Kulcsmeccs jön a macedónok ellen

Szerda este 20:30-tól Macedónia ellen játssza harmadik Eb-selejtezős mérkőzés a magyar férfi kosár válogatott - óriási lépést tehetünk a továbbjutás felé.

Európa-bajnoki selejtezők, G-csoport, 3. forduló
Macedónia (1-1) - Magyarország (2-0)
2016.09.07., szerda, 20:30 

A macedónok kosártörténelme 1993-tól íródik, hiszen Jugoszláviából 1991-ben váltak ki. Először az 1999-es Eb-re jutottak ki, de 0-3-mal búcsúztak a csoportkörben, 13. helyen végeztek. Megjárták ezt követően a B-csoportot is, háromszor nem sikerült kijutniuk a kontinensviadalra, mielőtt 2009-ben újra ott lehetettek. A 2009-es tornán 1-2-vel továbbmentek a csoportból, a második csoportkörből viszont már nem sikerült továbbkerülniük, 2-4-gyel összességében a 9. helyen zártak. A 2011-es Eb-n szerepeltek a legjobban - az első csoportkörből 4-1-gyel jutottak tovább, majd 2-1-et tettek ehhez hozzá a második csoportkörben. A negyeddöntőben a házigazda Litvániát is megverték, majd kikaptak a spanyoloktól és a bronzmeccsen az oroszoktól is, de így is a 4. helyen zártak. A legutóbbi két Európa-bajnokság pocsékul sikerült nekik ehhez képest - 2013-ban 21. lettek 1-4-gyel, tavaly pedig ugyanilyen mérleggel a 19. helyen végeztek.

Az Eb-selejtezőkön résztvevő 12 fős keretük:

Dimitar Karadzovszki (Kumanovo), Alekszandar Kosztoszki (Kumanovo), Vojdan Sztojanovszki (Sevilla, spanyol első osztály), Damjan Sztojanovszki (előző csapata: MZT Szkopje), Marko Dujkovics (előző csapata: Olimpi, grúz első osztály), Sztojan Gjuroszki (előző csapata: Kujov), Bojan Krsztevszki (Rabotnicki), Ljubomir Mladenovszki (MZT Szkopje), Marjan Janevszki (Kumanovo), Kiril Nikolovszki (Feni Industries), Andrej Magdevszki (előző csapata: Partizan, szerb első osztály/Adria Liga), Romeo Travis (Pallacanestro Cantú)

Öt éve voltak negyedikek az Eb-n, de abból a csapatból alig maradtak már, egyedül a két Sztojanovszki azok, akiknek komolyabb szerepük voltak akkor is és most is ott vannak - Bo McCalebb, Pero Antics és Todor Gecsevszki, a három akkori sztár már nem tagja az együttesnek. Vezetőedzőjük a szerb Dragan Raca, akinek komolyabb eredményei nem nagyon vannak: a ciprusi ligában edzősködött jó ideig, Libanon nemzeti csapatát irányította 2007-től 2009-ig, 2010-től pedig négy évig egy kínai csapat vezetőedzője volt - idén nevezték ki a macedón válogatott élére.

A két Sztojanovszki közül Damjan az MZT húzóembere volt az utóbbi években, rá emlékezhetünk az Olaj Adria Ligás meccseiről is, Vojdan pedig játszott az Euroligában is az Alba Berlinnel, korábban az ukrán Donyeckkel a EuroCupban szerepelt, majd játszott az Andorránál a spanyol első osztályban, most nyáron pedig a Sevillához igazolt, Sztrahinja Milosevics és Kenny Chery csapattársa lesz. Szintén az MZT-ből lehet ismerős Ljubomir Mladenovszki, Alekszandar Kosztoszki és Kiril Nikolovszki neve, de érdemes kitérni Marko Duljkovicsra is, bár a selejtezőkön azért eddig nem váltotta meg a világot a 226 centis hegyomlás. Andrej Magdevszki az egyik fiatal tehetségük - a 20 éves játékmester megfordult már Spanyolországban és a Partizannál is. Romeo Travis talán a legismertebb játékosuk - anno a Zadar színeiben játszott az Olaj ellen az Adria Ligában, a Himik Juzsnyijjal pedig az Alba Fehérvár ellen a EuroCupban, az előző éveket a francia élvonal topcsapatainál töltötte, most az olasz első osztályú Cantúhoz szerződött, és a Zadarral volt négyszer is a hét MVP-je anno 2012/13-ban az AL-ben.

Jó nevek ide vagy oda, eddig kifejezetten gyenge produkciót nyújtanak. Már a felkészülésük sem volt éppen fényes, bár a szlovének elleni két meccset leszámítva szoros találkozókat játszottak Bulgáriával, Belgiummal, Bosznia-Hercegovinával és Montenegróval is, megverni azonban csak a bolgárokat tudták az egyik alkalommal, akkor is csak 2 ponttal voltak jobbak. Az 1-6-os, "bemelegítő" mérkőzéseken elért mutatójuknál azonban sokkal nagyobb probléma a szempontjukból, hogy még Luxemburg ellen is egész szoros találkozót játszottak - ők is elhúztak az első negyedben, de a negyedik felvonásban 9 pontra is visszajött a miniállam válogatottja. Mivel mi sem játszottunk sziporkázóan Luxemburg ellen egy rövid idő után, azonban így is borzasztóan magabiztosan nyertünk, el lehet képzelni, hogyan játszhattak a macedónok, hogy 10-en belül legyenek a luxemburgiak még a 35. percben is. Az angolok ellen aztán 17 ponttal ki is kaptak, ami elég komoly pofon volt egy képességekben finoman szólva is közepes csapat ellen.

Nekünk ez a londoni eredmény a végelszámolás szempontjából valószínűleg jó volt - de hogy nem rossz, az szinte biztos -, viszont nem a legjobbkor kapta ezt a kijózanító vereséget Macedónia. Az még kérdés, hogy milyen reakciót vált ki ez a zakó belőlük, mert egy gyengébb napot kifogó, de mentálisan erős és egységes csapat tud előnyt kovácsolni ebből is, náluk azonban voltak már belső feszültségek a felkészülés közben is. Pero Antics visszavonult a válogatottól, de Raca megpróbálta visszacsábítani a csapathoz, ő nemet mondott, erre a macedón szövetség bejelentette, hogy megpróbálják elérni, hogy még a klubcsapatánál is eltiltsák.

Nem úgy tűnik, hogy minden rendben lenne a gárda körül, ellentétben a mieinkkel, akik ezzel szemben nagyon egységes, jó, pontos játékot mutattak eddig a két meccs azon szakaszaiban, amikor kellett (a britek ellen végig, Luxemburg ellen pedig az első negyed első felében). Nevekre sem olyan erős ez a mostani Macedónia, hogy ne lehetne velük felvenni a küzdelmet még jobb formájukban is (ismert nevekből állnak, az kétségtelen, de igazi húzónevük nekik sincs olyan rettenetesen sok), pláne most, mikor kifejezetten sebezhetőnek is tűnnek. Azzal a játékkal, amit eddig mutattunk, bőven lehet esélyünk akár idegenben is - kérdés, sikerül-e hozni, amit mondjuk Nagy-Britannia ellen, mert egy győzelemmel a továbbjutás kapujába léphetnénk már három kör után. Óriási nyomás nincs a csapaton, mert valószínűleg a legtöbben Macedónia győzelmét várják majd holnap este, ráadásul akkor sincs még túl nagy gond, ha esetleg nem sikerül nyerni, a 2-0-s mérlegünk (és a macedónok legutóbbi vereségének) eredménye, hogy nincs a kés a torkunkra szorítva.

A mérkőzést jelen állás szerint egyik csatorna sem közvetíti, de amennyiben változás állna fel, vagy lesz értékelhető stream, arról természetesen beszámolunk majd.

Hajrá magyarok!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus