Szombathelyen tett nagy lépést a rájátszás felé a Pécs

Mindkét gárda számára létfontossággal bírt az összecsapás: a Pécs egy idegenben szerzett siker esetén még közelebb érezhette magát a rájátszás kapujához, míg a szombathelyi játékosok szemei előtt az aktuális rivális beéérése lebegett. 

Falco-Trend Optika KC Szombathely - Pécsi VSK-PannonPower: 63 - 83 (18-19, 18-27, 14-19, 13-18)
Szombathely, Savaria Aréna, 1600 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Vlahovics 9/3, Váradi 6, Perl 9, Mitchell 13, Szabó 16.
Csere: Will 8/6, Bognár -, Simon L 2. Vezetőedző: Andjelko Mandics.

Pécsi VSK-PannonPower: Nelson 14, Csabay 14/9, Bíró 6, Budimir 25/9, Sarlija 11,
Csere: Halász 9/3, Bodor 2, Délity -, Nagy K. 2, Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Kipontozódott:-

Játékvezetők: Földházi T., Török R., Boros T., (Major)

A mérkőzés teljes statisztikája ide kattintva érhető el!

Négy légiósa közül Zseljko Zagoracot nem nevezte Andjelko Mandics, de a mérkőzés során Chad Timberlake-t sem láthatta a nagyérdemű. A szombathelyiek az idei szezonban nagyon hadilábon állnak a szerencsével: a bemelegítés utolsó percében Timberlake fájdalmas arccal kapott combjához - a hátvéd nem tudott ezután pályára lépni. Jó hír viszont, hogy - a kezdeti találgatások ellenére - az amerikainak nem szakadt el combjában a szalag, de erős húzódás érte, tíz napos kényszerpihenő vár rá.

Első negyed:
Mitchell középtávolijával kezdődött az összecsapás, amelyre a túloldalon személyi hibával együtt jött a válasz (2-3). Nem zavarta meg a pécsieket az a tudat sem, hogy Anthony Nelson hamar a padra kényszerült faultproblémái miatt (4-8). A negyed első fele a magasemberek brillírozásáról szólt; a hazaiaknál Mitchell és Szabó, míg vendég oldalon Budimir lendült támadásba (10-12). Hiába tudták nehezen tartani az iramot Perllel a pécsi kisemberek, támadásban jobban kivitelezték akcióikat (12-15). A baranyaiak rendre megtalálták a Falco védekezésében az üres réseket, ennek volt köszönhető minimális előnyük az első etap végére (18-19).

Második negyed:
Vlahovics triplájával indult a második szakasz, így a mérkőzésen – az első másodperceket leszámítva - először vezetett a szombathelyi együttes (21-19), de nem sokáig örülhettek a vasi szimpatizánsok: Nelson azonnal egy duplával egalizált (21-21). Rengeteg labdát ajándékozott közvetlen riválisának a sárga-fekete egylet, nem is volt meglepő, hogy nem tudott elhúzni ellenfelétől, sőt egy demoralizáló Budimir triplával újra Csirke Ferenc tanítványai irányítottak (25-27), amely arra sarkallta Mandics mestert, hogy időt kérjen. A taktikai szünet jót tett; Szabó Miklós nagy elánnal pattogtatott, abszolút a szombathelyiek vezérévé vált. Fej-fej mellett haladtak a felek, egyik fél sem tudta rákényszeríteni akaratát a másikra. Mindkét csapat sok technikai hibával játszott, de a bírók is számtalan alkalommal nem voltak a helyzet magaslatán... Az első félidő végén Nelson robbantott: sorozatos büntetőivel és ziccereivel az addigi legnagyobb differenciát mutatta az eredményjelző tábla, Mandics mesternek lehetett mondanivalója az öltözőben legénységéhez (36-46). 

Az első félidőről:
Rengeteg eladott labda (akkor már 10), erőtlen támadások jellemezték a hazaiak akcióit, amelyeket a pécsiek könyörtelenül kihasználtak. Palánk alatt Budimir és Sarilja okoztak fejfájást a szombathelyi védőknek valamint az utolsó percekben Nelson is belelendült a pontgyártásba. 

Harmadik negyed:
Bíró Olivér középtávolijával vette kezdetét a második félidő, amelyre Mitchell 2+1-es játékkal reagált (39-48). A nagy rohanás közepette rengeteg támadás végét hibázták el a gárdák, inkább az erőlködésről szólt a mérkőzés ezen szegmense, semmint a szép kosárlabdáról. Idegesen pattogtattak a felek, érezhető volt a meccs fontosságának súlya, egyszerű ziccerhelyzeteket hibáztak a játékosok (42-50). A játék rossz ritmusát a vendégek törték meg: ötpontos akciót hajtottak végre egy támadáson belül (Csabay hármasa közben Budimirt faultolták, a pécsiek vezére pedig nem hibázott a büntetővonalról). Ezek után teljesen összeomlott a szombathelyi gépezet, a baranyaiak játszadoztak a sárga feketékkel, jókora előny tudatában várhatták a záró etapot (50-65).

Negyedik negyed:
Görcsösen, ötlettelenül játszott a Falco, míg a Pécs az idővel játszott. Gyors szombathelyi egységek után (Will tripla, Simon ziccer) remekül nyúlt bele a találkozóba Csirke Ferenc, nem hagyta, hogy tanítványai a biztos előny tudatában kiengedjenek. Eleget téve edzőjük kérésének tovább mélyült a különbség a két együttes között: Budimir mellett Csabay és Halász is kivette részét csapata diadalából. A szombathelyiek teljesen szétestek és 20 pontos vereséget szenvedtek el hazai pályán, amely nagyon megnehezíti a rájátszáshoz fűződő reményeiket...

Hiába emelhető ki hazai oldalról Szabó Miklós (16 pont, 10 lepattanó) és Jonathan Mitchell (13 pont, 10 lepattanó) dupla-duplája, melléjük senki nem tudott felnőni valamint a távoli dobások sem ültek, míg vendégoldalon az igazi csapatjáték és Budimir extrája (25 pont, 8 lepattanó) elég volt a nem túl magas színvonalú mérkőzés megnyeréséhez. 

Andjelko Mandics:Gratulálok a Pécsnek, sokkal jobbak voltak. Talán a legrosszabb mérkőzésem volt itt Szombathelyen, ezt mutatja a 63 dobott pont is hazai pályán, emellett pedig kaptunk 83-at. Nem tudom, hogy ez egyfajta mentális problémának tudható-e be, annak ami pénteken történt, de nem lehet kifogás ez sem. Nem koncentráltunk, könnyelműek voltunk és megint rengeteg labdát adtunk el, szám szerint 19-et. Nagyon megnehezítettük a dolgunkat, amely a rájátszást érinti...

Csirke Ferenc: Gratulálok a csapatomnak, úgy érzem, hogy végig kontrollálva tudtuk megnyerni ezt a nagyon fontos mérkőzést. Igazi csapatként küzdöttünk, főleg védekezésben. Ezt az utat kell tovább járnunk - nagyon nehéz sorozatban vagyunk, mint a többi csapat, élet-halál meccsünk lesz szombaton a Szeged ellen otthon. Megyünk tovább, nagyon remélem, hogy ez a diadal nagy lökést ad a fiúknak a szombati mérkőzés előtt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus