Simán nyert a Szolnok Sopronban

Másodszor sem okozott nagy nehézséget a Sabáli-legénység a címvédőnek, az Olaj ezzel 2-0-ra vezet a párharcban. 

Soproni Sördögök - Szolnoki Olaj KK 72-86 (19-22, 13-19, 17-23, 23-22)
Vezette: Cziffra Cs., Györffy P. A., Szabó G. (Faidt)

Sopron: Thomas 11/3, Ruják 13/3 Boriszov 21/6, Tóth G. 8, Trepák -
Csere: Molnár 2, Takács 3/3, Edwards 8/6, Dénes -, Bán -, Bakk -, Poscic 6

Szolnok: Rakics 8/6, Jones 9, Vojvoda 29/15, Lee 9/9, Keller 6
Csere: Gipson 11/3, Báder 11, Wittmann 3/3, Peringer -, Sztajkovszki -

A párharc állása: 2-0 a Szolnoknak.

A három amerikai légióst, a Jones, Gipson, Lee tengerentúli triót dobta csatába Dragan Alekszics, az Olaj szakvezetője. 

Ruják triplájával a Sopron szerzett vezetést, Vojvoda szintén hármassal egyenlített. A bedobó alaposan "bekezdett" csapata első 10 pontját ő dobta, látványos találatok, 2-2 tripla és dupla formájában. A 4. percben  akár az is állhatott volna az eredményjelzőn: Sopron-Vojvoda 6-10. Lee is bevágott egy triplát, Jones is betalált. A Sopron egyéni akciókból szerzett kosarakkal, ha hátrányban is volt, tartotta a lépést a hazaiakkal, sőt Boriszov hármasával le is dolgozta a hátrányát.  A hazai közönség kedvence, a montenegrói bedobó gyakorlatilag egymaga "repesztett" egy fordítást eredményező 7-2-s hazai rohamot. A negyed vége két balkezes légiósa, a hármast dobó Lee és a betörésből eredményes Gipson 1-1 villanásának köszönhetően a Szolnoké volt.  

A második negyed Vojvoda duplájával kezdődött, a Szolnoknál egyszerre volt pályán Keller és Báder. Thomas révén próbált tapadni a Sopron a bajnokra, a hazaiak 3 kisemberrel s 2 centerrel játszottak, a vendégek tartották szűk előnyüket. A negyed közepén zónára és alacsony szerkezetre állt át a Sopron. Jó volt látni, hogy legyen bármennyire is heves volt a küzdelem, a játékosok egy-egy ütközés után sportszerűen felsegítették egymást. Edwards tripláját követően 31-29-nél Báder talált be, de e kosár kapcsán Cziffra játékvezető "kiugrott" a lelátóra kicsit videózni, majd  érvénytelenítette a támadóidő lejárta után született találatot. Potyogtak a hármasok, két Rakics tripla között a túloldalon Thomastól is beesett egy. A félidő végén "nyílt az olló", előbb egy támadás végén, amelynek során némi "földharcot" követően került vissza a labda a Szolnokhoz Báder, majd a remek dobóformát nyújtó, szünetig 17 pontot szerző Vojvoda szerzett 2 pontot, így szünetig 9-re nőtt az Olaj előnye. 

Gipson kosarával szünet után 10 pont fölé nőtt a különbség, a Sopront Tóth kosarai tartották 10 ponton belül, ám hogy ennél közelebb ne kerüljenek a hazaiak, arról a támadó pattanó után, majd középtávolról is eredményes Báder, valamint az újabb triplát szerző Lee gondoskodott. A szakasz közepén látványelemek kerültek előtérbe, Vojvoda hármasa után Poscic zsákolt hatalmasat. Állandósult a 10 és 15 pont közötti vendég vezetés, Boriszov találatai tartották úgy-ahogy versenyben a hazaiakat, akik azonban nem csak nagy ritkán tudtak kivédekezni egy-egy szolnoki támadást. Jones kosár plusz büntetős akciójával a negyed hajrájában 15 pontra nőtt az Olaj előnye. Zónára állt át a Sopron, Gipson, ha átdobni nem is tudta, saját pattanóját visszaszerezve eredményes volt. A záró 10 perc előtt maradt a 15 pontos szolnoki vezetés.

Két Márton - két generáció, az ifjú soproni Molnár találkozott Báderrel a záró negyed elején. Ruják és Thomas betöréseivel a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötte fel magát a Sopron, amikor Wittmann dobott triplát. Molnár ügyes kosara után Alekszics időkéréssel próbálta elejét venni annak, hogy a hazaiak még közelebb kerüljenek övéihez. Ez be is jött a vendégek mesterének, Adria-Liga szintű védekezése ellen szenvedett a Sopron, labdaszerzések utáni könnyű kosarakkal 17-re nőtt a címvédő előnye. Edwards és Boriszov 1-1 triplával próbált lökést adni a hazaiaknak, de Gipson vezetésével mindenre volt válaszuk a vendégeknek, akik tartották 15 pont körüli előnyüket.

A végig azonos, magas szinten kosarazó Szolnok Sopronban is megmutatta erejét, a Sördögöknek időnként akadtak olyan periódusai, amikor fel tudott nőni a feladathoz. Az Olaj a válogatott vezéréhez méltó játékot nyújtó, remeklő Vojvoda vezérletével szinte végig vezetve biztosan nyert, az utolsó 2 percben már a fiatalok játszottak mindkét oldalon.

Sabáli Balázs: - Sajnos nem tudtuk meglepni a Szolnokot, gratulálok ellenfelünknek, s Vojvoda Dávidnak, az ő remek játéka volt a kulcsa a Szolnok mai győzelmének. Kedden megpróbálunk a lehető legjobban játszani, meglátjuk, mire lesz ez elég. 
Dragan Alekszics: - Ilyen mérkőzésre számítottam, hogy a Sopron hazai környezetben, kiváló hangulatot teremtő szurkolói előtt sokkal jobban játszik, mint tette ezt Szolnokon. Úgy érzem, most is frissebbek voltunk ellenfelünknél, ez döntött. Kedden szeretnénk lezárni a sorozatot, hogy minél több időnk legyen készülni a döntőre.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus