A Toronto Raptors nyáron felajánlotta, hogy draftolja Maronka Zsombort

A Badalona fiatal magyar játékosa beszélt a felnőtt-utánpótlás közötti különbségről, a rövid távú céljairól, és a nyári, nagyon pozitív amerikai élményeiről is. 

A MindigTV GO Sportnak videóinterjút adó Maronka Zsombor sok tapasztalattal gazdagodott élete első felnőtt szezonjában - egy álom vált valóra azzal, hogy ugyanazon a héten bemutatkozhatott a Badalona felnőtt csapatában bajnoki és EuroCup-mérkőzésen is, hiszen ötödik éve dolgozott már ezen Spanyolországban. A csapatnál örültek annak, hogy eljutott a debütálásig, bár egyébként az ACB-s első meccsét többre tartotta az utánpótlás-edzője, ahol nem csak másodpercekre állt be, hanem kapott öt percet. 

Taktikailag teljesen felkészítették a felnőtt kosárlabdára, főként a fizikális különbségek miatt volt nehéz felvenni a ritmust, de ahogy telik az idő, ezzel egyre kevesebb gondja akad. Jelenlegi erősségei között említette, hogy magasságához képest kifejezetten mozgékony és gyors lábmunkájú kosaras, jól és stabilan dob, illetve a labdavezetése is rendben van. A fizikumon kell fejlesztenie, ez lesz fókuszban az egész évadban, de mindenben igyekszik javulni. Az évek során minden pozícióban játszott, de az igazi posztja a hármas, esetleg lejátszani a kettesbe és feljátszani a négyesbe – labda keveset van a kezében, pedig szerinte játékszervezésben, bontásban is jól tud teljesíteni. 

A spanyol harmadik ligában is találkozott légiósokkal, és a vártnál nehezebben alkalmazkodott a felnőtt kosárlabdához alacsonyabb szinten, de fokozatosan felvette a ritmust és a második ligába feljutó csapatában az egyik legfontosabb láncszemmé vált. A példaképe Kevin Durant, rá hasonlít a játéka, nyilván egyelőre más szinten, a Badalonában a veterán Pau Ribas mellett mindenki segítőkész és sokat lehet tanulni. Védekezésben Hanga Ádámot tanulmányozza, minden meccsét visszanézi és kielemzi – edzéseken főleg a szituációk olvasásában, kis apróságokban tudnak neki segíteni a felnőtt társak. 

Hosszú távon amerikai vagy európai úton indulhat el. Az amerikai vonal felerősödött, kapott egy kis hype-ot, de már csak erre az évre koncentrál – jövő nyárra kell sokat javulnia, az egy vízválasztó lehet számára, hiszen ott már sikerülhet egy elsőkörös draft. A másik út az európai karrier, Badalonában kiharcolni magának a helyet az EuroCup-os csapatban, és ott tudja megmutatni magát Euroligás alakulatoknak. Lehetséges olyan opció is, hogy később, már kész játékosként vásárolja ki egy NBA-s klub, de erre kevesebb esélyt lát, inkább a 2022-es, esetleg 2023-as drafton keresztül vezethet az út az NBA-be, ha ott nem sikerül, akkor inkább egy Euroligás karrier a reálisabb.

Júniusban sikerült elintézni egy dallasi edzőtábort a játékosügynöksége amerikai központjában, ahol opcióként felmerült egy kitérő a Chicagóba, ahol az NBA központi játékosfelmérője, az NBA Combine zajlott. Oda is eljutott, jól is sikerült ez a felmérő: nem csak az év közben már érdeklődő Clippers, hanem a Grizzlies és a Raptors figyelmét is felkeltette, sőt több más csapat is kereste. A Toronto Raptors felajánlott egy második körös draft-lehetőséget, de annyira jól sikerült az egész felmérő, hogy úgy döntöttek, várnak még egy évet és újra nekifutnak, hátha akkor már az első körben sikerül elkelnie. 

A szerencsén kívül a kemény munka az egyetlen út, hogy az NBA-be kerülhessen, Kevin Durant mondását tartja szem előtt, miszerint a kemény munka végül legyőzi a tehetséget. 10 év múlva Amerikában szeretne lenni, valószínűleg a következő 1-2-3 évben el is dől, hogy erre nyílik-e lehetősége – az életstílus, mentalitás és maga a játékstílus is fekszik neki, úgyhogy elsősorban ezért fog dolgozni. 

A teljes interjú:

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus