Amerikában szeretnék, ha Hanga Ádám a Spurs játékosa lenne

A San Antonio Spurs-höz közel álló szakíró, Jeff Garcia szeretné, ha Hanga Ádám jövőre már az NBA-ben játszana.

Látva Hanga Ádám a spanyol bajnokságban, az Euroligában és a 2017-es Európa-bajnokság selejtezőiben mutatott teljesítményét, egyre több külföldi szaklap foglalkozik kiemelt figyelemmel a magyar válogatott kiválóságával. A News4SanAntonio.com és a Project Spurs szakírójával, a Locked On Spurs podcast műsorvezetőjével készített interjút Adorján István.

Milyenek voltak az első benyomásaid Hanga Ádámról, amikor a 2011-es drafton kiválasztotta a San Antonio Spurs?

A sajtó munkatársai között foglaltam helyet, és onnan követtem a draftot. Megmondom őszintén, hogy nem igazán tudtam, ki ő, amikor meghallottam, hogy a Spurs választottjaként őt jelentette be Adam Silver. Emlékszem, az egyik kolléga tapsolt és azt mondta, hogy jól választott a Spurs, Hanga jó játékos. Megnéztem a statisztikáit, amik ezt igazolták, de engem akkor nem győztek meg.

Az évek múlásával lassan, de biztosan egyre közelebbről kezdtem követni a karrierjét. Láttam róla videókat, hogy a számai folyamatosan javulnak. Mindezek meggyőztek, s most már úgy vélem, jó választás volt a Spurs részéről Hangát draftolni a második kör végén.

Miként követted Hanga karrierjét az elmúlt évek során?

Általában az adott csapat nagyon gyorsan szolgált a weboldalán információval az adott mérkőzésről, miként is teljesített Ádám. Emellett a legnépszerűbb videómegosztó oldalon is sok összeállítás található a játékáról, ahogy az Euroliga honlapján is.

Hanga sorozatos sérülések után állt talpra és tette helyre karrierjét. Mit gondolsz, minek köszönhető mindez?

Szerintem Hanga egy nagyon kemény fickó. Beszed egy sérülést, hatalmasat csattan a parkettán, kemény faultolják, mégis teljesen a játékra összpontosít. Ez igazolja a mentális és fizikai erejét egyaránt. Ez a bizonyíték a benne rejlő győzni akarásra, a játék szeretetére, és arra, hogy mindent megtesz azért, hogy csapata sikert érjen el. A mentálisa és fizikai ereje miatt választotta ki a Spurs 2011-ben.

Mit tartasz a fő erősségeinek?

Elsősorban az atletikusságát, a hosszú karjait, a cselezési készségét, ahogy átszeli a pályát és ahogyan befejezi a támadást a gyűrűnél. Az energiája, amellyel betör a festékbe, és a sebessége is kiemelkedő - felgyorsít és félelem nélkül robog a gyűrű irányába. Duzzad az önbizalomtól, ezért is nagyszerű nézni a játékát.

Véleményed szerint mely területeken kell fejlődnie?

A dobásai mindenképpen fejlesztésre szorulnak. Ő szakzsargonnal élve „streaky shooter”, sokkal kiegyensúlyozottabb dobáshatékonyságra van szüksége. A közelmúltból itt egy jó példa. A britek elleni hazai mérkőzésen nagyon ment neki a külső dobás, 66,7%-kal dobta a hármasokat. Luxemburg ellen viszont 36%-os mezőny- és 29%-os triplahatékonysággal zárt. Változatosabban kell vállalkoznia, mert azt már tudják, hogy kívülről leütés, ellépés után dob. Amennyiben azonban dolgozik ezen, változtat és úgy fejlődik, ahogy eddig, akkor – a szó jó értelmében - gyilkos játékos válhat belőle.

Napi kapcsolatban vagy a Spurs-szel, cikkeket írsz, interjúkat, podcasteket készítesz. Magyarosan fogalmazva közel állsz a tűzhöz. Miként vélekedsz Hanga NBA-s esélyeiről?

Úgy érzem, hogy hatalmas dobás lesz, amikor az NBA-be érkezik. Bár a Spurs nem mondott nekem semmit vele kapcsolatban, szerintem legkésőbb a következő szezon előtt át fogják hozni. A Spurs elkezdte begyűjteni a külföldi játékosait, úgy mint Davis Bertanst és a francia Livio Jean-Charlest, úgyhogy Hanga lehet a következő. Hozzá kell tenni, hogy a Spurs fiatalítani szeretne, és atletikusabb keretet akarnak felépíteni, Hangával pedig mindezt megkapják, hiszen fiatal és atletikus.

Az legfőbb ok, amiért nem hozták még át, hogy két játékos is van az ő posztján, Manu Ginobili és Jonathon Simmons. Ebben a szezonban egyszerűen nincs számára hely a keretben. Ádám számára sokkal jobb lesz, ha marad még egy évet Európában, és ezáltal sokkal jobb játékosként érkezhet az NBA-be - ha ez megtörténik, ki fogja használni a lehetőségeit és hasznos játékos lehet belőle.

Ha Te lennél Gregg Popovich, akkor kapna roster helyet, vagy fontosabb szerepet is szánnál Ádámnak?

Keretbeli tagságot biztosan, de csak jövőre. Ahogy korábban említettem, Ginobili és Simmons is azon a poszton játszanak, idén nem lenne lehetősége mellettük. De Manu jövőre egész biztosan visszavonul, akkor pedig ott lehet az esély Hanga számára. Ahogy más újoncok esetében, úgy Ádámnak is adnék lehetőséget a bizonyításra, ha Popovich helyében lennék, így megharcolhatna a helyéért. 

Bizonyítani fogja az edzések során, hogy nincs nagy egója, fel fogja venni az NBA játékstílusát, és a világ legjobb játékosai mellett fog bizonyítani. Úgy vélem, némi időt vesz majd igénybe, mire komolyabb játékperceket kap, de eljön az a pillanat is.

Végül a legfontosabb kérdés összegzésként: megérett már Ádám az NBA-re? Ha igen, miért?

Óóó, egészen biztosan játszani fog az NBA-ben. El tudom képzelni, hogy akár hatodik emberként is számítsanak majd rá. Tele van energiával, sokat lendíthet a csapaton, ha gyorsan kellenek a pontok. 

Ha fejlődik a dobása, és még feljebb lép egy szinttel védekezésben, azzal a szenvedéllyel, mellyel most játszik, az NBA teljes mértékben reális cél számára.

Nagyon szeretem nézni a játékát. Elképesztően sokat fejlődött 2011 óta - itt az ideje, hogy mindent összerakjon, és jelezze: „Készen állok az NBA-re!”.

Fotó (2.) - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus