Hogy került az amerikai BIG3-be Tomislav Ivosev?

A magyar válogatott játékosa korábbi NBA-sztárok és legendák között kosarazik a nyár folyamán, méghozzá nem is akárhogy – erről beszélt a Kezdő5.hu-nak.

Joe Johnson, Gerald Green, Michael Beasley, Corey Brewer, Amir Johnson, Earl Clark, Larry Sanders, Rashard Lewis, Leandro Barbosa, Jodie Meeks, Will Bynum, Jason Richardson, Nick Young, Jordan Crawford, Ricky Davis, Mario Chalmers, az edzők között George Gervin, Julius Dr. J Erving, Charles Oakley, Stephen Jackson, Gary Payton - a teljesség igénye nélkül néhány név, amely minimum az NBA-t követő kosárlabda-szurkolók számára ismerősen cseng. Nos, közéjük került be Tomislav Ivosev, a 3x3-as magyar válogatott játékosa, aki az amerikai BIG3 bajnokságban, az Aliens csapatának tagja lett erre a szezonra és a fent említettek között bizonyíthat hétről hétre.

„Az egész úgy indult, hogy csapattársam és jó barátom, Dusan Bulut tavaly itt játszott és mesélte nekem, hogy milyen jól érezte magát, milyen komoly bajnokság ez és hogy szerinte ez nekem is nagyon jó lenne” – mesélte erről a Kezdő5.hu-nak Ivosev.

„A csapatnál aztán úgy tervezték, hogy újítanak a kereten, Bulutot kérdezték, hogy Európából kit lehetne hozni és abban maradtak, hogy engem, valamint a litván Karlis Lasmanist, mi alkotnánk a magot (Bulut a csapatkapitány, mi társkapitányok vagyunk) és hozzánk igazolnának még amerikaikat. Meglepődtem, de nagyon örültem a lehetőségnek és nem is volt kérdés, hogy szeretnék-e jönni egy ilyen bajnokságba ilyen játékosok, ilyen nevek közé” – tette hozzá a játékos, aki nagyon jól érzi magát ebben a helyzetben.

„Alapvetően európai stílusban játszunk, keveset egy-egyezünk, nem egészen azt csináljuk, ami itt megszokott. A bajnokság nagyon jó, vannak korábbi NBA-sztárok a játékosok és az edzők között is, akadnak olyanok, akik tagjai a Hírességek Csarnokának, van olyan játékos is, aki még most is az NBA-ben játszott. A bajnokság úgy néz ki, hogy nyolc alapszakasz-meccset játszunk, eddig négyen vagyunk túl, majd a következő négy után jön a playoff, ami igazából egy Final Four lesz, mert az első négy helyezett jut be. Ezt követően pedig rendeznek egy All-Star meccset is a Bahamákon. Egyébként is az egész liga körül érezni, hogy nagyon profi a szervezés, minden adott, a helyszínek, a körítés, a feltételek. Mi alapvetően Dallasban (illetve a Dallashoz kapcsolódó Frisco nevű városban) játszunk, de mindenhova első osztályon repülünk, mindennel felszerelt hotelekben szállunk meg, semmire nincs gondunk, minden adott magas minőségben, csak oda kell menni és játszani. Hasonlít az NBA-hez ez a közeg, teljesen más világ, mint itt nálunk, Európában.” 

Ráadásul a sikerek jönnek csapatként és Ivosevnek egyénileg is. 

„Minket kicsit underdogként kezeltek az ellenfelek, nem nagyon vettek komolyan, de egyelőre sikeresek vagyunk: négyből három mérkőzésünket megnyertük és holtversenyben a harmadik helyen állunk. Most legutoljára a tavalyi bajnok Trilogyt győztük le, ők is úgy álltak hozzá, hogy minket biztosan megvernek, nem így lett, végig kontrolláltuk a meccset, úgyhogy most már kezdenek minket komolyabban venni. Ha a következő meccset is nyerjük, akkor jó eséllyel ott leszünk a rájátszásban. Én magam is mérkőzésről mérkőzésre javulok, megszoktam az itteni szabályokat és egyre jobban érzem magam a pályán. Eleinte kicsit még bizonytalan voltam, hogy mi vár rám, de nem érzem úgy, hogy nagy hátrányban lennék vagy hogy annyival jobbak lennének az itteniek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első két meccsen még nem volt teljes a keretünk, az elsőről én is hiányoztam, mert késett a vízumom, de most már egyre jobb formában vagyunk és az európai stílusunk érvényesül.”

Ivosev a Triplets (Joe Johnsonék csapata) ellen 6 ponttal, 5 lepattanóval, 1 labdaszerzéssel és 1 blokkal mutatkozott be, a Brewer-Green-Bynum-Ayres sorral támadó Bivouac ellen 8 pontot és 9 lepattanót tett a közösbe, a Trilogyval szemben pedig már 10 pontig, 10 lepattanóig és 3 gólpasszig jutott. A remek 3x3-as teljesítmény mellett viszont természetesen nem engedné el a "nagypályás", 5 az 5 elleni kosárlabdát sem.

„Azért is nagyon jó nekem ez a bajnokság, mert nyáron van, nem maradok ki semmiből, sőt még formában is maradok, új dolgokat tanulok, tovább tudok fejlődni kosárlabdázóként. Amint ennek vége, megyünk a válogatottal a 3x3-as világbajnokságra szeptember elején, majd utána jöhet az 5x5-ös szezon. Egyelőre nincs csapatom, de várom az ajánlatokat és meglátjuk, hogy hol folytatom. Most a BIG3-re koncentrálok, vasárnap az 1-3-mal álló Ball Hogs ellen lépünk pályára.”

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus