Beharangozó: NBI/B – 16. forduló

Dupla fordulóval folytatódnak a másodosztály küzdelmei, a Veszprém akár már hétközben bebiztosíthatja papíron is a helyét a rájátszásban, de a slágermeccs a BKG-MAFC ütközet lesz.

Piros csoport

MEAFC-Miskolc (10., 4-11) – OMNIA Pub & Food Békés (14., 2-13) (szerda, 17:00)

Egy egészséges miskolci keret sokat dobhatna a borsodiak rájátszásba jutási esélyein, de hiányzók ide vagy oda, a Békés elleni hazai derbit így is kötelező hoznia a MEAFC-nak, még ha nem is lesz könnyű dolguk Kertészékkel. A három rutinos játékos ugyanis (Koma, Krstic, Kertész) biztosan minden követ megmozgat majd, hogy a tabellán látótávolságban lévő riválisát megtréfálja, az ő számaikkal nincs is gond az idei szezonban (sem), nagyobb baj, hogy melléjük konzekvensen nem lépnek fel a kiegészítő játékosok. Ha utóbbi összejön Miskolcon, akkor lesz reális esélyük a győzelemre, ellenkező esetben a MEAFC foghíjas kerettel is átfuthat rajtuk.

Vasas Akadémia (7., 8-7) – MTK Törökbálint (9., 5-10) (szerda, 17:00)

Októberben két pont döntött Törökbálinton a Vasas javára, és bár sok minden történt azóta, hasonló izgalmak most sem elképzelhetetlenek a pasarétiek otthonában. Az MTK nagy harcban van az utolsó rájátszást érő helyért, és bár közel állnak egymáshoz a tabellán, a hetedik pozícióban tanyázó Faragó legénység mégis nyugodtabb lehet, hiszen három meccse előnye van az üldöző duóval szemben. Két, a fiatalokra bátran építő gárda csap össze, meglátjuk, hogy a Vasas nagyobb tempójú játéka, vagy az MTK sokszor alkalmazott terület védekezése vezet-e eredményre?!

Nagykőrösi Sólymok KE (11., 4-11) – Budapesti Honvéd SE (6., 9-6) (szerda, 17:00)

Hazai környezetben veszélyesek idén is a Sólymok, ezt a Veszprém majdnem a saját bőrén tapasztalta meg, és a Honvédnak is össze kell kapnia magát, hogy ne égjen meg a kiscsapat nagy szurkolótábora előtt. Mindig paprikás (hangulatú) meccseket vív egymással a két gárda a kőrösi katlanban, ezúttal is előfordulhatnak izgalmak, ha a hazaiak mezőnysorát nem tudja megállítani a sérülésekkel küzdő Puskás sereg, minden más esetben a fővárosiak könnyebb sikerrel távozhatnak.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 15-0) – PVSK-Kronosz Kiadó (12., 3-12) (szerda, 18:00)

Szinte hihetetlen, de a Veszprém akár már most, január végén bebiztosíthatja helyét a rájátszásban (nem mintha bármi veszélyeztetné ezt), ehhez mindössze győzni kell odahaza, valamint a Budafok-MTK duónak kikapnia, amire akár esély is van a hétközi fordulóban. A PVSK folyamatosan egyre élesebb a bajnokságban, távolról sem emlékeztet a szezon eleji Pécsre, de idegenben továbbra sem tudtak még meccset nyerni, és nagy valószínűséggel ezt a sorozatot nem az odahaza roppant kiegyensúlyozott Veszprém otthonában törik majd meg.

Nyíregyháza Blue Sharks (5., 9-6) – BUDAFOK (8., 5-10) (csütörtök, 17:00)

Nagy különbséggel senki vendégeként nem hasalt még el a Budafok gárdája, de eddig mindössze egyetlen győzelmet ünnepelhettek távol a csarnokuktól Károly Máté fiai (MTK). A Nyíregyháza ráadásul kezdi éremesélyes csapat alakját ölteni, új légiósuk is megmutatta mire képes a legutóbbi fordulóban, otthon nagyon nem hibáznak, viszont ha a budafoki kezdőötös hozni tudja a szükséges egyéni pluszt, akkor lehet némi keresnivalójuk a Kék Cápák pályáján.

BKG-Príma SE (4., 12-3) – MAFC (2., 14-1) (csütörtök, 18:00)

Ősszel nem tartogatott sok izgalmat a két csapat találkozója, a MAFC erődemonstrációt tartva ütötte ki a BKG-t akkori légiósuk, Thornton ”búcsúmeccsén”. Azóta nem ingott meg ennyire az újonc támadógépezete (csak a kupában a Baja ellen), odahaza nem is szabad lebecsülni egy ilyen erős kerettel bíró gárdát, de a MAFC hosszabb rotációja főleg védekezésben lehet nagy fegyver a tempót diktáló Nagy testvérek ellen. Ha a két fürgelábú motoregér ki tud szabadulni a vendég védők szorításából, akkor egy jó meccsen vehet revansot a BKG, ellenkező esetben tovább menetelhet a kilenc meccs óta veretlen Hencsey legénység.

Knipl Kft. Bonyhádi KSE (12., 2-13) – OSE Lions (3., 13-2) (péntek, 19:00)

Ébredezik a Bonyhád együttese, nem szabad most már egy kézlegyintéssel elintézni őket, az OSE sem teheti, ha versenyben akar maradni a hazai pálya előnyéért a rájátszás minél későbbi szakaszára. Mohácsiék nem is nagyon hibázzák el a kötelező mérkőzéseiket, újra magabiztossá vált a formájuk, ráadásul a Falcotól érkező Kucsora Csabával tovább bővült a rotációjuk mezőnyben, ami nem jó ómen a főleg a kezdőire támaszkodó Bonyhádra nézve.

 

Zöld csoport

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (12., 4-10) – Salgótarjáni KSE (6., 7-6) (kedd, 18:00)

Már Vásárhelyen is helyt állt a Tiszaújváros gárdája, a győzelemről ugyan lemaradtak, de a játékuk bizakodásra adhat okot, ráadásul a hátralévő tíz mérkőzésükből hetet hazai pályán vívnak meg Szendrey Zsombor tanítványai, kezdve az idegenben még nyeretlen Salgótarján ellenivel. A nógrádiak nem töltötték tétlenül a téli szünetet, Csabák Balázs már be is mutatkozott náluk, de a Békésről érkező Boinitzer Dávid pályára lépésére is jó esély van, ami növelheti a Salgótarján oddsait. Nagyon egységes odahaza (is) a borsodi együttes, még a Baját is legyűrték saját közönségük előtt, de az Ughy legénység a bővülő variációs lehetőségekkel a keretben képes lehet egy bravúrral megtörni az idegenbeli nyeretlenségét.

Concordia Motax KC Pápa (7., 7-7) – DEAC U23 (9., 6-8) (szerda, 17:30)

Debrecenből elhozta a két pontot a Pápa gárdája, de egyedüliként a mezőnyben van jobb mérlegük idegenben (4-3), mint odahaza (3-4), ami óvatosságra intheti Sonyákékat. A DEAC ráadásul lassú kezdés után beszállt a rájátszásért folyó versenyfutásba, szerkezet nélkül, vagy azzal is képesek megszorongatni papíron esélyesebb csapatokat, így Pápára sem feltartott kézzel utaznak, ez pedig egy izgalmas derbit szülhet.

KTE-Duna Aszfalt (11., 5-9) – Alba Fehérvár (8., 6-8) (szerda, 18:30)

Legutóbbi találkozásukkor még nagyon ment az Alba szekere, amivel ki is ütötte riválisát a fehérvári együttes (85-60), és bár legutóbbi visszatalált a győzelmi ösvényre a kisebb hullámvölgyet követően, a KTE is felvette azóta a bajnokság ritmusát és egyre jobb eredményeket produkál. Kiegyenlített találkozóra van kilátás, tele tehetséges fiatalokkal, a nagy iram és a kőkemény fizikális csata garantált, meglátjuk, kinek jön ki jobban a lépés Kecskeméten.

SMAFC (13., 3-11) – Bajai Bácska FKE (2., 10-4) (szerda, 19:00)

Papíron sima vendég győzelmet adnának a fogadóirodák, két apró bökkenő lehet, ami miatt esélye lehet a SMAFC-nak: láttunk már meglepő produkciót a Bajától ebben a szezonban, illetve, hogy a soproniak odahaza elkapták a másik éllovas Vásárhely gárdáját. A csillagok együttes állásán kívül azonban nincs sok esélye a szűkebb rotációval operáló házigazdának, kötelező meccs előtt állnak Pongóék.

Újpest-MT (10., 5-8) – EKE Eger KOK (4., 8-6) (csütörtök, 16:30)

Az újpestiek sorsolása is kedvező az alapszakasz második felére nézve, 11 fellépésükből hetet vívnak hazai pályán, más kérdés, hogy így is nehéz dolguk lesz, pláne, hogy legutóbb is buktak házigazdaként a Kaszások ellen. Az Eger sem ígérkezik sétagaloppnak, bár kiegyensúlyozottabb teljesítmény kell tőlük, mint a hétvégi, fehérvári fordulóban, akkor leginkább a negyedik negyedbeli roham adott esélyt a meccsben maradásra, most végig koncentráltnak kell maradniuk, hogy megőrizzék előkelő helyüket a tabellán.

 

Fotó: primabasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus