Dzunics szerint akit akartak, megtartottak

Az Alba Fehérvár vezetőedzője, Dzunics Braniszlav a klub hivatalos honlapjának nyilatkozott a nyaráról, arról, hogy kivel mérkőzne szívesebben a BL selejtezőjének második fordulójában, hogy új csapatot kell építenie, hogy a tervezett erősítések maradéktalanul megvalósultak-e, illetve hogy hogyan látja az erőviszonyokat a magyar mezőnyben.

Az albakosar.hu interjúja:

Csapatunk június 18-án, a Falco elleni hazai győzelemmel szerezte meg a bajnoki aranyérmet. A tavalyi szezonban mindent megnyertünk, amit lehetett. A nyár elején a bajnoki címet, a tavaszt megelőzően, februárban pedig a kupagyőzelmet a győri arénában.

A vezetőedző, a szezon zárását követően szerződését egy évvel meghosszabbító Dzunic Branislav szerint a bajnokság legalább olyan nívós és izgalmas lesz, mint a legutóbbi volt.

- Majdnem két hónap, jól megérdemelt szabadságot követően kezdte ismét a munkát az együttes. Volt ideje kipihenni a fárasztó szezont?

- Igen, bár a kikapcsolódásból soha nem elég, a játékosokhoz hasonlóan természetesen nem bántam volna, ha tovább tart a nyár számunkra. De eljött a pillanat, hogy meg kellett kezdenünk a munkát. Ahogy a korábbi években is, augusztus közepén, hazai környezetben nekivágtunk.

- A bajnoki és kupasiker után különösen nehéz dolga lesz a fiúknak, mindenki az Albát akarja majd legyőzni.

- Ezzel tisztában vagyunk. Minden szezon új kihívást jelen, mindig bizonyítani kell. Ez így van rendjén. Tavaly jó szezont futottunk, megérdemelten nyertünk a Magyar Kupában és az NB I-es bajnokságban, valamint a nemzetközi porondon mutatott produkcióval is elégedettek lehetünk.

- Tavaly a FIBA Europe Cup-on bizonyítottak, most a Bajnokok Ligája következik. A gárda észt, vagy macedón ellenféllel kezd, szeptember 24-én. Kivel mérkőzne szívesebben?

- Nem lesz könnyű dolgunk, bármelyik gárda is kerül az utunkba. Az észt Kalev rutinosabb a nemzetközi porondon, rendszeres résztvevője a küzdelmeknek. A macedónok kevésbé tapasztaltak, viszont a jugoszláv iskola növendékei, velük is számolni kell. Úgy gondolom, két, nagyon hasonló játékerőt képviselő gárda találkozik, bármelyik továbbjuthat. Az első akadályt feltétlenül sikerrel szeretnénk venni. Ha sikerül, a török Pinar Karsiyaka következik. Ez jóval keményebb feladat, a török kosárlabda a közvetlen európai élvonalban található. Az Izmirben található együttes tavaly 8. volt hazája bajnokságában, előzőleg viszont győzött, tehát a játékereje biztosan kimagasló.

- Visszatérve a saját csapatára. A hazai mag maradt, de új külföldiek érkeztek, tehát ismét új csapatot kell építeni.

- Egy-egy jó szezon után a külföldi játékosokat nehéz megtartani, az amerikaiak általában továbbállnak, győztesként jobb szerződést tudnak kötni másutt. Az európai klubok minden nyáron megküzdenek ezzel a feladattal, hogy új, tengerentúli légiósok után kell nézniük, erre mi is fel voltunk készülve, időben megkezdtük a keresgélést. Úgy gondolom, jók leszünk az új idényben is. Időarányosan nagyon jól állunk és szerkezetileg is rendben vagyunk. A négy, tengerentúlról szerződtetett kosaras közül három velünk kezdte a felkészülést, Kasey Hill, Chris Horton és D.J. Fenner is megérkezett az első edzést megelőző napon. Harris hétfőn jön és bekapcsolódik a felkészülésbe. A meccsnaptárunk végleges, itthon kezdünk jövő szombaton a Komárnóval, aztán a Veszprémmel mérkőzésünk, azt még nem tudni, utóbbi találkozóra hol kerül sor. Lengyelországban komoly tornán veszünk részt, a Ostrow elődöntős volt a lengyel bajnokságban, a cseheknél a Pardubice bronzérmes, az Inter Bratislava szlovák bajnok lett. Aztán itthon van még egy edzőmeccsünk a Kecskeméttel a Bajnokok Ligája selejtezője előtt.

- A tervezett erősítések maradéktalanul megvalósultak?

- A legfontosabb az volt, hogy a csapat magyar gerince megmaradjon, akit akartunk, meg tudtuk tartani. Lóránt még a szezon zárása előtt hosszabbított, a másik centerünk, Keller Ákos élő szerződéssel rendelkezik. Markovic is hosszabbított, Filipovics visszatért a szegedi kölcsönből, az irányítót, a megbízhatóan teljesítő Kovács Ákost Paksról szerződtettük. A bedobóként és ha a szükség úgy hozza, irányítóként is bevethető, Tóth Péterrel is hosszabbítottunk, súlyos sérülése után jól halad a felépülése, ő is bevethető lesz a szezon jelentős részében.  Tehát fontos az állandóság, úgy gondolom, magyar játékosok tekintetében nem lehet okunk panaszra, természetesen sokat várok a frissen szerződtetett amerikai fiataloktól is. Keller Ákos a válogatottal készül, az Eb után csatlakozik hozzánk. Miatta nem izgulok, egyrészt ismeri a játékunkat, másrészt az Európa-bajnokság miatt gyakorlatilag végigdolgozta a nyarat, jó állapotban érkezik majd vissza.

- A csapat képes lesz megismételni a tavalyi sikereket?

- Ezt szeretnénk. A Szolnok nagyon erős lesz, ez nyilvánvaló. A Körmend is jól igazolt, szerkezetileg kiegyensúlyozottabb lesz, mint a tavalyi szezonban. A Falco kerete is erős, mivel megállapodtak Perl Zoltánnal, még jobbak lesznek. Mindenki igyekszik az átigazolási piacon, meggyőződésem, ugyanolyan kiegyenlített, izgalmas bajnokság lesz, mint a tavalyi volt. Biztosan lesz meglepetéscsapat is, ahogy volt az utóbbi években is, mindig.

- A neje, Zora a bajnoki arany megszerzését követően közölte, ő biztos volt a sikeres szezonban. Ugyanis a férje négy évente mindig nyer. 2009-ban bajnok lett a Pakssal, 2013-ben bajnok és kupagyőztes az Albával, tehát 2017-ben megint nyernie kellett. Ugye, újabb négy évet nem kell várni a következő sikerekre?

- Nagyon remélem.

Forrás, Foto, Slide - albakosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus