Interjú Fekete Ádámmal

A Kaposvár sima hazai győzelemmel kezdte a bajnokságot a MAFC ellen, Fekete Ádám vezetőedző pedig beszélt honlapunknak erről, Jancsikin jó játékának okairól, Hendlein Roland helyzetéről és a fiatalokról is. Azt még nem tudja, Alihodzic marad-e a csapatnál, azt viszont elárulta, szerinte hogyan kell megverniük a Szegedet.

Az első bajnokin rögtön kiütéses győzelemmel rajtolt a csapat. Hogyan értékeled ezt az eredményt?

- Minden meccs fontos, de a szezon első találkozója kiemelten az, az utóbbi években is rendre nehéz volt a kezdet, aztán utána jöttek a jobb eredmények. Most úgy hozta a sorsolás, hogy egy kicsit könnyebb ellenfél érkezett a nyitómeccsre, de túl nagy következtetést ebből nem lehet levonni, hogy hol is tartunk. Az biztos, hogy nagyon pozitív hatással van a csapatra, amire nagyon nagy szükségünk van.

Fodor Marci nem játszott, de Raivio és Gibson elég jól mozgatta a csapatot nélküle is. Minek volt köszönhető az ilyen arányú siker?

- Azért játékosállományban is van különbség a két csapat között, de a legnagyobb különbséget az jelentette, hogy úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy kértem, agresszíven védekezésben és támadásban is, nagy sebességgel, 100%-os koncentrációval. Az újonc csapatot ez meglepte, de hát az A-csoport sebessége más, mint a B-csoporté, ezt használtuk ki. Ennek nagyon örülök, hogy így tudtunk pörögni, mert az utolsó felkészülési mérkőzésen a Pécs ellen pont ezzel voltak problémáink.

Jancsikint tavaly sok kritika érte, hogy kevés labdát kap és azokat sem használja ki jól, de az előszezonban már bizonyította, hogy tud ő másképp is játszani, most pedig egyenesen a csapat legeredményesebb játékosaként zárt.

- Az, hogy ki mennyi labdát kap, az mindig érdekes kérdés, mert az, hogy mit kezd vele, az a lényeges. A labda mindenkihez eljut, de vannak olyanok, akik nem vállalják fel, nem agresszívek, hanem tovább tolják – Jancsikin pontosan ez a játékos volt tavaly. Idén ezt beszéltem meg vele, hogy egy agresszív játékot várok tőle, amit meg is tud valósítani és a felkészülés során szerzett egy olyan önbizalmat is, ami segít neki abban, hogy olyan játékot nyújtson, ami a képességei alapján elvárható tőle.

Sokan gondolják, hogy ő azért kezdő szintű játékos, legalábbis a képességei erre predesztinálnák, ugyanakkor Kaposváron ő lehet a kispad vezére.

- Azt gondolom, hogy minden csapatnál meg kell találni az egyensúlyt, nem lehet öt olyan játékost a kezdőbe állítani, aki mindenhonnan dobni akar és pontot akar szerezni, ez az egyensúly nekünk a leginkább Fodor Marcival van meg. De a szezon nagyon hosszú, így Jancsikin nagyon fontos játékos lesz, hiszen a hatodik-hetedik emberek legalább olyan fontosak, mint a kezdők. Hiszen öt-hat-hét perc után kell tudni frissíteni, váltani, a mai kosárlabdában ez kiemelten fontos. Ő és még páran, akik a padon ülnek, talán tudnak hozni egy olyan stabil szintet, ami tavaly nem igazán volt meg.

Itt elsősorban a fiatalokról beszélhetünk, nekik sikerült szintet lépniük a nyár folyamán? Benke Szilárd hasznosan és ponterősen játszott a felkészülés során és ezt a MAFC ellen is bizonyította.

- Van, amikor elégedett vagyok velük, de azért van hiányérzetem. Én még mindig úgy gondolom, hogy tudnának többet dolgozni és sokkal több energiát kellene a kosárlabdába fektetniük, hogy igazán A-csoport szintű játékosok legyenek és ez minden fiatalra igaz. De most már talán kezdik ők is megérteni, hogy ez nem fog az ölükbe hullani, a felkészülés során nem csak Benke Szilárd, hanem Kovács Soma is jól teljesített és Horváth Marci is egyre hasznosabb tagja a csapatnak centerposzton. De még egyszer mondom, elsősorban fejben kell megérniük erre.

Térjünk vissza ahhoz, hogy ki mennyi labdát kap. Hendlein Roland tavaly főleg az alapszakaszban rengeteg lehetőséget kapott pozícióban, sok figura jött ki rá és remekül ment neki a játék, idén ebben a sok, agresszív hátvéddel operáló rendszerben jóval kevesebb labda jut el hozzá.

- Nincs olyan irányítónk, mint volt az utóbbi két évben, Dunn és Hinnant sokszor alárendelték magukat a csapatnak, sok helyzetet alakítottak ki és jól láttak a pályán. Most egy kicsit átalakult az egyes posztunk, egy pontszerző játékost találtunk ide, bár nem feltétlenül ilyet kerestünk, de a lehetőségeink korlátozottak voltak és Roland ezt érzi meg, kevesebb olyan labda jut el hozzá, amikor már könnyű kosár a vége. Kényszerhelyzetben van, ez talán arra fogja ösztökélni, hogy több helyzetet alakítson ki magának és oldja meg, itt elsősorban a távoli dobásokra gondolok. Bár már nem fiatal, még most is tud fejlődni.

Fahro Alihodzic helyzetéről mit lehet tudni? A Szeged elleni következő meccsig van próbaidőn, marad a csapatnál?

- Ő ugyan európai játékos, de Amerikában kosarazott, így az európai kosárlabdáról még nagyon sok mindent kell megtanulnia. Fizikailag erős, de újonc, még nem tudom, mi lesz vele. Meglátjuk még, hogy miben tud nekünk segíteni, erre van egy szűk hetünk, hogy eldöntsük, a kérdés nyitott.

A Szeged elleni derbitől mi várható?

- Nagyon nehéz mérkőzés lesz, Sopronban is jól játszottak, otthon pedig tavaly is nagyon erősek voltak. Nekünk talán több játékosunk van, nagyon gyors kosárlabdát kell játszanunk és négyes-ötös poszton meg kell őket állítanunk. Csiricset jól ismerhetjük, a kora miatt már négyesként játszik, illetve van egy nagyon erős centerük, ott kell nekünk megfogni őket, ha harminc pont alá tudjuk összesen szorítani kettejüket, akkor nyerhető meccs lesz.

slide és fotók: delfinek.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus