Ahogy a szakértő látja: a 14. forduló legjei Fodor Mártonnal

Szakértőnk megválasztotta a forduló legjobb magyar játékosát és edzőjét is az MVP mellett, illetve kiemelt egy-két érdekességet.

Heti szakértőnk a korábbi sokszoros válogatott Fodor Márton, aki jelenleg a MAFC sportigazgatójaként dolgozik.

A Forduló MVP-je: Frank Turner. Több jó teljesítmény is volt a héten, McDuffie az Albában abszolút nyerőember volt a maga 19 pontjával és demoralizáló kosaraival a végjátékban, Djeraszimovics 34 pontja és 41 VAL-ja kiemelkedett ebben a fordulóban, de maradok hű az elveimhez és győztes csapatból választok legjobbat, aki nálam most Frank Turner lett. A körmendiek irányítója nem a játék szervezésében nyújtott kiemelkedőt (gólpasszt tekintve liga 3.), hanem a pontszerzésben jeleskedett leginkább. Majdnem 70%-osan dobott 30 pontot és ért el végül 38-as indexet a kisember. Bizonyára ha ő nem áll csapata élére és fúj riadót, akkor az oroszlányiak a Körmendet is megtréfálhatták volna a Pécs és a Kecskemét után. 

A Forduló Magyar Játékosa: Lóránt Péter. Bár Polyák Lacinak elévülhetetlen érdemei voltak a DEAC vendégsikerében, 17 pontjának (közte 3 triplával) nagy részét kritikus pillanatokban szerezte, de én mégis most a számokra támaszkodnék, Lóránt Péternél senki nem mutatott masszívabb teljesítményt ebben a fordulóban. 26 pont, 8 lepattanó és 3 gólpassz is a neve mellé került. Ez 34 VAL-értéket jelentett számára, amivel csapatában is kiemelkedett és a bajnokságban ebben a mutatóban egyértelműen a legjobb magyar játékosnak számít (22.57) 

A Forduló Edzője: Gasper Okorn. Ha nyer a Szolnok, akkor Potocnik lett volna nálam a befutó, gondolkodtam még nagyon Flevarakisz mesteren is, aki egy négyes győzelmi szériában van csapatával, de engem Okorn győzött meg a legjobban. A Falco nem véletlenül áll a tabella élén, a ZTE elleni rangadón egy újabb magabiztos teljesítmény jött tőlük egy nagyon nehéz pályán. Ahogy a hazaiak edzője is elismerte, a vasiak végig kézben tartották a mérkőzést, a festéket egyértelműen uralták mindkét térfélen (42 lepattanóból 21 támadó) és megint szépen eloszlottak a pontok és a szerepek a kulcsjátékosok között. Két érdekes adat: Perl Zoli 13,4 pontos átlagával mindössze 33. a dobólistán, viszont így is csapata legjobbja és ha a játszott időt megnézzük, senkinek nincs 25 perc felett az átlaga. Persze lehet azt mondani, hogy egy ilyen mély kerettel könnyű ezeket a számokat összehozni, de hiába van sok jó játékosod egy csapatban, ha nem tudod hasznàlni őket megfelelően. Okorn szerintem egyelőre egész jól tartja tűzben az övéit és így működik a kémia a csapaton belül is. 

A Forduló Érdekességei: Voltak történések a héten. Az újév újabb két edzőváltással kezdődött, mondhatni Alekszics bemutatkozása sikerült jobban, hiszen a Pécs nyert Szegeden a papírformának megfelelôen, viszont Ivkovics padra ülése sem tudott segíteni a Kaposvárnak és sorozatban harmadik vereségüket szenvedték el.  Aztán volt egy ASE-KTE végjáték páros kiállítással, egy nem megszokott sajtótájékoztatóval, majd egy közleménnyel a végén és jobb is lezárni szerintem, nagyobb volt talán a füstje. mint a lángja. Mondom ezt azért, mert a meccs remek volt és nagyon élvezhető, mindkét csapat nagyot játszott, illetve a hangulatra sem lehetett panasz.  Az OSE egy már megnyert meccset bukott el a piros-fekete derbin, a vendégek akkor vezettek egyedül a meccsen, mikor a legfontosabb, a végén... A DEAC is majdnem erre a sorsra jutott, de végül nyerni tudtak a somogyi megyeszékhelyen, bár ha Ponjavics két pontnál nem hibázik ziccert, bármi megtörténhetett volna. A végén Boriszov és Polyák döntöttek, így a két pont a debrecenieké lett.  A Sopron végül simán hozta Thompson nélkül is a Berény elleni mérkőzést. A vendégeknél egyedül Nelson villogott, de ahogy elfáradt, úgy esett szét az egyre kilátástalanabb helyzetben lévő csapata is. A végére pedig a Szolnok vendégjátéka maradt Fehérváron, ami egy rangadóhoz méltó, rendkívül jó iramú és magas szintű kosárlabdát hozott. Az Olaj többször felállt vert helyzetből, kiegyenlített, sőt a végén labdája is volt a győzelemhez, de az addig remek formában játszó Jones dobása nem ment be, így megmenekült az Alba (is). 

A Forduló Flopja: Én amondó vagyok, hogy kezdjük most az évet flop nélkül, de azért jó lenne látni még több olyan fiatal magyar teljesítményt, amikre tényleg felkapjuk a fejünket és jó lenne több magyar edzőt is a csapatok élén látni, nem kevesebbet. Jó lenne, ha mindig ilyen hangulatú meccsek lennének, mint ebben a fordulóban, pár mérkőzés tényleg a régi időket idézte! Várjuk a következő hetet és bízzunk a legjobbakban! 

fotó: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus