Lóránt szerint a fiataloknál mentalitásban vannak gondok

Lóránt Péter hosszabb interjút adott a Fehérvár Kangaroos szurkolói facebook-oldalnak, amelyben többek között szóba kerültek a kezdetek, külföldi karrierje, Hanga Ádám és Dávid Kornél, az, hogy szerinte miért nincs több magyar játékos az erős európai ligákban és az is, hogy melyik NBA-csapatban játszana leginkább.

Kiss Tamás készített interjút Lóránt Péterrel a Fehérvár Kangaroos szurkolói facebook-oldal számára, íme részletek a beszélgetésből:

"- A körmendi bajnoki cím és egy év debreceni szereplés után 2005-ben megkezdted a külföldi karriered a belga Antwerp Giantsnál.

- A debreceni szezon után szerettem volna magam kipróbálni külföldön, ráadásul azon a nyáron volt a máig legsikeresebb utánpótlás Európa Bajnokságunk, ahol ezüstérmesként jutottunk fel a legjobbak közé. Nekem is jól ment a játék, és szerencsére jókor jött a belgák ajánlata. Az első perctől kezdve nagyon élveztem a külföldi életet és a játékot. Mivel 15 éves korom óta külön éltem a szüleimtől, előbb Körmenden, aztán Debrecenben, így nem esett nehezemre a váltás. A nyelvekkel sosem volt problémám, az ottani játékosokkal is könnyen megtaláltam a közös hangot. Az első naptól otthonosan mozogtam a városban.

...

- A belgáknál töltött év után már Európa legerősebb bajnoksága, a spanyol pontvadászat következett.

- Előbb a Manresában kezdtem, majd következett négy és fél év Burgosban, a másodosztályában, ahol csapatkapitány is lettem, majd innen kerültem 2011-ben a Lagun Arohóz. Minden évnek megvoltak a tanulási fázisai, a legtöbbet mégis a Lagun Aronál töltött időszakban fejlődtem. Mindenben előreléptem, gondolok itt a játékra és a profi mentalitásra. Voltak csapattársaim, akik korábban a Real Madridnál, vagy éppen az Olympiakosznál játszottak. A spanyoloknál is napi két edzésünk volt, és ahogy közeledett a meccsnap, úgy csökkent a terhelés. Ekkoriban Sito Alonso (jelenleg a Hanga Ádámot is foglalkoztató Barcelona vezetőedzője – a szerk.) volt az edzőnk, tőle tanultam a legtöbbet. Nagyon keményen bánt velem, de rengeteget kaptam tőle. Emellett sokat jártunk össze a csapattársakkal, nagyon családias volt a hangulat mindegyik csapatomnál. Sok spanyol barátom is lett az évek alatt.

- Összességében elégedett vagy a Spanyolországban eltöltött évekkel? Sikerült elérned, amire vágytál?

- A másodosztályban elért eredményekkel elégedett lehetek, kétszer is játszhattunk a feljutásért, sajnos mindkét döntőt elbuktuk. Az első osztályban, ha maradok az első év után, lehet, hogy megmaradtam volna, de egy új országban is szerettem volna kipróbálni magam. De igazán majd a karrierem végén, mikor visszagondolok ezekre az évekre, akkor összegzek majd. (nevet)

...

- Volt olyan alkalom, mikor szóba került karriered során az NBA? Ha választhatnál, melyik NBA-csapathoz csatlakoznál és miért?

- Soha nem merült fel. Tisztában vagyok a realitásokkal, nekem nem lett volna esélyem ott játszani. Ha választhatnék, akkor a San Antonio Spurshöz igazolnék. Számomra ők játsszák a legszebb, hogy úgy mondjam az igazi európai kosárlabdát odaát.

- Az erős európai bajnokságokban alig van magyar játékos. Meglátásod szerint miért nem magasabb ez a szám? Mi hiányzik ahhoz, hogy sokkal több tehetséges magyar játékos kerüljön külföldre?

- A legnagyobb problémát a mentalistásban látom. Idehaza még egy 21-23 éves játékos is fiatal tehetségnek számít. Nézem a meccseink előtt az U20-as bajnokságot, és azt kell mondjam, a magyar fiatalok fizikálisan, technikai képzettségben és kosárlabda intelligenciában is le vannak maradva. A jelenlegi legjobb hazai játékosokat pedig itthon is megfizetik, ezért nincs motivációjuk, hogy kipróbálják magukat külföldön. Akiben pedig van elég ambíció, gyakran nincs azon a szinten, hogy megragadjon. Bízom benne, hogy ez hamarosan változik, és egyre több magyar játékos lesz az erős európai bajnokságokban.

- Két fehérvári legendának már sikerült a legmagasabb szintre eljutni. Milyen emlékeid vannak Dávid Kornél pályafutásáról, és szerinted eljuthat-e Hanga Ádám az NBA-be?

- Dávid Kornél és Hanga Ádám a két valaha volt legjobb magyar játékos, ők ketten külön szintet képviselnek. Ádám jó barátom, míg Kornélt csak a televízióban láttam játszani és természetesen nagy csodálója voltam. Legfőképpen a munkamorálja nyűgözött le. Sajnálom, hogy már nem dolgozik a klubnál. Ádámmal, mint mondtam, nagyon közeli barátságban vagyunk. Máris kiemelkedő európai karrierje van. Az NBA-ről sosem fog letenni, meglátjuk összejön-e neki."
 

A teljes interjút ezen a linken elolvashatjátok - ebből megtudhatjátok többek között azt is, hogy hogyan került kapcsolatba a kosárlabdával Lóránt, hogy ki segített neki a legtöbbet külföldi pályafutása elején, és hogy külföldön melyik volt szerinte a legjobb meccse.

Forrás - Fehérvár Kangaroos facebook-oldal
Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus