Interjú: Valerio-Bodon Vincent "útja" Bostontól Los Angelesig

Több szempontot is mérlegelni kellett, és mindezek után dőlt el: Valerio-Bodon Vincent a Lakers kötelékébe kerül.

Amikor július vége felé hazatért az Egyesült Államokból, még úgy tűnt, a Boston Celtics kötelékében folytathatja játékos pályafutását az előző szezonban nálunk sok meccsen remeklő Vincent. - olvasható a sopronkc.hu-n.

Múlt héten, jó másfél hónappal a hazatérése után jött a szenzációs, az előzmények ismeretében ráadásul kimondottan érdekes hír Vincent kapcsán: Boston helyett Los Angeles, azaz a Celtics helyett Lakers. Azaz a világ legerősebb bajnokságának keleti sztárcsapata, a 17-szeres bajnok Boston Celtics-szel szemben a szintén 17-szeres bajnok nyugati gárda, a Los Angeles Lakers alkalmazza. Ez a váltás kicsit hasonlónak tűnik, mint amikor valaki itthon, labdarúgásban a Ferencvárosból Újpestre, vagy a spanyol futballban a Barcelonából a Real Madridhoz igazol. A Boston-Los Angeles váltás hátteréről a játékos pályafutását egyengető ügynökség vezetőjével, Vinkó Lászlóval beszélgettünk.

– A történet addig volt ismert, hogy Vincent egyetlen meccset játszott az NBA nyári ligájában, a Celtics színeiben. A bostoniak utolsó meccsén léphetett pályára, és egyből a csapat legeredményesebb játékosa lett. Nem sokkal utána hazatért, most pedig kiderült, hogy a Lakers kötelékébe kerül. Mi történt az elmúlt másfél hónapban?

– Kezdjük azzal, hogy annak ellenére, hogy Vincent nem kelt el az NBA draftján, azért több csapat figyelmét is felhívta magára – a Celtics és a Lakers is köztük volt A lehetőségek közül akkor mindannyian – Szabó Levente, az amerikai partnerünk és Vincent – úgy láttuk, a Bostoné a legígéretesebb, így került Vincent a Celtics nyári ligás csapatába. Tisztában voltunk vele, hogy a csapatból kikre kíváncsiak a leginkább  a bostoniak, tudtuk, hogy nem Vincentről szól majd a nyári liga,  de azért valamivel többet reméltünk annál, hogy csak az utolsó mérkőzésen kerüljön pályára.

– Az ott nyújtott remeklésének a híre természetesen Magyarországra is eljutott. Önöket mennyire lepte meg a játéka, és ennek milyen hatása volt a későbbiekre?

– Vincent már május derekán kiutazott Atlantába, hogy felkészüljön az előtte álló feladatokra. Az edzésmunkát neki kellett elvégeznie, de közvetlen ügynökével, Szabó Leventével, valamint ügynökségünk munkáját az Egyesült Államokban segítő, és a helyi viszonyokat, szakembereket ismerő, Austin Walton-nal karöltve rengeteget dolgoztunk azon, hogy Vincent csak a kosárlabdára koncentrálhasson. Ehhez biztosítottuk a szállást, az étkezést, az edzőtermeket, kiváló egyéni és erőnléti edzőket. A nyári liga idején mi is kint voltunk Las Vegasban. Vincent remek állapotban csatlakozott a Bostonhoz, ám a nyári liga mérkőzései alatt nem nagyon volt edzés, ezért kérdéses volt, hogy amit ő felépített, erőnlétben, játékban az előző hetekben az mennyire “rozsdásodott be a kispadon”. Mindezek tükrében amit azon a mérkőzésen letett az asztalra, az az ő – nem túlzok – mentális erejének a csodája. Pontosan tudta, hogy az a meccs az egész pályafutása szempontjából sorsfordító lehet. Mindezek után nemhogy agyon nyomta volna a tét, hanem minden előzetes várakozást messze felülmúló teljesítményt nyújtott. Ez a játék még a legjobb állapotában is lenyűgöző lett volna, így pedig hát, mit mondjak… hihetetlen volt. A teljesítménye fokozta a személye, játéka iránti érdeklődést az NBA-ben, akikkel a Lakers-től kapcsolatban voltunk, egyrészt ők is el voltak ragadtatva, másrészt pedig jelezték nekünk: ők is szívesen látták volna többször a pályán a nyári ligában. Szóval több NBA-csapat érdeklődése is kitartott, nekünk pedig több szempontot is mérlegelni kellett, és mindezek után dőlt el: Vincent a Lakers kötelékébe kerül.

– Hallhatnánk ezekről a szempontokról?

– Három igazán fontos tényező döntött a Lakers mellett. Az egyik, amiről már Vincent is beszélt, hogy olyan szerződést ajánlottak neki, ami magába foglalta az edzőtábort is, azaz október elsején ott lesz a Lakers NBA csapata közvetlen felkészülésének kezdetén a Lakers NBA keretének teljes állományával. A másik a Lakers és a Boston NBA és G-league játékosállományának figyelembe vétele, illetve azon belül is a “two way” játékosok státusza csapaton belül, kvalitásaik és posztjuk is szempont volt. Nem utolsó sorban pedig – mert azért látni kell, hol van jelenleg Vincent helye -, hogy a Lakers G-league csapata, a South Bay Lakers bázisa az NBA-gárda edzőpályája az irodák közvetlen szomszédságában van. Ebből kifolyólag  a Los Angeles Lakers szakmai stábjának tagjai, vezetői  gyakran (akár napi szinten is) átjárnak a G-League csapat edzéseire, meccseire, rajta tartják szemeiket a South Bay játékosain. Ezzel szemben a Boston G-League csapata, a Maine Celtics egy másik állam területén, közel 200 kilométerre van Bostontól, ott a G-League csapatot jobban “ráhagyják” annak edzőire, szakmai stábjára és sokkal ritkábban van lehetőségük személyesen beülni egy edzésre, megnézni egy meccset.

– Vincent július második felében tért haza. Most lassan szeptember közepe van, hol tartózkodik jelenleg a játékos, mivel tölti idejét, kapott például edzéstervet a Lakers-től?

– Ott ez utóbbi nem divat, legalábbis ebben a státuszban még nem (E10, two way). Úgy vannak kint vele: profik a játékosok, tudniuk kell, milyen állapotban kell megérkezni az edzőtáborba. Vincent az Amerikából történt hazatérése után adott magának pár nap pihenőt – jobban szerettük volna, ha egy hetet ad -, azóta edzésben van, néhol napi két edzéssel készül, délelőttönként Szegedi Róbert erőnléti edző irányításával, délutánonként pedig labdás egyéni edzéseket végez, felkészülése alapját az Atlantában töltött hetekben elsajátított edzésmunka adja. Hogy mikor kell kiutaznia, azt még pontosan nem tudjuk, de egy biztos az októberi edzőtábor kezdete előtt már kint lesz Los Angelesben.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotók, slide: sopronkc.hu; David Dow / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus