Szoros és pontgazdag mérkőzésen verte a Falco az Albát

Az utolsó percekben a Falco bizonyult higgadtabbnak, Perl és Krsztanovics is villogott.

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, középszakasz, középház, 2. forduló

Falco-Trend Optika KC Szombathely - TLI-Alba Fehérvár 100-96  (20-26, 29-21, 27-32, 24-17)
Szombathely, Savaria Aréna, 1500 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Martinics 18/6, Váradi 7/3, Perl 22, Majsztorovics 8/6, Krsztanovics 24.
Cserék: Will 9, Bognár 3, Dukics 8/3, Simon K. 1.
Vezetőedző: Kálmán László.

TLI-Alba Fehérvár: Tóth P. 13/3, Supola 9/3, Mitchell 9/3, Kalve 16/3, Csorvási 18.
Cserék: Kromah 20/9, Simon B. 9/3, Juhos 2, Kovács -.
Vezetőedző: Góbi Henrik.

Játékvezetők: Vígh P. dr., Praksch P., Kulcsár T. (Parádi)

Kipontozódott: Majsztorovics (34. perc), Váradi (40. perc) ill. Simon B. (40. perc).

Teljes statisztikát itt találtok!

1. negyed
A feldobást követően az Alba hozta el a labdát, amelyet Ernests Kalve azonnal a gyűrűbe juttatott, de hamar jött a válasz hazai oldalról Zoran Krsztanovicstól (2-2). Nagy elánnal vágott bele mindkét együttes a mérkőzésbe, ám vasi oldalon az első percekben sok hiba tarkította az offenzívát, míg túloldalon Ashton Mitchell és Tóth Péter is eredményesek voltak (2-7). Még nem telt el négy perc a találkozóból, amikor Kálmán László időkéréshez folyamadott: a vendégek könnyű kosarakat szereztek, amely mellett jól is védekeztek (5-13). Az intelmek nem hatottak, a szombathelyiek támadójátéka teljesen megbénült: Ernests Kalve büntetőivel pedig már kétszámjegyű fórral rendelkezett az Alba (5-15). A székesfehérváriak igazi egységként, a palánkok alatt dominálva pattogtattak, amelyre nem volt válaszuk a sárga-feketéknek (7-19). Juhos Levente gyönyörű gólpasszából Csorvási Milán, majd Lasan Kromah dobtak könnyű kosarakat, amelyre Zoran Krsztanovics  és Will Tamás csak a büntetővonalról tudtak reagálni – az Alba védekezése nagyon nem ízlett Kálmán László tanítványainak, akik sokszor egy-egy akció kidolgozásáig sem jutottak el (12-24). Az utolsó percek azonban a vasiak szája íze szerint alakult: a Perl Zoltán-Zoran Krsztanovics duó által közelebb férkőzött riválisához a Falco (20-26)

2. negyed
Goran Martinics első pontjai nyitották a második etapot; keményen feszültek egymásnak a gárdák, a kialakult paprikás hangulat pedig úgy tűnt felrázta a hazaiakat: régen látott közelségbe érkezett riválisához a Falco (25-28). Goran Martinics a csendes első negyed után begyújtotta rakétáit (30-31) – bár a mindkét oldalon sorozatos, furcsának mondható bírói ítéletek egyre inkább felkorbácsolták az indulatokat. Csorvási Milán a legjobbkor vetette észre magát: támadó lepattanóiból értékesített pontjaival még tartotta a vezetést az Alba, annak ellenére hogy Goran Martinics és Will Tamás is meg-megvillantak (32-33). Még mielőtt bajba kerülhettek volna Tóth Péterék, egymás utáni két kosarukkal hűtötték a hazai kedélyeket (32-38). A festékben igazán látványos, kiegyenlített csata zajlott: Zoran Krsztanovics vívott élvezetes match-upot Csorvási Milánnal, mindkét magasember gárdája vezére volt (37-40). A 16. percben Váradi Benedek triplájával újra egált mutatott az eredményjelző tábla  – ezúttal Góbi Henrik volt kénytelen maga köré hívni legénységét (40-40). A mérkőzésen először (!) Perl Zoltán 2+1-es akciójával vette át a vezetést a Falco (43-42), de Supola Zoltán megbüntette a sárga-feketék laza védekezését: tisztán dobhatott periméterről, amely a gyűrűben landolt (45-45). Ebben az etapban - az első szakasszal ellentétben - a Falco rá tudta erőltetni akaratát ellenfelére, amely kétpontos előnyt eredményezett a félidőre (49-47).

3. negyed
Supola Zoltán neve mellé kerültek a második félidő első pontjai, amelyet Ernests Kalve fejelt meg egy 2+1-es akcióval – az Alba 0-7-es etapott repesztett, míg a Falco „az öltözőben ragadt” (49-54). Azért hamarosan magára talált a vasi egylet is, igazi triplavesztivál vette kezdetét: túloldalon Lasan Kromah és Ernests Kalve is betalált, míg a hazaiaknál Goran Martinics és az első félidőben kissé enerváltan játszó Milan Majsztorovics süllyesztették el távoli dobásaikat (59-60). Felváltva estek a kosarak, fej-fej mellett haladva, mindkét együttes higgadtan pattogtatott – egyik fél sem tudta leszakítani magáról riválisát (64-64). Hiába lendült bele Milan Majsztorovics a játékba, negyedik faultja miatt a kispadra került (70-68 – 26. perc). A helyette beálló Zoran Krsztanovics azonban ott folytatta, ahol abbahagyta: nagyon hatékonyan segítette a Falco támadójátékát, de Simon Balázs az utolsó percben válllára vette csapatát és extrájának köszönhetően – két nehéz hárompontos dobás után – az Alba vághatott neki előnnyel a rendes játékidő záró etapjának(76-79)

4. negyed
Zoran Krisztanovics újabb duplával keserítette a vendégek életét, de Tóth Péter is borsot tört a vendéglátók orra alá sikeres triplájával (78-82). Supola Zoltánnak és Ernests Kalvénak köszönhetően lélegzetvételnyi előnyhöz jutott az Alba, amelyet nem tudott ledolgozni a sok távoli dobást rontó és faultproblémákkal küzdő Falco (81-86). Izzott a levegő a parketten, nagyon feszült légkör alakult ki, érződött hogy mindkét fél számára óriási téttel bír a rangadó (86-87). Lasan Kromah-t nem tudták kikapcsolni a játékból a vasiak, aki távoli dobásaival gyűjtötte egységeit, de a Perl Zoltán fémjelezte  Falco sem adta magát könnyen (93-92). Másfél perccel a vége előtt még teljesen nyitott volt a találkozó végkimenetelének kérdése (95-94); őrült hajrára volt kilátás. A végjátékot ezúttal is a sárga-feketék bírták higgadtabban: míg a székesfehérváriak elrontották dobásaikat és büntetőket is vétettek, addig hazai oldalról se Goran Martinics, se Zoran Krsztanovics csuklója nem remegett meg (98-94). Hét másodperccel a lefújás előtt hiába talált be periméterről emberrel a nyakán Lasan Kromah, a játékos lába jócskán kint volt a vonalon, így a Székesfehérvár újra egy szoros derbit bukott el a Falco ellen (100-96).

Bár a lepattanócsatát megnyerte az Alba (28-36, amelyből 9 támadó), a kétpontosokat jobb százalékkal értékesítette a szombathelyi alakulat. Mindkét oldalon akadtak remek teljesítmények (Zoran Krisztanovics-Perl Zoltán-Goran Martinics-Will Tamás kontra Lasan Kromah-Csorvási Milán-Ernests Kalve-Tóth Péter), de a hazaiak higgadtabb hajrájukkal megérdemelten győztek az Aréna Savariában. 

Kálmán László: Bár csak egy középszakaszbeli meccset játszottunk, de a hangulat és a nagy izgalom már-már a rájátszást idézte. Az elején abszolút nem találtuk a ritmust, de a második félidőben mindenki kitette szívét-lelkét a pályára, emiatt is nyertünk. Egy remekül játszó, kemény Albát győztünk le. 

Góbi Henrik: Azt megmutattuk, hogy sok pontot már tudunk dobni. Ám ahhoz, hogy Szombathelyen nyerni tudjunk keményebb védekezésre van szükségünk.

fotó, slide: vaol.hu, falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus