Beharangozó: NBI/B – 22. forduló

Szinte minden mérkőzés tartogat izgalmakat a Piros csoportban, míg a Zöldeknél nagy rangadók nélküli forduló várható.

Piros csoport

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (2., 15-6) – Vasas Akadémia (5., 12-9) (péntek, 17:00)

Novemberben hét győzelem után parancsolt megálljt a Veszprémnek a Vasas alakulata, van tehát miért törlesztenie a második helyét foggal-körömmel védő bakonyiaknak. Szoros ugyanis a versenyfutás a dobogó körül, és csak a TF ellen jobb az egymás elleni mérlegük, a Nyíregyháza már egy hármas holtversenyből is jobban jönne ki (bár még játszik a fővárosiakkal a Kamaraerdőn). A Vasas továbbra is sérüléssekkel küzd, de a Moravcsik-Katona duó visszatérése stabilitást adhat az együttesnek még a jobb szerkezetű és rutinosabb Veszprém otthonában is, két idegenbeli vereség után azonban biztosan motivált lesz saját közönsége előtt Mérész Csaba gárdája.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (13., 6-15) – Tehetséges Fiatalok Basketball Players (4., 14-7) (péntek, 19:00)

Győrben már nem először raknak össze ütőképes keretet, ám az eredmények sehogysem akarnak jönni a Kisalföldön, idén is az alsóházban bukdácsol az együttes. A tizedik egymás utáni vereségüket kellene elkerülniük az egyik legjobb formában lévő (utolsó kilenc meccséből nyolcat megnyerő) TF ellen, amely akár még a második helyre is felérhet egy jó hajrával. Ha a rutinos hazai kulcsemberek megrázzák magukat, akkor képesek az egységesebb fővárosiakat is legyőzni, kérdés, lesz-e ehhez elég motivációjuk ilyen hosszú nyeretlenségi széria után.

OSE Lions (1., 18-3) – MEAFC (7., 11-10) (péntek, 19:00)

Cole-Brinson érkezése felélesztette a MEAFC szunnyadni látszó reményeit, új erőre kapott a sérülésektől megtizedelt borsodi együttes, és zsinór három győzelemmel igyekszik megőrizni rájátszást érő pozícióját. Az OSE-nál is kérdéses, hogy ki lesz bevethető, Kiss Kornél és a legutóbb sérülést szenvedő Spagnolo játéka sem biztos, két alapembere nélkül pedig a kinti-benti játék és a rotációs taktika is borulhat, ami még a listavezetőnél is okozhat gondokat. A hazai pálya és az imponáló mérleg persze még így is feléjük billenti a mérleg nyelvét, de a miskolciak amerikai irányítójával a fedélzetén a meglepetés is benne van a mérkőzésben.

Knipl Kft. Bonyhádi KSE (12., 6-15) – MTK Törökbálint (8., 10-11) (péntek, 19:30)

Éledezik az alapszakasz hajrájára a MTK, december óta a Vasas pályáján nyertek újra meccset idegenben, a zsinór három győzelem pedig elég lendületet adhat Bonyhádon is a jó folytatáshoz. Bódi Ferenc vezetőedző bátrabban nyúl az utóbbi időben a fiatalokhoz, akik meg is hálálják a bizalmat, ezáltal pedig nő a Törökbálint rotációja is, a kulcsemberek többet pihenhetnek. A Bonyhád ellen a hosszabb kispad jól is jöhet, legutóbb Somogyfoki Péter szenvedett sérülést a Vasas vendégeként, nélküle pedig tovább csökkenhet a meccsnyerő játékosok száma a tolnaiaknál. 

Vásárhelyi Kosársuli (14., 5-16) – Budapesti Honvéd SE (10., 9-12) (szombat, 18:30)

Matematikailag még el tudja kerülni az alsóházat a Vásárhely, gyakorlatban azonban készülhet az élet-halál első párharcra a csongrádi együttes, a pályaelőnyért viszont még tehetnek Vas Petiék. Ehhez odahaza kell ismét kiegyensúlyozott produkciót nyújtaniuk, ami nem lesz nehéz, a Hódtói sportcsarnokban még az élcsapatok is megszenvedtek a sikerért. A Honvédnak is nagyon kellene a két pont, mivel közvetlen riválisainak is győzelmi esélyei lesznek a hétvégén (MTK, Nagykőrös), jól is megy a csapatnak mostanában, de idegenben is kell meccset nyerniük, ha be akarnak jutni a rájátszásba.

PVSK-Kronosz Kiadó (6., 11-10) – Calle Pubfood Békés (11., 7-14) (vasárnap, 15:00)

A nagy számok törvénye is borulhat néhány esetben, de ehhez az idegenben még nyeretlen, leginkább a Koma-Kertész-Krstic trióra támaszkodó Békésnek extra dobóformára lesz szüksége az odahaza roppant magabiztos és több lábon álló pécsiekkel szemben.

Nagykőrösi Sólymok KE (9., 9-12) – Nyíregyháza Blue Sharks (3., 14-7) (vasárnap, 17:00)

A két csapat első találkozóján klasszikus centerei (Dobos, Candido) nélkül esélytelen volt Nyíregyházán a Nagykőrös gárdája, most hazai pályán vehetnek revansot a leginkább pont a belső posztokon sebezhető Kék Cápákon. Egyik fél győzelme sem lenne meglepetés, mezőnyposztokon mindkét együttes remek sort tud kiállítani, a csata leginkább belül, a Dobos-Candido és a Nagy-Czinger párosok körül dőlhet el.

 

Zöld csoport

MAFC II. (7., 10-9) – Salgótarjáni KSE (3., 15-5) (szerda, 15:00)

Hetes győzelmi sorozatot nem a szél fújja össze, a MAFC fiataljai tekintélyt parancsoló szériával fogadják a feljutásra pályázó Salgótarján együttesét. A kezdőötösük meg is fogja nehezíteni az idegenben felemásan teljesítő nógrádiak dolgát, leginkább akkor kerülhetnek bajba, ha egy vagy több kulcsemberüknek faultproblémái lesznek.

SMAFC (6., 12-8) – Motax-Pápai KC (11., 5-16) (péntek, 17:30)

Eddig csupán a Budafok tudott győzelemmel távozni a SMAFC csarnokából, a Pápa jóval kisebb esélyekkel utazhat a soproniakhoz. Motiválhatja viszont őket, hogy mindössze egy győzelemre vannak a biztos bennmaradást érő tizedik helytől, ez biztosan meccsben tartja őket, amíg a Kálmán-Cook páros bírja tartani a tempót a házigazdákkal.

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (4., 12-7) – Falco KC Szombathely U23 (10., 6-14) (péntek, 18:00)

A meccs napján Szolnokon van jelenése a Falco első (és U20-as) csapatának, amellyel borítékolható, hogy nem a legerősebb összeállításukban utaznak Tiszaújvárosba a vasiak, így a hazaiak győzelmét is kevesebb dolog veszélyezteti.

Ford Ivanics-Budafok (2., 20-1) – Bajai Bácska FKE (5., 13-8) (péntek, 19:00)

Látva a Baja hullámzó szezonját kisebb eséllyel számíthatunk rangadóra, még ha a keretük erőssége alapján lenne is keresnivalójuk Budafokon. Ennek ellenére nem szabad leírni a bácskaiakat, hiszen még Szigetszentmiklóson is reális esélyük volt a győzelemre, ezt pedig rajtuk kívül még senki nem mondhatta el magáról.

Salgótarjáni KSE (3., 15-5) – Óbudai Kaszások (13., 4-16) (szombat, 18:00)

Duplázik a Salgótarján, papíron a Kaszások legyőzése nem is lehet probléma hazai pályán, de ha újra beindulna a Prophet-Vámos páros, akkor izzasztó percek várhatnak az esélyesebb nógrádiakra.

Alba Fehérvár (14., 4-17) – EKE Eger KOK (12., 5-16) (vasárnap, 15:00)

Alsóházi rangadó Fehérváron, de tétje inkább csak az Egernek van, hasonlóan a Pápához ugyanis, ők is csak egy meccsre vannak a biztos bennmaradástól. Hazai oldalon újra kérdéses lesz, hogy kiket vetnek majd be a tapasztaltabb játékosaik közül, ha mindenki keretben lesz, akkor bizony nehéz mérkőzés várhat a hevesiekre.

Sopron KC-Sportiskola (8., 8-12) – BKG-Príma SE (1., 21-0) (vasárnap, 16:00)

Az egyetlen csapat a soproni gárda az első tízben, amelynek negatív az otthoni mérlege (3-5), erre most rátehet egy lapáttal a bajnokság elsőszámú esélyesének számító BKG-Príma SE. Tehetséges fiatalok alkotják a hazai keretet, főleg a kezdőjük képes partiban lenni bárkivel szemben, de ezúttal 40 percig kellene a legjobbjukat nyújtani, hogy reális győzelmi esélyeik legyenek.

MAFC II. (7., 10-9) – DEAC U23 (9., 7-13) (vasárnap, 18:00)

Akár rangadó is lehet az összecsapásból, két ígéretes fiatal együttes csap össze a forduló zárómeccsén. A palánk alatt acélosabb a MAFC gárdája, a Bordács-Peringer páros kemény falat lesz még az extra fizikumú Omenekának is, mezőnyben azonban lehet elég embere a DEAC-nak Katona megállítására. Sok a nyitott kérdés, a hazai pálya és a remek forma azonban a fővárosiak győzelmét vetíti előre.

 

Fotó: veszpremkosar.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus