A magyar válogatott szoros meccsen győzött Portugáliában

35 perc után biztos győztesnek tűntek a mieink, de a végén Perl klasszisára volt szükség a sikerhez. 

Világbajnoki selejtező, E-csoport, 1. forduló:

Portugália - Magyarország 75-81 (15-20, 18-18, 16-23, 26-20)

Magyarország: Váradi 6, Vojvoda 17/9, Benke 2, Eilingsfeld 15, Keller 15. Csere: Perl 19/3, Filipovity 7, Ferencz -, Karahodzic -, Somogyi -. 

Portugália legjobb dobói: Borovnjak 16, Brito 15/12, Queiroz 15/3.

Részletes statisztika

A világbajnoki selejtezők nyitányán ott lehetett a bokasérüléséből lábadozó Vojvoda Dávid, Sztojan Ivkovics vírusfertőzés miatti távollétében Pór Péter irányította a magyar válogatottat. Az első kosarat ugyan a portugálok szerezték, de de Keller előbb egy kibrusztolt duplával, majd egy labdaszerzés utáni gólpasszal segített. Itt kicsit mindkét csapat megállt, de szerencsére a mieink találtak rá a receptre: a Keller-Eilingsfeld duó egymást szolgálta ki a palánk alatt. A portugálok egy időkérést követően keményítettek a védekezésükön, sikerült is kicsit lelassítaniuk a magyarokat, de nem sokáig: Eilingsfeld parádésan dolgozott, majd Vojvoda és Perl is feliratkozott a pontszerzők közé, 8-18-nál 10 ponttal jártunk előrébb. A negyed hajrája viszont a portugáloké akik ugyan 0/6-tal tripláztak, de a palánkok közelében egyre határozottabban dolgoztak, ráadásul rengeteg támadópattanót szedtek vissza, és jól is éltek a lehetőségeikkel (15-20). A második negyed elején Ventura és Vojvoda váltott kosarat, utána viszont Keller és Eilingsfeld is rontott a vonalról, a hazaiak pedig két pontra közelítettek. Váradi floatere nagyon kellett, lelassította a portugál felzárkózást, majd Eilingsfeld és Benke is kosarat szerzett, de igazán Perl fellépése nyugtatta meg a tripla nélkül álló csapatot, a Falco kiválósága szinte megállíthatatlan volt a félidő előtti percekben (33-38). 

Egy szép Váradi-Keller kettő-kettővel indított a magyar válogatott a második félidőben, majd Vojvoda gyorsan beszórta az első hármasunkat, pillanatok alatt 10 ponttal léptünk el. A portugálok igyekeztek újítani, de Váradi remekül osztogatott, Keller újabb zsákolással, Vojvoda újabb hármassal köszönte meg az asszisztokat. 36-48-nál ugyan kicsit befagyott az eredményjelző, de Perl előbb dobott egy duplát, majd dobatott egyet Eilingsfelddel is, 16 pontot téve közé. A portugálok időkéréssel próbálkoztak, feljavult a védekezésük, ám amikor benéztek volna 10 pont alá, Vojvoda, Keller és Filipovity mindig jókor dobott fontos megállító kosarat (49-61). A hazaiak kicsit minden mindegy alapon jöttek ki a záró játékrészre, elkezdtek beesni a tripláik, igyekeztek erőszakosan játszani, de a magyarok gyorsan felvették a kesztyűt, Vojvoda és Filipovity kosaraival visszaállították a 10 pont feletti fórt, Váradi kosarával pedig már 14 ponttal jártak előrébb. Itt viszont a magyar válogatott is kisebb gödörbe került, közel 5 percig képtelenek voltak a gyűrűbe találni, a hazaiak pedig vérszemet kaptak és több könnyű kosárral feljöttek 70-72-re. A nagyon nehéz helyzetből Perl Zoltán rángatta ki a csapatot, előbb alley-oop passzt adott Kellernek, utána bevert egy triplát, majd kifacsart helyzetből egy duplát is. 75-79-nél támadhattak a portugálok, de nem tudtak kosarat szerezni, Keller leszedte a kulcspattanót. A végén már “csak” meg kellett tartani a labdát, mivel a portugáloknak még nem gyűltek ki a csapatfaultjaik - itt Perl még kiharcolt egy sportszerűtlent, bedobta a büntetőket, a magyar válogatott pedig fontos idegenbeli sikerrel kezdte a vb-selejtezőket. 

Fotó, slide: fiba.basketball 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus