytatásban. 

Az OSE legjobb dobói: Bozovic 14/3, Washington 14, Hayes 12.
A Körmend legjobb dobói: Turner 30/6, Edwards 13/6, Taylor 9.

 

Fotó: Alba Fehérvár Facebook


Naturtex-SZTE-Szedeák - Pécsi VSK-Veolia 72-84 (16-29, 16-12, 26-14, 14-29)

Megszakadt a rossz sorozat. Hat győzelemmel kezdte az évadot a PVSK, utána viszont hét (a nemzetközi mérkőzésekkel együtt tíz) vereség következett a mecsekaljai gárdának, így nyolc év után búcsút intett Csirke Ferenc vezetőedzőnek a tavalyi bronzérmes. Szegeden már az egykor Pécsen is pattogtató, ott Magyar Kupát nyerő Dragan Alekszics irányította a baranyaiakat, és egy rendkívül hullámzó derbin el is hozta a két bajnoki pontot a Tisza partjáról. Az első negyedben bekezdett a PVSK, 7-0-ra, majd 14-4-re is vezettek a vendégek, végül Budimir triplájával 29-16-ra húzták be a játékrészt. A második játékrészben némileg visszább vettek a csapatok, a sok hibával tarkított etapot szűken nyerték a szegediek – félidőben 32-41 állt az eredményjelzőn, hála egy 8-0-s hazai rohamnak. A fordulás után egy másik Szedeák jött ki a pályára, Vágvölgyi két gyors triplával adta meg az alaphangot egy újabb nagy futáshoz – a második negyedben 41-24-re is vezető pécsiek teljesen lefagytak, Balmazovic trojkájával már a szegedé volt az előny (44-43). A 20-2-es futás sem volt elég a Tisza-partiaknak, egészen 54-47-ig sikerült ellépniük Pongóéktól, 30-6-osra duzzasztva remek szériájukat – a játékrész végén Csirics azért bevágott egy távolit, 58-55-ről jöhetett a záró felvonás. Itt előbb Smith egyenlített ki két duplával, majd Krapic hármasát követően válaszolt kintről, elkapta a fonalat a PVSK. Diggs is belelendült, ezúttal pedig a hazaiak tűntek tanácstalannak – jókorát fordult a meccs. A végjátékra elkészült erejével is a házigazda, így a vége sima pécsi siker lett – nem mindennapi összecsapás volt, hiszen csak a második negyed volt szoros, a többiben rendre hol az egyik, hol a másik csapat akarata érvényesült. 

Ennyit bírt az Asbury – Krapic duó. A két szegedi légiós 43 pontot rámolt be 24-19 elosztásban, 24 mezőnykísérletükből 18-at kosárra váltottak, nem rajtuk múlt a kudarc. Vágvölgyi három triplájával  még dicsérhető volt, a többiek azonban eléggé eltűntek – Balmazovic például végigjátszotta a 40 percet, de csak 2/8 hármasa akadt be, kétpontossal nem is próbálkozott. A 22 eladott labda sem segítette a hazaiak ügyét, akik 2-12-re rontották mérlegüket a vereséggel, és továbbra is csak a Jászberényt előzik a tabellán.   

A Szedeák legjobb dobói: Asbury 24, Krapic 19/3, Vágvölgyi 9/9.
A PVSK legjobb dobói: Smith 20/6, Horti 12/3, Budimir 10/6, Sulovic 10.


Sopron KC - Jászberényi KSE 91-66 (24-19, 25-21, 16-16, 26-10)

Megvan a negyedik. Három meccses győzelmi sorozattal a tarsolyában érkezett a mérkőzésre a Sopron, és az eddig egyetlen sikert felmutató sereghajtó ellen is esélyesnek számított Kostas Flevarakis alakulata. Ennek megfelelően is kezdett az SKC, Rivers 9 pontjával hamar 14-7-es  előnyt építettek ki a házigazdák. Nelson két triplájával lőtávolon belül tudott maradni a jászsági együttes, 24-19 lett az első negyed eredménye. A folytatásban Supola és Jogléla kosaraival ismét ellépett a hazai alakulat – 14-2-vel kezdtek a fehér-kékek, így 38-21-re vezettek. Nem hagyta annyiban a Nelson – Brbaklic – Alekszandrov trió által húzott JKSE, 49-40-ig vissza tudtak kapaszkodni a nagyszünetig, sőt a harmadik játékrészben Nelson hármasával 55-51-et is mutatott már az eredményjelző. Itt észbe kaptak a soproniak, egy 8-0-s rohammal újfent elléptek ellenfelüktől, erre pedig már nem maradt érdemi válasza a berényieknek – a negyedik negyedben teljes mértékben az történt a pályán, amit a hazaiak akartak, a végére a húszat is átlépte a differencia. Amíg bírta erővel, rendre visszajött a meccsbe a JKSE, a végére azonban elfogytak – könnyedén hozta zsinórban negyedik sikerét a Sopron KC. 

Papírforma. A jászberényi védelem egyik oszlopának számító Djordje Pantelics szinte végig faultgondokkal küszködött, ezt pedig nem bírta el a vendégcsapat. Nelson és Brbaklic jól játszott, az SKC viszont több lábon állt – kezd a mezőny nagyon ellépni a JKSE-től.   

A Sopron legjobb dobói: Jogéla 23/3, Rivers 22/9, Kinney 13/9, Carter 13.
A JKSE legjobb dobói: Nelson 24/9, Alekszandrov 13/6, Brbaklic 12/3.

 

Zalakerámia ZTE KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 89-98 (17-27, 26-27, 19-23, 27-21)

Negyedórás késéssel érkezett meg a meccsbe a ZTE. Telt ház előtt, parázs hangulatban játszották a felek a forduló egyik legnagyobb presztízzsel bíró összecsapását. A Falco már az első negyedben jelezte, hogy nem akar túl sok nyitott kérdést hagyni a végjátékra, így dinamikus, agresszív játékkal 10 pontos előnyt épített ki már az első tíz perc végére. A folytatásban tovább nyílt az olló, 19 is volt közte, a ZTE pedig csak asszisztálni tudott a Falco-hengerhez. A második negyed derekán aztán egyszer csak elkezdett működni a védekezésük és ez elég volt arra, hogy csak tizenegy ponttal vezessen a Perl (19/3 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés, 1 blokk) és Curry (23/9 pont, 6 lepattanó, 2 labdaszerzés) húzta Falco.  A második félidőben aztán már messze nem voltak ekkora hullámvölgyek a mérkőzésben, sőt mondhatni békésen csordogált a lefújásig. Hiába javult fel Johnson (28/12 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz, 7 eladott labda) mellé Bibbins (16/12 pont, 2 lepattanó, 2 gólpassz) és Agafonov (14 pont, 6 lepattanó) is, a ZTE a félidei 11 pontnál csak az utolsó percben tudott minimálisan közelebb kerülni, így a bajnok újabb sikert aratva továbbra is őrzi első helyét a tabellán.

 

A lepattanózás volt a kulcs. Már a félidőben is hihetetlennek tűnő 28-13-as előnyre tett szert ebben a mutatóban a Falco, ami nagyban meghatározta a játék képét. Ráadásul az a furcsaság is megesett, hogy a nagyszünetre a vendégek több támadó lepattanót (16) szedtek, mint védőt (12). Nem is aratott osztatlan sikert a hazai szurkolók körében, mikor egy alkalommal zsinórban hétszer támadtak a sárga-feketék. Különösen Reddic volt elemében, az első 20 percben nyolc lecsorgó labdát szedett össze, abból is hatot az ellenfél palánkja alatt. Az amerikai center a második félidőben sem tétlenkedett, végül 15 ponttal és 12 lepattanóval (közte 8 támadóval) zárta az összecsapást, amivel kulcsszerepet játszott csapata sikerében. A Falco fölénye a lepattanók terén egyébként a végéig megmaradt (46-24), aminek köszönhetően másfélszer annyi mezőnykísérletük (75 kontra 50) is volt, ami egy ilyen, kilenc pontos különbséggel megnyert mérkőzésen döntnek bizonyult.

 

A ZTE legjobb dobói: Johnson 28/12, Williams 19/12, Bibbins 16/12.

A Falco legjobb dobói: Curry 23/9, Perl 19/3, Reddic 15.

 

KTE-Duna Aszfalt - Atomerőmű SE 99-105 (25-23, 19-31, 22-23, 33-28)

Majdnem elrontotta a fontos győzelmet a Paks. Parádés támadójátékot mutatott az első félidőben az ASE, Lóránt Péter 9/9 jó duplával és 3 támadópattanóval jutott el 18 pontig, Nick Faust 4/5 triplát bombázott be, Shannon Evans pedig 10 pontnál és 6 gólpassznál járt - 60% felett dobtak mezőnyből és könnyedén kerülték el az 50 dobott pontot. A fordulás után visszaverték a 10-2-vel induló kecskeméti rohamot, a harmadik negyed végére már ismét magabiztosan vezettek, sőt, alig négy perccel a mérkőzés vége előtt még mindig 12 pont volt az előnyük, úgy tűnt, hogy nem lesz már több izgalom. Pedig lett, a KTE hatalmasat rohant a végén, 78-90-ről indulva 94-94-nél kiegyenlített az utolsó percben, de a clutch játékokat most az ASE csinálta meg: a következő labdabirtoklásnál Lóránt tett vissza egy támadópattanót, majd egy jó védekezés és egy kecskeméti fault után Kovács Ákos süllyesztett el 3/3 büntetőt fél perccel az órán, innentől pedig már ismét csak a különbség volt kérdéses. A hajrá ugyan izgalmasabb lett, mint ahogy Dzunics Braniszlav szerette volna, de ettől még nagyon értékes idegenbeli győzelmet aratott a tolnai alakulat (a KTE eddig 5-1-gyel állt otthon) és kiemelkedő támadójátékkal hozta a meccset a társaság: csapatszinten 58,5%-kal dobtak mezőnyből, 50%-kal tripláztak, egyénileg pedig Lóránt (26 pont, 12/15 mezőnyből, 8 lepattanó, 3 gólpassz), Faust (21 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz), Evans (20 pont, 8 gólpassz, 4/6 hármas) és Coleman (19 pont, 4/5 tripla) is remek teljesítményt nyújtott.

Egy hajszál hiányzott. A KTE 60% felett dobott mezőnyből az első negyedben, Wittmann és Djuraszovics is villogott, de a paksi hengerrel nem nagyon tudták tartani a lépést és a második játékrészben már hátrányba kerültek - sőt, volt közte 16 is már, hiába Djeraszimovics extrája, a félidei 10 pontos különbség inkább a hazaiakra nézve volt hízelgő. A fordulás után egyszer felszívták már magukat, visszajöttek egy pontra a harmadik negyed elején, aztán ismét "elengedték" ellenfelüket, hogy a záró etap legvégén egy óriási rohammal kiegyenlítsenek és egyetlen játékra kerüljenek a győzelemtől. A pontot az i-re viszont nem tudták feltenni, az engedett támadópattanó után Wittmannra faultot fújtak, majd a csapat kapott egy technikait, az itt bekapott három büntető pedig igazából eldöntötte a küzdelmet. Az tény, hogy óriásit harcoltak az utolsó pillanatig, csapatszinten 17/29 (!) triplát küldtek a gyűrűbe, Djeraszimovics végül 34 ponttal és 6/7 hármassal, Wittmann 18 ponttal és 9 gólpasszal zárt, de most ez sem volt elég a győzelemhez - sorozatban harmadik vereségüket szenvedték el, ezzel 50%-ra romlott a mérlegük.

A KTE legjobb dobói: Djeraszimovics 34/18, Wittmann 18/12, Thomas 16/9
Az ASE legjobb dobói: Lóránt 26, Faust 21/12, Evans 20/12

 

Kaposvári KK - DEAC 92-94 (31-21, 19-31, 19-26, 23-16)

Vereséggel debütált Ivkovics. A hét közben történt változás után először irányította a kispadról a KKK-t Sztojan Ivkovics, a somogyiakon pedig érződött is, hogy nagyon bizonyítani akarnak: a korábbiakhoz képest sokkal gyorsabban, lendületesebben kosárlabdáztak, ezt pedig elképesztő dobóteljesítménnyel fejelték meg. Norfleet már az első negyed első felében bevert 4/4 (!) triplát, Davis is hozzátett hét pontot, ketten együtt végül 28-at szórtak már a nyitó játékrészben. A második negyedben aztán jelentősen visszaestek ők és a komplett Kaposvár is, a tízpontos előnyből kétpontos hátrány lett a nagyszünetre, innentől pedig már csak üldözte ellenfelét a hazai alakulat - a harmadik játékrészben egyszer még átvette a vezetést a KKK, de arra jött egy 8-0-s DEAC-futás és ettől kezdve már nem változott a helyzet, bár abszolút körömrágós lett a végjáték. A negyedik negyed végén ugyanis még nagy dobásokkal próbált magának esélyt teremteni a Kaposvár, sőt, kétpontos hátrányban támadhatott az utolsó percben, de előbb eladta a játékszert, majd tíz másodperccel a vége előtt Ponjavics elhibázta a meccslabdát: ő szerezte meg előtte, ám a ziccer/zsákolás helyett kihagyta a lehetőséget, úgyhogy elvesztette a meccset Ivkovics csapata. A 92 dobott pont mindenképpen jobban néz az eddigieknél Kaposváron, egyénileg Davis (27 pont, 5 gólpassz, 11 kiharcolt fault), Norfleet (21 pont, 4 gólpassz, 5/12 tripla) és a nagy dobásokat elsüllyesztő Hendlein (17 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 3/3 tripla) is dicsérhető, de ez sem volt elég a hazai győzelemhez, úgyhogy továbbra is az alsóházban tanyázik a gárda.

Polyák László X-faktornak bizonyult. A gyengébb első negyed után átvette az irányítást a Debrecen, a második játékrészben remekelt, majd bár a harmadikban jött egy újabb hullámvölgy, de 61-60 után megrázta magát a gárda: Polyák László egymaga kilenc pontot dobott rövid idő alatt, úgyhogy a záró etap már kilenc egységnyi debreceni előnnyel indult. A magyar hátvéd abszolút döntő faktor volt ezen a meccsen, itt kulcsidőszakban tolta meg a DEAC szekerét, majd a kiélezett végjátékban is bevágott egy clutch hármast, illetve fél perccel az órán egy duplát is, végül 17 ponttal, 3/4 triplával zárta nem egészen 25 percét. Erre pedig már csak azért is nagy szükségük volt, mert Tóth Ádámot (9 pont, 5 lepattanó, 4 eladott labda) kordában tartotta a Kaposvár és Bognár Kristóf sem tudott vezér lenni, úgyhogy Polyák lett az a magyar játékos, aki előlépett az "első sorba" - Moody és Boriszov azért jó számokkal zárt, de Polyák nélkül ez valószínűleg kevés lett volna. A végén némi szerencse is kellett a debreceni sikerhez, de ez az érdemeikből nem von le semmit, 50% feletti mezőnymutatóval, a meccs nagyobb részében vezetve arattak rendkívül fontos idegenbeli győzelmet (ezzel oda-vissza verték a KKK-t), úgyhogy 8-6-tal várják, hogy mi történik a hétvége további részében.

A Kaposvár legjobb dobói: Davis 27/6, Norfleet 21/15, Hendlein 17/9
A DEAC legjobb dobói: Boriszov 19/3, Moody 18/9, Polyák 17/9

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus