Az NKA megtréfálta a MAFC-ot, kézilabda-eredmény a DEAC U23-KTE U23-on

A Honvéd és a BKG magabiztosan hozta a kötelezőt, a Békés megszerezte első győzelmét, a Cegléd és az Újpest nem tűrt ellentmondást, a DMTK pedig egy tripla-duplára építve győzött. 

Piros csoport, 5. forduló

Budapesti Honvéd SE - Salgótarjáni KSE 82-56

A Honvéd kiemelkedő teljesítményei: Völgyi Marcell (15 pont, 7/8 mezőnyből, 10 lepattanó, 3 szerzett labda, 28 VAL), Markovics Luka (18 pont, 7/9 mezőnyből, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 24 VAL), Stefan Mijovic (16 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 25 VAL).

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Hargitai Krisztián (13 pont, 6/7 mezőnyből, 2 szerzett labda, 17 VAL).

Zsinórban három győzelmet követően hazai pályán nem is lehetett más célja a Honvédnak, mint tovább nyújtani a sorozatot még úgy is, hogy Simon Kristóf és Stefán Dávid most sem lépett pályára - a Salgótarján vendégként eddig kétszer kapott ki, legutóbb Veszprémben 33 ponttal. Völgyi Marcell és Markovics Luka pontjaival kezdett a Honvéd, de a Tarján itt még tartotta magát. 10-9 után viszont 10-2-es rohanással került előnybe a hazai csapat, amelyben Tanoh Dez András, Stefan Mijovic és Takács Dániel is felpörgött, majd Markovics gyorsan vissza is verte a kisebb tarjáni ellentámadást (27-16). A kisszünetet követően Cohill Eric Edward triplájával menetelt tovább a Honvéd, majd a Völgyi-Mijovic-Markovics trió révén 40-20-nál megvolt a húszpontos differencia. Hargitai Krisztián és Molnár Dániel hármasaival igyekezett elállítani a vérzést a nógrádi gárda, a félidő vége előtt stabilizálódni látszott a játékuk (44-28).

Fordulás után a Mijovic és Markovics húzta hazaiak azonnal nekiestek ellenfelüknek, hamar újra húsz pont volt közte - majd a játékrész közepén teljesen összeállt a védelmük, több labdát is szereztek, még inkább lendületbe jöttek, 62-32-nél végleg eldőlni látszott a csata. Donakovski Stefan próbálkozott meccsben tartani a Salgótarjánt, de igazán nem maradt fegyvere a vendégeknek (69-37). A negyedik negyedben a tarjániak becsülettel küzdöttek, nagy hátrányban sem adták fel, de a budapestiek Takács és Völgyi vezérletével gond nélkül tartották a különbséget. A Honvéd sorozatban negyedik sikerével felzárkózott a TF mellé tabella élére, míg a Salgótarján maradt a 13. pozícióban. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele (38:00-tól):


MAFC - NKA Pécs 74-84

A MAFC kiemelkedő teljesítményei: Tóth Péter (17 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, 21 VAL), Bordács Soma (11 pont, 4/5 mezőnyből, 4 lepattanó, 13 VAL). 

Az NKA kiemelkedő teljesítményei: Bíró Levente (21 pont, 4 gólpassz, 22 VAL), Meszlényi Róbert (15 pont, 3/6 tripla, 4 gólpassz, 19 VAL), Nemanja Djordjevic (12 pont, 10 lepattanó, 19 VAL), Rátvay Balázs (11 pont, 4/5 mezőnyből, 5 lepattanó, 18 VAL).

A MAFC két vereséget követően két győzelemmel javított, így bizakodva várhatta az NKA elleni összecsapást - pláne, hogy a vendégek fordított utat jártak be: előbb a Nagykőrös, majd a városi rangadón a PVSK ellen maradtak alul. Az első percekben úgy tűnt, hogy a vendégek kötöttek jobb barátságot a távoli kísérletekkel, Meszlényi Róbert és Nemanja Djordjevic is betalált kintről - Meszlényi kiválóan játszott ekkor, az első negyedben kilenc pontot és két gólpasszt jegyzett. Szükség is volt az extrára, mert a túloldalon Bordács Soma és Lakits András révén ketten is magas szinten teljesítettek, a MAFC pedig többnyire vezetett is (22-19). Kovács Ádám is igyekezett felzárkózni melléjük, de a második negyed eleje ismét a vendégek hármasairól szólt: Benke Krisztián és Bíró Levente is betalált, innentől kezdve pedig a felek jó darabig nem engedték el egymás kezét. Az egyik oldalon Tóth Péter és Polgárdy Ádám, a másikon Kollár Bence és Kármán Domonkos lépett elő (40-40).

A harmadik játékrészben sem változott a forgatókönyv, a vendégeknél Rátvay Balázs javult fel, hazai oldalon Tóth Péter és Bíber Áron Benedek lendült bele. A negyed közepén a MAFC elbizonytalanodott támadásban, itt az NKA hatpontos előnyre tett szert, de úgy tűnt, hogy a MAFC vissza tud ülni a lóra: Kovács Ádám megtolta a szekeret, és egy12-3-as futással visszavették a vezetést (64-61). A záró negyedet is jobban kezdte a MAFC, Misek és Kovács kosaraival hat pontra léptek el, 69-63-nál azonban valami történt a hazaiaknál: elkezdtek kapkodni, sorozatosan rossz döntéseket hoztak támadásban, a hibákat pedig kíméletlenül kihasználta a Pécs. Rátvay és Bíró kosaraival előbb felzárkóztak, majd Benke, Kocsis Zalán  és Djordjevic demoralizáló tripláival a vezetést is átvették, 72-72 után 12-2-vel zárták le a meccset - ezzel ők mozdultak el felfelé a 2-2-es mérlegről. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele (25:00-tól):

 

BKG Príma Akadémia - Bajai Bácska FKE 121-73

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Nagy Botond (32 pont, 7/15 tripla, 15 gólpassz, 5 lepattanó, 44 VAL), Nagy Benedek (10 pont, 19 gólpassz, 6-6 szerzett labda és lepattanó, 36 VAL), Buzás Bence (28 pont, 4 kiharcolt fault, 30 VAL), Nick Allen (18 pont, 5 lepattanó, 22 VAL).

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Jakab Péter (39 pont, 5/12 tripla, 16 lepattanó, 9 kiharcolt fault, 44 VAL). 

A szigetszentmiklósiak két győzelem után két vereséget szedtek össze a MAFC és a Honvéd ellen, mindenáron szerettek volna javítani, ebben pedig ideális ellenfélnek ígérkezett a több fontos játékosát nélkülözni kénytelen, Bagó átigazolása miatt is gondban lévő, egyébként is nyeretlen Baja. A vendégek a kedvezőtlen előjelek ellenére kifejezetten jól tartották magukat az első percekben, Jakab Péter és Goldring vezetésével 10-8-nál még tapadtak ellenfelükre. A BKG-ban aztán Nagy Benedek, Buzás Bence és Nick Allen mellé szépen lassan megérkezett Nagy Botond is, ez pedig már sok volt a bajaiaknak, gyorsan szétnyílt az olló (27-15). A második játékrész elején a hazai kiegészítők is elkezdtek villogni, pillanatok alatt 20 pont körülre nőtt a differencia, de ekkor a végül extrán dobó Jakab vezetésével még visszajött a Baja - a BKG két vezére, Nagy Benedek és Nagy Botond ugyan 18 perc után 8-8 gólpassznál állt, de még nem törték meg a vendégeket (56-37).

A harmadik negyed elején viszont már nem volt pardon, a BKG növelte a sebességet, 16-3-as rohanással jelentkeztek, ez pedig gyakorlatilag itt eldöntötte a meccset - a Nagy-testvérek, Allen és Buzás is remekelt ebben az időszakban. Jakab Péter próbálta meg lassítani a rohamot, a BKG a negyed végére átlépte a 40 pontos különbséget (98-54). A negyedik negyed elején gyorsan meglett a 100 dobott pont, utána viszont már a szigetszentmiklósiak sem erőltették a dolgot, a Baja ki tudott jönni a szorításból, de ezen az estén esélytelenül kaptak ki. A BKG ezzel közelített az élmezőnyhöz, míg a vendégek nagyon várják vissza a sérültjeiket, mert lassan el kell kezdeniük gyűjtögetni 1-2 győzelmet. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

Zöld csoport, 5. forduló

Békési SZSK - SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia 84-70

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Daniel Krstic (31 pont, 7/13 tripla, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 31 VAL), Balog Gábor (12 pont, 6 lepattanó, 5 szerzett labda, 5 gólpassz, 9 kiharcolt fault, 24 VAL), Okoh Viktor Kelechi (10 pont, 9 lepattanó, 21 VAL), Cvijin Patrik (11 pont, 3/6 tripla, 14 lepattanó, 20 VAL).

A SMAFC kiemelkedő teljesítményei: Kovács Benedek (16 pont, 7 lepattanó, 22 VAL), Bakk Krisztián (10 pont, 6 lepattanó, 14 VAL).

Három vereséggel nyitott a Békés az idei bajnokságban, de a SMAFC is utoljára az első fordulóban nyert, azt követően három vereséget szenvedett - a vendégek gondjait sérülések mellett az is szaporította, hogy a Sopron A-csoportos csapata is vasárnap játszott, néhány fiatal játékosuknak ott volt jelenése. Mindez nem látszott az első percekben, a több lábon álló soproniak 9-0-val nyitottak, majd Bakk Krisztián és Papp Barna hármasaival tartották is a fórt a játékrész végéig. A hazaiaknál Okoh Viktor Kelechi igyekezett felpörgetni a tempót, de ez is csak arra volt elég, hogy ne szakadjanak le (14-22). A második játékrész elején kezdett változni a mérkőzés, a Békés előbb feljavult védekezésben, majd támadásban is megindultak a pontok, Daniel Krstic vezetésével négy egységre zárkóztak. A vendégek Kovács Benedek és Bakk révén futottak egy 9-2-t, de ez csak átmenetileg állította meg a hazaiakat, akik 8-0-val zárták le a félidőt és visszajöttek egy kosárnyi távolságra (33-36). 

Fordulás után ismét úgy tűnt, hogy a soproniak minden gondjuk ellenére nem esnek össze, Füzi triplájával, majd Kovács három ziccerével ismét 10 pontos fórt építettek ki. A negyed közepén azonban elkezdtek beesni a békési hármasok, Vass Dominik kétszer, Krstic egyszer csengetett kintről, ez pedig megzavarta a SMAFC-ot - percekig nem tudtak betalálni, miközben a túloldalon sorra érkeztek a békési büntetők. Hajnal Kristóf azonban itt még megmentette a soproniakat, vezetésével egy 8-0-val javítottak és ismét előnybe kerültek (52-59). Ennyi volt azonban a vendégekben, a záró játékrészt két Krstic- és egy Cvijin-tripla nyitotta, rögtön visszavette a fórt a Békés. Itt még Németh Márk két kosárral visszahozta a vendégreményeket, de 61-64 után már csak egy csapat volt a pályán: Krstic újabb három triplát rámolt be, erre az extrára építve pedig 17-0-val sokkolta ellenfelét a Békés. Innen már nem volt visszaút, a végén magabiztos különbséggel szerezte meg első győzelmét a viharsarki alakulat. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok


DEAC U23 - KTE-Duna Aszfalt U23 42-38

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Kovács Bence (11 pont, 18 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 25 VAL), Pollák Balázs (9 pont, 5 lepattanó, 10 VAL).

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Kiss Dávid (9 pont, 14 lepattanó, 4 szerzett labda, 23 VAL). 

A KTE veretlenül, 4-0-s mérleggel érkezett a DEAC-hoz, akik előző három meccsüket szintén megnyerték, így nagy csatára volt kilátás - a kispadon két nagyon rutinos vezetőedzővel, Ivkovics Sztojannal és Andjelko Mandiccsal. Jobban kapta el a rajtot a KTE, Kucsera és Kiss Dávid kosaraival 4-0-ra vezettek, de Neuwirth Bence vezérletével pillanatok alatt fordítottak a debreceniek, majd Kovács Bence és Fábián Szabolcs révén 15-5-re elhúztak, ezt a fórt pedig meg is tartották (17-7). A második játékrész elején Ivkovics Milán pontjaival igyekezett közelebb jönni a Kecskemét, de nem nagyon akadt társa, 20-11 után pedig ismét a DEAC rakott össze egy nagy rohanást: Pollák Balázs, Ságodi és Kovács kosaraival 29-11-re vezettek. A KTE négy hármast is elrontott ebben az időszakban, mire Kucsera végül betalált kintről, de Ságodi Róbert két duplája rosszkor jött a vendégeknek (33-14). 

A harmadik negyed elején úgy tűnt, hogy a csapatok mezt cseréltek az öltözőben, ugyanis a Kecskemét állva hagyta ellenfelét: Körmendi Bence, Kiss és Velkey Géza kosaraival bő három perc alatt raktak 10 pontot a meglévő 14 mellé, és hamar visszajöttek 12 egységre. A DEAC támadójátéka teljesen lefagyott, és bár védekezésben javultak, a KTE Tóth, majd Ivkovics révén fel tudta törni a reteszt, tovább szűkítve a különbséget (36-30). A záró játékrész elején Neuwirth és Kovács is kosarat szerzett a DEAC-nál, 40-30-nál úgy tűnt, hogy magukra találnak, de nem így történt. Percekig nem esett újabb kosár, majd Tóth Barna és Kucsera kosaraival a KTE felezte meg a távolságot. Pollák Balázs ziccere életmentőnek bizonyult a DEAC számára, sikerült is lefékezni a kibontakozó KTE-futást. A végjátékra fordulva Kiss büntetői tették még izgalmassá az utolsó perceket, de itt már minden más kimaradt mindkét oldalon - egy nagyon furcsa, pontszegény összecsapáson végül a DEAC elvette ellenfele veretlenségét. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

Ceglédi KE - Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli 106-51

A Cegléd kiemelkedő teljesítményei: Herendic Dominik (14 pont, 14 gólpassz, 5-5 lepattanó és szerzett labda, 35 VAL), Tóth Zoltán (20 pont, 5/10 tripla, 4 gólpassz, 21 VAL), Csákvári Csaba (10 pont, 2/3 tripla, 5 lepattanó, 3 szerzett labda, 21 VAL), Hajdu Márton (12 pont, 6/7 mezőnyből, 16 VAL).

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Semin Burko (10 pont, 9 lepattanó, 18 VAL), Bodócsi Benjamin (13 pont, 2/4 tripla, 5 lepattanó, 13 VAL).

Előzetesen érdekes összecsapásra volt kilátás a listavezető, feljutásra pályázó Cegléd és a feltörekvő, új légióst is szerződtető Vásárhely ellen, hiszen a hazaiak vezetőedzője, Tóth Tamás nyáron éppen Vásárhelyről tette át székhelyét Ceglédre. Az előzetes várakozásokat azonban keresztülhúzta, hogy a vásárhelyieknél négy eddigi kezdőjátékos is megbetegedett, így aztán a vendégek csak tisztes helytállásban reménykedhettek. Bár Csákvári Csaba rögtön egy zsákolással adta meg az alaphangot, a vásárhelyiek új légiós centere rögtön két kosárral jelezte, hogy jó játékost fogtak ki a vendégek. Azonban 3-4-re vezettek először és utoljára a meccsen, a ceglédiek a korábbi vásárhelyi nevelés, Mészáros Máté, illetve a meccs helyszínén, a szolnoki Tiszavirág Arénában otthonosan mozgó Csaba György irányításával pillanatok alatt elléptek, majd Szabó Norbert is felzárkózott melléjük - 17-2-es futással teremtettek tekintélyt. 20-6-ot kövőten két vásárhelyi tripla is beakadt, ezzel jöttek közelebb (21-13). A vendége centere, Semin Burko jól dolgozott a második negyed elején, de Csákvári és Csaba hamar megtalálta a ritmust - labdaszerzések, rossz vásárhelyi dobások után rendre lerohanták ellenfelüket. A játékrész közepéig bírták a tempót a vendégek, itt azonban hirtelen elkezdett nőni a különbség: Szabó, Hajdu és Micev is betalált (46-21). 

Fordulás után rögtön egy 9-0-val nyitott a CKE, a vásárhelyiek maradék reményeit is azonnal szertefoszlatták. A negyed közepén Megyesi Márk révén egyszer benézett 30 pont alá a Vásárhely, Bodócsi Benjamin kosaraival pedig igyekezett magát stabilizálni, de 65-35 után a szintén ex-szolnoki Tóth Zoltán levezényelt egy újabb 10-0-s futást (75-37). Tóth és Herendic Dominik révén a záró játékrészben előbb gyorsan meglett a 40 pont feletti differencia, majd a 37. percben az 50 pontot is elérte a különbség, a végére az előzetesen kalkulálható kiütéssel zárult az összecsapás. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele ide kattintva megtekinthető. 

 

Újpest-MT - Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK 123-86

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Katona Bence (43 pont, 7 gólpassz, 10 kiharcolt fault, 50 VAL), Varga Dániel (23 pont, 10 lepattanó, 35 VAL), Antóni Csanád (10 pont, 5 szerzett labda, 22 VAL), Meződi Péter (12 pont, 4-4 szerzett labda és gólpassz, 22 VAL), Kelemen Balázs (14 pont, 4 szerzett labda, 20 VAL).

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Drahos Gábor (18 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 31 VAL), Lajsz Gergő (16 pont, 8 lepattanó, 27 VAL), Kovács Zoltán (13 pont, 17 VAL). 

A feljutásra pályázó Újpest két meglepő vereséggel kezdte a szezont, de aztán két győzelemmel javítottak, és a három szoros meccset elbukó, de legutóbb a SMAFC ellen viszont nyerő Tiszaújváros ellen is esélyesebbnek számítottak - még úgy is, hogy a bemelegítésnél megsérült légiósuk, Steve Rosemond. Az első percekben a rutinos Antóni Csanád és Katona Bence tripláira építettek a Tigrisek, de a vendégeknél Lajsz, Molnár, Drahos és a betegségből felépülő fiatal Gerőcs Bálint is kosarat szerzett, 8-11 állt ekkor az eredményjelzőn. A hazaiaknál Varga Dániel is megérkezett a meccsbe, Katona is "elszabadult", hamar fordítottak, majd Lajsz remek perceit kibekkelve a negyed végén egy 9-0-s futással kerültek komolyabb előnybe (28-20). Bea Bence és Varga kosaraival ez gyorsan 10 egység fölé hízott, Meződi is beszórt egy hármast, Katona pedig folyamatosan harcolta ki a büntetőket - a túloldalon is követték az ellenfél példáját, többen is odaállhattak a vonalra, és 10 pont körül sikerült stabilizálni a különbséget. A félidő hajrája azonban ismét az Újpesté volt, 47-37 után a Katona-Varga-Meződi trió 12-4-es rohanást vezényelt le (59-41). 

Fordulás után a Tiszaújváros Lajsz, Kovács és Drahos révén igyekezett közelebb kerülni ellenfeléhez, de a roham hamar kifulladt, Varga és Katona pedig ezúttal egy 16-4-es etapot rakott össze, 30 pont fölé hizlalva a fórt. A negyed végére kicsit közelebb jöttek a tiszaújvárosiak, de így is tekintéles hátrányban álltak (91-66). A negyedik játékrész már nem tartogatott újabb fordulatot, a több jó teljesítményt szállító Újpest a végén sem engedett ki, zsinórban harmadik, nagy arányú sikerével jelezte, hogy a kezdeti bizonytalankodás után komolyan kell számolni velük az idei szezonban. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok


Pénzügyőr SE - Dunaharaszti MTK 74-83

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Steier Bence (21 pont, 4/6 tripla, 23 VAL), Kiss Lajos Tibor (11 pont, 8 lepattanó, 3 szerzett labda, 20 VAL).

A DMTK kiemelkedő teljesítményei: Jordan Santiago (15 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz, 4 szerzett labda, 7 kiharcolt fault, 39 VAL), Joó Tamás (15 pont, 2 szerzett labda, 3 blokk, 22 VAL), Fekete Bálint (15 pont, 2/3 tripla, 2 szerzett labda, 18 VAL).

Mindkét gárda 2-2-vel várta az összecsapást - a Pénzügyőr legutóbb a DEAC-tól, a két győzelme után két buktát begyűjtő újonc DMTK pedig a Ceglédtől szenvedett nagyarányú vereséget. Szálas Gábor kosarával indult az összecsapás, de a vendégek villámgyors 7-0-val válaszoltak - a rutinos dr. Franczva Ádám öt pontja nagyon kellett a PSE-nek, hogy ne kerüljön rögtön hátrányba. Ezzel azonban csak egy darabig sikerült feltartóztatni a vendég rohamokat, Jordan Santiago és Csabay Ádám beszórt két hármast, majd Joó Tamás is kintről talált be, erre alapozva pedig az első komolyabb ütést a DMTK vitte be (13-21). Henry Hollingsworth révén gyorsan igyekezett felzárkózni a Pénzügyőr, de Csabay triplája, majd Haris Róbert 2+1-e megfékezte a hazaiak futását, majd a negyed közepén Kerti Patrik Bende is megszórta magát, azonban a hazaiak védekezése egyre jobban működött (27-35). 

Franczva és Szálas kosaraival 32-35-re fel is zárkóztak a hazaiak, de Fekete Bálint hármasa, majd Joó Tamás két könnyű kosara jelezte, hogy hátul kezdik elveszteni a fonalat. Steier Bence és Franczva igyekezett megálltani a dunaharaszti futást, de ez csak átmenetileg sikerült: a Bocsárdi-Joó duó felpörgött, 10 pont fölé növelte a különbséget, majd a padról visszatérő Santiago parádés perceivel hirtelen 17 pont lett közte. A negyed végén Steier és Hollingsworth oltotta kissé a tüzet (48-62). A záró játékrész elején Steier és Kiss igyekezett meccsben tartani a PSE-t, de hátul továbbra is gondjaik akadtak Santiago lefogásával, aki húzta maga után a többieket. 65-79-nél fújt utolsó riadót a Pénzügyőr, Kovács Marcell, Kiss és Steier révén 74-79-re visszajöttek, de a végül tripla-duplázó Santiago egy ziccerrel megállította a futásukat, hozzásegítve a DMTK-t harmadik győzelméhez. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus