A fővárosban harcolta ki az osztályozót a DEAC

A 105-105-ös "odavágó" után a visszavágó is káprázatos volt a Közgáz-DEAC párharcban a férfi NB II négyes döntőjébe jutásért zajló rájátszásban.

A vendégek kezdtek jobban, betörésekkel, lendületes játékukkal szinte végig vezettek a nyitó szakaszban, elsősorban dr. Ambrusz és Lakatos erőszakos, dinamikus betöréseiből dobott kosarakkal. A Közgáz B néven szereplő "genetikai csodacsapaton" látszott, hogy nagyon összeszokott a gárda, tesztetős, szellemes akciókkal tartották a lépést a lendületes debreceniekkel. A hazai együttes a benne a maga 1981-es születésével igencsak fiatalnak számító Földes villanásaival tapadt a DEAC-ra, s a negyed végén átmenetileg vezetett is, de a végén egalizált a DEAC.

És lendületben is maradt, miközben az amúgy rutinos, összeszokott hazaiak sorra adták el a labdákat. Egységes csapatunkával elléptek a vendégek, a hazaiaknál ráadásul egy technikait is kiosztottak a játékvezetők a kispadnak. A Közgáz ekkor két 1977-es játékosa, Mihaletzky és a palánk alatt rendre ügyesen megjátszott Virág révén próbált versenyben maradni. Szünetben 9 ponttal "ment" a DEAC, hazai oldalon pedig gyűltek a személyik.

A második szakasz elején tartotta 5 és 10 pont körüli előnyét a DEAC. A hangulat fokozódott, előbb a hazaiak kapták meg második technikaijukat, majd ja debreceniek részére is jött két hasonló büntetés. Ezt azonban nem tudták kihasználni a távolról gyengén dobó, faultproblémákkal küzdő hazaiak, sőt, Tankó triplájával hátrányuk 12-re nőtt. Zónára váltottak a hazaiak, és 75-63-as DEAC-előny után következett egy, a "mindössze" 31 éves Lénárt vezette 8-0-s Közgáz futás.

A záró szakaszban mindkét csapat zónázott. Ennek elején érzékeny veszteség érte a hazai csapatot, egyik legjobbja, a Debrecenben 32-t "vágó" Mihaletzky kipontozódott. A vendégek elsősorban Tankó tripláinak, ügyes játékának köszönhetően tartották előnyüket, de Széll ügyes kosarai is kellettek ahhoz, hogy a vendégek járjanak előrébb. Kulcsemberük elvesztésével a külső rotáció, mint olyan, megszűnt a Közgáznál, ám a sűrűn forgatott Lénárt, Várkonyi, Virág center trió tagjai irdatlan mennyiségű támadó pattanót, s ezekből - főleg előbbi révén - sok, sok kosarat szereztek, így tapadtak a DEAC-ra. A hajrában Ambrusz kapott technikait, e tekintetben 0-2-ről 3-2-re fordítottak a vendégek.  A végjátékban a debreceniek több távoli dobást, a hazaiak pedig büntetőt rontottak. Bő 20 másodperccel a vége előtt Lénárt 1 büntetőjével egalizált a Közgáz, a DEAC már nem tudott kosarat szerezni.

Az első döntetlen után nem volt hosszabbítás - kettő után azért már illik egy kicsit túlórázni. A ráadásban már megmutatkozott, hogy a debrecenieknél hosszabb volt a kispad, Széll zsákolt, majd kipontozódott, s a kegyelemdöfést bő fél perccel a befejezés előtt az izlandi fiú, Helgasson adta meg az erejükkel teljesen elkészült hazaiaknak.

Magyar kiscsapatok szédületesen jó mérkőzést játszottak, s a debreceni egyetemistákkal a négyes döntőben is számolni kell, hiszen egy fizikálisan remekül felkészített, sok jókezű játékossal felálló brigádról van szó.

Közgáz-DEAC 102-108 hosszabbítás után (25-25,17-26, 29-26, 21-15,10-16)

Legjobb dobók: Lénárt 34, Földes 15/9, Mihaletzky 14, Dudás L. 12/3, Várkonyi 10, Virág 9 ill. dr. Ambrusz 23, Lakatos B. 19/3, Tankó 18/9, Helgasson 15/3, Nagy L. 13, Széll 11.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus