Somogyi meglepetés: megfázott Kaposváron a Falco

Hendleinék gyakorlatilag végig vezetve verték meg a szombathelyi alakulatot, Pustahvar pont korábbi csapata elleni győzelemmel debütált Kaposváron. 

Magyar férfi NBI/A, alapszakasz, 16. forduló 
Kaposvári KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 90-84 (33-26, 15-21, 23-19, 19-18)

Kaposvár: Ubilla 12/6, Johnson 16/3, Baki 8/6, Hendlein 16, Spica 16. 
cserék: Halász 6/6, Markovics 12/3, Pustahvar 4.

Falco: Govens 20/9, Curry 14/6, Bíró 5/3, Bruinsma 14/6, Tóth N. 8
cserék: Váradi 8, Balmazovics 15/6.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

A playoutot érő utolsó előtti helyen állva fogadta a Kaposvár a héten Perl Zoltánt is leigazoló Falcót és ezúttal mindkét oldalon akadtak egészségügyi problémák: a hazaiaknál a hosszú ideje sérüléssel bajlódó Spica mellett Markovics, Halász és Ubilla sem volt 100%-os állapotban, míg a vendégeknél Perl még nem léphetett pályára, Reddic szintén nem tudta vállalni a játékot, de Váradinak és Bruinsmának is voltak gondjai. Somogyi oldalon viszont bemutatkozhatott az éppen a Falcótól érkező Aliakszandr Pustahvar, ennyivel bővült Fekete Ádám rotációja – a szombathelyi szurkolók a mérkőzés előtt többször is éltették eddigi egyik kedvencüket, függetlenül attól, hogy most az ellenfél sorait erősítette.

A mérkőzés egyébként komoly dobópárbajjal indult, védekezést egyik oldalon sem sokat láttunk, de villámgyorsan beesett két-két tripla, amit Curry nehéz helyzetből megtoldott még egy harmadikkal is szombathelyi részről – a nagy rohanásból eleinte így is a KKK jött ki jobban, a negyed derekán 19-15-re vezettek a hazaiak. Ez az iram a játékrész későbbi szakaszában is folytatódott, félelmetes százalékkal (mindkét fél 73-mal) tüzeltek a csapatok, lüktető volt a játék, potyogtak a triplák, kis túlzással alig volt lepattanó, ez pedig most a somogyiaknak feküdt jobban: megléptek kilenc ponttal és csak Váradi dudaszós tempója miatt zárult 33-26-tal az első negyed. A második játékrész elején Halász hármasával meglett a közte tíz, a Szombathely játéka a megszokottnál sietősebb volt ebben az időszakban, több volt a hiba, a korai dobás, viszont továbbra is olyan jól dobtak Bruinsmáék, hogy így sem szakadtak le jobban, sőt, közelebb tudtak zárkózni. A nagyszünet előtti percekben aztán kicsit kihűltek a csapatok, a Falco védekezést váltott, támadásban pedig Balmazovics lépett elő megoldóemberré, dobott egy méretes triplát, illetve két duplát is betett a közösbe – ezzel vissza is jöttek a vendégek 48-47-re negyven másodperccel a félidő vége előtt. Újabb pont pedig már nem esett ebben a játékrészben, a két csapat összesen 13/25 triplával és 16 gólpasszal zárta a félidőt, a hazaiak 54, a vendégek 61%-kal céloztak mezőnyből, ami pedig a faultokat illeti, Pustahvar és Govens állt három-hárommal.

A fordulás után Tóth két ziccerével átvette a vezetést a Falco, amire azonban Hendlein sorozatban nyolc ponttal válaszolt úgy, hogy a vendégek közben nagyon lefagytak és percekig nem találtak a gyűrűbe. Ebben a negyedben összességében lassabban zajlott a játék, mindkét fél többet harcolt a pozíciókért és jobban odafigyelt a védekezésre, a Kaposvár pedig négy büntetővel megint meglépett 60-53-ra és ekkor csak Govens volt képes pontot szerezni a Szombathelynél, a korábban látott gördülékeny játék eléggé megakadt a vendégeknél. A negyed végére aztán megint feltüzelte magát Gasper Okorn legénysége, Balmazovics ugyan kapott egy technikait, de ezekben a percekben megint közelebb zárkózott az együttes – Markovics triplájára egy 2+1-gyel válaszolt Govens öt másodperccel az órán, de ez az idő Ubillának elég volt még egy kettesre, úgyhogy 71-66-ról indult a záró etap. Itt aztán egy 6-0-s rohamot intézett Fekete Ádám csapata, Gasper Okorn időt kért, aztán néhány labdabirtoklással később még egyszer, majd 77-66 után a vendégek is futottak egy 6-0-t, úgyhogy kiélezett végjátékra készülhettünk. A KKK azért őrizte 7-9 pontos előnyét, de Bruinsma és Váradi révén másfél perccel a vége előtt visszajött a Falco öt egységre, majd Govens triplája után, 49,6 másodperccel az órán négyre, ám 22 másodpercnél Bruinsma kulcsfontosságú hibát követett el: 88-84-nél mindkét büntetőjét elrontotta, úgyhogy itt Ubilla kezébe került a mérkőzés. 

A Kaposvár irányítója mindkét büntetőjét a gyűrűbe küldte, ezzel pedig el is döntötte a küzdelmet: komoly meglepetést okozott a somogyi együttes, amely gyakorlatilag az első percektől kezdve végig vezetve, nagyobb hullámvölgyek nélkül, több jó egyéni teljesítménnyel legyőzte az idegenben továbbra is döcögő, Reddicet nélkülöző Falcót. 

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus