A DEAC-nál Godwin Omenaka lett az év játékosa 2018-ban

A debrecenieket Magyar Kupa nyolcasdöntőbe vezető Berényi Sándor évértékelő interjúja igencsak exkluzív hangvételű lett, sok érdekességgel.

A deacbasket.hu interjúja:

2018 utolsó hetében mindkét hazai mérkőzését magabiztosan nyerte meg a DEAC kosárlabdacsapata, amellyel eldőlt, hogy története során először ott lesz a Magyar Kupa nyolcas döntőjében. Erről, a naptári év legemlékezetesebb pillanatairól, legjobban teljesítő játékosairól, edzőként való fejlődéséről és a kitűzött célokról beszélgettünk Berényi Sándor vezetőedzővel.

Mely mérkőzésekre emlékszik vissza a legszívesebben a 2018-as esztendőből?

- Az előző szezon, és a naptári év utolsó meccsei voltak a legemlékezetesebb pillanatai az évnek. A 2017-18-as idény végén az év legjobb meccsén, hosszabbításban győztük le a Jászberényt, és azzal megnyertük az alsóházat. A múlt heti Pécs elleni sikerrel pedig eldőlt, hogy indulhatunk a Magyar Kupában, ami szintén óriási öröm volt számunkra.

A 2017-es és a 2018-as esztendő utolsó mérkőzésének is 6-6-os mérleggel vághattak neki. Az eredményt mindenki ismeri, ön mégis hogyan élte meg a két találkozót?

- A két meccs személy szerint nekem abban hasonlított egymásra, hogy mindkét találkozó előtt betegen feküdtem otthon, a Kecskemét ellen még edzést is kellett kihagynom. A legnagyobb különbség, hogy idén nagyobb elvárás volt felénk a győzelem. A 2017-es év végén talán kicsit a várakozások felett szerepeltünk a bajnokság ezen szakaszában, míg most akár állhatnánk előrébb is, de így sem lehet okunk panaszra. Talán még annyit említenék meg, hogy bár folyamatosan teltház körüli volt az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, a múlt heti két meccsünkön már alig fértek el a szurkolók, akik olyan fantasztikus hangulatot teremtettek, amilyen már nagyon rég nem volt debreceni kosárlabda mérkőzésen.

Mik azok, amikben Berényi Sándor, mint edző a leginkább fejlődött a 2018-as esztendőben?

- Jómagam és a kollegáim is folyamatosan fejlesztjük magunkat, ez ezen a szinten azt gondolom, hogy elengedhetetlen. Gyakorlatilag nem telik el úgy nap, hogy ne néznénk meg egy mérkőzést vagy valamilyen szakmai videót, amiből tanulhatnánk, az ember mindig elles dolgokat olyan edzőktől, akik magasabb szinten űzik ezt a szakmát. A személyiségfejlődésem is nyilván egy folyamat, egyre magabiztosabb vagyok, és jobban tudom kezelni azokat a helyzeteket, amik nap, mint nap adódnak a munkám során. Azt gondolom, hogy mind szakmailag, mind személyiségben sosem fogom tudni azt mondani, hogy akkor most kész vagyok, ezekben folyamatosan fejlődni kell.

Az év végi vacsorán Godwin Omenaka kapta az ÉV játékosa díjat. Miért rá esett a választás?

- Azért rá esett a választásunk, mert ő az, aki a legnagyobb fejlődést futotta be az évben. Az előző szezonja azért nem volt egyszerű, mert új fiúként nem nagyon találta a helyét, volt, hogy csak edzhetett a csapattal, de játszani nem játszhatott. Idén már sokkal inkább szerves része a csapatnak, ez a mutatott játékán is látható. Bár a korából adódóan még néha ingadozik a teljesítménye, de a benne rejlő potenciált is jutalmaztuk ezzel a díjjal. Isaiah Armwood és Milos Boriszov pedig mindketten olyan produkciót nyújtottak, hogy ha a teljes naptári évben a csapattal lettek volna, akkor bármelykőjük megkaphatta volna az Év játékosa címet, de mivel ez nem így volt, ezért Godwinra esett a választásunk.

Mi várható a Magyar Kupában, illetve milyen esélyeink lehetnek a bajnokságban?

- A kupában a sorsolást még mindenképpen meg kell várnunk, hiszen leginkább ez befolyásolja az esélyeket, de azt gondolom, hogy több csapat is van, akikkel felvehetjük a versenyt. Óriási dolog lenne a négy közé jutás, ami véleményem szerint egy teljesen semleges pályán nem elérhetetlen, ugyanakkor szerencse is kell hozzá. A bajnokságban az a nehézség, hogy az alapszakasz második felében jóval többet játszunk idegenben, ráadásul a mindig nehéz és fárasztó nyugati túrák még csak most jönnek. El kell kezdenünk idegenben is győzni, mert csak így tudunk bejutni a rájátszásba, de hazai pályán is tartanunk kell az eddigi magabiztos teljesítményünket. A bajnokság nagyon kiegyenlített, gyakorlatilag egy győzelemre vagyunk az első öt helytől, így akár a felsőház sem lenne egy elrugaszkodott gondolat. De még egyszer mondom, hogy nagyon sűrű a mezőny, sok minden megtörténhet még az alapszakasz végéig, az Alba Fehérvár meglátásom szerint biztos, hogy el fog mozdulni az alsóházi helyről, míg a Jászberény eddig egy pozitív meglepetése a bajnokságnak. A célkitűzésünk továbbra is az, hogy bejussunk a rájátszásba.

Fotó - deacbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus