A Honvéd nyerte az örökrangadót, a Vasas hősies sikere a Veszprém ellen

A Baja játékosa 63 (!) pontot szórt, hozta a kötelezőt a Nagykőrös, BKG és TF, hatpontos meccset nyert a Salgótarján Pápán. A Zöld-csoportban javított az Újpest, rutinból nyert a Cegléd és a MEAFC, a Békés megverte a DMTK-t, a Pénzügyőr pedig fontos meccset húzott be Borsodban. 

NBI/B. Piros-csoport, 15. forduló:

Vasas Akadémia - Veszprém KK 56-53

A Vasas kiemelkedő teljesítményei: Andrássy Géza (6 pont, 12 lepattanó, 2 blokk, 8 kiharcolt fault, 18 VAL), Radics Gerzson (6 pont, 14 lepattanó, 3 gólpassz, 7 VAL), Medve Máté (11 pont, 6 lepattanó, 2 szerzett labda, 13 VAL), Sólyom Botond (10 pont, 5/8 mezőnyből, 2 szerzett labda, 13 VAL).

A Veszprém kiemelkedő teljesítményei: Tóth Norbert (20 pont, 20 lepattanó, 3-3 szerzett labda és gólpassz, 7 kiharcolt fault, 44 VAL), Szabó Péter (8 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 12 VAL), Dancsecs András (9 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 11 VAL). 

A Vasas hét játékosát nélkülözte, legtöbbjüket koronavírus miatt, de azt már ez előző fordulóban is megmutatták, hogy fejben nagyon erősek, így a Honvéd elleni egylabdás rangadóból érkező Veszprém nem mehetett ellenük biztosra. A hazaiak rögtön egy 7-0-s futással jelezték, hogy milyen meccsre és védekezésre számíthat a bakonyi gárda. A negyed közepén éledeztek a vendégek, a Horváth-Dancsecs-Tóth trió dobott zsinórban három kosarat, de a pillanatnyi megingást menedzselte a Farkas-Sólyom duó húzta Vasas (11-11). A második negyedet a fiatal Kódor találatával nyitotta a hazai csapat, majd Szabó és Tóth kosaraival 15-17-nél még a Veszprém vezetett, amikor a bakonyiak támadójátéka teljesen szétesett. A Vasas előbb Medve Máté, illetve Farkas és Kelemen révén átvette az irányítást, majd Lakatos és Várszegi hármasaira építve egy 13-0-s futást rakott össze - ha nincs a negyed végén Horváth Ákos triplája, a 20 pontot se érte volna el a vendégcsapat (30-21). 

Fordulás után a Veszprém is igyekezett felnőni védekezésben az ellenfél szintjére, ami sikerült is, a Vasasnál percekig egyetlen Sólyom-duplát jegyezhettek fel, miközben a túloldalon elkezdtek araszolni a vendégek: a rutinos Tóth-Horváth-Szabó trió 32-28-ra hozta fel övéit. Medve Máté négy pontja idegnyugtatóként hatott a Vasas számára, miközben a frusztrált vendégek két technikait is begyűjtöttek - Medve büntetői és Kódor duplája után ismét 10 pont körül járt a differencia (42-33). A záró játékrész elején is úgy tűnt, hogy a Veszprém nem tud újítani, négy percen keresztül egyetlen Tóth-ziccer esett be, miközben a Vasas Sólyom és Radics játékára építve remekelt támadásban. 54-37-nél a hazaiak úgy érezhették, hogy zsebben van a meccs, tudat alatt talán kicsit ki is engedtek, a Veszprém pedig szépen lépésről lépésre jött fel, Dancsecs, Glatz, Füzi és Szabó is fellépett Tóth mellé, 12-0-s futással tették újra nyílttá a mérkőzést. 54-49-nél Andrássy kosara nagyon kellett a Vasasnak, de majdnem ez is kevésnek bizonyult, mert Dancsecs és Tóth ziccerei után 56-53-ra jöttek fel a vendégek, sőt a legvégén Füzinek triplája volt az egyenlítéshez is - ez végül kimaradt, így a Vasas öldöklő csatában jött fel az 5-6. helyre, amelyen éppen a Veszprémmel osztoznak. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Budapesti Honvéd SE - MAFC 73-62

A Honvéd kiemelkedő teljesítményei: Simon Kristóf (26 pont, 6/11 tripla, 5 lep., 8 kih. fault, 33 VAL), Tanoh Dez András (15 pont, 5 lep., 7 kih. fault, 25 VAL), Stefan Mijovic (10 pont, 6 lep., 5 gólp., 3 labdasz., 15 VAL). 

A MAFC kiemelkedő teljesítményei: Bordács Soma (16 pont, 11 lep., 26 VAL), Kovács Ádám (15 pont, 6/8 mezőnyből, 17 VAL). 

A budapesti örökrangadót a zsinórban 13 meccset nyerő Honvéd várhatta nyugodtabban, viszont a MAFC legutóbb 31 ponttal ütötte ki a PVSK-t, ráadásul Garai Péter is visszatérhetett a kispadra - a hazaiaknál Markovics Luka továbbra is hiányzott, de az előző három hónapban összesen egy meccsen pályára lépő Simon Kristóf játékra jelentkezett, ez később döntőnek is bizonyult. A vendégek igazolták is, hogy mindenkire veszélyesek, kiváló védekezéssel nyitottak, elöl pedig Tóth, Bordács és a három gólpasszt kiosztó Lakits vezérletével 4-9-re el is húztak. A fiatal Tanoh Dez András fellépése tolta meg a Honvéd szekerét, dobott hét pontot és két gólpasszt is kiosztott, amivel visszakapaszkodtak egál közelébe - a MAFC kispadja viszont remekül szállt be és megtartotta a minimális előnyt (18-20). A második negyed elején Mijovic két kosarával kiegyenlített a Honvéd, de ezt követően komoly gödörbe került a listavezető, a MAFC pedig a Misek-Tóth duó révén egy 9-0-val húzott el. A negyed hajrájában azonban nem bírtak Simon Kristóffal, aki két hármassal lökte vissza a helyes útra a hazaiakat (30-33). 

Fordulás után egy darabig nem változott a játék képe, mindkét csapat keményen védte a gyűrűjét, a MAFC Bordács és Tóth duplájával haladt előre - a változást Simon újabb két triplája, majd egy 2+1-es játéka hozta el, ami kicsit megtörte a vendégeket, 33-37 után 8-0-val került előnybe a Honvéd. Simon mellé Tarján is fellépett, ez pedig már sok volt a játékát folyamatosan kereső MAFC-nak, ha nincs a negyed legvégén Kovács hármasa, 10 pontos hátrányba is kerülhettek volna (49-42). A negyedik negyed elején Kovács és Polgárdy kosaraival próbáltak is rögtön visszajönni az újbudaiak, de Simon és Mijovic triplával válaszolt, majd Mijovic két labdát is szerzett, amivel mély gödörbe lökte ellenfelét. A MAFC Tóth és Bordács révén a hátralévő időben többször is megpróbált visszakapaszkodni, de hat pontnál közelebb nem jutottak, a végén pedig Simon 2+1-es játéka és Takács két hármasa lezárta a meccset - a Honvéd megerősítette első helyét, míg a MAFC átmenetileg kicsúszott a playoff-helyekről. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

PVSK-CARGATE - BKG Príma Akadémia 60-71

A PVSK kiemelkedő teljesítményei: Goldring Gergő (16 pont, 6 lep., 4 gólp., 18 VAL), Meleg Gergő (16 pont, 4 lep., 13 VAL), Hőgye Patrik (5 pont, 8 lep., 4 gólp., 13 VAL). 

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Nagy Botond (25 pont, 7/16 tripla, 9 kih. fault, 6 gólp., 24 VAL), Nick Allen (11 pont, 9 lep., 2-2 blokk és labdasz., 21 VAL), Buzás Bence (15 pont, 5 lep., 6 kih. fault, 21 VAL), Nagy Benedek (11 pont, 9 gólp., 17 VAL). 

A PVSK új vezetőedzővel és több hiányzóval vágott neki 2022-nek, utóbbiak közül Popadic Miljan már visszatérhetett, míg a BKG kicsit döcögősen játszik mostanában, de legutóbb a Nagykőrös ellen behúzta a győzelmet. A vendégek Buzás és Allen révén hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, a hazaiakat eleinte csak Meleg Gergő tartotta meccsben. A negyed derekán Goldring és Popadic fellépése segített a gondjaikon, annak ellenére felkapaszkodtak egálra, hogy a túloldalon Zsihla és Nagy Botond hármast hintett - a negyed vége viszont a Buzás és Nagy kosaraira építő BKG-nak sikerült jobban (17-20). A Meleg-Goldring duó nem hagyta annyiban a dolgot, villámgyorsan átvették a vezetést, majd klasszikus adok-kapok alakult ki - a vendégeknél a Nagy-testvérek és Szeleczki, a hazaiaknál Hőgye, Meleg és Farkas szerezte felváltva a kosarakat. A játékrész végén Nagy Benedek két hármasa volt a vízválasztó, ezzel lépett meg a szigetszentmiklósi gárda (31-39). 

Hőgye kosarával indult a második félidő, Nagy Botond és Buzás ekkor még résen volt, a játékrész derekán viszont a PVSK Goldring extrájára építve egy 9-2-es futással 42-46-ra zárkózott. Ennél közelebb viszont nem jutottak, Buzás egy 2+1-gyel és egy újabb ziccerrel megtörte a rohamot. A pécsiek meg is torpantak, amit Nagy Botond és Allen is büntetett, három negyed után nem állt jól a hazaiak szénája (46-60). A záró játékrész elején aztán a Nagy-Allen duó újabb pontokat tett a táblára, hirtelen 19 pontra nőtt a differencia, kisvártatva pedig már 50-70 állt az eredményjelzőn, a meccs érdemi része el is dőlt. A Farkas-Futó duó vezetésével ugyan egy 10-0-t még összerakott a PVSK, de ennél közelebb nem tudtak jönni, a BKG itt feljavult védekezésben - a vendégek ezzel megőrizték negyedik helyüket, míg a PVSK zsinórban ötödik veresége azt jelenti, hogy már csak a 10. helyen tartózkodnak. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Conoil Pápa KC - Salgótarjáni KSE 72-82

A Pápa kiemelkedő teljesítményei: Varga Balázs (19 pont, 4 lep., 2 blokk, 24 VAL), Murai Gábor (9 pont, 7 lep., 8 gólp., 3 labdasz., 20 VAL), Koma Dániel (17 pont, 2 lep., 17 VAL). 

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Molnár Marcell (24 pont, 11/17 mezőnyből, 6 lep., 4 labdasz., 3 gólp., 31 VAL), Dragasevic Veljko (18 pont, 3/6 tripla, 5 lep., 4 gólp., 24 VAL), Takács András (11 pont, 5/5 mezőnyből, 11 lep., 2 blokk, 24 VAL), Kuttor Gergő (12 pont, 14 lep., 23 VAL).

Az alsóházban egyaránt 3-10-es mérleggel álló, nehéz helyzetben lévő gárda találkozott, a győztes nagyot lépett volna előre, ennek megfelelően parázs meccsre volt kilátás. A hazaiak Varga és Murai kosaraival kicsit jobban kezdtek, de a Salgótarján több lábon állt, ráadásul már az első percekben ipari mennyiségben “gyártotta” a támadópattanókat, nyomasztó fölényben játszott mindkét palánk környékén - végül 48-22-re nyerte ezt a különversenyt. A negyed derekán sikerült is ellépniük, a pápaiaknak nagy erőfeszítésébe került tapadni rájuk (19-20). A második negyedben változott a játék képe, a Pápa egyrészt fokozta a nyomást, több eladott labdába kergette ellenfelét és odafigyelt a pattanókra is, Horváth egy, Hódi pedig két hármast is beszórt ebben a tíz percben. Elhúzni viszont nem tudtak, a vendégeknél Takács András és Molnár Marcell vezérletével mindig akadt valaki, aki elő tudott lépni, félidőre sikerült rendezniük a soraikat (38-38). 

Koma kosarával indított a Pápa, de nem sokáig örülhettek a vendéglátók: a Tarján Molnár Marcell, Karanfilovski és Dragasevic révén 9-0-val felelt. Sonyák hármasa csak pillanatokra lassította le a vendégek hengerét, Molnár és Kuttor révén 43-53-nál kialakult a tízpontos differencia. Horváth Attila két hármassal igyekezett meccsben tartani a Pápát, Varga is csinált egy 2+1-et, de veszélyes közelségbe nem tudtak jönni (52-59). A negyedik negyedet Murai büntetője nyitotta, de a Tarján megérezte, hogy eldöntheti a meccset, Kuttor, Cooper és Nshimba is kosarat szerzett, amivel újfent 10 pont fölé növelték a fórt. A Pápa itt már nem tudott újítani, a Dragasevic-Takács-Molnár Marcell trió gond nélkül tartotta a különbséget, sőt 15 ponttal is vezettek, így végül ők mozdultak el a kieső helyekről. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

TF-BP - Óbudai Kaszások 96-79

A TF kiemelkedő teljesítményei: Oroszi Bence (17 pont, 3/6 tripla, 14 lep., 4 labdasz., 32 VAL), Tichov Dominik (25 pont, 3/7 tripla, 3 lep., 24 VAL), Nagy Szabolcs (14 pont, 7 lep., 5 gólp., 24 VAL), Szántó Dániel (12 pont, 7 lep., 12 gólp., 22 VAL). 

A Kaszások kiemelkedő teljesítményei: Czura Attila (18 pont, 4 lep., 3 labdasz., 24 VAL), Czirbus József (13 pont, 10 lep., 3 labdasz., 24 VAL), Fekete Viktor (19 pont, 5/8 tripla, 6 gólp., 20 VAL), Sedin Karavdic (16 pont, 8 lep., 19 VAL). 

A TF nem a legszebb meccseit játszotta mostanában, alig gyűrték le a Baját, legutóbb pedig komoly verést kaptak az NKA-tól, hozzá kell viszont tenni, hogy Csík Richárd személyében alapemberüket nélkülözik. A Kaszások szezon közben volt kénytelen változtatni a kereten, több játékostól elköszöntek, most viszont egy 27 éves szlovén centerrel, Sedin Karavdic-csal erősítettek, akinek ez volt a bemutatkozó mérkőzése. A TF gyorsan jelezte a Kaszásoknak, hogy itt és most nem sok jóra számíthatnak, a Szántó-Magda-Tichov-Oroszi kvartett 11-0-val nyitott. Karavdic és Mészáros Bence igyekezett javítani a vendégek helyzetén, de a TF egy újabb 8-0-t mutatott be, 21-7-re lépett meg a hazai gárda. Fekete és Karavdic oltotta ismét a tüzet, de az első ütést egyértelműen ők nyelték be (28-14). A második negyed jóval kiegyenlítettebb játékot hozott, Fekete és a parádésan dobó Karavdic mellett Czura és Czirbus fellépett, elkezdett működni a vendégek játéka. Viszont a TF-é sem esett össze, Oroszi és Nagy Szabolcs rendre betalált, amivel tartották a 10 pont körül előnyt, bár hátra azért nem dőlhettek (48-37). 

A TF érezte is, hogy kicsit feljebb kell kapcsolnia, védekezésben szigorítottak, míg támadásban Tichov rögtön egy 3+1-gyel adta meg az alaphangot, majd Szántó és Magda is csatlakozott, 59-39-nél kialakult a húszpontos különbség. A Kaszások egyszerűen nem tudott újítani, támadásban szinte semmi sem sikerült, védekezésben pedig Tichov és Oroszi állította őket megoldhatatlan feladat elé, a 25. perc környékén már 26 volt közte. A hajrában Fekete és Czura pörgött fel, itt sikerült faragniuk a hátrányból, de igazán közel nem tudtak jönni (73-56). A zárónegyed elején aztán Nagy és Tóth révén 6-0-val nyitott a TF, amivel a vendégek utolsó reményeit is hamar szertefoszlatták. A zsinórban ötödször veszítő, a kieső helyekhez veszélyes közelségben lévő Kaszások mindent megpróbált a hátralévő időben, folyamatos koncentrációra kényszerítették a hazaiakat, akik azonban itt már szinte mindenre tudtak válaszolni, győzelmükkel sikerült megerősíteniük helyüket a sűrű középmezőnyben. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Nagykőrösi Sólymok KE - Bajai Bácska FKE 147-95

A Nagykőrös kiemelkedő teljesítményei: Lakosa Ákos (28 pont, 4 lep., 8 labdasz., 7 gólp., 42 VAL), Mácsai Károly (18 pont, 13 lep., 6 gólp., 31 VAL), Fehér Péter (29 pont, 5/10 tripla, 2 labdasz., 3 gólp., 30 VAL), Molnár Bence (23 pont, 10/12 mezőnyből, 4 lep., 27 VAL), Molnár Miklós (17 pont, 3 labdasz., 9 gólpassz, 21 VAL). 

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Jakab Péter (63 pont, 24/46 mezőnyből, 12 lep., 11 kih. fault, 58 VAL), Szatmári Szabolcs (17 pont, 7 lep., 19 VAL). 

A középmezőnyben helyet foglaló Nagykőrös legutóbb a BKG otthonában játszott szoros meccset, most pedig kötelező sikerre készültek a Baja ellen - a nyeretlen sereghajtó még az idei szezonban megszokottnál is foghíjasabban állt fel, Kucsora Csaba játékára sem számíthatott Hosszú István. A mérkőzés érdemi kérdéseit már az első negyedben megválaszolta a Nagykőrös, akik hét triplát küldtek a helyére, Lakosa Ákos és Molnár Bence is 10-10 pontot szerzett, a kisszünetre 46-18 állt az eredményjelzőn. A túloldalon Jakab Péter dobott 10 pontot, és a későbbiekben is csak rá (és Szatmári Szabolcsra) építhetett a Baja - a vendégek kiscsatár-erőcsatára ment is előre becsülettel, végül bődületes karriercsúcsot vágott, 63 pontig jutott 24/46-os mezőnymutatóval. A győzelemhez ez természetesen nem volt elég, a sokkal erősebb játékerőt képviselő, sok lábon álló Nagykőrös védekezésben ugyan nem törte össze magát, de támadásban minden apró hibát büntetett, végül 20 bedobott hármassal, 22 szerzett labdával és 45 gólpasszal zárt és győzelmével (illetve a MAFC vereségével) újra playoff-helyen áll. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Zöld-csoport, 15. forduló:

Békési SzSK - Dunaharaszti MTK 80-56

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Balog Gábor (30 pont, 8 lep., 3-3 gólp. és labdasz., 40 VAL), Daniel Krstic (18 pont, 5-5 lep. és gólp., 22 VAL), Cvijin Patrik (10 pont, 9 lep., 3 gólp., 21 VAL), Nemanja Acimovic (14 pont, 10 lep., 19 VAL). 

A DMTK kiemelkedő teljesítményei: Bocsárdi Gábor (10 pont, 5 lep., 7 kih. fault, 17 VAL), Fekete Bálint (11 pont, 5 kih. fault, 13 VAL). 

A Békés hétközben nagyobb vereséget szedett össze a DEAC otthonában, ám most visszatért a vezérük, Daniel Krstic, miközben a DMTK ugyan legyűrte a Tiszaújvárost, de Jordan Santiagót kiállítás miatt elvesztette a mostani mérkőzésre, a ZTE erőnléti edzői pozíciójából családi okok miatt távozó Debreceni Dániel pedig még nem állhatott a vendégcsapat rendelkezésére, akik így összesen nyolc játékossal érkeztek meg a Viharsarokba. Joó és Bocsárdi révén így is jobban kezdett a Dunaharaszti, de az Acimovic-Krstic-Cvijin trió gyorsan rendezte a békési sorokat: előbb 6-6-nál utolérték ellenfelüket, majd Balog Gábor is előlépett, a negyed hátralévő részét 15-5-re hozták (21-11). A második negyed elején kicsit befagyott az eredményjelző, de Cvijin és Balog hamar megtalálta a dobókezét, 26-13-ra léptek meg a hazaiak - itt viszont Cvijin összeszedte harmadik faultját, amit kihasznált a DMTK. Csabay, Joó és Haris is hármassal jelentkezett, Debreceni Gergő, Fekete, Kerti és Simonovics közelebbről volt eredményes, ezt pedig nem nagyon tudta ellensúlyozni a Békés (36-34). 

Fordulás után Simonovics kosarával gyorsan egalizált is a DMTK, ezt követően viszont beindult a békési henger: előbb Krstic és Acimovic ágyazott meg egy nagy rohamnak, majd fellépett Balog Gábor, aki sorozatban dobálta a kosarakat. Az itt összerakott 21-2-es rohanás pár perc alatt eldöntötte a meccs kimenetelét, bár Fekete még a harmadik negyedben kicsit közelebb hozta övéit (61-45). A negyedik negyed elején próbálta felpörgetni a tempót a DMTK, de a Békés résen volt, visszaverték a kisebb rohamot, majd szépen lassan vissza is állították a 20 pontos különbséget, a végén pedig magabiztos sikert arattak - egy lépésre állnak a playofftól, míg a Dunaharaszti a 4-5. helyen osztozik a DEAC-cal. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Ceglédi KE - DEAC U23 94-82

A Cegléd kiemelkedő teljesítményei: Herendic Dominik (22 pont, 8/10 mezőnyből, 5 lep., 7 gólp., 3 labdasz., 31 VAL), Csaba György (24 pont, 6 lep., 3 labdasz., 3 gólp., 24 VAL), Kovács Bálint Benedek (15 pont, 9 lep., 24 VAL), Rékasi Bojta (12 pont, 6 lep., 23 VAL), Tóth Zoltán (19 pont, 6/14 tripla, 3 lep., 16 VAL). 

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Pollák Balázs (23 pont, 5 lep., 3 labdasz., 22 VAL), Ságodi Róbert (13 pont, 4 lep., 6 gólp., 17 VAL), Czermann Patrik Ákos (12 pont, 4/4 mezőnyből, 5 lep., 19 VAL). 

A DEAC a Békés elleni sikerrel hangolt a listavezető elleni meccsre, de Kovács Ákosra továbbra sem számíthattak, miközben a Cegléd legutóbb majdnem megégett az ELITE otthonában, mindenképp javítani akartak, ráadásul szinte teljes kerettel állhattak fel. Az első negyed kiegyenlített játékot hozott, a ceglédi oldalon a 11 pontig jutó Herendic Dominik és a 9 pontot szerző, nagyon aktív Csaba György villogott, míg a túloldalon Pollák Balázs és Neuwirth Bence emelkedett ki - a vendégek kicsit több lábon álltak, de ceglédiek voltak hatékonyabbak (24-20). A második negyedet Pollák triplája vezette fel, de Csaba tripla-dupla kombinációval válaszolt, majd a fiatal Rékasi Bojta 2+1-e és duplája következett. A 10-0-s hazai rohamot Balázsi három büntetője zárta le, de Herendic és Kovács tartotta a Cegléd előnyét - ugyanakkor a hajrában jobban jött ki a lépés a debrecenieknek, 7-0-s futással zárkóztak fel (40-37). 

A kiegyenlített játék fordulás után megmaradt, a hazaiaknál Tóth Zoltán is beszórt két hármast, de a többiek is csipkedték magukat támadásban - ugyanezt viszont a DEAC-nál is megtette Fábián, Neuwirth, Ságodi és Pollák, így 56-53-nál még mindig egylabdányi volt a különbség. Itt állt össze a CKE játéka, Tóth előbb egy technikaiért járó büntetőt, majd két újabb triplát süllyesztett el, majd Csaba “törte meg” csapattársa sorozatát, de nem sokáig, Tóth hamarosan ötödik és hatodik hármasát is beverte ebben a negyedben, 15 pontos előnyhöz juttatva a vendéglátókat. A negyed végén Pollák és Ságodi oltotta a debreceni tüzet egy-egy távolival, Pollák is betalált, de a különbség nagyrésze megmaradt (71-61). Akadt még azonban valaki a DEAC tarsolyában, Czermann Patrik Ákos nyolc pontot szórt a záró játékrész elején, erre az extrára építve pedig pár perc alatt szinte eltüntette hátrányát a vendégcsapat (76-74). A ceglédieknél nem jöttek az újabb hármasok, szerencséjükre azonban Kovács és Herendic a legjobbkor törte fel a palánk alatti védekezést, közben pedig a saját védekezésüket is sikerült összerakniuk. Szépen lassan újra elkezdett nőni a távolság, Herendic hármasa után ismét kétszámjegyűvé vált a különbség, innen pedig a CKE már rutinosan lemenedzselte a hátralévő időt - továbbra is két meccsel vezetnek az Újpest előtt, míg a DEAC a 4-5. helyen áll. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia - MEAFC-Miskolc 74-88

A SMAFC kiemelkedő teljesítményei: Werner Viktor (17 pont, 8 lep., 8 kih. fault, 27 VAL), Csátaljay Péter (18 pont, 11 lep., 23 VAL), Sitku Márton (13 pont, 7 lep., 3 labdasz., 17 VAL). 

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Tóth Bence (9 pont, 6 lep., 5 gólp., 4 labdasz., 20 VAL), Orliczki Mátyás (14 pont, 6/8 mezőnyből, 4 lep., 19 VAL), Pintér Dávid (15 pont, 4/6 tripla, 4 lep., 15 VAL), Lajsz Gergő (14 pont, 2/2 tripla, 5 lep., 17 VAL). 

A MEAFC zsinórban hat győzelmet aratva követelt helyet magának a dobogón, ráadásul Szögi Ádám is visszatérhetett - a SMAFC vereséggel kezdte az újévet, de most több A-csoportos fiatal is szerepet kapott. A rutin és az összeszokottság azonban fontos szerepet játszott az összecsapáson, a vendégek ugyanis az első negyedben alapozták meg a sikerüket: mire a SMAFC észbe kapott, Kozák és Ragályi vezetésével közel 10 pontos előnyt harcoltak ki. A hazaiak próbáltak kapaszkodni, de igazán senki nem tudott a gárda élére állni, a játékrész végén Pintér Dávid és Tóth Bence hármasával 10 pont fölé kúszott a vendégfór (12-25). A kisszünet után Csátaljay Barna két hármasa nagyon kellett a soproniaknak, de a túloldalon is beszórt egy kintit Orliczki Mátyás és Csák Bence, így a különbség nem igazán csökkent - sőt, a negyed derekán az Orliczki-Csák duó rátett még egy lapáttal, 27-42-re húzott el a Miskolc. Ekkor Csátaljay Péter lépett fel, három duplával tolta meg a soproni szekeret, ám a vendégek ezt is ellensúlyozni tudták (33-47). 

A forgatókönyv nem igazán változott később sem: a harmadik negyedet a miskolci Pintér hármasa nyitotta, és bár utána Werner és Sitku vezérletével 10 pont közelébe jött vissza a SMAFC, a MEAFC ismét vissza tudott vágni - ezúttal Lajsz Gergő szórt be két duplát és egy triplát. A negyed végén Lajsz ismét kintről volt eredményes, amit Csák is megtoldott egy hármassal, a soproniaknak megint csak nagy erőket kellett mozgósítani a felzárkózásra (53-65). A negyedik negyedet is kontrollálta a MEAFC, Kozák 2+1-e, Orliczki és Tóth kosarai révén megint közelebb került a húszhoz a vendégfór, majd a játékrész derekán Pintér két hármasa szét is foszlatta a maradék hazai reményeket. A Miskolc az első negyedben megszerzett előnyét végig meg tudta őrízni, amivel megerősítette dobogós helyét, míg a soproniak lassan az alsó régiókban ragadnak. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Újpest-MT - Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli 101-84

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Steve Rosemond (31 pont, 6 lep., 8 gólp., 39 VAL), Varga Dániel (16 pont, 8/9 mezőnyből, 5 lep., 20 VAL), Katona Bence (14 pont, 5 lep., 7 kih. fault, 4 gólpassz, 16 VAL). 

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Varga Zalán (26 pont, 6/9 tripla, 4 lep., 2 labdasz., 3 gólp., 30 VAL), Pavlovic Vuk (9 pont, 9 lep., 9 gólp., 3 labdasz., 24 VAL), Bálint Erik (17 pont, 8/14 mezőnyből, 5 lep., 15 VAL). 

Az Újpest hétközben teljesen váratlan vereséget szenvedett Győrben, ezt a csorbát pedig mindenképp szerették volna kiköszörülni - ehhez ideális ellenfélnek tűnt az idegenben még nyeretlen, légiós centerét most is nélkülöző Vásárhely, akiknek a szűkebb rotáció miatt annyira nem is eshetett jól egy második meccs a héten. Steve Rosemond hamar igyekezett feledtetni a Győr elleni játékát, csapata első hét pontját szerezte, de az abszolút alacsony szerkezetben játszó Vásárhely Bodócsi és Varga Ákos révén tartotta magát. Amikor elkezdődött a rotálás, gondba kerültek a vendégek, az Újpest 8-0-s rohanását csak nagy nehézségek árán tudták megállítani (23-18). A pihenő után a fiatal Borbáth hármasa, majd Varga Ákos 4/4 büntetője tolta a vendégeket, de a túloldalon Rosemond és az egykori vásárhelyi Kelemen kosarai nem engedték, hogy fordítani tudjanak. Ezt követően kicsit megritkultak a találatok, a Vásárhely a Varga-testvérek tripláival próbálta tartani magát, de az Újpestnek sikerült összeraknia egy 7-0-s etapot, amivel 10 ponttal elléptek. Varga Zalán két kosara nagyon kellett, hogy a vásárhelyiek legalább megállítsák ellenfelüket, de a különbséget nem tudták faragni (50-40). 

A harmadik negyed elején az Újpest kirobbant az öltözőből, Puszta, Pollák és Varga Dániel kosaraival, Rosemond három gólpasszával pillanatok alatt közel 20 pontra növelték a fórt. A Vásárhely a két Varga, illetve Bodócsi és Bálint révén stabilizálta magát, sikerült is visszajönniük 10 pont alá, de az Újpest ismét újított, a Katona-Varga duó lestoppolta a vendégek rohamát (75-61). A záró játékrész elején egy perc alatt megint 18 pontra nőtt a differencia, ahonnan egyszer még visszajöttek a vendégek 10 pont környékére, de Puszta és Rosemond hármasa végleg lezárta a meccs érdemi részét. A hajrában sem adta fel a csongrádi alakulat, de valós esélyük már nem nyílt a fordításra, a hazaiak különösebb gond nélkül megoldották a végjátékot. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK - Pénzügyőr SE 88-94 h.u.

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Drahos Gábor (22 pont, 6 lep., 9 gólp., 32 VAL), Asszú Áron (19 pont, 8/9 mezőnyből, 8 lep., 26 VAL), Bán Tibor (21 pont, 3 lep., 4 gólp., 21 VAL), Frikker Marcell (9 pont, 8 lep., 6 gólp., 8 kih. fault, 22 VAL). 

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Nemes Milán (26 pont, 7/10 mezőnyből, 6 kih. fault, 32 VAL), Kiss Lajos (14 pont, 16 lep., 10 támadó lep., 5 gólp., 31 VAL), Szálas Gábor (21 pont, 6 lep., 19 VAL), Szekeres Ábel (7 pont, 5 lep., 7 gólp., 6 kih. fault, 16 VAL), Kovács Marcell (14 pont, 5 lep., 2 labdasz., 15 VAL). 

A Tiszaújváros a hét elején Dunaharasztiban kapott ki, légiós centere továbbra sem játszik, ugyanakkor a Pénzügyőr ellen bemutatkozhatott a csapatban az A-csoportos múlttal rendelkező dobóhátvéd, Bán Tibor - a kiesőzónától távolodni akaró vendégek a sok sebből vérző Bonyhádot magabiztosan győzték le, és most is jó esélyekkel indultak közvetlen riválisuk ellen. Az első negyedben igazán egyik csapat sem tudott ellépni, a hazaiaknál elsősorban a veterán Drahos Gábor villogott, két 3+1-es játékot rakott össze, csapata első 18 pontjából 12-t szerzett, két kosárnál pedig gólpasszt adott. A vendégeknél nem volt ilyen egyértelmű vezér, de többen is hozzá tudtak tenni, és már itt látszott, hogy a lepattanózásukkal lehet keresnivalójuk (25-23). A második negyed elején a tiszaújvárosiak rázták meg magukat, Asszú Áron, Gerőcs, Frikker és Bán kosaraival 37-27-re léptek el, majd Gerőcs hármast vágott, Drahos pedig tempóval jelentkezett, 44-31-nél úgy tűnt, megtörik a PSE-t. A vendégek azonban kibekkelték a hazai rohamot, összeállt a védekezésük, bízhattak a támadópattanóikban is, 11-2-es szériával zárkóztak vissza (46-42). 

A Pénzügyőr a palánkok alatt óriásit melózó Kiss Lajos és Baranyi Péter révén a második félidő elején is komoly nyomást helyezett a Tiszaújvárosra, és 46-48-nál már vezetett is. Frikker Marcell igyekezett felpörgetni csapatát, vissza is vették az előnyt, Asszú Áron, Drahos és Bán révén újra hét ponttal jártak előrébb - elég volt azonban egy-két figyelmetlenség, és a PSE újra visszajött (63-60). A negyedik negyed elején az új igazolás, Bán Tibor tette le névjegyét, három perc alatt három triplát hintett, 75-64-re is vezettek, de a vendégeknél Nemes Milán személyében is találtak egy nyerőembert, ráadásul megint elkezdték gyűjtögetni a második esélyeket, 77-75-nél ismét egy labda volt közte. Drahos és Kovács Zoltán igyekezett végleg leszakítani a PSE-t, de Szálas Gábor előbb egy triplával 81-79-re hozta fel csapatát, majd ugyanő a rendes játékidő végén stílszerűen Kovács Marcell támadópattanója után egalizált. 

A ráadásban is Kovács Marcell lépett elő, előbb a saját, majd Kiss labdaszerzését váltotta könnyű pontokra. A hazaiaknál két büntető is kimaradt, de Bán Tibor sokadik hármasával 86-85-nél még vezettek, itt volt azonban a vége számukra. Nemes triplája felpörgette a Pénzügyőrt, Szálas ismét visszatett egy támadópattanót - 86-91-nél Frikker két jó büntetővel még közelebb hozta a vendéglátókat, de még egy csavar már nem akadt a meccsben. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

fotó, slide: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus