Győzelemmel zárta a kecskeméti felkészülési tornát a magyar válogatott

Izgalmas csatában múlta felül válogatottunk Izlandot.

 

A Hunbasket összefoglalója:

Harmadik, egyben utolsó napjához érkezett a kecskeméti háromcsapatos felkészülési torna, amelyen az izlandi, az izraeli és a magyar válogatott mérte össze erejét az augusztusi olimpiai előselejtezőre készülve. Az első játéknapon, pénteken Izrael 90-68-ra legyőzte a magyar nemzeti csapatot, szombaton viszont Izland egy végletekig kiélezett mérkőzésen 81-79-es sikert aratott az izraeliek ellen – Oz Blayzer ajtó-ablak ziccert hibázott az utolsó másodpercben az egyenlítésért.  

Az izlandi keretben nem történt változás az előző mérkőzéshez képest – nem is nagyon történhetett, tekintve, hogy 12 emberrel utaztak hozzánk a szigetországiak –, Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány azonban kényszerű változtatást volt kénytelen eszközölni magyar oldalon. Az Izrael ellen 11 percet pályán töltő Eilingsfeld János ugyanis ezen a nyáron már nem állhat a válogatott rendelkezésére, helyette Csuti Kornél került be az Izland elleni 12-es felállásba.

A mieink a Váradi – Vojvoda – Benke – Golomán – Karahodzsics ötössel kezdték a derbit, a vendégnél Steinarsson, Gudmundsson, Thorbjarnarson, Thrastarson és Hlinason futott ki a pályára a feldobáshoz. Nagy irammal, de sok hibával kezdtek a csapatok, öt perc játékot követően 7-5-re vezettek az izlandiak. Ivkovics mester hamar becserélte a fiatalokat, Kiss, Lukács, Somogyi és Mócsán négyese mellett Perl Zoltán képviselte a rutint a játékrész feléhez érve. Izland az Izrael ellen már látott kellemetlen, gyakran egész pályára kiterjedő védekezéssel operált, de támadásban mindössze 2/15-ös mezőnymutatóval kezdtek az északiak, így Benke, Golomán és Vojvoda kosaraival 17-11-re sikerült ellépnünk a negyed végére.

Vojvoda 2+1-es játékára Henningson válaszolt kintről, őriztük néhány pontos előnyünket. Szép palánk alatti belépésekkel jó helyzetekig jutottak a magyarok, Golomán és Benke zsákolásai pedig a közönséget is feltüzelték (22-30). Perl büntetőivel tíz ponttal léptünk el, ebben nagy segítségünkre volt a 2/16-os izlandi triplamutató – igaz, kintről a mieink is 0/6-tal céloztak, egészen Pongó találatáig (24-35). Mócsán is beszórt azonban egyet, időkérésre késztetve Craig Pedersen szövetségi kapitányt – a kevés eladott labdát, de rengeteg kihagyott dobást hozó találkozón a mieink hibáztak eddig kevesebbet. Gudmundsson hármasával faragott hátrányából az izlandi gárda, de így is 40-29-es fórral mehetett nagyszünetre válogatottunk. Vojvoda 9 ponttal volt ekkor csapatunk legeredményesebbje, Golomán követte őt 8 egységgel – a túloldalon Henningsson hétnél, Gudmundsson hatnál járt. Mezőnyből mindössze 27%-kal céloztak a szigetországiak, ugyanez magyar oldalon 44% volt – ezen kívül a főbb mutatókban nem volt tapasztalható nagyobb eltérés a felek között.

A térfélcserét követően kettő percet kellett várni az első találatra, az izlandiak szerezték azt, de gyorsan jött a válasz Karahodzsicstól. Két közeli találattal azonban hét pontra közelítettek az északiak, Ivkovics mester rögtön kért is egy időt (35-42). Egyelőre azonban nem jött ki a hullámvölgyből a magyar csapat, Gudmundsson trojkájával tovább faragta hátrányát Izland a negyed feléhez érve. Lukács lépett be szépen, 2+1-es akciót kiharcolva, majd Kiss is betalált középtávolról, őriztük szűk előnyünket (45-49). Perl szórt két triplát két támadásból, úgy tűnt, átlendültünk a holtponton – 57-51-es vezetéssel fordulhattunk a záró felvonásra.

Birgisson hármasával 60-56-ra jöttek fel az izlandiak, az 5/30-as kinti mutató sem tántorította el őket a gyakori kísérletezéstől. Kiss szedett három támadólepattanót, de pontra nem sikerült váltanunk ezeket, 62-58-cal fordultunk az utolsó öt percre. Pongó törte meg hosszabb kosárcsendünket, Gudmundsson azonban egy 2+1-es játékkal egyetlen pontra hozta fel övéit (64-65). Golomán zsákolt, a túloldalon pedig Hlinason tette volna ugyanezt – de a gyűrű tövére húzta a labdát. Perl sikeres büntetői után Benke szórt egy triplát. alig egy perc volt már csak hátra a rendes játékidőből ekkor (64-72). Az utolsó másodpercekben még három pontra felzárkóztak a vendégek, de Lukács büntetője eldöntötte a vitás kérdéseket. A kecskeméti felkészülési tornán válogatottunk legyőzte Izlandot, de a körbeverést követő pontkülönbség okán így is a harmadik helyen végzett – Izrael +20-szal, Izland -2-vel, Magyarország pedig -18-cal zárt. A nemzeti csapat augusztus 3-án és 4-én Észtország ellen zárja az olimpiai előselejtezőre való felkészülést.

 

Izland - Magyarország 69-73 (11-17, 18-23, 22-17, 18-16)

Felkészülési mérkőzés

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok

Játékvezetők: Goda László, Makrai Márton, Földesi Ádám

 

Izland: Steinarsson 7, Gudmundsson 17/6, Thorbjarnarson 2, Thrastarson 7/3, Hlinason 5. Csere: Nathanaelsson 3, Pétursson -, Pálsson 2, Henningsson 8/3, Gunnarsson 6, Björnsson 9/3, Birgisson 3/3.

Magyarország: Váradi 1, Benke 7/3, Vojvoda 9, Golomán 13, Karahodzsics 7. Csere: Perl 14/6, Mócsán 3/3, Kiss D. 2, Somogyi 4, Pongó 7/3, Lukács 6.

 

A torna végeredménye

1. Izrael +20 (169-149)

2. Izland -2 (150-152)

3. Magyarország -18 (141-159)

 

Fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus