Szenzáció: Montenegróban győzött a magyar válogatott!

Vojvoda és Perl vezetésével, illetve a feljavuló védekezéssel óriási bravúrt hajtott végre Ivkovics Sztojan alakulata.

Világbajnoki selejtező, E-csoport:

Montenegró - Magyarország 84-88 (14-17, 21-23, 24-19, 25-29)

Montenegró: Cobbs 21/3, Popovic 8, Spasojevic -, Radoncic 12, Dubljevic 7/3. Csere: Drobnjak -, Mihailovic 18/12, Pavlicevic -, Nikolic 3, Radovic 15/6.

Magyarország: Somogyi 7/3, Vojvoda 24/9, Ferencz -, Hopkins 8, Allen 11/3. Csere: Perl 19, Szabó 4, Golomán -, Keller 2, Váradi 13/3, Lukács -.

A debreceni mérkőzéshez képest más felállásban kezdett a magyar válogatott, de a váltás bejött, a mozgékonyabb, Dubljevic-et folyamatosan duplázó védekezés nem ízlett a motenegróiaknak, akik az első percekben nagyon nem találták a támadójátékukat. Lassan szőtték a támadásokat, sok hibát is vétettek, ezeket pedig a gyorsindításokat jól csináló magyarok rendre büntették is. Előbb Somogyi és Allen, majd Vojvoda talált be, és szerencsére a cserék is jól szálltak be, Váradi hármassal, Keller duplával tolta meg a szekeret - 7-13-nál nagyon jól nézett ki a meccs. A montenegróiak időkéréssel próbálkoztak, Dubljevic tudatosabban próbált passzolni a csapdázásokból, de a vendéglátók továbbra sem érezték a játékot (14-17). 

A második negyedet Vojvoda duplája nyitotta, de még mielőtt elléptünk volna, Radovic és Mihailovic is beszórt egy hármast, először sikerült vezetniük az összecsapáson. Hopkins duplája nagyon kellett, de Mihailovic keze nagyon sült - szerencsére Somogyi okos ziccerrel, Allen pedig egy támadópattanó visszarakásával segített. A játékrész derekán úgy tűnt, hogy Dubljevic magára talál, triplát is szórt, és a montenegróiak 29-25-re elléptek, sőt kicsivel később Keller technikait is összeszedett reklamálásért. A pirosmezesek viszont hamar magukra találtak, felpörgették a védekezést, Vojvoda üres hármassal jelentkezett, majd egy lerohanást fejezett be zsákolással, majd ugyanezt megtette Hopkins is. 29-32-re fordított a magyar csapat, a hajrában pedig Perl és Vojvoda remekelt, illetve Szabó is hozzá tudott szólni a negyed végén (35-40). 

Mihailovic, majd Dubljevic passza után Radoncic szerzett kosarat, 40-41-re zárkózott Montenegró a második félidő elején, de Vojvoda előbb egy duplával, majd két hármassal verte vissza a próbálkozást, majd Váradi csent el egy labdát és dobott 2+1-et, majd ismét labdát szerzett, két büntetőjével 10 ponttal vezettünk (44-54). Időközben sajnos Keller Ákos kipontozódott, majd Hopkins is harmadik faultját gyűjtötte be, a hazaiak pedig egyrészt nagyon figyeltek Vojvodára, másrészt a szellősebb palánk alatti védekezést kihasználva lassan elkezdték faragni a hátrányt. 50-55-nél nagyon kellett Golomán óriási blokkja, majd Hopkins büntetői, hogy csökkentsük a nyomást, de Dubljevic támadópattanója és egy eladott labda nem jött jókor. A védekezést sikerült rendezni, de a hazaiak is megtették ugyanazt, a kisszünetre pedig sikerült is kiegyenlíteniük (59-59).

Perl duplája nyitotta a negyedik negyedet, Nikolic zsákolását Szabó ziccere “annullálta”, majd Perl kipasszából Somogyi szórt be egy hármast a sarokból - 61-66-ra léptünk meg. Mihailovic gyorsan válaszolt, de Szabó passzából Allen is beszórt egy kintit, majd Szabó kiosztott egy blokkot is. Perl újabb kabinetje után már 64-71-re vezettünk, időt is kértek a hazaiak, de Perl ezúttal támadópattanót tett vissza, tovább növelve a fórt, a montenegróiak pedig sorra hibáztak. Mihailovic betörése tartotta meccsben a vendéglátókat, majd Vojvoda is csak 1/2 büntetőt dobott be, majd Radovic is szépen tört be, mielőtt azonban nagyobb gond lett volna, Váradi remek tempóval jelentkezett, majd Perl szórt be egy kétpontost. 70-78 állt az eredményjelzőn szűk négy perccel a vége előtt, ekkor Allen harcolt ki büntetőket, de csak egyet dobott be, a túloldalon pedig Cobbs indult be, kosaraival jött közelebb Montenegró. Perl betöréssel igyekezett távoltartani a hazaiakat, és szerencsére Radoncic is hibázott a vonalról, majd a vendéglátók egyik legjobbja, Mihailovic pontozódott ki (76-81). Vojvoda két jó büntetője után hétpontos előnnyel mentünk bele a végjátékba, de Cobbs 2+1-gyel tett róla, hogy izgalmas legyen a vége. Perl rontott egy tempót, de a túloldalon jól védekeztünk, Vojvoda pedig összeszedte a labdát, kiharcolt két büntetőt, amiket be is dobott. 79-85-nél Radoncic dobott be egy duplát, majd Perl csak egy büntetőt értékesített. 81-86-nál Allen ütött oda Radovic-nak tripladobás közben, aki 84-86-ra hozta fel az övéit. 5 másodperccel a vége előtt időt kért Ivkovics Sztojan, a figura pedig Perlre jött ki, aki előbb kipontozta Cobbsot, majd mindkét büntetőjét a helyére küldte, ezzel pedig a magyar válogatott története során először nyert a jóval magasabban jegyzett Montenegró ellen!

fotó, slide: fiba.basketball

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus