Ivkovics mindenkinek nekimegy, aki igaztalanul bántja a válogatottat

Férfi válogatottunk szövetségi kapitánya elmondta, mi fáj neki, beszélt a hollandok és az olaszok elleni küzdelemről is - Vojvoda Dávid lebeg, őt külön motiválta kisfia megszületése, és szerinte a hollandok az elején lenéztek minket.

Az Origo készített interjút a hollandok elleni 74-59-es siker után Vojvoda Dáviddal, amelyben beszélt motivációjáról, valamint a szerbek elleni felkészülési mérkőzés hozadékairól is:

"Engem külön motivált, hogy egy hete született meg a kisfiam - a föld felett járok, lebegek. Ez volt az első olyan meccsem, hogy én külföldön voltam egy meccsen, a kisfiam meg odahaza. Sok ilyen lesz még, szoknom kell ezt is. Ennek a válogatottnak mentálisan soha nem voltak gondjai, erről a szövetségi kapitány gondoskodik."

A hollandok elleni összecsapás előtt hat nappal Belgrádban játszott zárt kapus edzőmeccset a magyar férfiválogatott, ott a szerbek 99-43-ra nyertek. Szinte még le sem fújták az összecsapást, amikor megjelentek az első károgó vélemények, amelyek szerint Ivkovics kapitány a vágóhídra vitte a csapatot, de Vojvoda Dávidnak erről merőben más a véleménye.

"Bár én nem voltam ott a szerb fővárosban, annak a felkészülési összecsapásnak is óriási haszna volt. Gondoljunk csak bele, hogy elolvasták a hollandok a végeredményt és azt látták, hogy a szerbek 56 ponttal megverték Magyarországot. Mit szűrhettek le ebből? Hogy ezeket (mármint bennünket) fél kézzel is elintéznek. A negatív hírekkel mi nem foglalkoztunk, de a belgrádi meccsen részt vevők megtapasztalhatták, hogy milyen a legmagasabb szinten játszani. A hollandok ellen az elején érezni lehetett, hogy lenéznek bennünket. Az első negyedben lazán védekeztek, játszogattak. Mire felébredtek, elmentünk tíz ponttal, és onnan már nem volt számukra visszaút.

2014 augusztusában a portugálok elleni Eb-selejtezőn idegenben 38 pontot kaptunk a teljes meccsen, ehhez tudnám hasonlítani ezt a mostani összecsapást, mert akkor és most játszott a csapat ennyire koncentráltan és végig agresszívan. És négy éve domináltunk úgy idegenben, mint most. Rosco Allen, Hanga Ádám nem volt itt velünk, Eilingsfeld János hamar megsérült - ennek ellenére hoztuk ezt a hollandiai meccset."


Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány kifejtette, mi bántja igazán:

Van arra esély, hogy ez a csapat eljusson oda, ahol még a sportág történetében magyar férfiválogatott soha nem járt? Azaz a világbajnokságra?

"Visszakérdezek. Volt annak realitása, hogy a 2017-es Eb-re úgy jutunk ki, hogy a hat selejtezőből hatot megnyerünk? Nem volt. Volt annak realitása, hogy az Eb-n két győzelmet szerzünk és továbbjutunk a legjobb tizenhat közé? Nem volt. Akkor mi a kérdés? Volt realitása, hogy most így állunk ebben a csoportban? Nem volt.

Elmondom, mi az, ami nekem nagyon fáj. A Koszovó elleni vb-selejtezőt június legvégén játszottuk. A magyar sajtó nagy része azzal foglalkozott, hogy micsoda nehézségei vannak a koszovói csapatnak, nem azzal, hogy a magyar válogatott milyen lehetetlen körülmények között, hány hiányzóval megy neki annak a meccsnek, amelyen a továbbjutásunk múlt az első szakaszból. Nem lehet, hogy a mi fájdalmaink kisebbek legyenek, mint az ellenfeleinké."

Álljunk meg egy szóra, nekem nem tisztem ebben az ügyben igazságot tenni, de akkor a koszovói együttes egyik játékosa pár nappal a meccs előtt tragikus közlekedési balesetben elhunyt.

"Ez így igaz. Odamentünk, leróttuk a kegyeletünket, táviratot küldtünk, magam kerestem fel a családot. De Hanga Ádám vagy Allen Rosco hiánya kisebb jelentőségű dolog kell, hogy legyen? Nem hiszem. Ez nagy tanulság volt a számunkra.

Nekünk az újságírókkal közösen abban van a felelősségünk, hogy a következő nemzedék számára megmutassuk, mit jelent a hazáért, a nemzetért harcolni. Én amikor letettem az állampolgári esküt, azt mondtam, hogy a "hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom". Erre gondolok mindig, amikor elkezdődik egy válogatott meccs, és erre gondolok akkor, amikor igaztalanul bántanak bennünket. Amíg én vagyok, harcolni fogok ezért a csapatért, a srácokért. És ezt akkor is így gondolom, ha nem jutunk ki a világbajnokságra. Amíg én vagyok, harcolni fogok ezért a csapatért, a srácokért. Ha kell, mindenkivel összeveszek, akik igazságtalanul bántanak bennünket, legyen az tévé, újság, vagy akárki."


Mindkét érintett beszélt arról, milyen esélyeink vannak a világbajnoki kijutásra, illetve az olaszok elleni, hétfői vb-selejtező is szóba került. Az ezekre a kérdésekre adott válaszokat, illetve a teljes interjút az origo.hu-n, ezen a linken elolvashatjátok!

Forrás - origo.hu
Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus