Soproni álomkezdés után szolnoki diadal

Szédületes első negyedet produkált a Sopron, ám 20 pontos első negyedbeli vezetése után a Szolnok összekapta magát s egy feszült légkörű, izgalmas meccsen fordított és nyert

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, Felsőházi Középszakasz, 6. forduló

Sopron KC-Szolnoki Olaj KK 69-75 (28-8, 4-16, 11-29, 26-23)
Sopron, MKB Aréna
V.: Földházi T., Török R., Pozsonyi L., (Bukta)

Sopron: Thomas 14/9, Thompson 14/3, Dénes 12/3, Boriszov 8/6, Barovics 12.
Csere: Tóth G. -, Ruják A. 2, Trepák -, Takács N. 6/6. Vezetőedző: Sabáli Balázs

Szolnok: Pilcsevics -, Trotter -, Vojvoda 15/3, Ivosev -, Báder 6.
Csere: Milosevics 9, Keller 18, Holiday 25/9, Simon -, Rakics. Vezetőedző: Dragan Alekszics

Kipontozódott: Dénes

Már fél órával a kezdés előtt jó félház volt az MKB Arénában. A szolnoki együttesből még hiányzott sérülése miatt Lóránt Péter. Filip Barovics szerzett labdát az első szolnoki támadásnál, az ellenakció végén a palánk alatt ügyesen megjátszott Jontahon Thompson közelről a hazai csapatnak szerzett vezetést, majd újabb szolnoki eladott labda után triplát is dobott az amerikai hátvéd.  Parádésan kezdett az SKC, tompán, bénultan az Olaj. Bő 2 perc elteltével - miután Milos Boriszov betörésből volt eredményes, Dénes Gábor pedig egy szerencsés triplával szerzett 3 pontot, Dragan Alekszics 10-0-s SKC vezetésnél kénytelen volt időt kérni.

Zónára álltak át a szolnokiak, meg is törték a hazai csapat lendületét, viszont az SKC roppant szervezetten, hatékonyan védekezett, helyzetet sem nagyon tudtak kialakítani a vendégek. Másfél perc telt el pont nélkül, majd Thompson büntetőkből növelte a hazai előnyt, Thomas Jermaine triplája után pedig mintha egy tenisz játékból ment volna el  1 labdamenet, 15-0-t mutatott a tábla.

Alekszics hármas cserére határozta el magát, 19-0 (!!) és több, mint 6 perc után Keller Ákos büntetőkből szerezte az első szolnoki pontokat. A Sopron is zónára váltott, több, mint 7 és fél perc elteltével Sztrahinja Milosevics megszerezte a vendégek első mezőnykosarát. A negyed hajrája igen látványos játékot hozott, két Thomas tripla között egy Justin Holiday-zsákolást láthatott a publikum, a második hármas után 20 pontra nőtt az extázisban kosarazó soproni csapat előnye. Óriási meglepetésre ennyivel vezetett az SKC egy negyed után.

Tóth Gergely hibázott ziccert, majd másfél perc elteltével Holiday büntetőkből megszerezte a második negyed első pontjait. Ekkor már be-becsúsztak hibák az első negyedben gyakorlatilag tökéletesen kosarazó soproni csapat játékába, Keller ügyes támadás végén szerzett kosara után időt is kért Sabáli Balázs. Utána "egymásra talált" válogatott keretünk két honosított játékosa, Thomas és Trotter Obadiah. 180 fokot változott a játék képe az első negyedhez képest, magára talált az Olaj, a Sopron viszont kiesett a ritmusból,  a tiszta helyzeteket is elhibázták a hazai játékosok. Miljan Rakics triplájával a negyed közepén egy 10-0-s futással megfelezte az első negyedben összeszedett hátrányát az Olaj, sőt miután Rakics elvette a labdát Rujék Andrástól, s Holiday ziccerével 10 ponton belülre került az Olaj. Hiába kért újra időt Sabáli újabb labdákat adtak el a hazaiak, a túloldalon viszont Vojvoda Dávid is beköszönt. A 19. perc elején a nagy lendülettel meginduló Thompson Ivosev Tamás állította meg szabálytalanul, sportszerűtlen hibát érően. 8 perc 9 másodperc elteltével az amerikai hátvéd büntetőiből - 14 szolnoki pont után - megszerezte első pontjait az SKC. Barovics is büntetett, a félidő pedig Keller kosarával és 8 pontos hazai vezetéssel zárult.

Úgy kezdődött a második félidő, ahogy az első befejeződött: Keller kosárral. Barovics bravúros s talán némiképp szerencsés kosárral felelt, Keller és Milosevics szorításából talált a szolnoki kosárba. Nemzetközi szintűvé vált a szolnoki csapat védekezése, Keller duplája s Holiday újabb hármasa, majd Milosevics szerzett labda utáni ziccerével  1 pontra zárkózott fel a Szolnok, amely 9-2-vel kezdte a második félidőt. Érhető volt Sabáli újabb időkérése, amely után Keller látványosan szerelte a kosárra törő Dénest. A következő szolnoki akcióból Milosevics révén fordított az Olaj, a meccs elején remekül dobó soproniak számára pedig "bedeszkázták" a gyűrűt, a hazai játékosok a tiszta helyzeteket is kihagyták. Milosevics és Holiday révén szinte minden támadását kosárral zárta az Olaj, a hazai együttes igen hosszú kosárcsendjét Thompson törte meg. Ennek ellenére teljesen tanácstalanokká váltak a soproniak, a vendégek viszont szinte támadásról támadásra lettek egyre magabiztosabbak. A negyed hajrájában a soproni szurkolók körében finoman fogalmazva sem túl népszerű Báder kosaraival tartotta előnyét az Olaj, soproni részről nagy ritkán Thompson és Barovics villant. A negyed Vojvoda triplájával és 10 pontos szolnoki vezetéssel zárult.

A záró etap Takács triplájával kezdődött, majd Barovics értékesített egy büntetőt. Keller hűtötte le a felzárkózásban reménykedő hazai szurkolókat csapata számára jól időzített duplával. Dénes 3 büntetője, majd Takács újabb triplája után azonban 4 pontra csökkent az SKC hátránya, meg új erőre kapott a hazai tábor. Alekszics időkérése után Holiday villant. Milosevics "taglózta le" a kosárra törő Dénest - sportszerűtlen hibáért. Egy büntetővel került közelebb ellenfeléhez a Sopron, az Olaj csapatát ekkor Holiday vette vállaira. A Sopront meg Dénes. A negyed közepén állandósult 5-7 pontos Olaj vezetés. Ez nőtt 8-ra Vojvodának a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában dobott triplájával. Boriszov hármasával jelezte: nem akar leszakadni, nem tett le a győzelem megszerzéséről a Sopron. 3 perccel a befejezés előtt az egyébként jól játszó Milosevicsnél "szakadt el a cérna", technikait kapott, majd ki is állították. Thomas 4 büntetőből hármat értékesített, majd a következő akció végén Dénes két büntetőjével 2-re jött föl az SKC. Holiday triplájára Boriszov dobott hármast, a végjáték kezdett a kupadöntőére "hajazni". A végén azonban Holiday és Vojvoda keze a büntetővonalon sem remegett meg, miközben a hazai triplák az utolsó 2 percben leperdültek, s Barovics zsákolása sem sikerült - a kemény csata végén sportszerű jelenet volt, hogy Keller és Báder próbálta a görcsöt kihúzni a soproni center lábából.

Sabáli Balázs: - Gratulálok a Szolnoknak. Nem emlékszem edzői pályafutásomból olyan kezdésre, ahogy ezt a meccset indítottuk. A remek rajtnak meglett a böjtje, a második és a harmadik negyedben elvesztettük a ritmust, ez utóbbiban ráadásul nagyon sok pontot kaptunk. A végén távoli dobásokkal ugyan versenyben maradtunk, de fordítani a remek erőkből álló Szolnok ellen fordítani nem tudtunk. Úgy érzem, ezzel a játékkal más csapatok ellen van esélyünk.

Dragan Alekszics: - Gratulálok a Sopronnak, nagyon meglepett minket az első 10 percben szervezett védekezésével és remek dobóformájával. Ekkor mintha a pályán sem lettünk volna. Szerencsére hallgattak rám a fiúk, nem kezdtek kapkodni. Rendeztük a sorokat és lépésről lépésre, percről percre közelítettük meg ellenfelünket s javultunk fel mind támadásban, mind védekezésben. Nagyon értékes győzelmet arattunk, Sopronban mindenkinek nagyon nehéz lesz nyerni.

Fotó: szolnokinaplo.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus