Vereséggel kezdett a válogatott Ausztriában

Az első negyedet leszámítva végig futott ellenfele és az eredmény után a magyar válogatott az ausztriai Négy Nemzet Torna nyitómérkőzésén. Nemzeti csapatunk a negyedik negyedben jó játékot mutatott, ám alulmaradt a távolról nagyon jól dobó, ám annál is jobban védekező portugál csapattal szemben.

Négy Nemzet Tornája, Felsőör, 2014. július 25.

Magyarország - Portugália 70-76 (16-17, 19-25, 13-21, 22-13)

Magyarország: Thomas 2, Wittmann 8/6, Vojvoda 17/9, Tóth N. 11/3, Tóth Ádám 7
Csere: Keller 8, Ferencz 3/3, Dénes 6/6, Ruják 4, Csorvási 2, Eilingsfeld 2, Supola 0 Szövetségi kapitány: Sztojan Ivkovics

Thomas Jermaine és Tóth Ádám is tudta vállalni a játékot, ráadásul, mindketten a kezdőcsapatban kaptak helyet. Portugál 2+1-es akció nyitotta a találkozó pontjainak sorát. Tóth Ádám rögtön válaszolt hasonló forgatókönyv után. Ellenfelünk egy-egy duplát, hárompontost jegyzett, 3-8-ra lépett el, ami után Keller és Ferencz személyében megérkeztek az első cserejátékosok. A három percig tartó magyar pontcsendet Vojvoda floatere törte meg, de a portugálok is hasonló módon cselekedtek, maradt az öt pontos differencia. (5-10) Talán az első tiszta dobásunkat váltotta hárompontosra Ferencz a sarokból, az ellentámadásból Hallman válaszolt, Ruják pedig feliratkozott a pontszerzők közé. Az utolsó percre fordultunk, amikor Vojvoda is betalált kintről, három egységnyire zárkóztunk fel. (13-16) Többször csak falt árán tudtuk megállítani az ellenfél játékosait, aki pontosan dobták a büntetőiket. A negyed végén Vojvodával szemben szabálytalankodtak dobás közben, s a három megítélt büntetőt kivétel nélkül helyére küldte a csapatkapitány.

Két perc alatt 7-0-ás rohammal nyitott ellenfelünk, de két jó védekezés és két Tóth Norberttől érkező dupla után újra a portugálok sarkában voltunk. A körmendi magasember és Vojvoda pontjainak köszönhetően átvette a vezetést a magyar csapat, amikor a negyed második felére fordultunk. (29-28) Két támadásból hat pontot írtak a portugálok az eredményjelzőre. Előbb Hallman majd José Costa hintett be egy-egy hárompontost. (29-34) Costa újabb triplával növelte az ellen fórját, de a lehető legjobb érkezett Dénes két triplája. (35-39) Sajnos Costa megszerezte a harmadik hármasát is, az utolsó támadásból nem tudtunk pontot szerezni, hét pontos portugál előny mellett vonultak pihenőre a felek.

Wittmann és Vojvoda középtávoli kettesei ellenére nem tudtunk közelebb kerülni, ugyanis Costa újabb hárompontossal jelentkezett és Mario Fernandez is betalált. (39-47) Balsiero hívta ki Wittmannt triplacsatára, a Szolnok játékosa elfogadta a kihívást, majd Keller is feliratkozott a pontszerzők közé. (46-52) Az újabb felzárkózási kísérletünket Hallman és Balsiero hármasai vetették vissza. 12 pontos portugál vezetésnél Sztojan Ivkovics időt kért. (46-58) Hosszú, pont nélküli percek után Keller mozdította ki a 46-os állásból az eredményjelzőt. Támadásban nem találta a ritmust csapatunk a jól zónázó portugálokkal szemben. Pinto kosár jó, plusz egy büntetős játéka után az addigi legnagyobb differenciát mutatta a tábla. (48-63)

Több mint két perc telt el, mire megszületett első pontunk a záró játékrészben. Az emberfogásos védekezés ellen jobban ment a játék, Wittman pontjai révén bejöttünk tíz egységen belülre. (56-65) Védekezésünk ezekben a percekben jobban funkcionált, mint bármikor a mérkőzés korábbi periódusaiban. Tóth Ádám két duplájával hat pontra hozta fel a magyar csapatot, portugál időkérés következett. (61-67) Nagyon jól hajrázott a magyar csapat, az utolsó két perc kezdetén négy ponttal tartózkodott hátrébb, mint ellenfele. (66-70) A végjátékban azonban megtartotta előnyét a portugál csapat, megnyerte a Négy Nemzet Torna nyitómérkőzését.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus