Beharangozó: NBI/B – 13. forduló

Izgalmasnak ígérkező meccsekkel indul az év, a piros csoportban idegenben kezd a listavezető OSE, odahaza a légióscserén áteső Veszprém, de a legjobb derbinek a Vasas-Nyíregyháza párharc tűnik. A zöldeknél újabb rangadóval folytatódik a bajnokság, a Salgótarján Szigetszentmiklósra látogat.

Piros csoport

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (2., 9-3) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (6., 6-6) (péntek, 17:00)

Bár az év végére megtört a Veszprém lendülete, utolsó négy meccsükből kettőt elbuktak, pánikra mégsincs ok a bakonyiaknál, továbbra is a mezőny egyik bajnokesélyeseként trónol a második helyen Mérész Csaba legénysége. A jó szereplés ellenére azonban új igazolásra szánta el magát a klub, visszatért a tavalyi menetelés egyik maghatározó alakja, Nebojsa Pavlovic, aki már a Győr elleni hazai évnyitón bemutatkozhat régi-új együttesében. Az eddig jól teljesítő Ryan Cook szerepéről nem adott információt a klub honlapja, de mivel egy mérkőzésen csak egy légiós léphet pályára a bajnokságban, így valószínűleg az amerikai irányító távozik az együttestől. Kevés az esély, hogy a Győr az idegenbeli nyeretlenségét épp Veszprémben töri meg, de a keretük alkalmas lehet megszorongatni a vendéglátókat, szerkezetben felveszik a versenyt Körtélyesiékkel, viszont a házigazdák kiegyensúlyozottabb játékra képesek.

Vasas Akadémia (7., 6-6) – Nyíregyháza Blue Sharks (3., 9-3) (szombat, 16:00)

A két legjobb formában lévő csapat mérkőzik meg egymással Budapesten, a Vasas öt, a Nyíregyháza zsinór négy győzelemnél jár jelenleg. Peringer távozásával klasszikus center nélkül maradt a pasaréti együttes, de ez legutóbb a Honvéd ellen nem okozott nekik gondot, és kérdéses, hogy másik meghatározó, belső posztos játékosukra, Andrássy Gézára mikor számíthatnak. A nyírségiek előnyt kovácsolhatnak ebből, Nagy Krisztián vezetésével a palánk alatt kerülhetnek fölénybe a védelmeket jó egy-egyekkel megbontó Moravcsikékkal szemben. A védekezésük azonban rendkívül agilis a házigazdáknak, ami már az esélyesebbnek vélt Veszprémnek sem ízlett, és szerkezetbeli különbség ide vagy oda, roppant keményen zárnak össze a gyűrű közelében. Kétesélyes derbi, a Vasast most már senki ellen nem szabad lebecsülni, a Nyíregyházának is 40 percig koncentrált játékra lesz szüksége.

Calle Pubfood Békés (9., 5-6) – MEAFC (10., 5-7) (szombat, 17:00)

Eddig csupán a listavezető OSE tudott diadalmaskodni Békésen, ami nem kecsegtet sok jóval az utolsó öt fordulóban vereséget szenvedő MEAFC-nak, ki is csúszott a korábbi dobogós borsodi együttes a rájátszást érő helyekről. A szünet alatt rendezhette sorait Walke Károly alakulata, a játékoskeretük erőssége alapján továbbra is esélyesek bárkivel szemben, a kérdés, hogy a rossz széria mennyire törte meg a gárdát. A Békés főleg hazai szereplésének köszönheti stabil pozícióját a középmezőnyben, Koma vezetésével előnyben lehetnek magas poszton, de ha a miskolciaktól megszokott magas fordulatszámú derbi kerekedik belőle, akkor már kérdésesebb a győztes kiléte. 

MTK Törökbálint (8., 5-6) – OSE Lions (1., 11-1) (szombat, 17:00)

Meg kell próbálnia a bravúrt az MTK-nak, különben könnyen kicsúszhat a rájátszást érő legjobb nyolcból a gárda. Az OSE pechükre hétről hétre egyre jobb játékkal szilárdítja meg vezető pozícióját a csoportban, Törökbálintra is győzni utaznak Vavra András fiai. Egyénileg és csapatként is kell az extra teljesítmény hazai oldalon, nem férnek bele kisebb kihagyások sem a rendkívül mély kerettel rendelkező oroszlányiakkal szemben, ha ezt sikerül megvalósítaniuk, akkor ott lehetnek az állovas sarkában.

Knipl Kft. Bonyhádi KSE (11., 4-8) – Budapesti Honvéd SE (14., 1-8) (vasárnap, 17:30)

A legrosszabb passzban lévő (öt vereség egymás után) csapat fogadja a sereghajtót. Szegény embert az ág is húzza, a Bonyhád ráadásul kénytelen lesz nélkülözni két kulcsjátékosát, Baki Sándor és Somogyfoki Péter is a győri kiállításuk miatt nem lehetnek ott a pályán a társakkal. Így a régóta a ”sérültlistán” lévő Tömösváry bevetésére is kínálkozik némi esély, de a hosszú kihagyás rányomhatja a bélyegét a teljesítményére. A Honvédnál egyedül a lábadozó Tóth Bencét kell nélkülözniük, és ha a 2017-es év utolsó heteiben mutatott javuló formáját nézzük, akkor abszolút lehet keresnivalója idegenben is Puskás Artúr együttesének.

 

Zöld csoport

SMAFC (5., 8-4) – Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (4., 8-4) (péntek, 17:30)

Odahaza vélhetően mindenki bevethető lesz az évet két nagy arányú vereséggel záró SMAFC soraiban, ami egy remek ki-ki meccset eredményezhet a közvetlen rivális Tiszaújvárossal. A borsodiaknak a másik soproni csapattal gyűlt meg a bajuk az évzáró derbin, de volt idejük rendet rakni házon belül, hogy valóban esélyesként utazhassanak a Hűség városába. 

Motax-Pápai KC (13., 3-9) – Bajai Bácska FKE (6., 8-4) (péntek, 18:00)

Egyre lejjebb csúszik a tabellán a Pápa, már csak a fehérváriakat előzik meg Kálmán Lászlóék, így bár a mérlegek alapján nincs nagy távolság a kiesés ellen küzdő csapatok között, mégis égető szükségük lesz minden hazai fellépésükre. A Baja azonban erősödött Pongó érkezésével, több alappillére lett a gárdának, amivel nehezen fogja felvenni a versenyt a házigazda, meglepetés lenne a vendéglátók győzelme.

EKE Eger KOK (9., 3-8) – Sopron KC-Sportiskola (7., 5-7) (péntek, 18:45)

Az Egernek is menekülnie kell a három győzelmet számlálók táborából, a soproni fiatalok elleni találkozó azonban nem ígérkezik könnyű menetnek. Tehetséges, harcos gárda dolgozik Váradi Kornél vezetőedző keze alatt, amely eddigi egyetlen U23-as csapatként beverekedte magát a legjobb nyolcba, és nem mellesleg idegenben is szállítja a győzelmeket. Két fiatal együttes találkozóján nüanszok dönthetnek a végjátékban, a hazai pálya lélektani előnyéből meríthetnek erőt Váczi Péter tanítványai.

Ford-Ivanics Budafok (3., 11-1) – Alba Fehérvár (14., 1-11) (péntek, 19:00)

A meccs, amely sok felvezetést nem igényel, a Budafok hiába botlott nagyot legutóbb odahaza a csoport rangadóján, a sereghajtó Fehérvár ellen nem fog hibázni a gárda, és megszilárdítja pozícióját az élbolyban.

BKG-Príma SE (1., 12-0) – Salgótarjáni KSE (2., 11-1) (szombat, 18:00)

A csoport három fő bajnokesélyesének eddigi egymás elleni összecsapásain mindig a hazai pályán játszó fél betlizett nagyot (a Budafok a BKG ellen, a Salgótarján a Budafokkal szemben), egyedül az újonc szigetszentmiklósiak nem inogtak még meg egyszer sem a szezonban. Roppant meggyőzően teljesít a szemre is tetszetős játékkal menetelő BKG, a Nagy fivéreket továbbra sem tudja senki lelassítani, akik pedig jól szolgálják ki a rutinos Szeleczkiéket. A nógrádiak azonban javuló tendenciát mutattak az év végének közeledtével, és bár Surmannék távoztak az együttestől, egységesebb csapat benyomását keltették a sikerek gyűjtése mellett. A tarjániaknál kérdéses, hogy teljes kerettel tudnak-e nekivágni a rangadónak, de az biztos, hogy mindenkire szükségük lesz a listavezető megszorongatásához.

DEAC U23 (11., 3-9) – Óbudai Kaszások (10., 3-8) (vasárnap, 18:00)

Három sikeréből kettőt távol az otthonától szerzett meg a Kaszások, ráadásul olyan gárdák ellen, akik a tabellán mögöttük helyezkednek el (Pápa, Fehérvár), eszerint a képlet szerint Debrecenben is lesz keresnivalója Nagy Bálint alakulatának. Teljes csapattal azonban nem könnyű falat a fiatal hajdúsági legénység, és bár az óbudaiak sem a legrutinosabbak, mégis több tapasztalt játékosuk van, akik győzelemre vezethetik őket négy vereség után.

MAFC II. (12., 3-9) – Falco KC Szombathely U23 (8., 4-8) (vasárnap, 18:00)

Az egyik fél sorozata biztosan megtörik a csoport zárómeccsén, a MAFC ugyanis odahaza, a Falco pedig vendégként nem nyert még mérkőzést a szezonban! Egy Bordács-Durázi csata a magas poszton érdekes különharca lehet az összecsapásnak, ha ők ki is oltják egymást, mezőnyben erősebbnek tűnik a vasi alakulat. Csapatmunkával azonban mindezt kompenzálhatja a MAFC, így abszolút nyílt a találkozó, a pillanatnyi dobóforma döntő lehet.

 

Fotó: veszpremkosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus