A legendás center Nógrádban próbál nagyot "dobni"

Kemény fába vágta fejszéjét a 90-es évek kiváló centere, a ma 44 éves Czigler László, akit a nyáron az NBI/B-s Salgótarján élére neveztek ki

A Pécsről úgy egy hónapja családjával a nógrádi megyeszékhelyre költöző korábbi klasszis a városról azt mondta, bár sokan féltették tőle, az első benyomásai kifejezetten kellemesek. Mint mondta, egy bányászvárosba került, s Pécsnek is volt ilyen része, az Uránváros. Ezen felül Salgótarján utcái rendezettek, tiszták, jó érzés közlekedni a városban.

A "szakmára", azaz a kosárlabdára rátérve a csapat szakvezetője elmondta, a légiósokra vonatkozó új szabály miatt jelentősen átalakult új csapatának játékoskerete. Az előző évadban sok, még magyarnak számító honosítottal felálló együttesben e kosarasok közül egyedül Tutus maradt a csapatnál, aknek szintén van magyar útlevele, de légiósnak számít. A meghatározó magyar játékosok közül Szabó Péter és Madár András továbbra is a nógrádi gárdát erősíti. Czigler első benyomásai a helyi, salgótarjáni nevelésű fiatalokról kedvezőek, úgy véli, többen is hasznos játékosai lehetnek az NBI/B-s együttesnek. A korábbi sokszoros válogatott középjátékos négy új magyar kosaras érkezéséről számolt be. A legutóbb Nyíregyházán kosarazó, korábban több élvonalbeli csapatnál is megforduló, szinte az összes mezőnyposzton bevethető Helmeczi András mellett az eredetileg nyíregyházi, de az előző szezont Szombathelyen töltő center, Varga Márton érkezett az együtteshez. A "fiatal szabály" miatt két, e kritériumnak megfelelő játékossal is bővült a Salgótarján kerete: Büki Arnold (junior) lényegében Cziglerrel együtt Pécsről érkezett a tarjániakhoz, Pável Dávid pedig eddig a Vasasban kosarazott. 

Cziglernek kifejezetten jó a munkakapcsolata a Salgótarján szakmai igazgatójával, a korábban éveken át a nyíregyházi NBI-es csapatnál edzősködő Ferenczi Tamással. Mint mondta, minden héten egyeztetnek az aktuális feladatokról, de Ferenczi a napi munkába nem szól bele, s a felelősség is Czigleré az első csapatnál. A korábbi remek center 1+1 évre írt alá a Salgótarjánhoz, a +1 év az élvonalba való feljutás esetén automatikusan életbe lép. 

A csapat eddig két felkészülési tornán vett részt. Először Tiszaújvárosban veretlenül első lett, majd Oroszlányban nagy küzdelemben előbb 4 ponttal kikapott a Békéstől, majd a tartalékos Honvédot simán verte. Ezzel kapcsolatban Czigler azt mondta, a két tornára külön nem készült csapatával, mindkettőn "munkából", azaz kemény edzések után léptek pályára tanítványai. Hozzátette: a Békés elleni vereség, egy kis pofon talán kellett is együttesénék, ott a gyenge kezdés, a sok rossz dobás miatt végig futott az eredmény után csapata. Ha fordítva jöttek volna a meccsek, tehát előbb a tartalékos Honvéddal játszottak volna fiai, s utána, kicsit újra játékba "melegedve" a Békéssel, akkor úgy érzi, legyőzték volna a viharsarkiakat. A hazai, salgótarjáni közönséggel először a holnapi, keddi, Tiszaújváros elleni edzőmeccsen találkozhat először, reméli, sokan kilátogatnak megnézni az alakuló új csapatot. 

Ami a munkakörülményeket illeti, azokról csak a legjobbakat tudta mondani. Napi kettőt edzenek játékosai, a délelőtti tréningek után az egységet erősítendő közös ebéd van a csapatnak, úgyhogy úgy véli, minden csak rajtuk múlik...  

fotó: pvsk-panthers.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus