Mindkét fél számára kulcsfontosságú meccsen fogadjuk a cseheket

Amelyik csapat veszít, gyakorlatilag elszállnak a vb-esélyei.

A pénteki, bosnyákok elleni világbajnoki selejtező után három nappal, 2022. november 14-én, hétfőn 18:00-tól Csehországot fogadja a magyar férfi kosárlabda-válogatott a szombathelyi Arena Savariában. A cseheket másfél hónapja megvertük közvetlenül az Európa-bajnokság előtt, most pedig a vb-esélyek életben tartása lesz a tét mindkét csapat számára. - olvasható a hunbasket.hu-n.
 
A nagyon dicső múlt, és az egyre jobb eredmények a közelmúltban
 
Az augusztus 27-ei találkozó előtt írtunk már a cseh kosárlabda múltjáról. Csehország még Csehszlovákia részeként meghatározó alakja volt az európai kosárlabdázásnak. Már az első Eb-n bronzérmet nyertek a csehszlovákok, 1946-ban felértek a csúcsra, és 1985-ig bezárólag összesen 6 Európa-bajnoki ezüst, illetve még négy bronz került hozzájuk - emellett rendszeres résztvevői voltak az olimpiai játékoknak is.
 
Csehszlovákia szétesése után, 1993-ban alakult meg a cseh válogatott, amelynek sokáig nem sok sikerélménye volt. 1999-ben 2-1-gyel megnyerték csoportjukat, de a középdöntőben mindhárom mérkőzésüket elvesztették, így végül a 12. helyen zártak. 2007-ben jutottak ki újra Eb-re, ahol 0-3-mal a 15-ek lettek. 2009-ben nem szerepeltek a kontinenstornán, 2011-ben pedig a B divízióban indulhattak csak... Innen aztán elég komoly fejlődésnek indultak. 2013-ban még mindössze a 14. helyen zártak, miután a csoportjukban 2-3-mal csak a negyedik helyen végeztek (akkor csoportonként hárman jutottak tovább). 2015-ben jött a nagy áttörés, amikor 3-2-vel továbbmentek a csoportból, majd a nyolcaddöntőben elgázolták a horvátokat is (80-59). A szerbektől ugyan kikaptak, majd az olaszoktól is, de a 7. helyért megverték a letteket.
 
A 2017-es kontinenstorna szép emlék nekünk, nem annyira a cseheknek - többek között a mieinknek is köszönhetően csak 1-4-et tudtak hozni a csoportjukban, így végül nem jutottak tovább, míg a magyar csapat igen. Csak a 20. helyen végeztek, ezt követően viszont nem estek össze. Kijutottak a 2019-es vb-re, ahol az USA mögött 2-1-gyel zártak a csoportban - megelőzve Törökországot és Japánt. A második csoportkörben megverték Brazíliát, és bár Görögországtól kikaptak, 3-2-vel így is bejutottak a negyeddöntőbe az USA mögött (egy hármas holtverseny első helyezettjeként). A negyeddöntőben ugyan kikaptak Ausztráliától, de ezután legyőzték a lengyeleket, és a szerbek elleni vereséggel együtt is a 6. helyet csípték meg.
 
Ennek köszönhetően elindulhattak a Kanadában rendezett olimpiai selejtezőn, amit hatalmas meglepetésre meg tudtak nyerni - az elődöntőben a házigazdát, a döntőben pedig a görögöket legyőzve. Az ötkarikás játékokon aztán 1-2-vel a harmadikok lettek csoportjukban a franciák és az USA mögött, leggyengébb csoportharmadikként pedig épphogy nem jutottak be a negyeddöntőbe, a 9. helyen zártak - ez azonban így is megsüvegelendő teljesítmény, ha azt nézzük, 10 évvel korábban még a B divíziós Eb-n szerepeltek. Az idei kontinenstorna egyik házigazdái voltak Prága révén, 2-3-mal azonban épphogy továbbjutottak csoportjukból a negyedik helyen. A végállomást Görögország jelentette számukra a nyolcaddöntőben egy egészen szoros találkozón, amelyen a 33. percben még vezettek is a csehek (94-88).
 
Csehszlovákia nem, Csehország igen
 
A csehekkel, illetve a csehszlovákokkal elég komoly közös múltra tekinthetünk vissza. Csehszlovákia sok borsot tört az orrunk alá. 1946-ban a későbbi győztestől kaptunk ki az elődöntőben (28-42), egy évre rá pedig a második csoportkörben szenvedtünk vereséget az akkori házigazdától (48-52). 1953-ban 44-39-re győzött ellenfelünk a döntő körben - igaz, mi így is másodikok lettünk, a csehszlovákok pedig csak negyedikek egy négyesholtverseny miatt. Még az 1955-ös, budapesti, végül számunkra aranyéremmel végződő Eb-n is 75-65 lett a végeredmény Csehszlovákia javára - ott végül pont őket előztük meg a végső tabellán. 1957-ben 65-62-es vereséget szenvedtünk, megint a döntő körben - ez a találkozó, mint később kiderült, a bronzéremről döntött. 1959-ben 71-61 lett a végeredmény a Top4 között rendezett körmérkőzéseken, megint nem nekünk - ezzel a csehszlovákok ezüstérmesek, mi negyedikek lettünk. 1961-ben 53-48-ra győzött ellenfelünk az ötödik helyért rendezett találkozón, 1965-ben pedig a csoportmeccsek során 77-53-ra kaptunk ki.
 
Ez nyolc meccsből nyolc vereséget jelentett ellenük a kontinenstornákon. Csehország ellen azért sokkal jobb a mutató. Mint ismert a 2015-ös Európa-bajnokság selejtezőjében is összecsapott már a két együttes - idegenben csak 66-63-ra kaptunk ki, míg hazai pályán 83-68-ra nyertünk. Sajnos a körbeverések miatt a 15 pontos győzelem is kevés volt az Eb-részvételhez (17 pontnyi különbség kellett volna), de összességében jól szerepeltünk a csehekkel szemben. Erre a teljesítményre raktuk fel a koronát az előző kontinenstornán, Kolozsváron, ahol 2017. szeptember 4-én egészen kiváló játékkal győztünk végül 85-73-ra - 48 év után nyertünk újra meccset Európa-bajnokságon. Az a diadal és a másnapi, románok elleni siker nekünk továbbjutást, Csehországnak pedig kiesést jelentett.

 

Van ennél frissebb emlékünk is, és az is jó, hiszen augusztus 27-én Chomutovban csapott össze a két gárda a világbajnoki selejtezők előző ablakában, és a mieink egy kiélezett találkozót tudtak megnyerni 82-79-re. A csoport jelenlegi állása is ennek köszönhetően született meg: a mieink 4-4-gyel az ötödik helyen állnak, míg a csehek az utolsó pozíciót, a hatodikat foglalják el a K jelű hatosban 3-5-ös mérlegükkel.

Ismerős, de foghíjas keret
 
A csehek kerete is előkerült augusztus végén. Az természetesen nem változott, hogy Ronen Ginzburg irányítja a gárdát, ahogy 2013 óta mindig, a játékosállományban viszont bőven lesznek módosítások.
 
Tomas Satoransky és Jan Vesely is a Barcelonánál játszanak, így az Euroliga miatt ők nem lesznek bevethetőek - igaz, Satoransky sérülés miatt ellenünk sem játszott, Vesely viszont 13 ponttal és 5 lepattanóval zárt. Nem lesz a Japánban kosarazó Patrik Auda (10 pont), valamint az ellenünk 8 gólpasszt kiosztó Ondrej Sehnal és David Jelinek sem. Mindemellett Tomas Kyzlink úgy érkezik majd a meccsre (ha bekerül a 14-es keretből a 12-be is), hogy az Európa-bajnokság nyolcaddöntője óta nem játszott sehol, nincs is csapata - a görögök ellen rálépett Giannoulis Larentzakis lábára, elszakadt az egyik bokaszalagja a jobb bokájában, és azóta rehabolt.
 
Az biztosra vehető, hogy a távollévők hiányában az ellenünk is 26 pontot szóró Vojtech Hrubanra és a 217 centis Ondrej Balvínra még nagyobb teher hárul majd, mellettük pedig a vb-selejtezőkön 10 pontot és 6 lepattanót átlagoló Martin Peterka kerülhet majd főszerepbe. A keret többi rutinos tagjának (Martin Kríz, Lukás Palyza, David Pekárek, Viktor Pulpán) is nagyobb szerepkört kell majd felvállalnia, mert több fiatalt is behívtak a csapatba: Richard Bálint, David Böhm, Lubos Kovár, Patrick Samoura, Ondrej Svec és Marek Vyroubal mind 2000 után születtek.
 
A csehek 14 fős állománya a vb-selejtezők ötödik ablaka előtt
 
Richard Bálint (Basket Brno)
Ondrej Balvín (BC Promethey, Ukrajna)
David Böhm (USK Praha)
Vojtech Hruban (London Lions, Nagy-Britannia)
Lubos Kovár (ERA Basketball Nymburk)
Martin Kríz (ERA Basketball Nymburk)
Tomás Kyzlink (jelenleg nincs csapata)
Lukás Palyza (ERA Basketball Nymburk)
David Pekárek (BK KVIS Pardubice)
Martin Peterka (s. Oliver Würzburg, Németország)
Viktor Pulpán (Basket Brno)
Patrick Samoura (USK Praha)
Ondrej Svec (USK Praha)
Marek Vyroubal (USK Praha)
 
Arról hétfőn olvashattatok már, hogy a mieink kerete sem lesz teljes, hiszen Hanga Ádám mellett Eilingsfeld János, Rosco Allen és Ferencz Csaba sem lesznek ott a csapatban a bosnyákok és a csehek ellen sem. A vb-selejtezőkön eddig 4-4-es mutatót hozó, nagyszerű teljesítményt nyújtó válogatottunk magjának nagy része azonban most is Sztojan Ivkovics rendelkezésére áll majd, ez a csapat pedig mindig hozta magát az elmúlt években - sőt, még bravúrokra is futotta az erejéből. A hiányzókat persze nehéz lesz pótolni, de a csehek talán még nehezebb helyzetben vannak ilyen szempontból, és idegenben is megvertük őket - jó esélyeink vannak erre most is.
 
Az összecsapás tétje nem kicsi: függetlenül attól, hogy mi milyen eredményt érünk el Boszniában, illetve Csehország mit játszik majd Montenegróval pénteken, ennek a találkozónak a vesztese kifejezetten nehéz helyzetbe kerül két fordulóval a vb-selejtezők vége előtt - az is elképzelhető Montenegró mérkőzéseinek függvényében, hogy matematikailag elveszíti az esélyét a világbajnokságra. A csehek az életben maradásért küzdenek majd mindkét mostani meccsen, hiszen ha kikapnak Montenegrótól hazai pályán, Szombathelyre úgy érkeznek majd, hogy lényegében semmi esélyük nincs a vb-re, 3 meccses hátrányban lesznek a montenegróiakkal szemben. Ha viszont nyerni tudnak, elképesztő tömörülés lehet majd a 3-6. helyeken az utolsó három forduló előtt - nagyon nem mindegy az sem (és nekünk sem), milyen eredmény után utaznak majd Magyarországra, hiszen a harmadik pozíció még vb-t ér, a negyedik már nem.
 
A találkozót az M4 18:00-s műsorkezdettel élőben közvetíti!
 
 
Jegyek még kaphatóak a Magyarország - Csehország férfi világbajnoki selejtező mérkőzésre, méghozzá az alábbi linken:
 
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/magyarorszag-csehorszag-szombathely-arena-savaria-594261/event.html
 
A normál belépők ára 3.200 Ft, elővételben viszont mindössze 2.600 Ft.
A kedvezményes jegyek 2.600 Ft-ba kerülnek, míg elővételben 2.000 Ft-ért kaphatóak.
 
Gyertek ki minél többen a szombathelyi Arena Savariába, és segítsünk a magyar válogatottnak egy újabb szép siker megszerzésében!
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus