Ahogy a szakértő látja: a tizenötödik forduló legjei Báder Mártonnal

Körmendi az MVP, paksi a legjobb magyar játékos, a legjobb edzőt pedig az újonc adta a héten. Lássuk a részleteket!

Rovatunk heti szakértője Báder Márton, a korábbi sokszoros magyar válogatott játékos volt.

A Forduló MVP-je: Jordon Varnado (Egis Körmend)
A vasiak magasembere nem először nyújtott kiváló teljesítményt a szezon során, újoncokhoz képest kiemelkedően éretten és stabilan játszik hétről-hétre, ráadásul nem csak a palánk alatt, de távolról is életveszélyes. Ezúttal az edzőváltást követően feltámadó Sopron elleni rangadón segítette győzelemhez az övéit 26/12 pontjával. Ehhez 9 pattanót, 4 blokkot és egy gólpasszt is hozzátett, ráadásul 26 pontját 10/15-ös mezőnymutatóval hozta össze, majd a végjátékban az ő két sikeres büntetője tett pontot az összecsapásra. 

A Forduló Magyar Játékosa: Kis Raúl (Atomerőmű SE)
A nyáron Zalaegerszegről igazolt Kis kiváló és bátor játékkal rukkolt elő az Alba ellen, ráadásul Putney eltiltása miatt ezúttal a kezdőcsapatban kapott lehetőséget (idén ötödször). Hazai szemszögből nézve ez remek döntésnek bizonyult, hiszen Raúl az első néhány percben kétszer is beköszönt a triplavonalon túlról. A végül 12/9 pontig, két lepattanóig és két labdaszerzésig jutó játékos utólag nézve kiváló döntést hozott, mikor a paksiak mellett tette le a voksát nyáron, hiszen a szülővárosában kicsit megbicsaklani látszó karrierje – Dzunic mester bizalmának és saját jó játékának köszönhetően – új lendületet kapott és hétről-hétre bizonyítja, hogy egy magasabb célokért küzdő csapatnak is hasznos tagja tud lenni.

A Hét Edzője: Sebastjan Krasovec (OSE Lions)
Az újonc OSE nem először okozott komoly meglepetést a szezonban, a hétvégén bemutatott bravúrjukkal azonban talán még az eddigieken is túltettek. A nyáron alaposan megerősített Debrecen otthonában eddig mindössze a Falco és az ASE tudott győzedelmeskedni, és nem sokan fogadtak volna rá, hogy az Oroszlány lesz a harmadik csapat, amely győztesen távozik a cívisvárosból. Sebastjan Krasovec azonban kiválóan felkészítette fiait, akik a második negyedben valósággal átgázoltak a teljesen leblokkoló hazai csapaton és gyakorlatilag a félidőre eldöntötték a mérkőzést. Szembetűnő, hogy Krasovec mester rendre 9-10 játékost forgat a mérkőzéseken, elérve ezzel azt, hogy csapata folyamatosan magas energiaszinten, keményen védekezve hibára kényszerítse ellenfeleit.

A Hét Flopja: Az Alba Fehérvár paksi veresége
A fehérváriak mindössze egy negyeden át tudták tartani a lépést a kiváló napot kifogó hazaiakkal, akik az első tíz percet követően átrobogtak a meglehetősen szellős Alba-védekezésen. Pedig minden adott volt egy jó rangadóhoz, hiszen a két klub között a közelmúltban megtörtént játékos- és edzőmozgások, valamint a párharc történelme (korábban bajnoki döntőt is vívtak egymással a felek) egyaránt pikáns mérkőzést ígért. Jesús Ramírez idegenben meglehetősen visszafogottan teljesítő csapata ezúttal sem tudott változtatni a sormintán, és 109 pontot kapva, tükörsimán maradt alul az Atomvárosban. A spanyol edzőt azóta a veretes szakmai múlttal rendelkező izraeli Arik Shivek váltotta, a fehérváriak pedig reménykednek a keret erősségéhez mérten eddig meglehetősen visszafogott teljesítményt nyújtó Alba feljavulásában.

Összegzés a fordulóról:
A héten újabb két edzőnek köszönte meg a munkát kenyéradója, a már említett Jesús Ramirez mellett a Zalaegerszeget 2015 óta irányító Bencze Tamás is erre a sorsra jutott. Ezzel kettőre szűkült a magyar edzők száma az első osztályban (Forray Gábor és Kovács Adrián), ami számomra elég elszomorító, hiszen a magyar kosárlabda újabb problémájára mutat rá. Meglátásom szerint az egész magyar kosárlabda alapja az edzők megfelelő képzése lenne, utánpótlás és felnőtt szinten egyaránt. Megfelelő honi edzőképzési rendszer, illetve az önképzésre pénzt, időt és energiát nem sajnáló edzők nélkül nem lehet komoly előrelépést várni.

Kép, borítókép: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus