Horváth Ákos a Szolnokról Szegedre kerülésről

Első edzésén vett részt hétfő délelőtt Horváth Ákos, a Naturtex-SZTE-Szedeák újonnan igazolt játékosa. A Szolnokról érkező válogatott kosarassal rövid interjút készített a SZEGEDma.hu a váltás hátteréről.

- Ön hosszú ideig meghatározó szereplője volt a Szolnoki Olaj kiemelkedő teljesítményének, fontos láncszem volt a bajnoki címeket nyerő alakulatban. Mi változott idő közben, mi az oka, hogy a posztjára igazolt a csapat?

 

- A pontos okokat én sem ismerem, persze meglepett a döntés. Az idei szezont úgy kezdtük, hogy a fiatalítás jegyében Magyarország – véleményem szerint – legtehetségesebb kosarasai közül igazoltunk, így például Vojvoda Dávid és Keller Ákos került az Olajhoz. Természetszerű és törvényszerű, hogy őket preferálja a szakmai vezetés, velük tervez hosszú távra. Ennek megfelelően normális dolognak tartottam, hogy visszaszorult a játékidőm, később is kerültem pályára a meccseken, mint korábban. Később ez valamilyen szinten elharapódzott, szokatlanul éreztem magam ebben a helyzetben. Akadt néhány rosszabbul sikerült mérkőzésem az utóbbi időben, de összességében, a múltat ismerve, ez önmagában nem kellett volna, hogy indok legyen a történtekre. A vezetőség így döntött, az új srác érkezésével pedig a jelenlegi rotáció teljesen leszűkült volna, úgyhogy a klub és én közösen döntöttünk e mellett a megoldás mellett.

 

- Hogy jött a képbe a Szedeák, hogy jött a lehetőség, hogy Szegedre igazoljon?

- Mint mondtam, átbeszéltük az Olaj vezetőségével a szituációt, ők javasolták első körben ezt a koncepciót. Bár több csapat is bejelentkezett, több elképzelést is meghallgattam, földrajzilag és érzelmileg ez a megoldás volt a legmegfelelőbb. Van egy másfél éves kislányom, aki szolnoki és dunakeszi nagyszülőkhöz kötődik, Szeged révén pedig nem kerültünk túl messze tőlük, itt érhető tetten a földrajzi és érzelmi vonal. Egy másik szempont pedig, hogy a Szedeák a posztomon viszonylag lyukasnak mondható, olyan mezőnyjátékos, aki szervez és befejez is egy személyben, nem kapott eddig meghatározó szerepet a csapatban. Remélem, hogy ezt az űrt valamilyen szinten be tudom tölteni. Sokra hivatott gárda a szegedi, arattak már bravúrgyőzelmeket a szezonban, úgyhogy reményeim szerint képesek leszek hozzátenni a játékhoz, és stabilabbá tenni a szereplésünket.

Magát a várost mennyire ismeri?

- Fontos volt a döntésben Kiss Zsolt jelenléte, Pakson együtt játszottunk egy idény erejéig, és mondhatom, jó barátságot kötöttünk. Bár mindkettőnk programja nagyon zsúfolt éves szinten, azért több alkalommal tudtunk eddig is találkozni, feleségeink is megkedvelték egymást. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően többször jártam már Szegeden, annyira ismerem a várost, amennyire ezek alapján a látogatások alapján sikerült feltérképeznem. Mindemellett nem csak a Zsoltit ismerem, a Csorvási testvérekkel is játszottam már együtt, akárcsak Vida Mátéval, Jono Levyvel pedig ellenfélként találkoztam a pályán több alkalommal. Összességében azt mondhatom, 1-2 héten belül mindenképpen ideköltözik a család a városba, az ingázás minden bizonnyal a teljesítményem rovására menne.

- A szezon végéig szól a szerződése Szolnokra, most kölcsönben játszik itt, mik a tervei a jövőre nézve, elképzelhetőnek tartja, hogy marad a Szedeáknál hosszabb távon?

- Nem véletlen választottam a lehetőségek közül Szegedet, nagyon szimpatikus a város, a már felsorolt érvek is mellette szólnak. Teljesen új helyzet áll majd elő azonban májusban, szabadon igazolható játékos leszek. Egyelőre nehéz megítélnem, hol tartok úgy fizikálisan, mint mentálisan, hiszen keveset játszottam az Olajban, azt is egy teljesen más bajnokságban. Új időszámítás kezdődik, amit mostantól fogok csinálni, az határozza majd meg júniustól a jövőmet.

Az átigazolás csapatra vetített előnyeiről Bonifert Domonkost, a Szedeák vezetőedzőjét kérdezte a SZEGEDma.hu:

- Mik a várakozások az új szerzeménnyel kapcsolatban, miben segíthet Horváth Ákos a Szedeák menetelésében?

- Több mérkőzésünk bizonyítja, hogy a 2-es és 3-as poszton egy picit kevesen vagyunk. Itt Kiss Zsoltra és Jono Levyre számíthatunk, illetve két fiatalra, Wirth Ádámra és Varga Zalánra. Ők azonban még pályájuk elején járnak, még nem tudják azt az űrt betölteni, ami a junior és a felnőtt mezőny között van. Mindezek tükrében nagyon örülök Ákos érkezésének, mert ez egyrészt elősegítheti a tehetséges fiataljaink további fejlődését és nagyon nagy terhet vehet le Kiss és Levy válláról.

Forrás, fotó: szegedma.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus