Jakab Máté csapata 5. helyen végzett az ausztrál ligában

Az NBL-es New Zealand Breakers szezon közben elvesztette legnagyobb sztárját, de így is bejutott a playoffba – a gárda magyar segédedzője az évad végeztével hazatért.

A 32 éves magyar szakember a 2023/2024-es bajnoki évadban a négyszeres ausztrál bajnok (NBL) New Zealand Breakers edzői stábját erősítette. Az óceániai pontvadászat 9 ausztrál csapatból és egy új-zélandi alakulatból tevődik össze. Az ausztrál bajnokság (NBL) az egyik legnívósabb liga az európai elitsorozatok mellett, struktúrájában nagyon közel van az észak- amerikai ligához, az NBA-hez. 

Az NBL rendkívül szoros kapcsolatát az NBA-vel jól mutatja, hogy a magyar edző csapata októberben, a szezon kezdetén a Portland Trail Blazers és a Utah Jazz alakulataival mérhette össze a tudását egy-egy NBA előszezon mérkőzés keretein beül.  Az októberi amerikai túrán a magyar szakember hivatalos NBA találkozón ülhetett a kispadon, amellyel úttörő hazájában, hiszen első magyar edzőként a legnívósabb, észak amerikai profi ligában szereplő csapatok ellen készíthette fel a csapatát.  

A New Zealand Breakers végül az 5. helyen zárta a 2023/24-es pontvadászatot. Az új-zélandi együttes az alapszakasz befejezése előtt nem sokkal elveszítette kulcsemberét, Anthony Lambet, aki az NBL egyik legjobbjának számít, nem véletlenül választották be a szezon legjobb ötösébe. 

A tavaly még az NBA-s Golden State Warriors színeiben pattogtató Lamb súlyos Achilles sérülést szenvedett a Perth Wildcats elleni összecsapáson, ami azért is okozott gondot, mert az európai pontvadászatokhoz képest rövidnek számító ausztrál bajnokság nagyon intenzív, a sűrű egymást követő dupla fordulók rendkívül próbára teszik a csapatokat. 

Ennek ellenére a Breakers nem csak bejutott a rájátszásba, hanem az első körben elbúcsúztatták a tavalyi bajnok Sydney Kings gárdáját is. A második playoff mérkőzésen az Illawarra Hawks jobbnak bizonyult 3 ponttal, így végül ők jutottak az NBL elődöntőjébe. 

Jakab Máté úgy tájékoztatott, hogy március 18-án tért vissza Magyarországra és az önképzésen kívül megannyi terve van a hosszú holtszezonra.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus