A Szolnok benevezett a EuroCup 2015/2016-os küzdelmeibe!

A bajnok Szolnoki Olaj KK határozott indulási szándékát jelezve hivatalos nevezést adott be a EuroCup 2015/2016-os szezonjára.

Bár még javában zajlanak a különböző nemzeti bajnokságok küzdelmei, az ULEB égisze alatt működő ECA (Euroleague Commercial Assets) tulajdonosi tanácsa május második hetében már a két legrangosabb európai kupasorozat (Euroliga és EuroCup) 2015/2016-os szezonjának versenykiírásáról tárgyalt. Az isztambuli tárgyaláson a döntéshozók megállapodásra jutottak a két kupasorozat létszámában, illetve abban, hogy a kiadó helyeket milyen szempontok alapján töltik majd fel, mi több, a tagok már a kupainduló helyek döntő többségénél, azok ligaszintű elosztásában is egyességre jutottak. Magyarország, pontosabban az NB1 nem tagja az ULEB-nek (amely egy ligaszervezet), így hazánk most sem számíthatott automatikus indulási jogra. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a 2015/2016-os Eurocup szezonban nem lesz magyar résztvevője a sorozatnak, ugyanis információnk szerint a Szolnoki Olaj a május 15-i határidőig hivatalos nevezést adott le a második legrangosabb európai kupasorozatra!

A Tisza-partiak eurokupás pályázatának sarkalatos pontja lehet a csarnokkérdés. Úgy tudjuk, Szolnokon a végsőkig ragaszkodnának a Tiszaligethez, a tavalyi debreceni rendezés mind anyagi, mind szakmai szempontból nem volt túl sikeres. A 7 ezres Főnix Aréna hiába nyújt impozáns kulisszát, a szolnokiak számára a távolság és a hétközi mérkőzésidőpontok miatt sem volt "szurkolóbarát" a helyszín, ráadásul sajnos a cívisvárost sem mozgatta meg igazán a jeles esemény. Későbbi egyeztetések fontos témája lesz ez a kérdés, de az Olaj vezetése minden követ megmozgatna azért, hogy hazai környezetben fogadhassa neves ellenfeleit.

Ami a nevezés esélyeit illeti, jelenleg a helyzet a következőképpen fest: a magyar bajnok számára elsődlegesen az Adria Liga jelenthet alapot a nemzetközi szereplése, az ABA-nak pedig 5 kvótát (2 Euroliga+ 3 EuroCup) biztosított a Euroleague Basketball Company. Az bizonyosnak tűnik, hogy a Cedevita Zágráb és a Crvena Zvezda vállalni tudja majd az Euroliga indulást, az is valószínűsíthető, hogy a Budocsnoszt Podgorica sem mond majd nemet az indulásra, a nehéz anyagi helyzetben lévő Partizán Belgrád és Olimpija Ljubljana EuroCup nevezésére még mérget nem vennénk, ám valószínűleg ők is ott lesznek a sorozat rajtjánál, így az Olaj Adria ligás "üresedésre" nem igazán számíthat. Az ABA mellett három EC helyet kapott a spanyol ACB liga, az olasz Serie A, a francia Pro A, a német Bundesliga, és az orosz első osztály is. Két-két csapatot indíthat a török TBL, valamint a litván és az izraeli bajnokság, míg egy-egy klubot a belga, a cseh, a finn, a görög, a lett, a lengyel, az ukrán és az Egyesült Királyság bajnoksága is delegálhat. Hogy ezen ligák mennyire tudják majd kihasználni a nekik ajánlott kvótákat, az még kérdéses (az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyáltalán nem biztos, hogy mindenki ki tudja majd tölteni a kapott helyeket), de a Szolnoki Olaj indulási esélyeit és nevezését első körben és alapvetően a 4 szabad kártya egyikére alapozhatja.

A helyzetet bonyolíthatja az egyre inkább elmérgesedő FIBA - ABA (ULEB) konfliktus, amelynek (Adria ligás tagságával) ha akaratlanul is, de a Szolnok is részévé vált. A FIBA Europe már hivatalosan is "levegőnek" nézi az Adria Ligát, azaz - legalábbis jelenlegi formájában - nem ismeri el a szervezet és bajnokság létjogosultságát. Hogy a jövő mit hoz, azt még nem tudjuk, körvonalazódnak utak és megoldási lehetőségek, ám ezek közül rövid távon egyik sem sima és zökkenőmentes a Szolnok, de bármely más esetleges magyar résztvevő számára sem. NB1-es ligaszervezet (nagyon kevés európai ország van hozzánk hasonló helyzetben e tekintetben) hiányában, amely önálló jogi személyként az ULEB (és ezáltal az ABA) felé is kapcsolat lehetne, csak az MKOSZ és a FIBA tagság jelent számunkra hivatalos köteléket az európai klubkosárlabdázás vérkeringése felé. Ezt használja, használhatja ki a Szolnokkal kapcsolatban a FIBA, az a FIBA, amely az ULEB-bel vívott játszmájában a saját "kártyái" közt nagyon kevés jól lappal bír, és képletesen és a valóságban is az ászok nem a FIBA kezében vannak...

Hogy a bajnoki címvédő ne essen két szék közt a földre, az egyrészt már nem feltétlenül csak a klub vezetésén múlik, a Szolnoki Olaj továbbra is elkötelezettnek tűnik a tekintetben, hogy mind a bajnoki küzdelmek, mind az európai kupaindulást illetően a számára elérhető legerősebb kihívást keresse. Sok múlhat azon, hogy az az ABA, amelyben szervezeti okok miatt nincs direkt és közvetlen magyar (szolnoki) érdekérvényesítés, hajlandó-e (elsősorban nem a magyar résztvevő miatt) a kenyértörésre a FIBA-val. Nyílt titok, hogy a délszláv kosárlabdázás financiálisan recseg-ropog, hasonlóképpen az Adria Liga is, így számára akár létfontosságú is lehet a ligát és a bajnokságot már két éve támogató MOL és MVM további jelenléte. Bár mindkét magyar óriáscég üzletmenetét tekintve határainkon túllépve is, régiós nagyságrendben gondolkodhat, ám abban nem vagyunk biztosak, hogy a Szolnok esetleges távolmaradása nem késztetné-e őket szponzorációs terveik újragondolására. Így pedig az ABA-n belül még közvetlen "beleszólás" hiányában is lehet súlya a Szolnok érdekeinek.

Sok még a nyitott kérdés a (legkésőbb) 2017 őszétől jelentősen megváltozó európai klubkosárlabdázás berkein belül, az új rendszerű (szezon közben, selejtező csoportokkal) vb- és EB-selejtezők FIBA által történő bevezetése és az ULEB tervei közt szereplő új Euroliga (16-os mezőny, viszont teljes bajnokság, 30 alapszakasz találkozóval) kiírás (az indulás időpontja még bizonytalan: 2016 vagy 2017 ősze) közt óriási ellentétek feszülnek még, hogy mást ne mondjunk, szinte képtelenség lenne a kettő versenykiírását összehangolni... Ezt kihasználva a FIBA Europe újra támadásba lendült, vélhetően a nemzetközi szövetség korifeusai nehezen tudják ölbe tett kézzel nézni, hogy az igazi "húsos fazék", az Euroliga és európai sztárcsapatai felett nem ők, hanem holmi önszerveződő magántársaság diszponál...

Akár a teljes "kenyértörés" sem kizárt, megélt már hasonlókat az európai kosárlabdázás jó másfél évtizede, de hogy ebben a mi helyünk hol lesz, ki mellé akarunk vagy tudunk majd odaállni, akár klub, akár nagyobb szervezeti szinten, az még szintén a jövő zenéje. A Szolnok törekvései (EuroCup és ABA) talán jelezhetik, számunkra nemcsak a FIBA által kikövezett út lehet az irányadó.

Foto - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus