Hogyan alkalmazkodnak az U23-as szabályhoz a férfi klubok?

Három csapat képviselője mondta el a véleményét.

fotó: Alba Fehérvár, Simon Erika

Három élvonalbeli férficsapat (Alba Fehérvár, DEAC, Egis Körmend) szakemberéhez intézett körkérdést az utanpotlassport.hu: miként alkalmazkodnak a szabályhoz, milyen mértékben támaszkodhatnak az ifjakra?

Az Alba Fehérvár nemrégiben kinevezett mestere, Forray Gábor mindenekelőtt a fiatalszabály lehetséges negatív következményeire hívta fel a figyelmet.

„Akadnak olyan klubok – ilyen a miénk is –, amelyek tudatosan készültek a szabály bevezetésére, s ezzel megelőzték az U23-as kosarasok piaci értékének növekedését. Merthogy nagymértékben megugrott az áruk, emiatt olyan folyamat kezdődött, amelynek a hatásaival egyelőre nem látjuk. Az biztos, hogy vesztesei is lesznek az új rendszernek: az 1998 előtt egy-két évvel született kosarasok játékpercei lényegesen csökkenhetnek.”

A tréner mindettől eltekintve úgy látja, Fehérváron pozitív kimenetele lehet a változásnak.

„Hét olyan U23-as játékos van a keretünkben, aki megfelel a feltételeknek, ugyanakkor sokat kell még fejlődnie. Mindannyian ígéretes tehetségek, szóval összességében elmondhatom: ebben a tekintetben kiemelkedünk a hazai mezőnyből. Ez a szituáció ajándék azoknak a fiataloknak, akik jókor születtek, éppen ezért nagy versenyt várok tőlük a játéklehetőségért. A csapaton belül lesznek győztesek, és olyanok is, akik alulmaradnak. Csak rajtuk áll, melyikük mennyi szerepet kap. Ha beigazolódnak a gárdán belüli rivalizálással kapcsolatos várakozásaim, akkor az új helyzetből rengeteget profitálhatnak a fiúk.”

„Öt U23-as kosaras van a keretünkben. Egyikük sem a fiatalszabály miatt érdemelte ki, hogy ott lehessen, hanem a teljesítményével és az edzésen nyújtott munkájával. Közülük ketten rendszeresen bizonyítottak a koronavírus-járvány miatt idő előtt véget ért bajnokságban. A játékosok rotációját nem szeretném a rendelethez kötni, a továbbiakban is az elképzeléseim szerint irányítanám a csapatomat” – kezdi mondandóját a DEAC vezetőedzője, Kovács Adrián.

A debreceni mester utóbbi kijelentése vajon azt jelenti, hogy adott esetben ki is kerülné a szabályt?

„Semmi ilyenről nincs szó, csupán a játék részeként tekintek rá, nem pedig úgy, mint feladatra vagy problémára. Nem lehet okunk a panaszra: a húszéves Somogyi Ádám és a huszonkét esztendős Molnár Dániel egyaránt jól szerepel a posztján. Bízom bennük, ahogyan a többiekben is. Meg kell próbálnunk nem furcsaságként kezelni a helyzetet, hiszen ez csupán adminisztratív előírás, amely a magyar kosárlabdasport érdekeit szolgálja. Márpedig, ha az összes csapatban legalább négy fiatal készülhet és szerepelhet a legmagasabb szinten, abból rengeteg előny származhat.”

„Nyolc U23-as játékos van az együttesünkben, ők bevethetők a következő kiírásban. Ettől függetlenül folyamatosan figyeljük a reménységeket máshol is, és ha valakiben látjuk a fantáziát, valamint beleillik a korábban meghirdetett szakmai koncepciónkba − amely szerint a két légióson kívül kizárólag magyar kosarasokat szeretnénk pályára küldeni −, akkor szívesen látjuk Körmenden. Vagyis elképzelhető, hogy további utánpótláskorú játékosok érkeznek hozzánk, akár már a következő évad előtt” – összegez az Egis Körmend ügyvezetője, Hajba Ádám.

A szakember amondó, a fiatalszabályt korábban vagy más módon is be lehetett volna vezetni.

„Abból a szempontból jót tehet a bajnokságnak, hogy több magyar szerepel a sorozatban, a liga minőségének viszont árthat. Most az U23-asok szerepeltetésére kötelezettek az egyesületek, függetlenül attól, hogy a srácok talán meg sem érdemlik a játéklehetőséget. Mi több, akár árthatunk is nekik: a megnövekedett keresletből adódóan a fizetésük is több lesz, ennek pedig az lehet a következménye, hogy eltorzul az értékrendjük, elveszítik a motivációjukat. Az igazsághoz az is hozzátartozik, mi azt javasoltuk: ha már bevezetik a szabályt, akkor annak nem csak az alapszakasz mérkőzéseinek első félidejére kellene vonatkoznia, hanem négy negyeden át és a teljes bajnokságra.”

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus