Nem volt kérdés, hogy marad szeretett sportága mellett Andrija Csirics

A 40 éves klasszis szerint eljött a fiatalok ideje, bár nem így képzelte a búcsút.

A pvsk-panthers.hu interjúja a visszavonuló klasszissal:

 

"Az előző két szezonban még csapatunk egyik legjobbja volt a pályán Andrija Csirics, aki mostantól már a szakmai stáb tagjaként segíti a PVSK-t – új edzőnkkel beszélgettünk.

Amikor úgy egy éve beszélgettünk, még úgy tervezted, hogy a 2020/2021-es szezonban valószínűleg még a pályán láthatunk majd. Miért döntöttél mégis a visszavonulás mellett?

Valóban, most is úgy gondolom, hogy egy-két szezon talán lehetett volna még bennem – mondta érdeklődésünkre Andrija Csirics, szakmai stábunk újdonsült tagja. Azonban már 20 éve kosarazok, szerettem volna lehetőséget adni a fiataloknak is. Jó állapotban érzem magam, de már 40 éves vagyok. Ha a következő szezonban megsérülök, amire azért, tekintve a koromat, lett volna realitása, az problémát okozott volna, nem csak nekem, de a csapatnak is. Ezért vonultam inkább a háttérbe.

A koronavírus-járványnak volt valami köze ahhoz, hogy végül így döntöttél?

A koronavírus volt az utolsó csepp a pohárban. Sokszor elképzeltem, hogy milyen lesz az utolsó meccsem, hogyan fogok elbúcsúzni a szurkolóktól. Ez végül sajnos nem adatott meg, mert egyszer csak vége lett. A szezonnak, és így a pályafutásomnak is. Viszont lehet, hogy ez nem is baj, biztosan pont így volt jó. Ennyi hónapnyi szünet után egyébként is nagyon nehezen tudtam volna újra formába hozni magam.

Az, hogy edzőként folytatod, egyértelmű volt számodra?

Ez a sportág az életem, így természetesen meg akartam maradni a kosárlabda mellett. Az is segített természetesen, hogy itt van Dragan, és még többen a PVSK-nál, akik felkaroltak. A klub felajánlotta ezt a lehetőséget, amit örömmel fogadtam el. Szeretnék nagyon sokat tanulni a következő időszakban.

Más klub nem próbált meg magához csábítani, hogy ott kezd el edzői pályafutásodat?

Az elmúlt 7-8 évben többször is volt megkeresés, de amíg játszottam, őszintén szólva nem is gondoltam arra, hogy edzősködnöm kellene. Mivel a PVSK keresett most meg, és nem titok, hogy kötődöm is Pécshez, úgy vélem nem lett volna fair, ha máshova megyek. Nagyon szeretek itt lenni, szeretem a csapatot is. Miért mennék bárhova máshova?

Bár több évtizedes kosaras múltad miatt nincs ember, aki kétségbe vonná, hogy a kisujjadban van a sportág csínja-bínja, azért sokakat érdekel, hogy edzői képesítésed van-e?

Természetesen. Még 2006-ban, az akkori csapattársaim beiratkoztak egy edzőképzőre, és mondhatom azt, hogy valójában poénból én is csatlakoztam, jó bulinak tűnt. Akkoriban viszont hol jártam az órákra, hol nem, hiszen akkor még a játék volt az első. Aztán 3 éve megembereltem magam, felszívtam magam és elvégeztem az iskolát, tehát most már olyan edzői képesítésem van, amivel Európában bárhol dolgozhatok.

Ne haragudj, hogy ezt mondjuk, de nehéz elképzelni, hogy Csiró nem a triplákat dobálja a tömött lelátók előtt. Áruld el. Azért biztos, ami biztos, nem váltod ki a játékengedélyt is? Sose lehet tudni…

Legyen ez az én titkom – mondta nevetve Csirics. De viccet félretéve, nem tervezem, hogy visszatérek a pályára.

De legalább a PVSK Öregfiúkban láthatunk még játszani?

Még nem kerestek meg ezzel kapcsolatban, de ha történik ilyen, el fogok rajta gondolkodni, az biztos."

Fotó: pvsk-panthers.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus