Simán kikapott a magyar bajnok Sopronban

Félidőben már 17 ponttal ment a Ruják András húzta Sopron az új szerzeménnyel, Timkó Norberttel felálló Alba Fehérvárral szemben, s a fordulás után nem tudott már igazán közel férkőzni a címvédő, még ha közelebb is kerültek egymáshoz a felek.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 12. forduló

Soproni KC - Alba Fehérvár 69 - 56 (20-8,19-14, 7-9, 23-25)

Sopron, MKB Aréna

V.: Benczur T., Hegedűs T., Frányó P., (Gincsai dr.)

Sopron: Thomas 14, Thompson 12, Takács 5/3, Dénes -, Barovics 13.
Csere: Ruják A. 15/9, Trepák -, Tóth G. 7/3, Molnár A. 3/3.

Alba Fehérvár: Szanati -, Tóth P. 4, Ram. Moore 14/9, Tóth N. 6, Somogyi 8.
Csere: Hobbs 11/9, Juhos 4, Oláh 7/3, Supola 2, Timkó -.

Kipontozódott: Juhos (40.), Barovics (40.)

92 éve 1921-ben ezen a napon döntött Magyarország mellett Sopron lakossága. A bajnokcsapat vendégjátéka s a Hűség napja alkalmából a hazai szurkolók káprázatos koreográfiával készültek, s mutatták be feldobáskor. 

15 másodperc elteltével Barovics kosara fokozta az amúgy is emelkedett hangulatot, majd Tóth Péter ügyes alapvonali lefordulás után egyenlített, ám a két JT, Thompson és Thomas villanásaival megugrott az SKC. Ezt követően hosszú percekig nem esett kosár, mindkét csapat igen hatékonyan védekezett. Thompson betörés után növelte a hazai előnyt, Frade a vendégeknél szinte sort cserélt, Tóth Norbert és Oláh révén kapaszkodott az Alba. Ruják András színre lépése adott óriási lökést a hazai együttesnek, előbb betörés után talált be, majd dobott egy hármast. Ez a negyed hajrájában egy 9-0-s soproni futás kezdetét jelentette. A hosszú fehérvári kosárcsendet Hobbs törte meg, de a hazai szempontból káprázatos első negyed csattanója Takács triplája volt. 

Úgy kezdődött a második szakasz, ahogy az első véget ért: Hobbs és Takács kosaraival, azzal a különbséggel, hogy a fehérvári kosaras dobott triplát, míg a soproni ügyes befutás és Ruják-passz után Somogyi hóna alól volt eredményes. Moore triplája után újabb hosszú kosárcsend következett, majd a Sopron "adott a látványra", egy Thompson zsákolás és egy újabb Ruják tripla formájában, miközben Somogyi próbálta versenyben tartani a bajnokot. Amikor a negyed közepén Thompson ha ismerné, énekelhette volna a 220 fölött című slágert, ugyanis a vendégek 220 centi fölötti kosarasa mellett-fölött zsákolt újabbat. 

Hiába kért időt Frade, nagyon pontatlanul, körülményesen, sok hibával játszottak a vendégek, Ruják előbb alley-oop passzt adott Thompsonnak, majd ő maga dobott pazar floatert Somogyi fölött. 27-18 után egy káprázatos, látványos kosarakkal tarkított 12-2-es soproni "száguldásnak" örülhettek a hazai szurkolók. Szünetben közel 20 ponttal vezetett a Sopron az elég enerváltnak tűnő bajnokcsapat ellen. 



Szünet után több, mint 2 percig nem esett kosár, a túloldalon egy eladott hazai labda után Moore volt eredményes. Az első hazai pontot közel 2 és fél perc elteltével Thomas szerezte büntetőből, de Barovics dobását blokkolta Somogyi. Megállt támadásban a Sopron, az Alba ekkor Európa-kupa nívón védekezett, amikor pedig nagy riktán tiszta helyzetbe kerültek a hazaiak, azokat kihagyták játékosai. Az SKC védekezési bravúrokkal - Takács blokk, Dénes labdaszerzés - tartotta előnyét. A második félidő első 5 percét 4-1-re nyerte a Fehérvár. 

Sabáli időkérése után Moore triplájával a 10 pontos lélektani határ közelébe került a bajnok. A hazai csapat szünet utáni első mezőnykosarát több, mint 6 és fél perc elteltével Ruják szerezte. A negyed végén Dénes blokkolta Juhos tripláját, Molnárét viszont senki nem tudta a vendégeknél, a hazai csapatkapitány betalált, kosarával 15 pontra nőtt a borzasztó kosárszegény, ám annál küzdelmesebb szakasz végén az SKC előnye. 

A záró szakasz Hobbs hármasával indult, Thompson hagyott ki két büntetőt, s Juhos kosarával 10-re zárkóztak fel a vendégek, majd Oláh is bevert egyet, 8-0-lal kezdve a negyedik negyedet 7-re jöttek föl a vendégek. Ruják több, mint 2 perc elteltével szerezte az SKC első kosarát egy tripla formájában. A 34. percben előbb egy ítélet miatt egy emberként felpattanva tiltakozó fehérvári kispad, majd a dühösen a csereszékre csapó Frade ellen ítéltek technikait a játékvezetők. A négy büntetőből Thomas hármat értékesített, ám a következő akciókat nem sikerült pontkora váltaniuk a hazaiaknak. Somogyi kosara után Thomas előbb Tóth Gergelynek adott remek labdát, aki zsákolt, majd a negyed közepén maga fejezett be egy támadást (két)pontos dobással. A hajrában Barovics megkapta 4. hibáját, ezt kihasználva Moore mellette kosárra törve ismét 10-re hozta fel csapatát, sőt utána szép triplával 7-re - ám ekkor Barovics pillanatai következtek, előbb középtávolról, majd betörésből verte Somogyit, míg Hobbs triplájára Tóth felelt hármassal. Ez volt a soproni kegyelemdöfés a bajnokcsapatnak, a hab a tortán hazai részről Tóth újabb zsákolása volt. A végén a hazai tábor azt skandálta: Sopron-parádé.

Sabáli Balázs: - Sikerült hatvan rádobáson tartani a fehérváriakat, ami tízzel kevesebb, mint amennyit máskor szoktak kosárra dobni. Az első félidőben amellett, hogy huszonkét ponton tartottuk támadásban is ment a játék. Szünet után a fehérváriak agresszív védekezése nagyon megnehezítette a dolgunkat, de csapatunk továbbra is nagyon jól védekezett. A technikaik után kicsit minden mindegy alapon kezdett kosarazni a Fehérvár, ekkor sikerült néhány könnyű kosárral újra nagyobb előnyt szerezni, s nyerni. Köszönjük a közönség káprázatos buzdítását, amellyel egy nagyon szép sikerhez segített minket.

Carlos Frade: - Gratulálok a Sopron edzőjének és játékosainak, nagyon jól felkészültek belőlünk. Már a szezon előtt az egyik legrokonszenvesebb játékot nyújtó csapatnak tűnt a soproni. Az első félidőben kihasználták a hibáinkat és nagy előnyre tettek szert. Küzdöttünk, hajtottunk, próbáltunk felzárkózni, de nem   mai volt a legjobb napunk. Ezúttal nem volt olyan extra teljesítmény a csapatban, amely hozzásegíthetett volna a győzelemhez - mert felkészült ellenfelünk nem engedte.

Fotó: Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus