Sima DEAC-győzelemmel zárult a szünet előtti utolsó forduló

A már Sztrahinja Milosevicset is bevető debreceniek nagyot léptek a felsőházi szereplés felé - óriási rohammal verte az OSE a Sopront - szétdobta a ZTE a Paksot - enervált volt az Alba a Falco vendégeként - szoros végjátékban tudott nyerni a Körmend - hullámzó meccsen aratott diadalt a Szolnok - későn hajrázott a Jászberény - folyatódott a 19. forduló a férfi élvonalban. 

fotó: deacbasket.hu

Férfi NB I/A, 19. forduló

DEAC - PVSK-VEOLIA 89-59 (18-11, 31-17, 20-17, 20-14)

Egy félidő alatt lerendezte a DEAC. Már az első negyedben látszott, hogy a palánkok közelében fölényben lesz a hazai gárda, előbb Tóth Ádám, majd Omenaka Goodwin okozott gondot, utóbbi például másfél perc alatt három lepattanóba kapaszkodott bele. A második negyed elején is villogtak a hazai centerek, majd amikor a PVSK igyekezett nagyobb erőket mozgósítani a megállításukra, beindultak a kinti tüzérek is - pár perc alatt Milosevics, Manigat és Drenovac is betalált kintről, de mindenkit elhomályosított Moody: a villámgyors irányító 13 pontot szórt be, akadt egy olyan fél perc, hogy bevert egy hármast, labdát szerzett és ziccerrel büntetett. A debreceniek a nagyszünetre húsz pont fölé tornázták a különbséget, a második félidőben pedig könnyedén tartották a megnyugtató előnyt, a végére szinte kiütésessé változtatták a meccs képét, győzelmükkel pedig felsőházi helyen várják a bajnoki szünetet. Végül hárman, Moody, Tóth és Drenovac is 20 VAL felett zárt, de a debreceniek örülhetnek Omenaka nagyon hasznos játékának és Sztrahinja Milosevicsnek is, aki 25 percet tölthetett a pályán - elsőre 2/2 triplával és 9 VAL-lal zárt a súlyos sérülésből visszatérő korábbi szolnoki kedvenc.

Nem találta meg a nyerő felállást a PVSK. Andrija Csirics csak a kispadról érkezett, de ő sem igazán tudott segíteni a pécsiek legnagyobb problémáján, a palánk körüli játékon. Az első negyedben a vendégek kilenc kétpontos kísérletükből mindössze egyet tudtak bedobni, és a későbbiekben sem találtak ellenszert a hazaiak centereire, de igazságtalan lenne csak Aikenék nyakába varrni a vereséget, ugyanis az első félidőben Aiken mellett Budimir is pont nélkül zárt, Pongó Máténak pedig még mezőnykísérlete sem akadt. A második félidőben aztán a védekezésük már jobban működött, de támadásban továbbra is borzalmasan játszottak, Smith kivételével senki nem tudott előlépni, Diggs is már a negyedik negyedben szerezte pontjai jelentős részét. A 8/26-os kétpontos mutatót és a 46-26-ra elvesztett lepattanózást a triplázással sem tudták kompenzálni, hiába dobtak 11-et, 12-t kaptak - vereségükkel kicsúsztak a felsőházi helyekről, a 6-8. helyen jelenleg három csapat (PVSK, Alba, ZTE) is ugyanolyan mérleggel áll. 

A DEAC legjobb dobói: Moody 22/12, Tóth 17, Drenovac 13/3.
A PVSK legjobb dobói: Diggs 21/12, Smith 14/9, Ruják 8/6.

OSE Lions - Sopron KC 91-75 (24-22, 18-23, 20-17, 29-13)

A negyedik negyedben állva hagyta ellenfelét az OSE. Az első három etap szorosan alakult a bravúrgyőzelmeket gyűjtő újonc, illetve az utóbbi időben erőteljesen javuló formát mutató Sopron KC találkozóján. Az első negyedet szűken húzta be az oroszlányi gárda, de Kinney, Jogéla és Thompson vezérletével fordítottak a vendégek a nagyszünethez érve (42-45). A fordulás után is igyekeztek őrizni minimális előnyüket, 55-56 után azonban Abell triplája és duplája révén visszavette a vezetést a Krasovec-legénység – 62-62-vel futottak neki a záró tíz percnek a felek. Itt aztán elsöprő rohamba kezdtek a piros-feketék, egy 22-3-as (!) futással sokkolták a soproniakat – Washington mellett Rizvic is eredményes volt távolról, minden bejött az újoncnak. Három negyeden át partiban volt a kék-fehér együttes, de a záró felvonás eleji rövidzárlatból nem volt esélyük felállni – újabb skalpot könyvelhet el az Oroszlány a bajnokságban.

A legrosszabbkor. Semmi jele nem volt annak, ami a negyedik etap első hat percében történt, abszolút egyenrangú ellenfele volt egymásnak a két gárda – majd az egyik lefagyott, a másik pedig minden hibát büntetett. Washington 26 pontig jutott 4/8-as triplázással, Rizvic is bepörkölt  3/4 kintit, Bozovic pedig 16 pontos, 13 pattanós dupla-duplát szállított. 9-10-zel áll ezzel az OSE, továbbra is tartják magukat a rendkívül sűrű középmezőnyben a piros-feketék.

Az OSE legjobb dobói: Washington 26/12, Rizvic 17/9, Bozovic 16.
A Sopron legjobb dobói: Kinney 17/9, Thompson 15/9, Jogéla 14/3, Carter 14.

 

Zalakerámia ZTE KK - Atomerőmű SE 111-85 (34-20, 25-17, 23-24, 29-24)

Hamar kiütéssé fajult. Nagyjából hat percig volt partiban a paksi együttes ezen az estén, ekkor Faust trojkájával még 18-17-re zárkóztak a tolnaiak – ezt követően azonban „belenéztek” egy 12-3-as zalai futásba, így már a nyitó játékrész után 34-20-as hátrányba kerültek. A folytatásban sem javult a helyzet: Dirk Williams mintha megirigyelte volna Andre Jones előző napi produkcióját, 5/5-tel kezdett a triplavonalon túlról, csapatszinten pedig 10/14-gyel zárták az első húsz percet Ante Nazor fiai – ekkorra már a különbség is elérte a húszat (59-37). A második félidőben még az is belefért, hogy egy kicsit visszább vegyen a ZTE, könnyedén őrizték tetemes előnyüket – paksi oldalon Lóránton kívül nem akadt jó produkció. A vége kiütés lett, a zalaiak pedig 16/28-cal zártak távolról – korábban láttunk az Atomerőműtől is ilyen „dobóedzést”, most elszenvedői voltak egy hasonlónak Braniszlav Dzunicsék.

Minden bejött. Williams végül 6/7 hármasnál állt meg, de Szabó Zsolt 3/3-ja, illetve Johnson 3/5-ös mutatója is pazar volt. A túloldal „nehéztüzérei”, Faust és Coleman 2/11-et hoztak össze kintről, ne is keresgéljünk tovább okokat...

A ZTE legjobb dobói: Williams 30/18, Bibbins 21/9, Johnson 19/9.
Az ASE legjobb dobói: Lóránt 22/6, Faust 18/6, Coleman 18.

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Alba Fehérvár 89-63 (21-13, 21-14, 24-20, 23-16)

Nem nőtt fel a feladathoz az Alba. Az első félidőben igen erőtlen támadójátékot produkált Darrin Govens „hazatérő” meccsén a fehérvári alakulat, nem igazán érződött az átütőerő a csapaton. A Falco sem robogott gőzerővel, de így is kényelmes 42-27-es fórral mehettek nagyszünetre Perlék, nem fenyegették őket túlságosan a vendégek. A térfélcserét követően sem változott érdemben a játék képe, 55-35-nél már húsz volt közte – szépen eloszlottak a terhek a címvédőnél, úgy tűnt, kiküszöbölik az oroszlányi csorbát a sárga-feketék. Így is lett, egyik negyedben sem tudott igazán komoly ellenállást kifejteni az Alba – továbbra is gödörben vannak a székesfehérváriak, míg a Falco folytatja menetelését. 

Elrontott hazatérés. Szép éveket töltött a vasiaknál Darrin Govens, de most nem érződött, hogy otthon érezné magát a csarnokban – 1/7-es mezőnymutatóval zárt, kettő pontot szerzett mindössze. Csak Markovics és Ljubicsics zárt tíz egység fölött a vendégeknél, ez pedig kevés a sok lábon álló szombathelyi gépezet ellen – nem volt esélyük Csorvásiéknak ezen az estén.    

A Falco legjobb dobói: Filipovity 13/3, Curry 12/6, Lake 12.
Az Alba legjobb dobói: Markovics 15/3, Ljubicsics 13/6, McDuffie 9.

 

Kaposvári KK - Szolnoki Olajbányász 80-89 (17-17, 24-28, 20-25, 17-18, 22-26)

Jones és Cakarun lehozta a meccset. Nem játszott Davis és Juhos, nem volt már a csapattal Tóth Norbert, faultgondok miatt kevesebbet számíthattak Price-ra, összesen öt pontot tett hozzá a Kovács-Rudner-Pallai-Csák-Taiwo magyar mag, de semmi sem számított, volt ugyanis két abszolút extra teljesítmény az Olaj részéről. Egyrészt Andre Jones teljes extázisban játszott, gyakorlatilag foghatatlannak bizonyult, végül 28 ponttal, 6 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, az igazi extrát pedig a 8/8 (!) triplája jelentette - a legtöbbet leütésből, emberről, ráadásul nagyon fontos pillanatokban süllyesztette el. A másik alappillért pedig centerposzton Cakarun hozta, aki rengeteg jó döntéssel és borzasztó kevés hibával kosárlabdázott, voltak extra kosarai, fontos dobásai, kiváló passzai, zárásai, végül pedig 24 ponttal, 10/14 jó dobással, 9 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt - gyakorlatilag ők ketten megverték a Kaposvárt, ha működött a játék, akkor annak Cakarun volt a középpontja, ha nem, akkor jött Jones extrája. Voltak kisebb hullámvölgyek náluk, de a sorozatban három vereség után nagyon kellett, hogy végre megállítsák a zuhanást és megtartsák felsőházi helyüket a tabellán, ezt pedig most meg is tette a gárda - nagyon fontos győzelmet arattak a szünet előtt Gasper Potocnikék. 

Végig rohant az eredmény után a Kaposvár. A dupla hosszabbításos, Sopronban elvesztett ki-ki meccset követően nagyon szeretett volna javítani a Kaposvár, de szörnyű támadójátékkal nyitottak a somogyiak - hat perc alatt négy pontot dobtak, 4-13 volt az állás. Erre jött egy 17-4-es válasz Daviséktől, de ez sem tartott sokáig: tulajdonképpen két támadásból kaptak összesen kilenc pontot (egy fault miatt visszakapta a labdát az Olaj), itt pedig megint szétnyílt az olló, a meccs során először tíz pontra nőtt a távolság a második negyedben. Innen aztán megint volt visszaút, a szünetben csak négy pont volt közte, majd a harmadik negyed is ugyanilyen hullámzást hozott - meglépett az Olaj 13 ponttal, aztán visszajött egészen közelre a KKK. Az utolsó játékrészben aztán már nem volt válasz: megint meglógott az Olaj, a hazaiaknak pedig nem volt erejük még egyszer visszajönni - 6/25 triplával, több gyenge egyéni teljesítménnyel, meglehetősen szellős védekezéssel kapott ki Sztojan Ivkovics csapata, amelynek igazán komoly válasza nem volt a Jones-Cakarun páros játékára. 

A Kaposvár legjobb dobói: Davis 21/3, Norfleet 18/6, Dramicsanin 13/3
Az Olajbányász legjobb dobói: Jones 28/24, Cakarun 24, Price 12/6

 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Egis Körmend 79-83 (23-16, 20-25, 23-30, 13-12)

Turner dobásaival nyert a Körmend. A hét közben megsérült Varnado ott volt a vendégek kezdőjében, de pár perc után lecserélte őt Zollner és az első negyedben komoly gondban volt a gárda - kilenc ponttal is égtek meglehetősen hamar, nem működött a gépezet. A második negyedben felrázták magukat és a nagyszünetig a 12 pontos lemaradásukból visszajöttek 43-41-re, majd a harmadik negyedben Ferencz triplagyártásával fordítani tudtak - itt még jött szegedi válasz, de vezetett már tízzel is az MTE. A végjáték aztán rendkívül izgalmasra sikerült, a hullámzás nagyjából kiegyenlítődött a hajrára, de az utolsó játékokat a Körmend csinálta meg: két perccel az órán Krapic kettesével 79-77-re vezetett a Szedeák, de Taylor azonnal egyenlített, fél perccel a vége előtt Turner fordított, majd az utolsó másodpercekben szintén ő állította be a végeredményt. Itt volt még Taylornak blokkja, támadópattanója, ebben az időszakban abszolút a vasiak diktáltak, így be tudták húzni a rendkívül szoros és kiélezett mérkőzést - egyénileg leginkább Taylor (25 pont, 13 lepattanó, 12/18 mezőnyből) emelhető ki, de a 17 pontos Edwards, az 5/6 triplás Ferencz és az említett Turner is dicsérhető.

Egy-két jó játék hiányzott. Megvolt a fantázia ezen az estén a Szegedben, Krapic (18 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz), Curry (24 pont, 6 gólpassz, 5/11 tripla) és Asbury (16 pont, 8/9 mezőnyből) is jól játszott, a B csoportból visszatérő és most debütáló Kovács Ádám azonnal hozzátett (9 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), 58%-kal tüzeltek mezőnyből csapatszinten, volt 11/26 triplájuk, ezekkel a számokkal lehetne mérkőzést nyerni. Mégsem sikerült, mert egyrészt sok volt az eladott labdájuk, másrészt voltak hullámvölgyeik, harmadrészt és főleg pedig azért, mert a végjátékot elrontották - 79-77 után volt egy kihagyott triplájuk, egy engedett támadópattanójuk, pár másodperc alatt beütött három faultjuk, majd az utolsó játéknál Curry is kapott egy blokkot, amikor egyenlíteni próbált. Ha itt csak egy játékot megoldanak, akkor akár össze is jöhetett volna a bravúr - nem így lett, úgyhogy rendkívül fájdalmas hazai vereséget könyvelhettek el. 

A Szedeák legjobb dobói: Curry 24/15, Krapic 18/9, Asbury 16
A Körmend legjobb dobói: Taylor 25, Edwards 17/3, Ferencz 15/15

 

KTE-Duna Aszfalt - Jászberényi KSE 75-65 (22-21, 14-11, 23-17, 16-16)

Későn hajrázott a Jászberény. Mindkét együttes sikerrel vette a legutóbbi fordulót, a kecskemétiek bravúrgyőzelmet arattak az Alba otthonában, míg a JKSE a Szedeákot gyűrte le hazai környezetben. Az első félidőben gyakorlatilag végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, egyik fél sem tudta akaratát a másikra erőltetni – 22-21-es nyitó etapot követően Wittmann és Djeraszimovics találataira alapozva 36-32-re vezetett a nagyszünetben a KTE. Eleinte még ültek a triplák mindkét oldalon (a jászberényiek 4/10-zel, a lila-fehérek 3/6-tal kezdtek kintről), a második negyedre azonban pontatlanná vált a játék. A fordulás után Djeraszimovics hármasával távolodott ellenfelétől a Forray-gárda, de Nelson vezérletével lőtávolon belül maradt a JKSE. Djuraszovics és Karahodzsics is bekapcsolódott a pontgyártásba, 47-40-re ismét elléptek a házigazdák, majd a záró játékrészre fordulva 59-49-re vezettek. Úgy tűnt, fokozatosan őrlik fel ellenfelüket, ám 68-53 után talán már maguk is elhitték, hogy megvan a siker – leültek támadásban, a jászságiak pedig vérszemet kaptak, és fokozatosan dolgozták le hátrányukat. Egy 12-0-s rohammal 68-65-ig kapaszkodtak vissza, ám az idő már vészesen fogyott – a kecskemétieknél ekkor Wittmann lépett elő vezérré, két duplával foszlatta szét a vendégek fordítással kapcsolatos reményeit. A végig stabilan teljesítő Djeraszimovics egy trojkával zárta le a vitás kérdéseket, így ha a vártnál talán nehezebben is, de otthon tartotta a két bajnoki pontot a KTE.

Pontatlansága okozta a JKSE vesztét. Remon Nelson 4/15-ös mezőnymutatóval jutott el 13 pontig, 34 perc alatt pedig mindössze egyetlen gólpassza volt – és ezzel együtt is a jobban teljesítő vendégjátékosok között volt. Alekszandrov 15 pontja rendben volt, de Pantelics például megállt háromnál, és Miller sem villogott különösebben. A kecskeméti kezdőből Wittmann, Djeraszimovics és Karahodzsics is hozták magukat, így azt is elbírta a csapat, hogy a padról csak öt egység érkezzen – egyik fél sem villogott, nem volt egy látványos meccs, de a lila-fehérek húzóemberei többet tettek a győzelemért. 

A KTE legjobb dobói: Djeraszimovics 23/9, Wittmann 18/6, Karahodzsics 16. 
A JKSE legjobb dobói: Alekszandrov 15/6, Nelson 13/6, Miller 11/3.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus